Reflektion kring ekonomin

Första delen av mina tankar gällande säsongen 18/19 handlade om kommunikation och ödmjukhet (länk), därefter ett inlägg (länk) och mina tankar kring det sportsliga.

I dag tänkte jag i stället att vi kan reflektera lite kring det ekonomiska utfallet för föregående säsong/räkenskapsår.

Mhm, vare sig den sportsliga säsongen eller det ekonomiska utfallet blev ju inte direkt som någon inför hade hoppats på.. Vad är det första som jag tycker sticker ut när man kollar in det resultat som nu presenterats?

Eller kanske inte bara det första.. men vad sticker då ut i mina ögon?

*

Först tycker jag ändå det är värt att lyfta det faktum att bolaget (alltså då AB) under fem raka säsonger kunnat uppvisa svarta siffror och ekonomiskt positiva resultat, detta då trots rätt blandade sportsliga resultat på isen.

17/18 – + 508 000 kr (5)

16/17 – + 158 000 kr (11)

15/16 – + 20 000 kr (12)

14/15 – + 296 000 kr (6)

13/14 – + 304 000 kr (14)

Därtill skrev bloggen detta inlägg (länk) den 4 juli 2018 och då efter en större genomgång av klubbarnas ekonomi som Hockeypuls hade gjort.

Kommentaren då var alltså:

”Läget: Visade upp en vinst på 700 000 kronor (508 000 kr för AB). Har ett eget kapital på 7,3 miljoner, enligt klubbens verksamhetsberättelse.

Status: Klarar elitlicensen och har ett tillräckligt eget kapital även för SHL-spel.”

Men det var alltså efter säsongen 17/18.

Efter den föregående säsongen ett lite annat läge, det kan sannerligen svänga fort! Alldeles på tok för fort i detta fall.

Nu konstaterar vi då efter säsongen 18/19 plats 10 i tabellen och för bolaget – 3,7 miljoner kronor. Alltså 3,7 miljooo oooner kronor i förlust och numer väntar i stället troligen ett s.k. kontrollår..

Helt galet!

Men enligt ovan så såg vi också att trots positiva resultat, rent ekonomiskt då, att de sportsliga resultaten inte på något tydligt sätt visas eller baseras på ekonomin. Men att vi gjorde två av de tre bästa ekonomiska resultaten åren då vi gick till slutspel så klart ingen slump, men att basera en ”satsning” på ett ev. slutspel faktiskt både naivt och lite vårdslöst.

Genom de fem åren så höll klubben dessutom på att återvinna en del av det tappade förtroendet pga. de otaliga ekonomiska problem som Björklöven genom historien tyvärr allt för ofta visat upp. Det gjorde också att då man numer nästan vant sig vid dessa fina ekonomiska resultat, den goda kontrollen oavsett de sportsliga resultaten på isen att årets resultat kom både chockerande och väldigt överraskande.

*

Redan i bokslutskommunikén som lades ut på hemsidan (länk) fanns det kommentarer som väckte både ilska och frustration..

”Säsongen 2018/2019 var året då en riktad satsning skulle ta representationslaget till nästa nivå. Slutförandet av säsongen före gav självförtroende att våga satsa, varav båda intäkter och kostnader budgeterades högre än tidigare år. En tidigt ihopsatt, och förhållande vis dyr trupp, i kombination med att det redan från starten på säsongen inte presterades det spel eller de resultat som förväntades, föranledde ett stort underskott i resultaträkningen som var svårt att stoppa. Ett missat slutspel gav dessutom ett rejält intäktstapp mot vad som prognostiserats, vilket i slutändan gav ett kraftigt negativt resultat.”

..och.. ”Björklöven har flera år i rad innan denna säsong bevisat att man är en ekonomiskt stabil klubb med god kontroll och väl fungerande rutiner. Dit kommer vi tillbaka. Säsongen 2019/2020 är därför back till grunderna med en verksamhet anpassad till lönsamhet.”

*

Vi kan väl rimligen inte göra en huvudlös satsning likt detta baserat på slutförande av föregående säsong och ett gott självförtroende? Vad hände sedan med den goda kontrollen och väl fungerande rutiner, varför missades det just här året?

*

Därtill bl.a. följande uttalande (länk) från ordförande Salomonsson: – Vi la en framtung, och nästan på gränsen till en aggressiv budget som vi ville bygga vidare på i ambitionen att nå långt spelmässigt här under våren. Nu gjorde vi inte det och det ser vi då konsekvenserna av.

På frågan: Varför upptäcktes det här först nu då? – Det här ingenting som upptäckts nu.. sedan då följt av resonemanget om den framtunga och gränsen till aggressiva budgeten.

*

En fullt berättigad fråga, oavsett satsning mot SHL är ifall den strategiska färdvägen (den som sattes 2011) verkligen ska innebära att klubben bör riskera kontollår från licensnämnden och faktiskt äventyra sin egen framtid? Sedan vad fjolårets röda resultat innebär framöver i minskat förtroende från fans och partners samt skadat varumärket kan bara framtiden utvisa.

När vi sedan har dessa licensregler (länk) att förhålla oss till sedan 17 juni 2017 och vilka krav som ställs på klubbarna finns inget att skylla på. Det är sedan egentligen ingen rocket science utan fullt rimliga krav.. både då gällande ex.vis eget kapital som en god likviditet.

*

När VD Blomberg fick frågan (länk) vad Björklöven gör på kort sikt blev svaret utöver då en försiktigare budget (defensiv approach) att: – Vi tittar vad vi kan förbättra när det gäller våra budgetprocesser och även processförbättringar när det gäller våra uppföljningssystem och rutiner kring det.

*

Här tycker jag det i mina öron låter som att ordförande och VD inte är helt synkade i sina kommentarer och tankar. Om inte det så stora negativa resultatet var överraskande, varför då behöva se över processförbättringar kring uppföljning och rutiner?

Därtill var det inför den här säsongen vi förstärkte organisationen och utöver en VD även hade en ekonomichef. För övrigt en post som tillsattes redan i januari 2018.

*

Sedan detta inlägg planerades och påbörjades som utkast så publicerade klubben förra fredagen på sin hemsida ett PM med frågor och svar apropå bokslutet. Här uppskattas så klart den transparensen och även att man svarar på de frågor som ställs.

Måste även i sammanhanget lyfta fram styrelseledamoten Jonas Grundström som på Twitter bemött kritik kring resultatet och gett både bakgrund som sina tankar på hur styrelsen agerat. Jonas har bloggen träffat vid flera tillfällen och han ska ha all heder av den öppenhet han visar och att han tar diskussionen med fansen, även då det blåser rätt snålt.

*

Men två av frågorna/svaren på hemsidan..

Hur mycket intäkter ger en slutspelsmatch?

Det beror så klart på motstånd och speldagar men uppskattningsvis drygt 600.000:- per match vid positivt slutspel. Utöver detta tillkommer inkomster från partneravtalen för utökad exponering. Ett negativt kval är i bästa fall ett nollsummespel.

Har den ekonomiska styrningen verkligen fungerat med tanke på resultatet?

Resultatet kommer sig av en ökad satsning där vi gick in i säsongen med ett högt kostnadsläge och intäktsökningar som var kopplade till ett långt slutspel. Den ekonomiska styrningen har i det avseendet inte påverkat resultatet i grunden men behöver gås igenom för att se var förbättringar kan göras.

*

Vidare konstaterades partnerförsäljningen justerat för slutspelsintäkter var 2% lägre jämfört med säsongen innan och att den totala intäkten med både matchbiljetter och säsongskort var likvärdig med siffrorna från året innan bortsett från slutspelsmatcherna.

Man hade för övrigt baserat på de svar som gavs budgeterat för fem slutspelsmatcher.

*

Men utifrån dessa svar lite svårt att få ihop ekvationen hursom, man budgeterar för slutspel.. Då tot. fem matcher och då av dessa antingen två eller tre hemmamatcher.. dessa ger i intäkter mellan 1,2 – 1,8 miljoner i intäkter utöver inkomster från partners. Detta baserat på de uppgifter som klubben själva lämnat.

När det gäller ett negativt kvalspel gör man enligt klubben i bästa fall ett nollresultat baserat på kvalspelet.

Det torde då baseras på dyra resekostnader etc. och möjligen lite mindre publik vid negativt kval kontra ett positivt. Men ändå så har man fem hemmamatcher vid ett negativt kval och fem bortamatcher, att jämföras med två eller i bästa fall tre kontra lika många borta vid ett slutspel.

Senast Löven kvalade negativt var 13/14, då snittade vi 3 632 i snitt.

Vi har två säsonger lirat slutspel:

14/15 – 2 matcher – 5 118 i snitt

17/18 – 3 matcher – 4 028 i snitt

På något sätt är det lätt att skylla på ett missat slutspel, men jag ser inte de 3,7 miljooo oonerna där i ett missat slutspel. Folk är inte dumma. Klart orsakerna till det chockerande ekonomiska resultatet är så mycket mer än så..

*

Ett inlägg likt detta lite svårt då ekonomen i mig tänker mer rationellt, lite krasst och supportern i mig mer emotionellt..

Som supporter vill jag så klart se ett så ”bra” gröngult Björklöven som bara är möjligt på isen. Ett positivt slutspel så klart betydligt roligare än ett fruktat negativt kval mot hungriga lag från HockeyEttan..

..men oavsett, så vill jag alltid kunna se mitt Björklöven.. de åren i Div 1 på hockeyns bakgård inget man vill uppleva igen. Säsongen 18/19 tyvärr lite deja vue till säsongen 09/10 då det var ”Tuta och kör!”. Och verkar det gå lite för sakta så gasar vi bara på ännu mer. Då tappade vi tyvärr därefter licensen, läget förhoppningsvis inte direkt jämförbara.. men att gasa så mycket med bara självförtroende och sedan då möjligen med lite bristande kontroll känns inte okej. Inte okej någonstans.

*

Apropå något helt annat så har jag en förkärlek till lite spel och dobbel, därför ingen slump att vi på bloggen, med er läsares hjälp och lite kunnigt hästfolk och fler inbitna travfantaster, vid några tillfällen testat lyckan på V75. Utöver det har jag med lite blandad framgång i bland spelat lite poker, på något sätt väldigt intressant och fascinerande, och även om det varit med väldigt moderata insatser är det både kul och i bland lätt pulshöjande.

*

För att återgå till förra säsongen så gillar jag visserligen en satsning och kan generellt tänka mig att intäkterna i en klubb likt Löven, delvis baserat på kommande sportsliga resultat, är lite svåra att förutspå men att inte kunna kontrollera kostnaderna eller möjligen ha en plan B vid ev. uteblivna intäkter känns ändå så basic.

Nu pratas det främst om på tok för höga personalkostnader och en dyr spelartrupp, men bara för att gått jämt upp förra säsongen så hade vi behövt 3,7 miljoner till i mer intäkter. Det är så klart bra mycket mer än bara ett missat slutspel, även om det blir rätt konkret och möjligen begripligt för den stora massan att peka på just det.

Men de 3,7 miljooo oooner i ytterligare intäkter hade det krävts att omsättningen skulle öka med ca 14 % sedan då föregående säsong till för Björklövens del rekordhöga nivåer. Redan då alltså den säsongen hade omsättningen ökat med drygt 2 miljoner eller ca 9% jämfört med säsongen 16/17.

Det krävdes alltså ett riktigt gröngul rekordår rent ekonomiskt bara för att detta skulle gå i hop?!

*

Ekonomin i grunden debet och kredit, det gäller att balansera olika konton och genom goda ekonomiska resultat över tid bygga ett eget kapital. För klubbarna i HockeyAllsvenskan är licenskravet för 2019 bl.a. ett eget kapital om 2 miljoner och till kommande säsong ökar det till 2,5 miljoner. Utöver detta krav även då krav på god likviditet, alltså i praktiken pengar på kontot som du kan betala räkningarna med.

Men utöver att sätta en budget inför 18/19 så har de styrande över tid även gjort en del sportsliga rekryteringar och helt medvetna val. Jag tyckte nog säsongen 16/17 att vi möjligen tog oss vatten över huvudet och undrade nog om vi verkligen hade råd med en GM i form av Joakim Fagervall. Sett till det ekonomiska resultatet (+158 kkr) det året så hade vi det, vad som sedan rent sportsligt uträttades i den rollen fortfarande i dag lite oklart.

Vi är för övrigt den enda klubb som någonsin anställt Fredrik Grönberg som sportchef, inte bara en utan dessutom två gånger. Nu fick han lämna under säsongen då man enligt vad som sagts utåt hade olika syn på det sportsliga. Genom att Grönberg fick lämna så blir det naturligt att han får ta sin del av ansvaret, men någon har ju anställt honom.

Men både Grönberg och Fagervall har fullt ansvar i den då på tok för dyra spelartrupp vi såg föregående säsong. Så är det bara.

Sammanfattningsvis några konkreta brister eller fel som jag ändå känner eller ser..

 • En på tok för aggressiv och ev. rent av naiv budget.
 • Bristande uppföljning alt. ett för passivt agerande under säsong.
 • Rent sportsligt ett antal felaktiga beslut, inkl. rekryteringar. 

Om vi sedan återknyter till ett av mina andra intressen poker så är det så klart viktigt och betydligt bättre att lira med en bra hand, det underlättar så klart att vinna då. Visst är det kul att bluffa och tjuva någon pott med en bluff eller rätt dålig hand, men över tid är inte det rätt melodi.

Det gäller i stället att satsa då man har bra kort och dessutom sitter i rätt position. Det går så klart inte att jämföra rakt av mot hockeyn, men jag tycker att man bluffade rätt hårt under 18/19 på en tyvärr på tok för svag hand. Därtill med en sanslöst hög insats vilket nu troligen innebär ett kontrollår.

Sedan som någon skrev på forumet Gröngult.. vi märkte ju inte ens att det var en satsning förra säsongen. Det är en helt riktig analys och rätt klok tanke, det gör inte direkt förra säsongens resultat (såväl ekonomiskt som sportsligt) mindre genant.

Sedan kanske någon ekonom (även om bloggen är ekonomer) som är van att tolka ÅR och på detalj vill syna resultatet och de räkenskaper som visats upp. Här tänker jag främst på den kommentar som Canoah lämnade och vad som möjligen kan tolkas in i denna:

”Felet är nog att ledningen bara ser till AB:et. Där är ekonomin stabil. Men på grund av att aktierna som föreningen har i Björklöklöven AB har ett så högt bokfört värde, ca 7,2 mkr så gör denna förlust i AB:et att det egna kapitalet i koncernen blir väldigt lågt. Därav så kommer detta som en överraskning.”

Men satsningen 18/19 både naiv och på tok för risktagande, sedan då den sportsliga makten i fel händer, en eftersatt kontroll alternativt väl passivt och avsaknad av plan B, därtill riskerades klubbens framtid och nu står vi tillbaka på ruta 1 med ett återigen skadat varumärke och troligen rätt stor besvikelse och missnöje hos såväl fans som partners.

Det var nästa del i mina tankar kring säsongen 18/19.. Kommentarer eller tankar, fältet som vanligt rätt fritt.

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

2 thoughts on “Reflektion kring ekonomin

 • 7 juni, 2019 kl. 11:28
  Permalänk

  Ju mer jag läser å (tänker) om ekonomin för säsongen 18-19 ( de sportsliga) så har alldeles för mycket förtroende / bestämmande lagts på GM, Sportchef och huvudtränare Fagervall = ruggigt hög lön från en viss ordförande rätt eller fel ??!!
  Löven litade totalt på Fagervall å hans ledarskap.

  Svar
 • 7 juni, 2019 kl. 14:02
  Permalänk

  Nja, kolla upp Fagervalls lön så blir det svarta hålet mer synligt …

  /linus

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: