Reflektioner efter AIK

Inför ett möte mellan toppen och botten ville man vara så ödmjuk det bara gick. De hade allt att vinna och vi allt att förlora. Det gick till slut vägen, men det var inte mer. Här kommer fler reflektioner.

Att det sen var AIK gjorde ju inte saken lättare, ett lag som vi historiskt haft svårt för på Hovet och som det faktiskt var 40 år (!) sen vi tog full pott mot under en säsong på bortaplan. Det var säsongen 79/80, så det är som sagt ett tag sen. (Källa:Jonk)

Annars var förutsättningarna ganska klara inför match. Björklöven med fem raka segrar, 21-6 i målskillnad mot AIK:s en vinst på de 14 senaste och bara 7 poäng av 42 möjliga poäng. Formstarkast mot formsvagast etc. etc

AIK gör en riktigt bra match med tanke på dessa förutsättningar samtidigt som vi väl står en av våra klart sämsta insatser denna säsonge, men på något sätt hittar vi som topplag ofta gör, ett sätt att vinna och samtidigt som AIK som bottenlag också ofta gör, ett sätt att förlora. Det får ses som ett visst styrkebesked där knappt någon spelare i Björklöven kom upp i normal standard. Hoppas på bot och bättring mot Västervik i morgon.

Matchen då? Ja, AIK inl4edde ju klart piggast och skapade en del bra chanser framför Joe Cannata utan att få det så viktiga förstamålet. Kunde notera att Björklöven hade ett skott på mål vid första powerbreak och det var inte ens en målchans. När såg vi det senast?

Björklöven skulle dock ta ledningen, kanske inte helt rättvist, men kom när vi hade börjat spela upp oss en smula. Vunnen offensiv tekning när Alex Hutchgings banade väg för en offensiv rajd av Alexander Deilert som smart la ett backhandskott mot bot bortre delen av målet för att kunna få en retur mot Justin Crandall som inte gjorde något misstag. Se i highlights hur Deilert hela tiden har koll på vart Crandall är och hur Crandall är smart och söker sig utåt vänster för ev retur. Se också hur många alternativ Deilert har i detta läge. Väggspel med Tyler Vesel bakom mål, Hutchings redo för skott i slottet, Crandall på tidigt pass eller retur och Brian Cooper säkrar bakåt, men kan även han få ett pass. Det finns alltså fem alternativ här pga. av att samtliga i denna uppställning har sånt spelsinne. Hockeyallsvenskans utan tvekan giftigaste enhet. Allright-kedjan är verkligen allright!

AIK skulle dock kvittera tidigt i den andra perioden efter att denna enhet tappat puck i offensiv zon och en snabb kontring gjorde att Oscar Milton kunde sätta säsongen  första mål för hans del, träningsmatcher inräknat. För övrigt det första målet i baken som Zach Palmquists varit inne på sen han kom till Björklöven. 13-1 i målskillnad på sina 15 matcher hittills och ca 240 minuters istid. Imponerande. Här kan också tilläggas att Olle Liss på sina sju inledande matcher i Björklöven och ca 100 spelade minuter, inte heller varit inne på något baklängesmål.

Sen hade vi ett riktigt bra läge genom Hardy Häman-Aktell, AIK hade ett skott i stolpen där pucken sen olyckligt tog i domare Pehr Claessons hand/arm så han fick döma vidare hållandes en ispåse mot skadan. Starkt att fortsätta.

Björklöven skulle sen återta ledningen, detta genom ett psykologiskt mål sen i den andra perioden då vi skulle få utdelning i ett i matchen igenom ganska intetsägande och stillastående powerplay. Återigen är våra transatlanter inblandade i ett mål som var mycket vackert. Lite som Tomas Ros på Aftonbladet utryckte det på Twitter. ”Kan löven-kedjan med Crandall, Hutchings och Vesel göra skitmål?” Svaret på den frågan är nog…nej.

Här lurade Justin Crandall bort AIK-försvaret med en klassisk tittfint. Blicken mot Tyler Vesel och passningen diagonalt till Alex Hutchings som hittade rätt. Ser så gudabenådat enkelt när de lirar. Sen blir det väl mycket dutt och småfint ibland. Skulle ju önska där att de kunde blixtra till, gå rakare och bomba på ibland. Här noterades för övrigt Tyler Vesel för sin andra assist i matchen och hela tionde på de fem senaste matcherna.

Vi fick väl vara rätt glada över ledningen efter två perioder. Så långt ganska småsegt, dåliga passningar och lågt tempo.

AIK fick sen chansen att inleda den tredje perioden i powerplay, men lite där och då såg man att vi hade med ett bottenlag att göra. Det PP:t var nog bland det bedrövligaste man sett som kronan på verket inte kunde fullbordas för att man drog på sig en utvisning med spel med för många spelare på isen. Hade varit väldigt symptomatiskt om Björklöven se utnyttjat sitt PP, men så kul skulle det inte bli i PP denna kväll.

Kul hade vi dock under en minut kring mitten av den tredje perioden då först Alexander Wiklund gjorde sitt sjätte mål på fyra matcher genom att styra in Oliwer Larsens skott från blålinjen och sen utnyttjade vi ett dåligt byta av AIK då Fredrik Weigel visade att han faktiskt kan skjuta. Halvt friläge till vänster och ett schysst hårt fladderskott i gubbhörnet. Fint. Respektfully at Weigel att inte jubla mot gamla laget. Allt detta inom 56 sekunder och matchen var klar.

AIK skulle sen få en liten fribiljett in i matchen då Alexander Hellström ådrog sig matchstraff och ett efterföljande PP i fem minuter. Vi kunde dock städa av det tämligen enkelt även om en puck trillade in, men då återstod bara 1.34. Fint mål dock där hemmadebuterande Ahlström-tvillingarna hjälptes åt. Oscar sköt och Victor skymde.

Sen fick vi se Pontus Andreasson lite oväntat visa irritation då han slog av sin egne klubba efter att ha tappat pucken bakom AIK.s mål.

Vi skulle hinna med ytterligare ett mål då lagkapten Fredric Andersson fick två chanser och på den andra satt pucken kunde han avsluta målskyttet till en 5-2 seger.

Vi tar med oss att vi hittade ett sätt att vinna, även om den totala insatsen kanske knappast översteg 80 % av lagets kapacitet. Vi tar också med oss att vi tangerade poängrekordet i hockeyallsvenskan över 35 omgångar med 83 poäng ihop med Leksand (07/08) och Malmö (05/06) (Källa: domarna.se) Tänker man vidare vilket är logiskt ihop med tangerade rekord krävs följande för att sätta eget rekord: Sju raka segrar från nu till för att först tangera Malmös slutpoäng den säsongen som blev 104 på 42 omgångar och sen då vinna en till. Då har vi poäng rekordet över 43 omgångar.

Så långt ska vi inte tänka utan en match i taget och imorgon väntar Västervik.

Era reflektioner efter AIK? Skriv en kommentar..

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: