Pavel stängs av 4 matcher!

Domen mot Niklas Pavel har kommit och det blev hela fyra matcher. Detta efter hans tackling i onsdags mot Moras Robin Johansson. Det innebär att Pavel i ett eventuellt kval missar de inledande tre matcherna.

Domen i sin helhet:


BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn: Niklas Pavel

Förening: IF Björklöven

Adress: TEGSVÄGEN 20, 90433 UMEÅ

Matchdatum: 2017-03-01

Mellan: Mora IK – IF Björklöven, HockeyAllsvenskan

Domare/Anmälare Christoffer Holm

Avstängningsperiod 2017-03-02 – 2017-03-28, 4 match(er)

Böter 3 450:- betalas senast 2017-04-02

BESLUT

Efter match penalty i match mellan Mora IK – IF Björklöven, HockeyAllsvenskan, den

2017-03-01, åläggs Niklas Pavel, IF Björklöven, följande straff för charging:

 1. Avstängning fr.o.m. den 2 mars 2017 t.o.m. den 28 mars 2017. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
 2. Böter om 3 450 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara fyra matcher.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Niklas Pavel och en videosekvens av händelsen.

Anmälan: Robin Johansson i Mora får en passning i mittzonen och spelar direkt efter pucken vidare till en lagkamrat. När Robin spelat ifrån sig pucken kliver Niklas Pavel i Björklöven upp i banan och på ett vårdslöst sätt tacklar Robin. Tacklingen delas ut med stor kraft och Johansson har inte möjlighet att upptäcka att Niklas är på väg att tackla honom. Inga kända skador efter matchen.

Niklas Pavel: Han tar emot pucken och spelar pucken i samma sekvens som jag står upp. Jag går från baklänges till stillastående till framåt med ett skär, har alltså ingen hög fart/kraft in i tacklingen. Kraften går framåt och inte uppåt mot huvudet. Jag träffar kroppen och inte huvudet. Jag har aldrig för avsikt att skada honom eller någon spelare. Jag ”pokecheckar” och står stilla i samma sekvens som jag står upp. Anledning till tacklingen är att stå upp på blå och att vi ska vinna puck samt ej bli överspelad, detta syns på klipp. Tacklingen är nord/syd och båda har rörelse framåt. Jag siktar och träffar kroppen.

Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Niklas Pavel med onödig kraft utdelar en tackling mot på motspelaren. Tacklingen sker på öppen is mot en icke puckförande spelare som inte har möjlighet att förbereda sig på att ta emot tacklingen. Tacklingen är därför vårdslös och bör föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher, inklusive den automatiska avstängning som följer vid ett match penalty. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid straffmätningen har nämnden, förutom vad som anges härovan, särskilt beaktat följande nyckelfaktor:

 • Uppåtriktad kraft.
 • Sen tackling.
 • Förseelsen innebär stor skaderisk.

Vidare beaktar nämnden att Niklas Pavel tidigare denna här säsongen (2016-10-06) stängts av för slagsmål (se ärende nr D-SIF-002034), och att det nu alltså är fråga om återfall. Med hänsyn till dessa omständigheter bestäms avstängningens längd till en tid som motsvarar totalt fyra matcher.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 122.

På disciplinnämndens vägnar

Josefin Mallmin

***

Även Moras Mats Hjort dömdes idag till tre matchers avstängning efter sin tackling på Jesper Thörnberg.

***

Era åsikter i ärendet? Skriv en kommentar…

11 thoughts on “Pavel stängs av 4 matcher!

 • 3 mars, 2017 kl. 14:52
  Permalänk

  3 Matcher inklusive automatiska bör alltså betyda att han kan spela den eventuellt 3de matchen i kvalserie?

  Svar
  • 3 mars, 2017 kl. 15:04
   Permalänk

   Hm – Är det inte så att det inte påverkar någonting för eventuell kvalserie? Den börjar väl om typ 2-3 veckor? Hans avstängning är till 28/3?

   Svar
 • 3 mars, 2017 kl. 14:53
  Permalänk

  Då lär Wessner få lifetime om de härrör till återfallsförbrytare.

  Svar
 • 3 mars, 2017 kl. 15:01
  Permalänk

  Hur kan det vara uppåtriktad kraft? Ni här på bloggen visade både klippet och stillbilder. Det enda man ser är att den träffar bra och att Pavel sedan faller över Mora spelaren när denne är nästan i isen.

  Men vänta lite nu.

  Det står alltså att i utlåtandet att bara för att Moraspelaren inte hinner förbereda sig så är den vårdslös? Vad är då ansvaret för en hockeyspelare när man sätter sin fot på isen i en elitmatch? Detta är en fullkontaktssport. Om en spelare ej är ansvarig när man åker i MITTZON i en SPELVÄDNING på att bli tacklad bör man inte spela på elitnivå.

  Om man som DN säger inte är förberedd på varenda situation i matchen kan dett utnyttjas till att man som spelare ”aldrig är beredd”. Varje avblåsning kan man åka upp till domare och säga ”Hörru, jag var inte beredd på den tacklingen förut, kille borde få en avstängning för det”.

  Fråga är – menar nämnden att vi skall gå mer mot innebandy än hockey? Om så är fallet finner jag det bra att detta kommuniceras ut.

  Skandal

  Svar
 • 3 mars, 2017 kl. 15:16
  Permalänk

  3 matcher inklusive automatisk avstängning som följer av match penalty. Hur kan man få det till 4 matcher.

  Det blir 100 kr inklusive moms. Blir det då 125 kr?

  Bedrövligt skriven rapport.

  Sen detta:

  ”Niklas Pavel: Han tar emot pucken och spelar pucken i samma sekvens som jag står upp. Jag går från baklänges till stillastående till framåt med ett skär, har alltså ingen hög fart/kraft in i tacklingen. Kraften går framåt och inte uppåt mot huvudet. Jag träffar kroppen och inte huvudet. Jag har aldrig för avsikt att skada honom eller någon spelare. Jag ”pokecheckar” och står stilla i samma sekvens som jag står upp. Anledning till tacklingen är att stå upp på blå och att vi ska vinna puck samt ej bli överspelad, detta syns på klipp. Tacklingen är nord/syd och båda har rörelse framåt. Jag siktar och träffar kroppen.”

  Ovan är ju helt riktigt vad som sker:

  Disciplinnämnden:

  ”Nämnden finner det utrett att Niklas Pavel med onödig kraft utdelar en tackling mot på motspelaren. Tacklingen sker på öppen is mot en icke puckförande spelare som inte har möjlighet att förbereda sig på att ta emot tacklingen.”

  Var är spelarens ansvar här? Om du inser att du kan bli tacklad, vänd då bort huvudet från situationen för om du blir skadad så blir iaf motståndaren avstängd då du inte kunde förbereda dig för den…

  Svar
 • 3 mars, 2017 kl. 15:18
  Permalänk

  Förstår inte hur dom får det till charging. Är en hård tackling men även fast Robin passat vidare är han väl fortfarande tacklingsbar vi tacklingen?

  Sen återfall det är ju ett skämt. Hur ser det ut med han som tackla Kim han hade väl flera såna tacklingar umder säsongen han borde ju ha blivit avstängd säsongen ut då. Disciplinnämnden är ju ett skämt. Är ju som ett lotteri ingen struktur på deras avstängningar.

  Svar
 • 3 mars, 2017 kl. 15:18
  Permalänk

  Vilket djävla skämt både Pavels avstängning och Moras Mattias Hjort. Pavels tackling var en klockren kroppstackling och spelaren hade just spelat ifrån sig pucken vilket innebär att han är tacklingsbar.
  Jämför Pavels tackling med Robin Jacobssons på Kim där Jacobsson enbart är ute efter att skada och hittar klockrent i huvudet, och han fick sex matchers avstängning !!!!! Disciplinnämnden i Sverige är ett stort skämt och helt sjukt inkonsekventa i sina bedömningar.

  Svar
 • 3 mars, 2017 kl. 15:19
  Permalänk

  Såg sen att han får en match till för slagsmål tidigare. Hum…återfall…

  Svar
 • 3 mars, 2017 kl. 16:35
  Permalänk

  Haha tror jag dör…. ”du tacklas för hårt”.
  Är det helt inkompetenta, köpta individer som styr detta? Varför får man inte klaga på en domare, medan spelare får hatas, anmälas och stängas av.

  Jag tycker man borde kunna anmäla en dålig domare och låta spelarna avgöra domen. Precis som det är nu fast tvärt om. Spelarna bestämmer domarens dom.

  Jävla hyckleri och kompispolitik bland dessa domare anser jag

  Svar
 • 3 mars, 2017 kl. 18:08
  Permalänk

  Jo det är damregler numera. Man får inte tackla så hårt att det gör ont…
  Herregud! Nån måtta får det väl ändå vara på fjanterierna från disciplinnämnden.
  Återfallsförbrytare??? Hur då?
  Om man petar lite på varandra med nävarna så blir man avstängd.. men nu var det ju inte det Pavel gjorde den här gången så återfall kan det inte vara

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: