PP-tankar

Bland mycket bra i årets Björklöven är ju en så matchavgörande sak som powerplay (PP) en spelform som förbättrats enormt den här säsongen. Bara genom att jämföra årets siffror med de föregående så ser man ju en av anledningarna att vi ligger i topp i tabellen. Siffrorna är helt enkelt ljuv musik för ett lövenöra.

Fredrik Weigel har i min tycke ännu inte hittat rätt ton i PP. Foto: Lövenbloggaren

2019/20, 26,67 % (2:a i PP-ligan)
2018/19, 17,54 % (13:e)
2017/18, 18,86 % (6:a)
2016/17, 16,08 % (11:a)
2015/16, 20,00 % (6:a)
2014/15, 15,66 % (13:e)
2013/14, 17,57 % (8:a)

Sen är väl fungerade PP inte alltid lika med skönsång. Ta bara Vita Hästen säsongen 17/18 som exempel då man hade ett glödhett PP med 27,16 % och bäst i hockeyallsvenskan, men man slutade nia i tabellen och missade ändå topplistan och slutade nia.

Däremot har vårt PP-trots, sex raka segrar inte varit vad det än gång var. För allt för länge sedan låg vi på över 30 % och tittar man tillbaka de senaste sju matcherna, faktiskt sedan Fredrik Weigels intåg i såväl Björklöven som vår förstauppställning i PP har det gått lite troll i den spelformen. Det som tidigare var så självklart har nu blivit allt annat än självklart.

Sedan mötet med MODO, som då var Weigels första framträdande i den gröngula dressen, har vi alltså spelat sju matcher och haft PP i totalt 59 minuter och 47 sekunder. Under denna nästan timmeslånga föreställning har vi gjort åtta mål, fördelat på sex mål av vår andrauppställning med Oliwer Larsen, William Eriksson, Alexander Wiklund, Sebastian Selin och Pontus Andreasson och bara två av vår fruktade förstauppställning med Alex Hutchings, Justin Crandell, Fredrik Andersson, Tyler Vesel och då Fredrik Weigel. Alla åtta mål faktiskt under endast två av dessa sju matcher fördelat på fyra mål vardera mot Vita Hästen (5-3) respektive AIK (8-1). Här snackar vi alltså två mål av PP1 på över 30 minuter då de oftast får mer än en minut per utvisning att leverera på.

Benar vi ut det än mer så gjorde vi innan MODO-matchen 16 mål på 51.47 minuters PP och då 8 mål på 59,47 minuter PP från MODO-matchen och framåt. Mer än en halvering med andra ord. Det är inte bra och PP är likt allt annat inom hockeyn, en färskvara och PP:t nu är lite som en LP som hamnat i solen. Den levererar inte det som förväntas.

Nu ska det i notboken tilläggas att samtidigt som Fredrik Weigel blev spelklar stängdes ju Alexander Deilert av i sex matcher vilket gjorde att förändring var tvunget och fullt logiskt klev Weigel helt enkelt in på Deilerts plats, men inte position. Det förde med sig att alla bytte position utom Justin Crandall och det har definitivt påverkat leveransen. Det tempo som uppställningen hade pre-Weigel dör lite av nu när Weigel gärna vill hitta otroligt svåra lösningar och tidvis puckkladd. Ska dock tilläggas att han assisterat till bägge målen PP1 gjort under dessa sju matcher.

Tyvärr återgick man inte till ursprungsuppställningen nu när Alexander Deilert återkom i spel mot Kristianstad, vilket jag hade hoppats på, utan plockade bort Tyler Vesel istället. Vet inte om det är en så lyckad lösning. I den tidigare uppställningen fanns ingen tydlig dirigent utan man jammande fram ganska sköna låtar ihop. Nu känns det lite som att allt ska gå via Weigel och det har bevisningen inte fungerat än. Blir lite mer Rammstein, gillar det, men förutsägbart. Vesel flyttades ju för övrigt in i andrauppställningen på William Erikssons bekostnad.

Problemet blir då vart vi ska stoppa in just Weigel, då han är på tok för skicklig för att lämnas utanför PP-spelet? Förstås logiskt att skicka in honom i vår andrauppställning, som ju är lite mer pop, men den har ju också fungerat. Skulle kunna vara att möjligtvis ersätta Alexander Wiklund, men då tappar vi spelaren framför mål då varken Weigel eller Andreasson är en spelare som gärna kliver dit och tar skiten. Och vem av dom två skulle vara leadsinger i den gruppen?

Lyxproblem de Luxe, men tror det blir svårt att värva in en spelare som Weigel och sen inte spela honom i PP. Hur resonerar ni kring vårt PP? Det här är nu bara tankar kring då och nu och våra faktiska uppställningar. Ska vi rent få in Zach Palmquist i PP? Brian Cooper skulle inte göra bort sig heller. Sen ska vi inte glömma bort David Lindqvist som dock fått en bra roll i penaltykilling ihop med Kristoffer Söder. Ska han in i ett PP måste någon annan ta den rollen och vem skulle axla den lika bra? Samtidigt kör ju Selin både PP och PK just nu. Hur som, delikat lyxproblem de Luxe 2.0.

Så, sjung ut kära läsare..

* * *

Hur våra PP-uppställningar kommer att formeras framöver är förstås inte spelbart, men andra spel lägger du hos vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

5 thoughts on “PP-tankar

 • 26 november, 2019 kl. 18:20
  Permalänk

  Weigel tar generellt ner tempot i pp när han håller och letar. Tvärtom mot vad som borde göras med så här många skickliga spelare. Hutch ska absolut stå vid vänstra tek och direktskyffla, ibland går de in. Deilert ett måste på blå, Wiklund klockren framför kassen (kanske Lundberg skulle kunna stå här också). Crandall, Weigel, Vesel, Andreasson givna, sen får det väl provas lite mer…

  Svar
 • 26 november, 2019 kl. 19:05
  Permalänk

  Sjukt att vi inte använder linkan som har bäst spelförståelse i hela björklöven i på. Sen att ersätta William med vessel… vet inte riktigt vad dom tänker. Vårt pp är riktigt dåligt med lite rörelse och lättläst. Hur många skott har #90 i täck för att inte tala om hur han drar ner tempot som pointer. Wiklund, selin i samma pp känns inte heller jätteattraktivt.

  Hur många mål har vi i pp på spelvändningar denna säsongen, ganska många!

  Svar
 • 26 november, 2019 kl. 20:40
  Permalänk

  Svårt det där, som jag skrev tidigare så har weigel inte självförtroende nu iaf, ska man vänta och hoppas eller satsa på Vesel som har en grym klubbteknik och levererar.. Ser som du, gärna Cooper i PP också, fattar inte varför han inte får chansen..

  Svar
 • 26 november, 2019 kl. 22:41
  Permalänk

  PP1
  Crandell Vesel Andersson
  Deilert och Palmquist.

  För att hitta tillbaka till ett bättre pucktempo där direktskott och bra hårda pass är nyckeln. Väljer jag Palmquist som har visat god spelförmåga och han har ett bra skott.

  Andersson framför kassen,Vesel får fritt spelrum längs högerkanten. Deilert som point på blå, Palmquist vid toppen på höger tekningscirkel å Crandell på vänster dito.

  PP2
  Wille Weigel Andreasson
  Hutch Viklund

  Hutch som point med Wille till vänster å Weigel till höger, Viklund framför kassen å Andreasson får fritt spelrum på vänsterkanten.

  Då får. Vi två uppställningar som kan hota på alla sätt med direktskott, snabba passningar å give n go spel mm. Samt två som vågar stå framför målet å göra skitjobbet.

  Bubblare
  Selin, Larsen, Aktell.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: