Reflektioner efter AIK

Samma visa som mot Vita Hästen. 3-3 efter full tid, misslyckande i att avgöra i spel 4 mot 3 i förlängningen och förlust efter straffar. Här kommer fler reflektioner.

Vi gör ingen dålig match mot ett bra AIK, men ger vi inte bort grejer så har vi domarna emot oss och då är det sannerligen inte lätt att vinna. Dessa poängtapp blir så oerhört dyrbara som vi verkligen inte har råd med.

Vi inleder riktigt bra och fick ju en drömstart när Fredrik Hetta satte 1-0 redan efter 1.03. Utöver det hade vi bra lägen för Nicke Johansson och Pär Edblom. Sen fick AIK ta över och kunde kvittera och sen också ta ledningen i vårt powerplay, där domarna för första gången gjorde bort sig. Totalt felaktigt byte av AIK där inhoppande Sandberg har pucken på offensiv blå innan den bytande spelaren sätter sin första skridsko i båset. Regel 88 säger följande:

Om den spelare som inträder i spelet lämnar zonen om 1,5 meter eller deltar i spelet innan den spelare som ska kliva av banan har minst en skridsko i spelarbåset, ska felande lag ådömas ett lagstraff p.g.a. för många spelare på isen.

Här skulle det alltså inte varit ett AIK-mål och vi skulle fått spela 5 mot 4. Sen kan man ju ändå tycka att det är märkligt hur Lövensspelarna byter. Ingen ser ju ändå Sandberg och det är inte första gången i år vi byter som en påse nötter.

Vi fick samma drömstart i den andra perioden som den första när vi svarade för ett ohyggligt vackert mål i powerplay till 2-2 där Jesper Thörnberg var sist på pucken fint framspelad av Felix Maegaard-Scheel och nye Jesper Lindgren. Jesper Thörnberg hade för övrigt en riktigt het andraperiod då han gjorde Lövens tredje, sitt andra och säsongens 12:e mål när han återigen i PP hittade rätt bakom en annars lysande Gustav Lindvall i AIK-kassen. Denna gång framspelad av Brock Trotter. Att den uppställningen kunde lira så kul med sk knuggare i Thörnberg, Sandström och Maegaard-Scheel var överraskande, men så hade de två övriga i uppställningen, Brock Trotter och Jesper Lindgren ganska stor del i det hela.

Tyvärr kunde vi inte knyta igen säcken i den tredje perioden och vet faktiskt inte om det var Lövens taktik eller om orken som vanligt tröt, men vi hade inte mycket i den tredje perioden där AIK också vann skotten med 19-10 och till slut också kunde kvittera. Visst var dom väl värda det målet med det tryck de skapade men målet hade vi kunnat undvika. Den så i den andra perioden framgångsrike Jesper Thörnberg tog en bandysväng förbi målet och glömmer sin kille som här var Sandberg. Ett tvärstopp där och Sandberg hade inte fått den yta han fick.

Såg ett riktigt taktiskt dundermisstag av Björklöven i slutet. När vi får en offensiv tekning med fyra sekunder kvar av matchen så tar man in Trotter, som då hade 41 % i tekningar, sämst i laget, och som rightare tekar utåt alltså i från målet, men kanske man såg en vinnarskalle där. Nåväl, han vann teken dit han ville ha en och vem har har man som skytt där? KALLE EKELUND!!! Med fyra sekunder kvar behöver du inte en en back inne. För det första hade jag satt Öhman som tekare. Han hade då 56 % i tek och fått pucken inåt banan med Hetta eller Hutch på skott, kanske två tre rightare inåt banan och lagt till Jesper Lindgren eller Trotter. Nåväl, alla dessa skulle kunnat ha haft den position som Ekelund innehade, men icket! Små detaljer som man kan vinna matcher genom. Sånt verkar inte våra tränare besitta.

Matchen gick till förlängning och precis som mot Vita Hästen senast fick vi chansen i powerplay, men likt senast ville pucken inte in…eller jo, den hittade sin väg in i målet, men ojämne domaren Joakim Bodén bestämde sig för att döma bort målet. Oförklarligt i mina ögon då pucken låg fri på högkant mot Lindvalls benskydd och var aldrig blockerad. Att Lindvall sen inte orkar hålla emot när Lucas Sandström trycker mot den fria pucken är inget regelfel.

När det väl vankades straffar kände nog 4 508 vart et skulle barka och alla fick rätt. Man kan undra när Tommy Jonsson ska våga slänga in Adam Werner? Han är stor och ger inte skyttarna några ytor, precis som Gustav Lindvall inte gav de våra några ytor. Tyvärr är Kevin grymt kall när det gäller straffar och för att citera ett lövenfan ”Han täcker lika mycket som en tablettask!” Återigen ett läge där TJ skulle kunna våga för att vinna. Det enda taktiska modet han verkar ha i sitt A4 till taktikpärm är att ta ut målvakten vid PP med fyra minuter kvar.

Utöver matchen som sådan så måste jag bara berätta hur intressant det är att sitta just ovanför båset och se laget i närbild. Att få se Kim Karlsson pendla mellan superglad och skitförbannad. Att se Kalle Ekelund byta klubba oftare än jag byter underkläder. Att se samma Ekelund och Jonas Emmerdahl med samma uttryckslösa ansiktsuttryck under precis hela matchen. Saknar Mike Banwell på det sättet att man nu inte får se honom bryna skridskon oftare än han hade byten och han ideliga sug på astmasprayen.

Noterade under den tredje perioden att därifrån vi sitter att det är småsvårt att se tiden…här var det spelat…öh…hmm.ja..och två sekunder.

IMG_4781

Sen blir jag lite beklämd att inte fler av spelarna reagerar som Lucas Sandström gjorde efter matchen. Han slog av klubban i tre bitar, försökte slå sönder båsdörren och avslutade med att sparka så att plåtsoptunnan flög all världens väg.

IMG_4782

Resten åkte av isen som om inget hade hänt. Visst reagerar spelare olika, många var säkert besvikna och visst kanske det inte är något att ta efter, men Lucas visar känslor. Man ska hata att förlora och i det läget i är i nu ska det fan visas känslor! Han visar vinnarinstinkt och det är kanske just det som saknas. För få ger just det där sista lilla extra som ger seger! Därför står vi nu inför ett läge där jag i alla fall bara är nöjd att vi inte blir ett SSK 2.0.

 

12 thoughts on “Reflektioner efter AIK

 • 30 december, 2015 kl. 07:59
  Permalänk

  Det är ju egentligen lättare att säga vad som fungerar: 1)??

  Men det största problemet är att inga centrar kan leverera varken mål eller passningassist i 5-mot-5. Inte ens Kim Karlsson kommer upp i tvåsiffrigt. Är det då fel på alla centrar eller tränaren? T.om en kille som Trotter är nästintill chanslös i detta spelsystem trots han nästan kommer upp i 1.0 i snitt.

  Sedan har vi ju backsidan men där får nog Dalle dela på ansvaret med tränaren.

  Svar
 • 30 december, 2015 kl. 08:38
  Permalänk

  Är ganska säker på att det var Rahm och inte Lindvall som stod igår..

  Svar
 • 30 december, 2015 kl. 09:06
  Permalänk

  Försvaret som vanligt en hönsgård.
  Hur kan man açceptera att inget händer med nån förstärkning i deffensiven??
  Nä bara att bara kämpa mot att inte hamna sist som laget sett ut bakåt.
  Fiasko!!!

  Svar
 • 30 december, 2015 kl. 09:34
  Permalänk

  Facit av säsongen är! Ett lag utan självförtroende. En velourtränare och en handlingsförlamad sportchef och klubbstyrelse. Thats it!

  Svar
 • 30 december, 2015 kl. 10:11
  Permalänk

  I AIK:s mål stod Robin Rahm inte Gustav Lindvall

  Svar
 • 30 december, 2015 kl. 11:48
  Permalänk

  Jag har kollat på det bortdömda målet igen. Lucas trycker in Rahm och havs benskydd i målet. Visst pucken är lös och inne, men får man trycka in en målvakt i målet för att göra mål?

  Sedan är ni lite hemmablinda. Boden var horribel, men han gav löven många julklappar. 2:an på Sandberg för goaltender interference, när Lucas crosscheckar kovasc i nacken o får med sig två AIK:are ut för roughing trots att Thörna slogs lika mycket eller den helt galna offsiden på messy i slutminuten när AIK kom 3 mot 2. Det fanns mer också. Näe jag tycker verkligen inte att löven hade domaren mot sig.

  Svar
 • 30 december, 2015 kl. 11:49
  Permalänk

  Situationen med Sandströms bortdömda mål tycker jag är svårbedömt. Tycker först också att det var mål men efter ha sett reprisen så känns det inte lika självklart längre, pucken ligger ”blockerad” under benskyddet och Sandström trycker in Rahm i målet. Men att inte domaren ser AIKs felaktiga byte som ger dom målet är riktigt dåligt. 1 poäng mot ett AIK i topp är inte fy skam, men i det läge Löven är i nu så måste 3 poängarna komma. Trotter och Karlsson gör det bra i PP men de måste börja skjuta, blir ganska lättläst att de alltid söker pass.

  Svar
 • 30 december, 2015 kl. 12:07
  Permalänk

  Mike Helber i Cmore-sändningen sa att en av orsakerna till AIK:s tabellposition är att forwards backcheckar stenhårt varje byte. Nästan alltid fyra spelare med hem och hjälper backarna.
  Jag tycker han har rätt.
  Hur ser backcheckingen ut i Löven?

  Svar
 • 30 december, 2015 kl. 12:11
  Permalänk

  I gårdagens match såg plus/minus ut så här:
  Brock Trotter +1
  Kalle Ekelund +1
  Jonas Emmerdahl +1
  Stefan Andersson -2
  Kim Karlsson -2
  Jesper Thörnberg -1
  Lucas Sandström -1
  Alex Hutchings -1
  Tommy Wargh -1
  .
  Övriga spelare plus/minus 0

  Svar
 • 30 december, 2015 kl. 18:35
  Permalänk

  Vi förlorar match efter match.
  Då värvar vi en sniper.
  Det är fartblindhet det.

  Det är ju pga det obefintliga försvaret vi förlorar.
  Nu när E.Wikström och Jesper Lindgren fungerar de hyffsat.
  Man märker nu hur dålig Banwell var under säsongen.
  Lika illa märks det att vi saknar en klassback.

  Kan inte förstå hur det då kommer forwards.
  Och nu är det ju en mycket bra spelare och center.
  Men låt oss då hoppas på en riktigt bra back.

  Svar
  • 31 december, 2015 kl. 12:47
   Permalänk

   Man vill ju även ha in en forward och när läget dök upp högg Dalle. Det innebär inte att man inte jobbar häcken av sig för att signa en eller två backar. Hoppas bara Dalle kommer till skott och inte låter fler bra namn försvinna från radarn.

   Svar
 • 31 december, 2015 kl. 18:14
  Permalänk

  En fundering ……. finns de nå backar av klass på ”marknaden” av klass nu ??????
  Svara ni som vet, tippsa..!!??

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: