Quist: -Har saknat TV:n vill jag lova!

Det är nu över en månad sedan Björklöven och Almtuna möttes och vi minns alla med fasa när exlövet William Quist föll olyckligt efter en tackling och ådrog sig en grov hjärnskakning.

På onsdag möts lagen igen, denna gång nere i Uppsala, men det blir tyvärr utan William Quist på isen. Bloggen tog kontakt med Björklövens tidigare publikfavorit för att kolla hur läget är och det är tyvärr inga roliga nyheter vi har att komma med.

Det börjar äntligen gå lite framåt för Wille vad gäller hjärnskakningen, men han befinner sig dock fortfarande på steg ett i hjärntrappan. Det gäller att skynda långsamt när det gäller huvudskador och det har han verkligen fått känna på. -Det gick framåt och sedan fick jag ett rejält bakslag, har även hunnit med ett mindre bakslag efter det, säger han till bloggen. -Ska försöka prova med lite korta promenader här i veckan, fortsätter han.

Wille har haft bra stöd i forne radarpartnern och ”sambon” Kim Karlsson, -Jag har kunnat ställa frågor till honom då han har gått igenom samma sak vilket har varit skönt. Även Almtuna har varit ett grymt stöd och ställt upp som ”fan”.

Han är fortfarande hjärntrött och klarar endast av telefonen kortare stunder, har sista veckorna klarat av att se korta stunder på tv, har då följt laget så mycket han orkar, men det blir bara några minuter här och där. – Har saknat TV:n vill jag lova.

-Började få behandling förra veckan och det känns som det hjälper mycket! Huvudvärken har släppt avsevärt sen jag började. Behandlingen består av Akupunktur, och mycket knäcka, justera nacke, rygg, käkar osv.

Av matchen i Umeå minns han bara lite från första perioden och att sen ligger på en bår i spelargången. Om han orkar se mer av den här matchen än han minns av den förra återstår att se men Bloggen önskar honom givetvis ett snabbt tillfrisknande utan bakslag.

William Quist när han bars ut på bår i mötet med sitt gamla lag. Foto: Tobias Sandström

***
Detta är hjärntrappan:

Steg 1
Hjärnvila. Initialt ska idrottaren vila helt från både fysisk och psykisk anspänning – »hjärnvila«. Detta begrepp betonar vikten av minskad stress på hjärnan, en stress som uppkommer vid såväl psykisk som fysisk belastning. Hjärnvilan pågår fram till dess att alla symtom har försvunnit. Följaktligen innebär detta att man ska avstå från exempelvis TV-tittande, datorarbete, läxläsning och liknande hjärnpåfrestningar. I steg 1 ska all fysisk aktivitet som ger en pulsstegring undvikas. Lugna promenader är dock tillåtna.

Steg 2
Lätt aerob träning. Sådan träning påbörjas när idrottaren varit besvärsfri i 24 timmar. Det är lämpligt att använda en ergometercykel, som ger en bra överblick av träningens intensitet, då belastningen lätt kan beräknas och justeras. Idrottaren bör anpassa ansträngningsgraden till maximalt 12 på en 20-gradig Borgskala, vilket innebär träning utan känsla av mjölksyra.

Steg 3
Grenspecifik individuell träning. Joggning, skridskoåkning, friåkning alpint och liknande grenspecifik träning kan ingå i detta steg. Intensitet och mängd anpassas efter individens »normala« kapacitet.

Steg 4
Grenspecifik träning utan kroppskontakt.Teknik- övningar tillsammans med laget, med full fysisk belastning, ingår i steg 4.

Steg 5
Grenspecifik träning med full kroppskontakt. Kroppstacklingar inom ishockey och nickningar inom fotboll tillåts i steg 5.

Steg 6
Återgång till match och tävling.

(Källa: Läkartidningen.se)

 

 

 

 

3 thoughts on “Quist: -Har saknat TV:n vill jag lova!

 • 9 januari, 2018 kl. 06:52
  Permalänk

  Jag hoppas Quist har spelat färdigt. Känns ytterst dumt att återvända till sporten (även om man älskar den) om man fortfarande är kvar på 1:a steget efter en månad.

  Svar
  • 9 januari, 2018 kl. 10:44
   Permalänk

   Kan tyckas dumt men efter den smäll han fick så är det nog inte så konstigt att han är på steg 1 efter en månad, Även Kim var på steg 1 väldigt länge. Självklart ska man inte spela om man har besvär men jag förstår spelarna som vill tillbaka. Är man besvärsfri så ser jag inga problem att fortsätta spela hockey om det är de han vill, vilket det är. Hade varit en annan sak om han hade drabbats av många hjärnskakningar. Men det känner han nog själv när det är dags att lägga av. Jag hoppas han tillfrisknar så han kan göra de han vill och slipper men.

   Svar
 • 9 januari, 2018 kl. 13:56
  Permalänk

  Skulle en småbarnsförälder någonsin kunna ta sig genom steg 1….?

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: