Nu jämfört med i fjol?

Trots denna återigen lite svängiga säsong och vårt inledningsvis knackiga försvarsspel, med bl.a. två från SHL inlånade (där många ifrågasätter systemet med lån) målvakter har coach Joakim Fagervall på slutet ändå fått lite ordning på grejerna och även levererat resultat i form av poäng genom eller troligen mest tack vare ”systemet”.Om vi först kollar in aktuell tabell:

Hundra mål framåt och hundra insläppta, hur står det sig gentemot i fjol?

Då hade vi alltså (länk) på plats tagit tolv poäng färre, men framförallt släppt in ytterligare 36 mål fler och låg dessutom på en 12:e plats. Fortfarande några för många insläppta den här säsongen då bara Oskarshamn och kvartetten i botten släppt in fler, men försvarsspelet för närvarande sammantaget så otroligt mycket bättre. Vi har dessutom fått ordning på vårt PK genom 88,23% (4 insläppta på 34 försök) på de tio senaste även om vi ackumulerat (76,80%) alltjämt rankas som ligans tredje sämsta (nu före både MODO och Almtuna) i den spelformen.

Då kanske vi även måste syna vårt PP som under motsvarande period noterats för 25% (8 mål 32 försök) även om vi under ligans 37 matcher totalt gjort 26 mål (22,81%) och alltjämt är HockeyAllsvenskans tredje mest effektiva lag i den spelformen.

Det här innebär då dessutom om vi lägger till såväl mål framåt som bakåt i shorthanded (3-1) under säsongen att vi spelat 71-70 i spel med lika många på banan. Jag vill minnas att jag tidigare jämfört våra siffror i spel med lika många på isen med våra motståndare och att ett bra resultat där ofta talar för en framskjuten placering i tabellen.

Tittar vi nu till toppkvintetten nu så ligger de alla före oss med alltifrån 79-64 eller +25 för AIK till 74-70 och +4 för Almtuna. Här också lite intressant att notera att trots Almtunas rätt skrala resultat i special teams med 12:e bästa PP och allra sämsta PK så kan det genom 74-70 i målkvot i lika antalet spelare på isen räcka till en framskjuten placering.

* * *

Om vi sedan kort ska reflekterar kring gårdagens kontrakt med Riska så var det väl inte vare sig spelartypen man tyckte bygget skrek mest efter eller hade störst behov av. Nu när klubben i bra mycket mer utsträckning än tidigare mörkar skador och även frånvaro i beräknad tid kanske man bara ska se Riska som en rak ersättare för en skadad Hage (oklart vad och hur länge?) och att det inte utesluter någon ytterligare offensiv kraft.

Coach och sportchef Joakim Fagervall presenterade i dag Filip Riska. Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

När Fagervall tidigare i går till VK (länk) redogjorde för sina tankar med Riska sa Jocke bl.a. följande: – Filip Riska ska inte vara i de främre leden, absolut inte. Vi har gjort 100 mål så det är inte det offensiva spelet som är problemet. Problemet är att offensiva spelare har fått ta defensiva roller.

Innan backen Mikko Pukka anslöt till Löven under förra säsongen så spelade han tillsammans med Filip Riska i Sport. Fagervall har så klart snackat med Pukka om sitt nyförvärv: – Pukkas beskrivning stämmer bra med de styrkor jag hört. Riska är ingen kille som fuskar sig igenom spelet utan han gör jobbet som behövs nu i slutet av säsongen. Och vi kommer få in en av Finlands starkare tekare.

Fagervall ser även att värvningen av Riska ändå kan gynna spelet framåt: – En spelare som Fredric Andersson är en av de starkare offensivt i ligan. Men han får bränna mycket energi i boxplay och defensiva tekningar och då tappar man hans offensiva styrka. Så vi får en avlastning där och får fram Andersson.

Kontraktet helt i linje med vad Fagervall eller vilka karaktärer han landat tidigare, det ska dessutom antingen vara en spelare han själv tränat eller att någon spelare som Jocke verkligen litar på (läs Mikka Pukka) går i god för. Det är även bara Jocke och det medicinska teamet som vet status på främst såväl backen #4 Emmerdahl, #24 Hage och även #90 Hutchings då dessa skadade pjäserna är de som nu saknas allra mest. Jag själv hade inte direkt grinat illa över ytterligare ett högerfattat offensivt hot oavsett status på Alex, detta inte minst när vårt spel i PP känns lite låst och väl statiskt. Sedan kan vi inte skratta bort 25% i de senaste tio matcherna eller knappa 23% sett till säsongen. Laget har trots allt producerat i den spelformen, även om då spelet ofta känns statiskt och i bland med spelare på fel positioner så har puckarna trillat in. Slump eller inte, det lär framtiden utvisa.

Men nu låter det ju som Jocke har en tydlig plan och en tanke hur Riskas intåg balanserar speltid och även våra möjligheter att nyttja de offensiva spelarna i de moment som kan bidra till produktion framåt. Jag ville med min inledning och vårt 71-70 i spel med lika många spelare på isen visa på att vi visserligen släppt in för mycket mål, men det fanns i mina ögon även ett visst behov av att ytterligare spetsa till laget rent offensivt. Skulle man sedan välja att prioritera defensiven, kanske en back snarare än ännu en defensiv forward är receptet på denna då möjligen konstaterade brist.

Det återstår såklart att se ifall Fagervall får rätt, utifrån vad såväl ordförande Salmonsson som VD Gustafsson tidigare sa kring Fagervalls dubbla roller verkar iaf ledningen ha ett orubbat sportsligt förtroende för Fagervall. Tjusningen med det förtroendet är att både sportchefs- och coach-Jocke kommer få stå till svars om de sportsliga resultaten nu uteblir.

Sedan finns det ytterligare en aspekt i värvningen, nu bygger vi väldigt tydligt laget bakifrån och med både hängslen och livrem. Defensiv före offensiv, hellre inte släppa in än att försöka bjuda på fin offensiv och lite show. På såväl de lämnade kommentarerna här på bloggen i går som på forum och olika sociala medier är många både frågande som rätt kritiska till värvningen. Nu är inte fönstret stängt ännu, men publiken i sport-Umeå av hävd rätt kritisk och väldigt resultatinriktad. Men även om resultat likt 2-1, 1-1 och någon gång 0-0 och därefter sent avgörande på övertid eller på straffar, kommer dessa resultat räcka för att bibehålla intresset?

Kommentarer, tankar eller reflektioner.. fältet som vanligt rätt fritt. Skriv gärna en kommentar..

Inlägget påbörjades dessutom redan under helgen, men efter Fagervalls kontrakt med Riska i går var jag ju så klart tvungen att även försöka väva in det i tankarna. Men som jag ser det såväl lite offensiva som defensiva brister i truppen just nu, men nu vet vi vad Fagervall valde att signa först.. det återstår att se om det var det enda och även vad det sedan kommer att ge.

Fältet enligt ovan och som vanligt rätt fritt..

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på Hockeyallsvenskan? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan ovan för att ta del av ditt gratisspel (250 kr) och loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll.

Skapa ditt konto om du nu inte redan gjort det och lägg sedan ett spel utifrån dina egna tankar för att krydda matcherna!

3 thoughts on “Nu jämfört med i fjol?

 • 23 januari, 2018 kl. 08:06
  Permalänk

  Jag tycker det var bra motiverat i intervjun av Fagervall. Om Riska levererar som tänkt är det riktigt smart hanterat att fylla upp det defensiva rummet så de offensiva spelarna kan få fler starter i just offensiv zon. Vissa matcher har varit väldigt bakvända när det kommer till zonstart, där förstalinan fått teka nere hos Werner för att sedan flytta upp spelet till anfallszonen, men då de redan bränt mycket av sin ork har de ofta fått byta. I den bästa av världar kan detta även vara en fingervisning om att Hutchings inte är så långt borta från spel.

  Svar
 • 23 januari, 2018 kl. 08:19
  Permalänk

  Jag tycker att Fagervalls tankesätt ändå har en hel del att säga om hans sätt att just ”tänka hockey”. Som jag nämnt tidigare, håller man tätt bakåt så räcker det med ett enda mål framåt för att nå 3 poäng. Vi har en hel del offensiva kvalitéer som inte kommit till sin rätt och att antal mål talar sitt tydliga språk. Vi släpper historiskt in för mycket mål men gör tillräckligt många framåt. Således är värvningen helt i linje med statistiken och det oavsett vad vi supportar anser är rätt eller fel.

  Svar
 • 23 januari, 2018 kl. 10:23
  Permalänk

  Vet du om han spelar imorgon mot Timrå?

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: