Poängprognos för ”Topp 4”

Inför förra säsongen hade jag ett INLÄGG om att det torde krävas ca 77 p för att nå slutspel, när nu Almtuna IS i fjol knep den sista slutspelsplatsen på just 77 poäng var ju inte den skattningen helt uppåt väggarna.

Nu tänkte jag att vi i stället kollar in hur många poäng som torde krävas för ”Topp 4” som Fagervall pratat om.

De senaste åtta säsongerna har det då för övrigt i snitt krävts 77 poäng för plats 8 i tabellen, det vill säga tio poäng fler än vad vi tog under förra säsongen. Det ska inte vara någon omöjlighet utan ett egentligen ett fullt realistiskt minimum. Här har det för övrigt sedan 09/10 med 14 lag i ligan som minst krävts 74 p och som mest 80 p för plats 8.

Men jag tycker egentligen i stället att ”Topp 4” borde vara ett mer realistiskt mål för en klubb som inom ett par säsonger ska vara mogna för, eller möjligen redan spela i SHL. Då brukar det i snitt krävas ytterligare 14 poäng eller totalt 91. (här varierar det på samma sätt mellan 85 p och 96 p som mest)

Kristallkula

Men i dag tittar vi väl då hur skulle vi då kunna ta dessa 91 poäng för plats 4 och därigenom återigen ett slutspel? För slutspel krävs alltså cirkus 77 poäng, men i dag siktar vi då mot 91 p och Fagervalls mantra om ”Topp 4.”

Se nedan för tabell och prognostiserad poäng där jag även jämför med vad vi tagit mot respektive lag under de tre senaste säsongerna.

Här dock lite svårt att ha likvärdig statistik mot nykomlingen Troja-Ljungby eller Leksands IF som är tillbaka i HockeyAllsvenskan för återtåget 5.0 eller nåt liknande.

Lag Poäng 16/17 15/16 14/15
AIK 5-7 4-8 4-8 5-7
Almtuna IS 8-4 3-9 5-7 7-5
BIK Karlskoga 7-5 3-9 8-4 7-5
IK Oskarshamn 6-6 3-9 4-8 3-9
IK Pantern 5-7 3-9 4-8 Div 1
Leksands IF 3-9 SHL 2-10 SHL
MODO 7-5 7-5 SHL SHL
SSK 7-5 7-5 Div 1 7-5
Timrå IK 7-5 7-5 6-6 7-5
Tingsryds AIF 9-3 9-3 6-6 Div 1
Troja-Ljungby 10-2 Div 1 Div 1 Div 1
Vita Hästen HC 9-3 6-6 7-5 6-6
Västerviks IK 8-4 3-9 Div 1 Div 1

Det här ska vi även notera att vi fjol hade 6-6 mot Mora IK (numer SHL) samt likaledes 6-6 mot VIK Västerås HK som till den här säsongen lirar i Hockeyettan.

Sedan blir det intressant att se ifall någon av er läsare utmanar med er poängrad (på 91 poäng) likt alias bl.a. Enrico gjort tidigare, då gärna genom en kommentar på inlägget.

Gör i så fall det även med en kort motivering till ditt tips hur vi ska kunna plocka de 24 poängen fler jämfört med de 67 vi tog i fjol, för att vi även ska göra verkstad av uttrycket ”Topp 4”.

Jag tycker inte direkt min poängskattning är orimlig, det är mer så man ”tycker” eller känner att det ärligt borde finnas lite mer poäng att hämta. Men jämfört med i fjol och utifrån nuvarande spelartrupper, alla s.k. ”förståsigpåares” förhandstips etc. heller inte direkt orimligt att vi skulle kunna tappa några poäng mot något lag. På samma sätt, eller tvärt emot tycker jag vi har en del poäng att plocka jämfört med i fjol mot vissa lag för att göra verkstad av ”topp 4” och då främst mot Quists Almtuna IS, premiärmotståndaren BIK Karlskoga, IK Oskarshamn, IK Pantern samt Västerviks IK. Det är iaf vad som kommer krävas.

Om vi ser på bytet Leksands IF gentemot Mora tror jag vi möjligen kan tappa ett par, tre poäng eller nåt liknande, men på bytet VIK Västerås HK mot Troja-Ljungby ska vi vinna minst lika många varför vi sammantaget ändå tar minst någon poäng än i fjol mot Mora och Västerås. I alla fall i min kristallkula.

I dag fokuserade vi som sagt på de uppskattade 91 poängen som torde krävas.

* * *

Men statistik likt detta, är det intressant kuriosa eller bara totalt värdelöst vetande..?

På bloggen har vi i bland en förkärlek till att nörda ner oss i detaljer och kika in stats och hårda fakta. Men vad säger du som läsare, lite intressant eller scrollar du bara förbi?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: