Norrhockey

För er som missat gick även Löven för en tid sedan med i Norrhockey, det innebär att uppslutningen är 100-%ig bland klubbarna i Elitserien till och med Div 1 i norr- och västerbotten. Vilka är då Norrhockey och vad är deras syfte, bloggen har tidigare applåderat deras initiativ men för att ge norrhockey sin egen möjlighet att presentera sig själva ställde vi några frågor till en av initivtagarna, Christer Salomonsson.

Tjena Christer, har barmarksträningen gått som planerat inför kommande hockeysäsong?

– Tja, min barmarksträning har mest bestått i att få igång Norrhockeysidorna, dricka en kall för att inte förlora flytkraft och så. Jag är verkligen usel på att simma, så jag måste bygga upp flykraften om jag hamnar i vattnet helt plötsligt.

Först var man ju besviken över att sommaren och semestern höll på att ta slut, sedan kom man på att med det kommer vi närmare ispremär och en ny hockeysäsong. Är hockeysupportrar ett märkligt släkte som älskar den kallaste och mörkaste årstiden som mest?

– Ja, jag tror vi är lite annars, som dom säger. Det är alldeles för långt mellan säsongerna!

Ha ha ha, det är sant. Norrhockey då, vi har förstått att du är en av initiativtagarna. Vilka är ni och vad är syftet?

– Vi är i grund och botten, tidigare antagonister, som kommit på att det inte leder någonstans att käbbla sinsemellan, enda vägen uppåt för ishockeyn i norr. Vi vill gemensamt ta tag i det här och gör bästa möjliga av det tillsammans, föreningar, supporters, respektive förbund. Ja, alla som tycker om ishockey egentligen. Björklövens situation ger ju än mer eftertryck åt det. Klubbar i norr har kostnader för resor till exempel som söderklubbarna i stort sett slipper, så där försvinner en hel del av ekonomin, som annars kunde ha lagts på ungdomslag, värvningar osv.

Hur kom idén med Norrhockey och hur upplever ni responsen från de olika klubbarna?

– Idén kom ganska spontant, genom en ordväxling mellan mig och en Asplövensupporter, om man känner till vårt förhållande, så inser man det osannolika i att vi kunde komma överens överhuvudtaget, ha ha. Men efter det har det bara rullat på och blivit större än vi ens kunde fantisera om då och det är bara tre-fyra månader sedan. Klubbarna har genomgående varit oerhört positiva, eftersom ett sådant här nätverk inte funnits tidigare som binder ihop ALLA parter. Här vill jag ju ge Luleå en särskild eloge, hur mycket det än tar emot, för sin inställning. De bryr sig verkligen om hur det står till norröver! 

För oss som är supportrar då, vad har vi för nytta eller nöje av Norrhockey?

– Tja, där har vi ju All starmatchen som kommer att gå av stapeln under juluppehållet, det blir en höjdare! Vi kommer att ha omröstningar efter varje omgång, där supportrar får rösta fram SIN favorit, där är alla överens om att det är en lysande idé. Sen finns det ju annat att jobba på förstås, Vi har supporterträffen som blir i Haparanda i år, den kommer sedan att arrangeras av olika supportersammanslutningar varje år, den är till för att vi ska kunna stå på varsin sida under matcherna, men sedan kunna visa respekt mot varandra och se att vi alla vill samma sak, ha bättre ishockey, helt enkelt! Dessutom finns det ju möjligheter till en hel del samordningsvinster också, vilka får vi se över snart. 

Kul att Björklöven gick med för en tid sedan, vi hade faktiskt tänkt pusha för ert initiativ då vi tyckte att Löven så klart vara med. Apropå Löven, vad tänkte och tyckte ni som stod utanför i våras när det var som stormigast? Var det rätt med degraderingen eller borde vi fått behålla elitlicensen?

– Tack för det. Ja, vi avvaktade ju med avsikt, för att inte på något sätt gå in och störa det känsliga läge som var då.  Sen kan jag ju bara svara personligen om detta med Björklöven, det är en jättesvår fråga, rent juridiskt var det säkert rätt och riktigt, och man kan ju vara tacksam i efterhand att det inte blev div 3. Men som ”nästan” utomstående, så kanske detta är en jättechans att få en nystart? Att få in mer ideella krafter som verkligen har ett lövenhjärta? Samtidigt har man ju lidit svårt med alla som verkligen älskar Löven, jag har ju varit i ungefär samma situation med mitt Kiruna, när man tog en frivillig degradering. Då var jag på kokpunkten, men så här i efterhand, så var det rätt gjort. Allsvenskan som den ser ut idag, är skräddarsydd för att eliminera norrlagen. 

Björklöven i division 1, för ett inbitet fan som minns glansdagarna i Elitserien känns det i dag som en overklighet. Men det kommer bli en mycket intressant säsong med unga hungriga killar som vill framåt och uppåt, vad tror du Löven betyder för Div 1?

– Det går inte att ens uppskatta betydelsen, för ettan betyder Löven hur mycket som helst, även om anledningen är lite sur. Men jag tror samtidigt att även spelarna i Löven kanske tycker det ska bli kul att föra färgerna uppåt igen, en gyllene chans att bli historiska på något sätt. 

Vad ger du Löven för chanser då, hur lång och krokig kommer resan att vara och tror du Löven har möjligheter att avancera till Allsvenskan redan kommande säsong?

– Grundserien kommer man nog att vinna, i hård kamp med Asplöven. Även Allettan kommer att stå mellan dem, sen är jag lite orolig faktiskt för kvalet. Se bara på tidigare klubbar som gått upp, ingen har lyckats med det genom att förstärka under transferförnstret, visst, då har man bra spelare men inget LAG. Örebro försökte länge, innan man insåg att här gäller det hårdsatsning hela säsongen. Sen ska man, lärde jag mig, passa sig för att vinna Allettan, det blir ett låååångt speluppehåll innan man får match igen. Men det här har ju Oscar Molin stenkoll på, hoppas jag.

Vi får hoppas Oscar kan bidra, vad är ditt bästa respektive sämsta hockeyminne och varför just dessa?

– Bästa är ju tveklöst när Kiruna gick upp i Allsvenskan, fullsatt Lombia, konfetti som regnar hela matchen och en underbar avslutning. Sämsta är väl, när jag tänkte fortsätta min anspråkslösa målvaktskarriär i Kiruna efter att ha bott söderut ett tag. I dåvarande IFK fanns en viss P.Lindmark och i Kiruna AIF, en viss Wälitalo, benskydden åkte på tippen! 

Hårda bud, Skönt oavsett att allt dragit gång. Tack så mycket för intervjun och ett bra initiav för hockeyn i norr!

– Tack själv, nu laddar vi upp och kör utav….

+ + +

Länken för er som ännu inte hittat till Norrhockey, vi kan bara än en gång applådera initiativet. Bra att killarna på läktarna fattat vikten av samarbete, när ska de styrande än närmare rinken inse att tillsamans blir vi starkare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: