Positivt för HA & Svensk hockey med Brynäs vs HV71 i Play Out

Det känns fortfarande som ett rätt dåligt skämt och självklart lider man med de fans och supportrar som håller på de båda klassiska lagen Brynäs IF från Gävle och HV71 från Jönköping. Tillsammans har de tagit 18 SM-guld och Brynäs tillsammans med Färjestad BK är de enda lag som aldrig trillat ur högsta serien. Nästa säsongen väntar nåt helt annat för ett av lagen i form av Kristianstads Ishall, Upplands Bilforum Arena (Gränby) eller kanske Nobelhallen och/eller Plivit Arena i Västervik.

Även om det nu är positivt för HockeyAllsvenskan kanske sportchef Erik Ryman inte borde njuta så offentligt av detta som genom den tweet han skrev i går kväll, det kändes lite smaklöst och som att man lite onödigt sparkar på den som redan ligger ner. Att den senare tagits bort ändrar inte det faktum att den skrevs eller att det var hans goa känsla kring att ett av lagen skulle trilla ur.

Vad är det då som jag ser som det positiva för både ligan HockeyAllsvenskan som Svensk hockey?

Drakarna i SHL tycker att det är nog illa med ett lag som trillar ur deras finrum eller salong och skulle det i stället ha varit Oskarshamn som riskerade att åka ur vid detta Play Out hade aldrig rubrikerna varit lika stora eller förståelsen från de övriga lagen uttryckts på samma sätt. Genom att ett av de mer klassiska lagen och då Brynäs som kanske det mest klassiska av dem alla blir det en helt annan debatt.

I det här läget riskerar vi ingen stängd liga, det kommer däremot förhoppningsvis leda till en debatt om de groteska ekonomiska skillnaderna och förutsättningarna generellt för lagen i SHL kontra i HockeyAllsvenskan. Dessa skillnader ligger till största del i form av tv-avtal men det finns även andra förutsättningar som att lagen i SHL sent kan värva kontrakterade spelare eller vilken ersättning som ska betalas ut till lagen i HockeyAllsvenskan för spelare som går vidare till SHL. Allt som kan ge lagen i HockeyAllsvenskan något bättre förutsättningar är åt det positiva hållet och det skulle minska klyftan mellan ligorna på ett sunt sätt.

Jag har aldrig riktigt förstått varför hockeyn har skiljt sig så mycket från fotbollen där det är betydligt vettigare upplägg med lag som både direkt åker ur Allsvenskan som att nåt lag får kvala mot lag från Superettan. Vill även minnas att de hade ett klart bättre system för hur resor etc. skulle ersättas och att det blev mer neutralt oavsett var du bedrev din verksamhet. Jag tycker det upplägget påminner om den ”svenska” modellen och vad idrott egentligen borde handla om, det måste få finnas drömmar för mindre lag att chans om avancemang till en högre liga. Sedan ska det avgöras på isen och det ska banne mig inte vara avgörande hur många sittande åskådare som ryms i hallen och därtill borde otyg som klappor och liknande helt förbjudas.

Men vad tänker ni läsare kring allt detta och att det är just Brynäs och HV71 som tvingas kvala.. Idrott blir inte så mycket mer dramatiskt än vid dessa tillfällen.

Kommentarer, reflektioner och tankar..? Fältet som vanligt rätt fritt..

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på Hockeyallsvenskan? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan för att ta del av ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll.

Skapa ditt konto om du nu inte redan gjort det och lägg sedan ett spel utifrån dina egna tankar för att krydda matcherna!

4 thoughts on “Positivt för HA & Svensk hockey med Brynäs vs HV71 i Play Out

 • 2 april, 2021 kl. 13:01
  Permalänk

  En fråga som jag funderar över får laget som spelar sig ur fortfarande fallskärm på 7 miljoner från det lag som lyckas gå upp eller är den borttagen?

  Jag tycker det är sunt att även domxklassiska lagen får en dos av verkligheten att det gå inte att glida på en räkmacka för att man är en anrik klubb.

  Bästa senariet för oss är om Brynäs åker ur då k vi få hem Krisse. Men det skulle bara kul om Hv rykte .

  Svar
 • 2 april, 2021 kl. 13:57
  Permalänk

  Utan att vara helt säker så är väl HV71 tillsammans med äffbekå 2 av de drivande lagen av att stänga SHL. Hoppas innerligt att Jönköpingslaget åker ur.
  Vad gäller upp och nergång i seriespel så ska ALLTID 1:an gå upp direkt och sisten åka ur, allt annat är totalt fel och emot idrottens grunder och självklarhet. Sen kan nästsisten få kvala mot 2:an till 4:an om en plats. Att som nu kunna bli 10:a och ändå ha chans att gå upp eller vinna sm-guld är ju fullständigt befängt i min bok. Kommer aldrig att ändra åsikt.

  Svar
 • 2 april, 2021 kl. 15:34
  Permalänk

  Kan inte annat än vara skadeglad. Brynäs och HV har hela tiden jobbat för en stängd serie och när de accepterade kompromissen att det blev ett playout ur SHL tänkte de att ”med vår ekonomi kommer vi aldrig att hamna där”. Får hoppas att HV åker ut. De ser sig själva som ett ständigt mästarlag så det vore kul om det fick en smäll!

  Svar
 • 2 april, 2021 kl. 18:27
  Permalänk

  Stefan ’Kil’ Håller med dig fullständigt.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: