Nytt avgörande från Disciplinnämnden

Under dagen kom ett nytt avgörande från Disciplinnämnden, denna gång Alen Bibic i Rögle BK. Alen fick två matcher men inga böter för sin huvudtackling.

Pressmedelande Hockeyförbundet

Namn: Alen Bibic

Förening: Rögle BK

Adress: Ishallsvägen, 26254 ÄNGELHOLM

Matchdatum: 2015-11-18

Mellan: Djurgårdens IF – Rögle BK, SHL

Domare/Anmälare Tobias Björk

Avstängningsperiod 2015-11-19 – 2015-11-24 (2 matcher)

BESLUT

Efter match mellan Djurgårdens IF och Rögle BK, SHL, den 18 november 2015, åläggs Alen Bibic, Rögle BK, följande straff för tackling mot huvudet:

Avstängning fr.o.m. den 19 november 2015 t.o.m. den 24 november 2015. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning. Avstängningen bedöms motsvara två matcher.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Alen Bibic samt en filmsekvens från händelsen. Alen Bibic har därtill hänvisat till en tidningsblogg som analyserar situationen.

Anmälan: Djurgårdsspelaren jagar puck ut mot sarghörnan och har Alen Bibic i ryggen. I samband med att Djurgårdsspelaren spelar iväg pucken kommer Bibic bakifrån och utdelar en tackling där han tacklar huvudet på Djurgårdsspelaren mot sargen. Djurgårdsspelaren blir inte skadad.

Alen Bibic har uppgett i huvudsak följande: Min tanke är att inte tackla DIF spelaren i ryggen. Försöker komma från sidan dock gör hans position (låg) och skillnaden i längd mellan oss att tacklingen tar olyckligt. Jag vill poängtera att meningen med tacklingen var att träffa från sidan, axel mot axel. Jag har innan denna sekvens varit djupt nere i Djurgårdens zon ett tag och bl.a. precis innan detta höll jag på att göra mål. Detta gör att DIF spelaren enligt mig vet om att han från målet ut i sargen kommer bli satt under press av mig. Sanny Lindström skrev ett blogginlägg där han förklarar sekvens för sekvens hur DIF spelaren i detta sammanhang ser mig och är onaturligt lågt nere med huvudet. Jag var alltså mycket noggrann med att få ögonkontakt med DIF spelaren i detta ögonblick. Vilket jag fick bekräftat innan tacklingen, detta gör att jag känner att jag har ett ok att tackla honom och att han är medveten om att tacklingen kommer. Min intention var återigen att träffa axel mot axel. Därav höll jag klubba/armar/armbågar nere för att endast trycka till med axeln och försökte precis som filmsekvenser visar att komma från sidan och inte bakifrån. Jag satte press bakifrån men valde att utföra tacklingen från sidan. Jag vill även poängtera att DIF spelaren i detta sammanhang spelade vidare

Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvenser ger stöd för uppgifterna i anmälan. Det är således utrett att Alen Bibic utdelat en tackling som träffat huvudet på motspelaren. Nämnden finner att tacklingen, som sker snett bakifrån, är vårdslös och medför risk för skada. Förseelsen ska därför medföra en avstängning. Nämnden anser dock att ett visst ansvar även kan åläggas Djurgårdsspelaren att bättre förbereda sig på en tackling. Detta påverkar straffvärdet i mildrande riktning. Nämnden finner vid en samlad bedömning att avstängningens längd ska bestämmas till en tid som motsvarar två matcher, inklusive den automatiska avstängningen.

Tillämplig regel: 14 kap 2 § 8 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 124

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: