Porträttet: Lasse Karlsson

Lasse Karlsson kommer från plantskolan Kiruna AIF och spelade i ungdomsåren med bl a Mikael Andersson. De båda blev senare världsmästare ihop med Tre kronor i Wien 1987, 18 år efter att de spelat hem Kiruna AIF:s första JSM titel tillsammans. Lasse fick för övrigt ett numerat klassiskt samtal till hotellrummet i efter guldet i Wien. Han, Mikael Andersson och "Pekka" Lindmark hade dragit sig tillbaka från guldbanketten då ett samtal från en Carl-Gustaf kopplades upp på rummet.

 

Lasse skrattade glatt och frågade dom övriga killarna i rummet om dom kände någon med det namnet. Efter att han pratat en stund med denne Carl-Gustaf började han förstå att det var Sveriges konung som han talade med och ändrade snabbt tonläget i samtalet.

Efter spel i Kiruna AIF och Leksands IF så avslutade "Kiruna-Lasse" sin aktiva bana med spel i IF Björklöven där han blev svensk mästare 1987. Gjorde även med ett kortare gästspel i Lyckesele.  (källa:www.eliteprospects.com)

 

 

Fansens favoritramsa för Lasse, oftast vid powerplay,   var: "Lasse Karlsson, skjut för att döda", på grund av hans fruktade slagskott.  Dock sköt han ju inte alltid utan fintade ofta skott vilket resulterade i att en motståndarforward gled ur zon och Lasse smekte iväg en skön assist.

Mitt kanske bästa minne av Lasse var när han hamnade till höger vid offensiv blå linje och tog emot en puck längs sargen. Då vände han helt sonika på klubban och sköt som en rightare. Vad jag vet är det bara han och Leksands forne hjälte Magnus Svensson som behärskade den tekniken.

Ett annat minne är när jag och brorsan anlände till guldmatchen 1987 och fick se Lasse stå och röka utanför omklädningsrummen tillsammans med Färjestads målvakt Pecka Lindmark.

Många har målat bilden upp bilden av Lasse som en lite slö talang som inte tog i mer än vad situationen. En anekdot säger att Lasse  en gång saknades inför en värmning. Tränaren ska ha hittat honom med full utrustning sittandes i bastun, varpå följande konversation följde: Tränaren: – Vad gör du? Lasse: – Värmer upp ser du väl?!

Lasse bor sedan karriärens slut kvar i umeå där han exempelvis ett tag under 2000-talet var tränare för Löven berömda 87:or.  Vad man kanske inte vet om Lasse är att han under sin tränartid kom till träningarna i en klassisk Saab V4:a.

Numera är hans bror Jan Karlsson familjens ansikte utåt rent hockeymässigt som tränare för allsvenska Växjö, men har även ett förflutet som tränare för Björklöven.

 Se här andra finalmatchen 1987. De två första sekvenserna innehåller grymt snabba uppspel från Lasse. Inget burskydd där.

Sedan går ju inte skottpassningen fram till Micke Andersson av för hackor den heller i den sista finalmatchen -87.

Tack Lasse för alla underbara matcher i den grön-gula tröjan.

3 thoughts on “Porträttet: Lasse Karlsson

 • 30 juli, 2010 kl. 22:39
  Permalänk

  TACK för en fantastisk blogg! Även om du inte tar in alla inlägg…

  Svar
 • 31 juli, 2010 kl. 20:17
  Permalänk

  Svar till janne (2010-07-30 22:39)
  Kul att du gillar och uppskattar bloggen Janne, men varken jag eller Lövenbloggaren styr över vilka kommentarer som släpps igenom.. allt det sker över över våra huvuden och helt utan vår kontroll.

  Svar
 • 1 januari, 2020 kl. 06:57
  Permalänk

  Det står i texten att Lasse blev världsmästare 1987, 18 år efter att han och Micke Andersson spelade hem Kiruna AIF:s första JSM. Då bör alltså detta JSM bärgats 1969, om jag räknar baklänges, och då var Lasse nio år gammal. Brådmogen spelare, med andra ord 🙂

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: