Öhman: -Har man sämre fysik tycker jag att det oftast beror på lathet!

Vi tog ett snack med Björklövens gamle lagkapten tillika nye fystränare som här bl.a. ger sin syn om den gångna säsongen, om att gå från lagkamrat till tränare och om smultronställen. Möt Stefan Öhman.

Fjolårets lagkapten Stefan Öhman lade skridskorna på hyllan och är numera Björklövens fystränare.

Tjena Stefan, hur är läget? – Jo tack, det är bara bra, ganska fullt upp men det är ju så det ska vara.

Med lite distans till förra säsongen, återigen en rätt turbulent gröngul säsong med bl.a. två tränarbyten och till sist en elfteplats.. hur skulle du vilja summera säsongen? – Ja det var väl lite oroligt redan när vi gick på is. När vi sedan fick en tuff start så blev det tufft mentalt och vi kunde inte riktigt vända på den negativa trenden och få trygghet i spelet.

Men sedan återkomsten till HockeyAllsvenskan och även du återigen spelade i den gröngula tröjan har det väl inte riktigt sportsligt sett blivit vad vi hoppats på? Vi slutade först sist och kvalade oss till sist kvar, sedan plats 6 och de två senaste säsongerna plats 12 respektive 11.. inga vidare resultat direkt för en klubb som säger sig ska vara etablerade i SHL om några år? – Första året var ju målsättningen att hålla sig kvar och det gjorde vi, sen en 6:e plats och små marginaler som gjorde att vi inte kom vidare i kvalet är väl inte så illa. Sen har de 2 senaste säsongerna inte blivit vad vi hoppats på och det finns säkert 1000 anledningar till det. För att gå upp till SHL är det många bitar som ska vara på plats och pusslet har man börjat lägga, just nu är inte alla bitarna är på plats men vi jobbar varje dag på att hitta de rätta.

Sedan har det under den här perioden poppat upp ”nya” lag som man tidigare inte knappt visste de fanns och numer är etablerade i ligan.. Jag tänker på lag som bl.a. Pantern, Tingsryd, Västervik.. hur tänker du kring klassen eller statusen på ligan numer och de lag som lirar i ligan kommande säsong? – Jag tycker att ligan jämnats ut. Det finns inte topp och bottenlag på samma sätt som förut och lag som är i toppen ena säsongen är i botten nästa. Jag tror även att de flesta lagen har ungefär lika stor spelarbudget, (även om lagen väljer att presentera den på olika sätt) vilket betyder att det är extra viktigt att lyckas med t ex utlänningsvärvningar och att man får in rätt karaktärer i laget.

Nästa säsong dessutom den sista säsongen innan nya avtalet med Cmore ger lagen i SHL än bättre förutsättningar gentemot lagen i HA, hur tänker du kring de ekonomiska men även sportsliga förutsättningarna för lagen i HA när vi numer har direktkval i bäst av sju i stället för en kvalserie?Jag tycker att den ekonomiska klyftan mellan SHL och HA redan är för stor och en större klyfta är dålig för svensk hockeys framtid. Det är trots allt väldigt många spelare som tar vägen genom HA till SHL och ibland längre. Jag har alltid haft en hatkärlek till kvalserien beroende på om man kvalar uppåt eller neråt. Det är helt ok med en bäst av 7 serie, men jag tycker att det var roligare med en kvalserie då det var fler lag som var inblandade.

..och för egen del då, det blev inte något nytt spelarkontrakt utan i stället ansvarig för klubbens fys. Vad innebär den rollen mer konkret och hur kommer du jobba för att Lövens dels yngre spelare, en även de i A-laget är väl förberedda när isen spolas i juli/augusti? – Jo, jag var inställd på att spela ett år till, men när den här chansen att jobba med träning och hockey kom kände jag att det var ett bra tillfälle att gå vidare. Jag jobbar med spelarna i A-laget plus de juniorer som är med och tränar med oss varje dag. Sen kommer jag ha ett övergripande ansvar en dialog med de som sköter U-16-J20 fysträningen och vilka mål dom har med sin träning styrs via A-laget. Det har varit ganska hektiskt att komma in med så kort varsel och lägga all planering osv men nu börjar det sätta sig så då har jag även tänkt att vara närvara på JR träningarna ibland och vara ett stöd.

Om vi ser till representationslaget, tycker du det varit eller är svårt att gå från ”bara” vara lagkapten och därigenom en i laget till den som håller i passen och dikterar alla villkoren? – Det kändes lite konstigt första veckan, men nu känns det bra. Jag se det inte som att jag är där och bestämmer, jag försöker leda, hjälpa, driva på och inspirera. Folk som bara vill bestämma finns det redan för många av i svensk ishockey.

Vilka är de främsta skillnaderna den här försäsongen i upplägg och innehåll gentemot den förra, eller den före det när Ragnvaldsson och Thomson var ansvariga? – Jag har ju mycket mer tid än vad Thomson och Rangvaldsson hade så jag har mer tid att lägga på varje individ när det behövs. Sen försöker jag få spelarna att komma ur sin ”comfortzone” och testa sina gränser.

..och hur kommer ni jobba vidare med fysen under själva hockeysäsongen? Blir det stor skillnad jämfört med ex.vis förra säsongen? – Ja, återigen i och med att jag kommer att vara med hela tiden så är det lättare att känna av vad som behövs just för dagen. Sen kommer jag ha tid att träna extra med de spelare som inte blir uttagna till match eller är skadade.

Jag har även noterat att ni bytt träningslokaler och nu har rätt bra förutsättningar genom Umeå Performance Center, vad säger du själv kring de lokaler ni har att tillgå och era förutsättningar? – Ja lokerna på UPC är helt fantastiska och man märker att grabbarna är väldigt nöjda över att få träna där. Logistiskt är det ju en utmaning att ha 25 man som ska träna samma sak ibland, men på UPC finns det både gott om grejor och fina ytor som gör att vi kan ha bättre kvalitet i träningen.

Fagervall har sagt att fysen är grunden och att de som tränar på egen hand eller med andra lag inte kommer få gå is om de inte klarar de fysiska kraven, även om ni håller de satta värdena internt kanske du kan avslöja vilka olika ”grenar” ni mäter? – Vi mäter som de flesta andra lag kondition, spänst, styrka och snabbhet. Vilka som eventuellt går på in eller inte är det inte jag som avgör.

Och de här olika grenarna eller momenten som ni mäter, är det något fler hockeylag mäter och hur står sig Björklövens krav gentemot kraven de lag som ex.vis spelar i SHL sätter upp? – Ja det är säkert flera andra lag som testar samma saker som oss men jag vet inte vad det har för krav. Det kraven vi ställer är vad vi tycker att man ska klara för att orka en hel säsong i HA eller SHL. Jag ser ingen anledning till varför en spelare i HA skulle ha sämre fysik än en i SHL. Det som kan skilja på spelare i SHL kontra HA är t ex spelsinne eller individuell teknik/taktik, har man sämre fysik tycker jag att det oftast beror på lathet eller okunskap.

..men i rollen som fystränare för Björklöven och i början på maj, hur ser du på både gruppen och de individer som nu krigar för en gröngul tröja i höst? – Jag tycker att det håller på att växa fram något intressant i gruppen. Många yngre som krigar hårt för att ta en plats i truppen och det är fler och fler som börjar komma ut ur comfortzone och testa sina gränser på allvar.

Men om du får sammanfatta läget en bit in maj, även om du är ny i rollen som fysiskt ansvarig. Hur går dina tankar kring Björklövens upplägg, de anläggningar ni har att tillgå och de krav ni ställer på spelarna sett i perspektiv att vi inom några år ska vara i SHL? – Jag är nöjd med dom förutsättningarna vi har just nu, sen kommer vi säkert komma på saker under resans gång som vi kan förbättra hela tiden. Det gäller att vara lyhörd, tydlig och ha tålamod för att bygga ett lag som ska ta sig till SHL och sen kunna stanna kvar där. Många tror att det bara är in med mer pengar och värva spets, men det har ju visat sig många gånger om att det inte är ett framgångsrecept.

..men själv gillar du ju också att träna och håll kroppen i trim, tror du det kommer bli svårt att ”bara” få drilla de andra och sedan få stå vid sidan av när isen är spolad och pucken ska släppas? – Jag är helt övertygad om att det kommer att klia i fingrarna i augusti, men jag får väl smyga in när ingen annan är på hallen och skjuta några skott i plexit, ha ha.

Den sista frågan apropå sommar och så där, har du något eget smultronställe du kan tipsa om? Nåt ingen borde missa i sommar? – Jag tycker att i princip alla ställen kan bli ett smultronställe när man får vara med dom människorna man tycker om. För mig är det viktigare vem jag är med än vart jag är.

One thought on “Öhman: -Har man sämre fysik tycker jag att det oftast beror på lathet!

  • 18 maj, 2017 kl. 13:55
    Permalänk

    Man får nästan hålla i sig i vindarna som blåser kring Löven just nu. Lever klubben ens?

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: