Pavel döms som återfallsförbrytare

Niklas Pavel utvisades för en huvudtackling i lördagens match mot BIK, han ådrog sig en 5 minuter + Match penalty således automatisk avstängning en match och granskning från nämnden inte nog med det så ger han ytterligare en BIK-spelare en crosschecking i momentet efter i ansiktshöjd där han under matchen fick 2 minuter efter att domarna granskat situationen så anmäldes även den händelsen till nämnden.

Idag kom då beslutet från nämnden. Niklas Pavel döms som återfallsförbrytare då han i mars 2017 stängdes av 4 matcher för charging.

Niklas Pavel stängs av i 8 matcher. Hade tippat på någonstans mellan 5-8 matcher efter situationerna så det blev ju ganska rätt. Hela domen kan ni läsa här nedan. Tacklingen tar i huvudet men Berglund är låg, så det gör den i mina ögon lite bättre, upplever dock att Pavel får en uppåtgående rörelse vilket inte gör den så snygg. Men det som gör att jag skäms och som jag verkligen inte förstår det är hur han inte inser hur dumt det är att ”försvara” sig med klubban i ansiktshöjd på en annan spelare och dessutom med en rörelse mot den andra spelaren. Det är inte bara fult det är idiotiskt och hör inte hemma på en ishockeyrink.

Här är hela ärendet:

BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn: Niklas Pavel

Förening: IF Björklöven

Adress: TEGSVÄGEN 20, 90433 UMEÅ

Matchdatum: 2017-12-16

Mellan: BIK Karlskoga – IF Björklöven, HockeyAllsvenskan

Domare/Anmälare Filip Sandstedt

Avstängningsperiod 2017-12-16 – 2018-01-15 , 8 match(er)

Böter 13 800:- betalas senast 2018-01-18,

BESLUT

Efter match penalty i mellan BIK Karlskoga och IF Björklöven, HockeyAllsvenskan, 2017-12-16, åläggs Niklas Pavel, IF Björklöven följande straff för två fall av tackling mot huvudet:

Avstängning fr.o.m. den 16 december 2017 t.o.m. den 15 januari 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

Böter om 13 800 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 8 matcher.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av två anmälningar, ett yttrande från Niklas Pavel samt en filmsekvens från händelserna.

Anmälan 1: 02:58 in i den andra perioden går Karlskogas nr 71 Carl Berglund mot en puck som går i rundeln i sin försvarszon. Berglund når pucken och spelar ut den i neutral zon. Direkt efter Berglund spelat pucken kommer Björklövens nr 12 Niklas Pavel åkandes från blålinjen och delar ut en tackling som träffar Berglunds huvud med uppåtgående kraft. Berglund utgår från matchen skadad.

Anmälan 2: Efter utdelad tackling (tacklingen som avses i anmälan 1) åker Karlskogas nr 63 Patrik Parkkonen mot Pavel. Pavel sätter då upp sin klubba i en cross checking-rörelse mot Parkkonen och träffar denne i ansiktet. Parkkonen utgår senare från matchen.

Under matchen bestraffades Pavel med ett mindre straff för crosschecking då vi inte kunde avgöra var crosscheckingen träffade. Videobedömning efter match är dock att även denna förseelse borde renderat ett Match Penalty för Checking to the head då det är en vårdslös rörelse med klubban mot motståndarens ansikte.

Niklas Pavel: 02.37 i andra perioden i sekvensen innan anmäld händelse får jag en vårdslös tackling utdelad mot huvudet. Är groggy sen den tacklingen. Den resulterar i en konstaterad hjärnskakning på mig.

Är på väg för att byta efter den tidigare händelsen då BIK spelar upp på den kant där jag kommer. Båda går för pucken, båda träffar pucken med klubban. Han sträcker sig in i situationen/kommer lågt och jag fullföljer rörelsen. Jag har armen in till kroppen. Inget uppsåt att skada från min sida och det är olyckligt att den tar som den gör. Omedelbart efter kommer en spelare från bik som lämnar sin position i spelet och åker mot mig, vilket jag upplever som hotfullt. Jag träffar honom på axeln med klubban, vilket är olyckligt då jag inte har för avsikt att skada utan enbart skydda mig själv.

Disciplinnämnden: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan 1. Nämnden finner det utrett att Niklas Pavel gjort sig skyldig till tackling mot huvudet. Tacklingen var vårdslös och ledde till skada. Förseelsen bör därmed föranleda en avstängning. Disciplinnämnden beaktar följande nyckelfaktorer:

• Tacklingen var vårdslös

• Tacklingen utdelas med uppåtgående rörelse

• Tacklingen innebar stor skaderisk och ledde till skada

Filmsekvensen ger stöd även för uppgifterna i anmälan 2. Nämnden finner även i denna del utrett att Niklas Pavel gjort sig skyldig till tackling mot huvudet. Tacklingen var vårdslös och ledde till skada. Disciplinnämnden beaktar följande nyckelfaktorer.

• Tacklingen var vårdslös

• Klubban med kraft mot huvudet på motspelaren

• Tacklingen utdelas utanför spelet

• Stor skaderisk och skada uppstår

Utöver ovanstående beaktar Disciplinnämnden att det nu är fråga om återfall. Niklas Pavel ådömdes i mars 2017 fyra matchers avstängning samt böter för charging (D-SIF-003415).

Den samlade avstängningens längd för ovan angivna förseelser bestäms till en tid som bedöms motsvara åtta matcher. Niklas Pavel ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet.

 

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 124.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

 

4 thoughts on “Pavel döms som återfallsförbrytare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: