Ottosson stängs av

Nyss kom de två domarna från Disciplinnämnden efter de incidenter med Axel Ottosson och Lucas Wernblom i senaste matchen som då inte renderade i någon påföljd, men som nu bedömts i efterhand. Det blev tre matchers avstängning för Alex Ottosson (inkl. böter) och en match för Lukas Wernblom.

Här är domarna i sin helhet:

BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn: Axel Ottosson

Förening: IF Björklöven

Adress: TEGSVÄGEN 20, 90433 UMEÅ

Matchdatum: 2021-01-09

Mellan: IF Björklöven – Mora IK

HockeyAllsvenskan

Domare/Anmälare Alexander Österberg

Avstängningsperiod 3 matcher

Böter 5 645:- betalas senast 2021-02-10

BESLUT

Efter match mellan IF Björklöven och Mora IK, HockeyAllsvenskan, 2021-01-09, åläggs Axel Ottosson,

IF Björklöven, med upphävande av avstängningen under utredningen, följande straff för elbowing:

1.      Avstängning från IF Björklövens nästföljande tre (3) matcher i HockeyAllsvenskan.

2.      Böter om 5 645 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Axel Ottosson samt en filmsekvens.

Anmälan: 13:32 in i första perioden tar Moras nummer 71 Isak Pantzare upp pucken från egen zon och spelar den längs med långsargen, i samband med att han slår bort pucken fullföljer Björklövens spelare nummer 18 Axel Ottosson en tackling mot Isak. Axels högra armbåge träffar Isak. Isak kliver av matchen skadad efter tacklingen. Tacklingen bedöms som våldsam och obehärskad.

Axel Ottosson har uppgett följande. Jag kommer uppifrån planen och har för avsikt att tackla Mora-spelaren för att vinna pucken. När Mora-spelaren gör en paus-fint och spelar upp pucken så bromsar jag och avbryter tacklingen. När tacklingen avbryts så tappar jag även balansen vilket jag försöker korrigera med min högra hand (i samband med vändningen), vilket medför att min högra handske träffar olyckligtvis Mora-spelaren i ansiktet. Domarens händelsebeskrivning är i detta fall helt felaktig. Detta är ingen tackling och min armbåge träffar inte Mora-spelaren överhuvudtaget.

Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Axel Ottosson gjort sig skyldig till en elbowing som är bestraffningsbar. Förseelsen bör föranleda en avstängning. Coronapandemin innebär att det finns relativt stor risk för att matcher flyttas. Det finns därför, i serier på elitnivå, skäl att bestämma avstängningar till ett visst antal matcher istället för till viss tid (se RF stadgar 14 kap 6 § sjätte stycket p b). Den avstängning som Axel Ottosson nu ådöms bestäms till IF Björklövens nästföljande tre matcher i HockeyAllsvenskan. Han ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet.

Beslutet innebär att det separata beslut om avstängning under utredning som fattades den 10 januari 2021 inte längre gäller.

Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktorer:

•        Det är fråga om en tackling som utdelas mot huvudet

•        Skaderisk

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 46.

I händelse av missnöje får talan mot detta beslut föras av såväl den anmälande som bestraffade parten hos Riksidrottsnämnden, Box 11016, 10061 STOCKHOLM. Klagoskriften skall ha inkommit till RIN inom två (2) veckor från den dag då det med överklagandet avsedda beslutet meddelats.

På Disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

Alexander Ramsay, Marie-Louise Dock Collin, Ulf Lindgren, Hans-Göran Elo, Stefan Persson,

Gunilla Andersson Stampes och Katarina Timglas.

***

BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn: Lukas Wernblom

Förening: Mora IK

Adress: Box 142, Box 142, 79223 MORA

Matchdatum: 2021-01-09

Mellan: IF Björklöven – Mora IK

HockeyAllsvenskan

Domare/Anmälare Hampus Springare

Avstängningsperiod 1 match

BESLUT

Efter match mellan IF Björklöven och Mora IK, HockeyAllsvenskan, 2021-01-09, åläggs Lukas Wernblom,

Mora IK, med upphävande av avstängningen under utredning, följande straff för slashing:

Avstängning från Mora IK:s nästföljande (1) match i HockeyAllsvenskan.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, en filmsekvens och ett yttrande från Lukas Wernblom.

Anmälan: 6.44 in i förstaperioden åker Björklövens nummer 40 Sebastian Selin från långsargen efter att han fått en tackling av Moras spelare nummer 96 Lukas Wernblom. Sebastian åker in mot slottet och Lukas åker efter Sebastian och ger honom en slashing. Lukas greppar med båda händerna högt upp på klubban och slår ett kraftigt slag mot Sebastians händer. Lukas slår slaget då Sebastian precis ska ta emot en passning. Vi bedömer slashingen som våldsam och obehärskad. Detta sker i samma spelsekvens där en Moraspelare blir tacklad och liggande skadad.

Lukas Wernblom:  Jag försöker förhindra en målchans genom att slå på Björklöven spelarens klubba, jag har absolut ingen avsikt att träffa något annat än klubban och det är en desperat situation då han får pucken i slottet. Slaget är absolut inte hårt och spelaren spelar vidare nästa byte samt resten av matchen. Det här är en helt unik situation och har inget att göra med tacklingen mot min lagkamrat i ett tidigare skede

Disciplinnämnden: Anmälan vinner stöd av filmsekvensen. Det är utrett att Lukas Wernblom gjort sig skyldig till slashing som utdelats med två händer och som träffat motspelarens händer och den bedöms som obehärskad. Förseelsen är bestraffningsbar och bör leda till en avstängning. Coronapandemin innebär att det finns relativt stor risk för att matcher flyttas. Det finns därför, i serier på elitnivå, skäl att bestämma avstängningar till ett visst antal matcher istället för till viss tid (se RF stadgar 14 kap 6 § sjätte stycket p b). Den avstängning som Lukas Wernblom nu ådöms bestäms till Moras nästföljande (1) match i HockeyAllsvenskan.

Beslutet innebär att det separata beslut om avstängning under utredning som fattades den 10 januari 2021 inte längre gäller.

Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktor: 

•        Tacklingen medför skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 61.

I händelse av missnöje får talan mot detta beslut föras av såväl den anmälande som bestraffade parten hos Riksidrottsnämnden, Box 11016, 10061 STOCKHOLM. Klagoskriften skall ha inkommit till RIN inom två (2) veckor från den dag då det med överklagandet avsedda beslutet meddelats.

På Disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

Alexander Ramsay, Marie-Louise Dock Collin, Ulf Lindgren, Hans-Göran Elo, Stefan Persson,

Gunilla Andersson Stampes och Katarina Timglas.

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: