Olle Liss stängs av

En efteranmälan för fighting på Olle Liss vänsterkrok blev verklighet efter matchen mot Västerås i måndags, här för en liten stund sen kom domen.

Olle stängs av två matcher för fighting vilket innebär att han missar kvällens matchen men också fredagens match. Beslutet i sin helhet finner ni längre ned på sidan. Jag börjar ogilla dessa efteranmälningar å de grövsta. Domarna på isen ser situationen och gör bedömningen att det är en utvisning och Olle sitter två minuter på botbänken, hur kan man då inte ta denna bedömningen på match om det nu är så farligt. Domaren står väl placerad och tar utvisningen och är av min åsikt så placerad att denne kan ta bedömningen där och då. I dagens hockey så har snart domarna ingen roll, man tar inte längre beslut efter de man sett utan ska alltid stödja sig på repriser och det rings på var å vartannat mål.

Men domarna är heliga och man får inte kritisera de den gör. Där i ligger felet enligt mig, kraven på domarna måste finnas för att även de ska kunna utvecklas och våga ta och stå för sina beslut. Att de ska våga lita på de som faktiskt ses i spelet utan att behöva rädda upp de man inte sett i efterhand. Vad vinner någon på att en spelare stängs av i efterhand? Inget, det skapar bara mer problem på sikt enligt mig. Döm de som sker på isen och missas något ja då missas det, den mänskliga faktorn, har fungerat bra i alla år till nu. Jag vill ha bort dessa efteranmälningar, vi har ett par ögon till på isen och de borde räcka, vi behöver inte video och bedömningar efteråt. Ta hellre kritiken och stå för att det blev fel annars har vi snart att vi dömer mål i efterhand.

Om Olle Liss anmälan och avstängning tycker jag inte det är i paritet till händelsen, han fick sitt straff under matchen och i min värld räcker det. Finns betydligt mer skaderisker vi måste stävja bort en vänsterkrok i frustration efter en tackling i ryggen är inte där krutet ska ligga.

BESLUT

Efter match mellan IF Björklöven och Västerås IK, HockeyAllsvenskan, 2021-02-22, åläggs Olle Liss,

IF Björklöven, följande straff för fighting:

Avstängning från Björklövens två (2) nästföljande matcher i HockeyAllsvenskan.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, en filmsekvens och ett yttrande från Olle Liss.

Anmälan: 4.17 in i andra perioden delar Västerås #63, Daniel Öhrn, ut en tackling i ryggen på Björklövens #44, Olle Liss. Därefter reser sig #44 upp och delar ut ett överraskande och hårt slag mot huvudet på #63. Slaget delas ut efter avblåsning och #63 har ingen chans att försvara sig mot angreppet och faller mot marken. Därför anmäls #44 enligt regel 47.10 punkt 3 med tillhörande bedömningsdirektiv.

Olle Liss: Efter att ha fått en ful och framförallt en respektlös tackling i ryggen av Västerås nr 63 så reagerar jag i affekt för att markera att detta beteende inte är OK. Detta är självfallet inte heller OK och jag ångrar mitt tilltag då det förstörde för laget. Jag förtjänade en utvisning som jag också fick men jag tycker att det skall stanna där, att tvingas bli avstängd är inte i paritet till händelsen. 

Disciplinnämnden: Anmälan vinner stöd av filmsekvensen. Det är utrett att Olle Liss gjort sig skyldig till fighting på sätt som på sätt som påstås i anmälan. Förseelsen är bestraffningsbar och bör leda till en avstängning. Coronapandemin innebär att det finns relativt stor risk för att matcher flyttas. Det finns därför, i serier på elitnivå, skäl att bestämma avstängningar till ett visst antal matcher istället för till viss tid (se RF stadga 14 kap 6 § sjätte stycket p b). Den avstängning som Olle Liss nu ådöms bestäms till Björklövens nästföljande två matcher i HockeyAllsvenskan. Vid straffmätningen har nämnden särskilt beaktat följande nyckelfaktor: 

•      Förseelsen medför skaderisk.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 47.

6 thoughts on “Olle Liss stängs av

 • 24 februari, 2021 kl. 13:54
  Permalänk

  Håller med dig till hundra procent! Fyra domare skall kunna ta jobbet där och då. Och Olle har redan avtjänat sitt straff i utvisningsbåset.

  Svar
 • 24 februari, 2021 kl. 14:26
  Permalänk

  Ett stort skämt med denna bedömning och straff. Hockey är en fysisk sport, detta hör till.

  Svar
 • 24 februari, 2021 kl. 14:44
  Permalänk

  Ja det är skrattretande! Hur kan skaderisken vara större av en hand i ansiktet än en checking from behind ? Borde inte Öhrns tilltag i sådant fall efteranmälas? Liss 122 minuter, Öhrn 12. Sen förstärker Öhrn situationen för att få med sig utvisning. Två matcher, Vilka jäkla nötter…
  Kan bara hålla med om resonemanget kring domarna.
  Tror inte att det sett ut så här ifall det varit publik på matcherna. Tror domarförbundet sett sin chans att göra ändringar nu när vi inte får gå.
  Ska man vara lite konspiratoriskt känns anmälan som hämd för att Wallson sa saningen efter matchen.

  Svar
 • 24 februari, 2021 kl. 15:47
  Permalänk

  Nja….verkar ju inte ha varit en toppenkväll för domarna.Sila mygg,svälja elefanter.Håller med,en tvåa hade räckt för Liss.Mest på grund av vad domarna ändå släppte.Hjärnskakning,armbåge i huvudet (domaren stod 2.5 m ifrån)
  Tripping när spelaren slår mot pucken (här har man trott att tripping är slag mot skridskor!!)
  Fighting efter en crosschecking i ryggen nära sargen.Fighting?? En smäll??
  Håller med om att ibland tycks det som att det är domarna som ska avgöra matcherna. Tycker att man bör nog begränsa kravet på videogranskningar till max 1 gång per match och lag.Det är trots allt fyra domare på isen.Gillar absolut inte att lag kan tappa momentum i spelet på grund av ideliga avbrott.I själva spelet så har det genom åren gjorts en del ändringar för att få just flyt i spelet.
  Vi vill ju ha fart och fläkt över spelet.

  Svar
 • 24 februari, 2021 kl. 16:39
  Permalänk

  Dagens domare håller tyvärr inte måttet. Det har man fått bevittnat många ggr. Tycker domarna o domarförbundet borde rannsaka sig själva. Det här är bara en enda stor parodi.

  Svar
  • 24 februari, 2021 kl. 18:16
   Permalänk

   Ja,ibland är det faktiskt så.Tänk,det är inte så länge sedan det inte fanns mer än 1 huvuddomare.Ingen videobedömning.Det gick att spela hockey då med…

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: