Publikligan och mot respektive bortalag

Under fjolårssäsongen snittade vi 3 552 under grundserien och var med det trea i den så kallade publikligan. Topp fem såg då ut enligt följande:

 1. Malmö Redhawks, 6 258
 2. VIK Västerås HK, 3 578
 3. IF Björklöven, 3 552
 4. AIK, 3 516
 5. HC Vita Hästen

* * *

Först började jag tänka, undra egentligen hur snittet kommer påverkas då vi nu inför kommande säsong tappat Karlskrona HK, Malmö Redhawks, Rögle BK, samt kanske mest klassiska Södertälje SK. På så samma sätt har vi då fått in folklaget Leksands IF som säkert drar, men vare sig IK Pantern, Sundsvall eller Tingsryds AIF lär ju få vändkorsen att snurra så de glöder.

På förhand känns det som vi ”tappat” lite, inte minst genom Södertälje SK som drog väldigt bra förra säsongen men innan vi funderar vidare, hade jag en ny tanke: – Varför inte kolla vad respektive lag drog vid de två mötena förra säsongen? Det kanske inte ligger till som man instinktivt tänker. Dels hade vi ju en enkronas mot Vita Hästen i fjol, vi hade Almtuna IS hemma under mellandagarna, helg- kontra veckomatch, inledningen på serien inte lika bra som avslutningen etc. Det finns ju så klart hur mycket som helst som kan påverka.

Så här såg det då ut under fjolårssäsongen:

 1. 8 402, HC Vita Hästen*
 2. 8 081, SSK
 3. 7 875, AIK
 4. 7 794, Asplöven HC
 5. 7 676, Almtuna IS**
 6. 7 484, Timrå IK
 7. 6 948, IK Oskarshamn
 8. 6 649, Rögle BK
 9. 6 559, Mora IK
 10. 6 485, Malmö Redhawks
 11. 6 364, VIK Västerås
 12. 6 340, BIK Karlskoga
 13. 5 701, KHK

*Enkronas match, **Hemvändarmatch

Nu var ju visserligen inte KHK topptippat inför säsongen, men att BIK, Malmö och Västerås samtliga skulle ligga i botten tycker jag förvånar lite och även om man då inte kanske dra några växlar utifrån ovanstående tycker iaf jag det var lite intressant.

Om vi då kan hålla snittet från i fjol eller kanske t.o.m. öka? Ja, varför skulle inte det kunna gå? Särskilt då i fjol när vi inledde lite knackigt, med sportsliga framgångar kommer helt klart en del marginalåskådare och medgångssupportrar, så därför blir inledningen av säsongen viktig även ur den aspekten.

De nya lagen jämfört med de vi tappat då? Ja, helt klart svider det så klart att vi tappat SSK då det var det lag som utan jippon drog mest åskådare. I de nya är det möjligen brevskrivarna (IF Sundsvall Hockey) som skulle kunna dra lite mer, men utan match i mellandagarna eller enkronas torde vi nog ha både Pantern och Tingsryd nere i botten vid motsvarande jämförelse efter denna säsong. det faktum att vi har Sundvall hemma i näst sista hemmamatchen kan så klart locka lite extra åskådare när det börjar dra ihop sig och vi kanske har häng på en finalplats eller liknande

På nåt sätt tycker jag även att de nu återigen tippade topplagen BIK Karlskoga och VIK Västerås (inte minst genom premiären) borde dra mer sedan i fjol, även där har vi alltså lite att hämta. När vi nu vet att enkronasmatchen blir mot IK Oskarshamn, att vi har AIK hemma i mellandagarna skulle jag på förhand kunna se att toppfem av bortalagen denna säsong blir: IK Oskarshamn, AIK, Leksand, Asplöven och möjligen Timrå IK.

* * *

Här gillar iaf jag tänket på hur man valt IK Oskarshamn som enkronas, men frågan är om man utgår ifrån statistik likt denna då man budgeterar snittet? Sedan måste man så klart ta ställning till vardags- kontra helgmatch och om det är tv-sänt eller inte. Sedan är det väl egentligen intäkterna som är det intressanta i slutändan, man kan ju ha sålt ex.vis 2500 säsongskort och fylla hallen med resterande för ett erbjudande om ”2 för 1”, men bättre då att ha 4000 betalande.

Det här är nåt vi får ta med oss och fråga ex.vis VD Åkerblom helt enkelt, det skulle ju också vara intressant att veta ifall priserna är oförändrade oavsett motstånd eller om man har dem lite dynamiska inte minst med tanke på efterfrågan och liknande.

* * *

Statistik likt ovanstående, lite intressant eller bara värdelöst vetande? Och tror du som läsare likt bloggen att vi absolut kan klara samma snitt som i fjol? Skriv gärna en kommentar då fältet som vanligt är fritt..

One thought on “Publikligan och mot respektive bortalag

 • 10 september, 2015 kl. 21:55
  Permalänk

  Äsch , vem vill se Bik?
  Grisa, gnälla och bråka.
  Det är väl inget som drar folk.
  Matcherna tar timme längre.
  Minst en skada per match.

  Nää , de är värdelöst.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: