Reflektioner efter Västervik

En oerhört viktig seger på många sätt, dels för tabelläget, men även för avslutningen som innehåller övervägande bortamatcher. Här kommer fler reflektioner.

Björklöven vann alltså igår borta mot Västervik med 3-2 och det är nästan på dagen två år sedan det senast hände. 11 februari 2017 hände det senast och då hette målskyttarna Niklas Pavel, Lucas Sandström och Cody Murphy. Igår hette målskyttarna Fredric Andersson, Mattias Granlund och Filip Cruseman. Vem som sen gör målen spelar egentligen mindre roll, så länge dom görs och främst att laget vinner. Nu tog man blott sin tredje seger på bortaplan och den segern kunde inte kommit lägligare. Förlust och slutspelsserien hade varit väldigt långt borta. Vi är absolut inte där än, men segern betyder mycket inför fortsättningen då vi på de avslutande sju matcherna innehåller fyra bortamatcher. Största hotet förutom Södertälje är ju just Västervik som har hela fem hemmamatcher och förutom förlusten igår har sex raka segrar hemma så då förstår ni att vi behöver fler segrar på bortaplan och nu vet ju laget att man faktiskt kan vinna borta. Fick lite vibbar när Björklöven säsongen 15/16 slog Malmö på hemmaplan med 6-3 där man avslutade matchen med endast fyra backar och där Alexander Hellström ju blev tvungen att tacka nej till ett slagsmål med hårdföre David Liffiton när denne ville reducera backantalet till tre.

Matchen då? Ja, vi kan ju snabbt se att vi vann trots att vi bara sköt 16 skott. Västervik sköt 37, vilket återigen bevisar att man inte behöver skjuta på allt som rör sig. Nu ska vi väl snabbt säga att det inte var de mest värderade lägena som blev mål, men det tar vi en dag som denna. Ingen kan nog säga att Fredric Anderssons kvitteringsmål till 1-1 via klacken på det utsträckta benet var intränat eller att anfallet som gav segermålet var frukten av perfekta passningar, men någon gång ska vi ha sånt med oss. I de lägena kände matchen lite som en lyckad trisskrapning. Ska dock nämna det mycket fina långa tillbakaspelet av Jacob Stenqvist till Hardy Häman Aktell innan 1-1 målet. Oväntat och öppnade mycket yta för Hardy som kunde komma till skott utan täck. Stenqvist hade ju också en mycket fin uppåkning i upprinnelsen till segermålet och det känns som att han hittat ett annat lugn i sitt spel på sistone. I Mattias Granlunds mål i PK var dock högt medvetet. Riktigt fint gjort av Kristoffer Söder som håller inne pucken tillräckligt länge so att Granlund får öppet mål. Sen blir ju Västerviksbacken för otåligt. I två mot ett lägen säger ju hockeyns ABC att man ska låta målvakten få fokusera på skytten och backen ska skära av passningsmöjlighetens. Här säljer backen sin målvakt å det grövsta, men det tackar givetvis vi för.

Annars innehöll ju matchen hela tre videobedömningar. Dels Fredric Anderssons kvittering till 1-1, där jag var lite orolig att man skulle bedöma den som avsiktlig då Freddan direkt tittar mot målet efter att den tagit i hans häl, men vi fick målet med oss, men även Västerviks kvittering till 2-2 som jag ännu tycker är en hög klubba och inte bara jag och inte ens bara lövenfans. Det är givetvis ingen lätt bedömning då den enda videon videomåldomaren har är från denna vinkel snett ovanifrån och det är väl hårfint. Tycker dock att pucken träffar Jens Holmströms skaft ovan huvudhöjd på sig själv (Målet är 122 cm högt och Holmström är 181 cm lång enligt swehockey.se). Dock inte alls en av Västerviks längsta spelare, faktiskt har han 15 lagkamrater som är längre och inte ens över lagets genomsnitt på 182,7 %.

En vanligt syn igår, med Peter Lyth i samspråk med videomåldomaren.

Regel 76 säger följande:
I. Inget mål ska godkännas om en anfallande spelare spelar pucken, på något sätt, med klubban ovanför ribbans höjd. Detta gäller oavsett om pucken därefter reflekteras i mål via någon annan spelare i något lag, någon funktionär eller på något annat sätt.
II. Den avgörande faktorn härvidlag är i vilken höjd pucken träffar klubban. Om en del av klubban
bärs över ribbans höjd, men pucken träffar den del av klubban som bärs under ribbans höjd, ska målet godkännas.

Regel 97 II säger:
Inget mål ska godkännas om en anfallande utespelare dirigerar, returnerar eller slår in pucken i mål på något sätt med sin klubba över ribbans höjd, även om pucken därefter reflekteras på någon person eller på något föremål på vägen in i mål. Anmärkning: Det är den del av klubban
som träffar pucken som är av betydelse

Målet godkändes och det hade förstås irriterat mig mer om vi inte vunnit. Vi kan dock konstatera att videodomarnas arbete inte är lätt med kameravinklar likt dessa. Kanske inte vore dumt att ha en kamera i varje sarghörn som kan ge bättre arbetsförhållanden för dessa videodomare? Givetvis en kostnadsfråga och då kommer ju säkert fler och bättre idéer vart pengar ska läggas, så vi lämnar det där. Vi hade dock tiondelarna med oss i den tredje bedömningen i slutet av den andra perioden då Västervik hade en puck inne men kanske en halv sekund för sent.

I stora delar ingen perfekt genomförd match, men viktigt att laget ändå känner att de kan ta en sån här match. Bra för moralen att man kan uppbringa en sån här viljeseger som det vart. Vi fick ju även se hur backarna klev fram i den backkris som nu råder i Björklöven, inte minst efter att Jacob Andersson utgått i den första perioden och man fick slutföra matchen med fem backar. Sjundebacken André Petterson fick ett antal byten i den andra perioden och gjorde det bra. Nu ska det inte bara någon fara för Jacke som väntas spela igen på fredag mot Tingsryd, men backsidan är oroväckande tunn inför avslutningen. Återkommer om vina tankar kring den och eventuella värvningar

Avslutar med lite kuriosa kring historiska möten med Västervik som visar att utöver en tabellmässigt viktig seger, en viktig seger också att vi visar att vi kan slå en historiskt svår motståndare. Mycket viktigt i en enda match. Hoppas grannarna kan ta med sig allt detta till nästa match, den mot Tingsryd på fredag och ni har väl inte missat att det är en gratis match? Biljetter fixar ni HÄR.

16/17
2016-09-28 IF Björklöven – Västerviks IK 0-4
2016-11-11 Västerviks IK – IF Björklöven 3-2
2016-12-21 IF Björklöven – Västerviks IK 1-5
2017-02-10 Västerviks IK – IF Björklöven 1-3
17/18
2017-10-20 Västerviks IK – IF Björklöven 2-0
2017-12-02 IF Björklöven – Västerviks IK 1-6
2018-01-19 Västerviks IK – IF Björklöven 5-3
2018-03-04 IF Björklöven – Västerviks IK 2-1 str
18/19
2018-10-19 IF Björklöven – Västerviks IK 3-4 str
2018-11-21 IF Björklöven – Västerviks IK 3-0
2018-12-29 Västerviks IK – IF Björklöven 4-3 str
2019-02-11 Västerviks IK – IF Björklöven 2-3

Era reflektioner om matchen? Skriv en kommentar..

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: