PP & BP till 100

Om vi fortsätter att botanisera i statistik så brukar man säga att om man adderar procenttalen för powerplay respektive boxplay bör man passera 100 för att det ska vara bra. Hur ser detta ut just nu och hur har det sett ut historiskt? Vi tog en titt.

Om vi börjar med årets statistik så ser det ut som följer i skrivande stund, dvs efter 33 omgångar.

BIK Karlskoga och Mora har riktigt bra siffror och det ger också eko i tabellen. 9 respektive 8poäng före 3:an Tingsryd. BIK också grymt spel i 5 mot 5. Oskarshamn har fina siffror, sin tabellplacering till trots, vilket tyder på sämre spel 5 mot 5. Även SSK kan få samma diagnos. Vi ar faktiskt den sämsta siffran av alla lag de fyra senaste säsongerna, förra matchens utlösning till trots.

 

Här blev det ganska tydligt att de lag som passerade 100 alla var topp 6 lag. Södertälje stack ut en aning, men i stora delar stämmer teorin.

 

Säsongen 14/15 hade ett klart mer spetigt utseende. Topp 3 är också de med högst total procentsats, men här sticker Oskarshamn ut, men även återigen Södertälje. Boven i deras drama är då förstås spelet 5 mot 5. Där är fallet det omvända med vårt Björklöven och även BIK Karlskoga som med rätt uselt specialteams skötte spelet 5 mot 5 på ett riktigt bra sätt och på så sätt nådde en bra placering i tabellen.

 

Till sist då förra säsongen dvs 15/16 som inte helt är klockren heller, men där seriesegrare AIK hade en grym siffra., men där vi hittar Björklöven på en mycket fin andraplats, men ni vet vad det innebar? Exakt, sämre spel 5 mot 5.

Kontentan av detta då? Ja, givetvis omöjligt att säga rakt av men ju bättre combo du har desto högre placering. Ser vi till Lövens rekordlåga 88,39 % borgar ju inte för en topp 8 just nu, även om BIK Karlskoga faktiskt lyckades nå slutspelsserien via en femteplats säsongen 14/15 med så dåligt som 89,14 %, men det hör förstås till ovanligheterna. Man bör nog upp i ca 96 % eller en rejält förbättrat spel i 5 mot 5. Nu är ju vårt spel i 5 mot 5 inte heller någon kvällslektyr med 64-83 (-19) i målskillnad. (Läs mer HÄR)

Hur löser vi det här då? Ja ska vi upp i en combo av 96 % så blir det en hel del matematik. Vi höjer för enkelhetens skull bägge special teams jämt med 4 % var och når då 21,91 % i PP och 74,48 % i BP och en total på 96,39 %.

Vi har i snitt haft 4 PP-tillfällen per match hittills i år. Det ger i snitt ytterligare 76 tillfällen på de återstående 19 matcherna. På de fiktiva 210 tillfällena vi då haft denna säsong krävs 46 mål för att nå 21,90. Då vi hittills gjort 24 mål så återstår alltså 22 mål. 22 mål på 76 tillfällen ger ett avslutande PP under de återstående matcherna på 28,9 %,vilket är en riktigt bra siffra! Samtidigt ska BP snäppas upp rejält och där kör vi samma uträkning.

Vi har haft drygt 3 BP-tillfällen (3.18) per match hittills i år. Det ger i snitt ytterligare 60 tillfällen på de återstående 19 matcherna. På de fiktiva 165 tillfällena då vi haft BP denna säsong krävs det alltså 42 insläppta mål för att nå 74,48 %. Då vi hittills släppt in 33 mål så återstår alltså 9 mål. 9 mål på 60 tillfällen ger ett avslutande BP under de återstående matcherna på 85 %,vilket också är en riktigt bra siffra!

Vi ska alltså hux flux avsluta med seriens bästa powerplay OCH seriens tredje bästa boxplay eller pang bom smacka dit ett spel 5 mot 5 som varit seriens näst sämsta över 33 matcher till att bli grymt mycket bättre sista 19 matcherna?

Samtidigt är det ”bara” tre poäng upp till plats åtta, eller i ärlighetens namn fyra med tanke på vår inte på något plan smickrande målskillnad. Det låter ju inte så mycket, eller hur? Vi måste helt enkelt ta Joakim Fagervall på ordet i det han sa i vår intervju med honom.

Era tankar inför den kommande våren, de 19 sista omgångarna och/eller Björklövens möjligheter att nå slutspelsserien? Hur ska man nå ett nästan 29 % PP och ett klart förbättrat BP? Skriv en kommentar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: