Ny bedömning av huvudtacklingar

Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd justerar inför säsongen 2015/2016 sin praxis så att allvarliga fall av tacklingar mot huvudet kommer att leda till längre avstängningar. Samtidigt har Svenska Ishockeyförbundet, SHL och HockeyAllsvenskan kommit överens om att justera kombinationsstraffssystemet så att en mindre del av straffet än i dag ska räknas om till böter. Detta meddelar hockeyförbundet i ett pressmeddelande under eftermiddagen. Orsaken bakom är de ökande antalet hjärnskakningar som i flera fall lett till att karriärer fått avslutas i förtid. Man riktar främst in sig på tacklingar där det finns en eller flera försvårande omständigheter, så som att en spelare hoppar in i tacklingen, har en höjd arm eller armbåge i tacklingsögonblicket, tacklar motståndaren ”blind side” eller har för hög fart in i tacklingssituationen.

Bra ändring tycker vi böterna inte haft önskad effekt samt att böterna varit allt för små och inte alls kännbara.

Här är hela pressmeddelandet i sin helhet:

Johanneshov 2015-08-14

Längre avstängningar vid allvarliga huvudtacklingar från och med säsongen 2015/2016

Svenska Ishockeyförbundets disciplinnämnd justerar inför säsongen 2015/2016 sin praxis så att allvarliga fall av tacklingar mot huvudet kommer att leda till längre avstängningar. Samtidigt har Svenska Ishockeyförbundet, SHL och HockeyAllsvenskan kommit överens om att justera kombinationsstraffssystemet så att en mindre del av straffet än i dag ska räknas om till böter.

Antalet fall av tacklingar mot huvudet inom ishockeyn snarare ökar än minskar. Detta är bekymmersamt, särskilt eftersom denna typ av tacklingar alltför ofta leder till allvarliga hjärnskakningar, som i värsta fall kan avsluta en hockeykarriär och ge bestående fysiska men. Svenska Ishockeyförbundet med dess disciplinnämnd, SHL och HockeyAllsvenskan ser allvarligt på denna utveckling. Parterna hoppas att de nu vidtagna åtgärderna ska ha en förebyggande effekt och leda till att antalet respektlösa och farliga tacklingar minskar.

Praxishöjningen kommer att ge längre avstängningar för tacklingar där det finns en eller flera försvårande omständigheter. Det kan exempelvis handla om att spelaren hoppar in i tacklingen, har en höjd arm eller armbåge i tacklingsögonblicket, tacklar motståndaren ”blind side” eller har för hög fart in i tacklingssituationen.

Som en tumregel kan sägas att tacklingar som under säsongen 2014/2015 gav fem matcher eller mer nu kommer att bestraffas hårdare. Tacklingar som under säsongen 2014/2015 gav fyra matcher eller mindre kommer att ligga kvar på samma nivå som tidigare.

Kombinationsstraffet där avstängning i ett antal matcher delvis kan omvandlas till böter förändras. Vid fem matchers avstängning eller mer kommer färre matcher än tidigare att räknas om till böter.

Båda dessa åtgärder verkar i samma riktning. Vid allvarligare fall av tacklingar mot huvudet kommer dels strängare straff att dömas ut, dels ett mindre antal av de utdömda matcherna att omvandlas till böter. Sammantaget kommer alltså detta att leda till längre avstängningar både sett till helheten och sett till det antal matcher som en spelare kan komma att missa på grund av avstängning.

– Det här är ett logiskt och naturligt beslut som visar hur allvarligt vi ser på sådan här tacklingar mot huvudet, det är vi fullt eniga om i disciplinnämnden, SHL och HockeyAllsvenskan, säger Mikael Lundström, tävlingschef, Svenska Ishockeyförbundet.

– Vi välkomnar disciplinnämndens beslut och står helt bakom beslutet om skärpta straff för allvarliga tacklingar mot huvudet, säger Johan Hemlin, sportchef SHL.

– Straffskärpningen vid allvarliga huvudtacklingar ska ses som en tydlig markering på hur allvarligt vi ser på risken för huvudskador och är en del i det arbete som läggs ned för att öka spelarsäkerheten, säger Sonny Lundwall, ligachef i HockeyAllsvenskan.

* * *

Vad tycker du som läsare om ändringen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: