Poängprognos lag för lag 16/17

Inför förra säsongen hade jag ett INLÄGG om att det torde krävas ca 100 p för att nå den HockeyAllsvenska finalen, när nu TAIF knep den andra platsen på 101 poäng var ju inte den skattningen helt uppåt väggarna. Nu tänkte jag att vi i stället kollar in hur många poäng som torde krävas för slutspel och minst plats 8. För visst var det DET du sa, sportchef Daniel Johansson?

– Vår målsättning är att ta kliv framåt varje säsong. I den kortsiktiga satsningen gäller det även att tänka långsiktigt och bygga en stabil grund att stå på. Vi vill och ska spela vidare efter grundserien är färdigspelad 16/17. /Sportchef Daniel ”Dalle” Johansson.

Sedan har GM Joakim Fagervall i olika intervjuer pratat om ”övre halvan”, men i dag stannar vi vid plats 8 och slutspel.

Först kan vi väl kolla in tabellen efter grundseriens 52 omgångar i fjol:

Tabell 160228

De senaste sju säsongerna har det alltså i snitt krävts 77 poäng (76,71 p) för plats 8 i tabellen, det vill säga fem poäng fler än vad vi tog under förra säsongen. Det borde inte vara någon omöjlighet utan ett egentligen fullt realistiskt minimum. Här har det sedan 09/10 med 14 lag i ligan som minst krävts 74 p och som mest 80 p för plats 8. Jag tycker egentligen inte att plats 5 borde vara ett orealistiskt mål för en klubb som inom tre säsonger ska vara mogna för, eller möjligen redan spelar i SHL. Då brukar det i snitt krävas ytterligare 13 poäng eller totalt 87. (86,86 p och här varierar det på samma sätt mellan 82 p och 92 p som mest)

Kristallkula

Men i dag nöjer vi oss med plats åtta hur skulle vi då kunna ta dessa 77 poäng för plats 8 och därigenom slutspel? Se nedan för tabell där jag även jämför med vad vi tog mot respektive lag under förra och även den då förra säsongen.

Lag Poäng 15/16 14/15
AIK 3-9 4-8 5-7
Almtuna IS 5-7 5-7 7-5
BIK Karlskoga 8-4 8-4 7-5
IK Oskarshamn 4-8 4-8 3-9
IK Pantern 9-3 4-8 Div 1
MODO 4-8 SHL SHL
Mora IK 5-7 3-9 6-6
SSK 9-3 Div 1 7-5
Timrå IK 4-8 6-6 7-5
Tingsryds AIF 6-6 6-6 Div 1
VIK Västerås HK 5-7 4-8 2-10
Vita Hästen HC 7-5 7-5 6-6
Västerviks IK 8-4 Div 1 Div 1

Här ska vi även notera att vi fjol hade 2-10 mot Leksands IF (numer SHL) samt 7-5 och 12-0 mot Asplöven HC respektive IF Sundsvall Hockey som till den här säsongen lirar i Div 1. Sedan blir det intressant att se ifall någon av er läsare utmanar med er poängrad (på 77 poäng) likt alias Enrico gjorde förra säsongen och då genom en kommentar på inlägget. Gör i så fall gärna det även med en kort motivering till var eller hur vi ska plocka de extra 13 poängen för att om möjligt nå plats fem.

Jag tycker inte direkt min poängskattning är orimlig, det är mer så man ”tycker” eller känner att det ärligt borde finnas mer poäng att hämta. Men jämfört med i fjol och utifrån nuvarande spelartrupper, alla s.k. ”förståsigpåares” förhandstips etc. inte orimligt att vi skulle kunna tappa några poäng gentemot AIK, Almtuna IS och Timrå IK. På samma sätt tycker jag vi har en del poäng att plocka jämfört med i fjol mot vissa lag och då främst mot IK Pantern, Mora IK och VIK Västerås HK.

Om vi ser Leksands IF gentemot MODO tror jag vi kommer plussa några poäng på det bytet och möjligen att SSK och Västerviks IK kan ta någon eller ett par pinnar fler än vad Asplöven och Sundsvall gjorde men sammantaget tar vi fler än i fjol. I alla fall i min kristallkula.

Sedan de extra 13 poängen för plats 5, långt i från omöjligt och dessa kan vi ta från ex.vis AIK, Almtuna IS, Mora IK och möjligen MODO som vi för övrigt möter två gånger om denna vecka. I dag fokuserar vi dock på de 77 poängen.

* * *

Men statistik likt detta, är det intressant kuriosa eller bara totalt värdelöst vetande..? På bloggen har vi i bland en förkärlek till att nörda ner oss i detaljer och kika in stats och hårda fakta. Men vad säger du som läsare, lite intressant eller scrollar du bara förbi?

One thought on “Poängprognos lag för lag 16/17

  • 6 september, 2016 kl. 18:33
    Permalänk

    Superbra tips, orkar mig dock inte på ett eget.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: