När är råttet mågat?

I förra veckan en debatt om vad som behövs mest i vårt gröngula gäng och utifrån det kan vi väl dra en del slutsatser och kloka tankar.

Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Först kan vi backa bandet och konstatera att efter den debatten dels 3-2 på övertid borta mot MODO och sedan då djäkligt pinsamma 0-2 hemma mot jumbon Vita Hästen efter det.

I går bjöd dessutom Lövenbloggaren (länk) på sina tankar kring nuvarande läge och att någonting måste hända! Eftersom vi mer eller mindre samtidigt började på varsin krönika, så kommer här mina tankar kring nuvarande läge och när råttet är mågat?

Tabelläget nu allt annat än gynnsamt:

Visserligen 16 matcher kvar på säsongen och på så sätt 48 poäng att spela om, på så sätt finns väl egentligen all anledning att fortfarande hoppas på ett slutspel. Så klart inte orimligt med bara fyra poäng upp till Leksand på sista slutspelsplats, även om Leksand har en match tillgodo. Men snacket om topp 2 och förhoppningar om en final kan vi nog inse att detta bygget inte var ämnat för.

Vi kan å andra sidan se tabellen som att vi bara har två poäng plus jämfört med Almtuna på negativ kvalplats då de har gjort fler mål än oss. Så tight är det och på något sätt är det nog det laget, och att undvika den platsen, som ska vara prio ett just nu.

..och om vi återgår till snacket om slutspel, vad skulle vi egentligen ha där att göra med det spel och den effektivitet vi visar upp just nu?

Näe, det handlar om att rädda säsongen så gott det går och framför allt säkra nytt kontrakt och en hockeyframtid i Umeå. Fansen och partners må vara prövade genom historien, jag tvivlar dock i detta läge vi har råd att gambla med ett negativt kval och riskera att sätta klubbens framtid på spel genom Div 1 eller HockeyEttan som den numer heter.

När man inför säsongen och efter fjolårets 5:e plats pratade om att ta nästa steg fanns förhoppningar, med en nygammal sportchef fick vi dock ett bygge som vi nu ser resultatet av. Sedan kan omöjligt bygget enbart tillskrivas Grönberg heller, här är jag helt övertygad om att även Fagervall haft rätt mycket att säga till om så för mig ett helt delat ansvar där båda bär lika stor skuld.

Att Grönberg däremot fick gå tillskrivs nog en del i vart fall hur kontrakt etc. såg ut då och var det kostade minst att få till en förändring. Fagervall har dessutom kontrakt för kommande säsong om vi ska börja tänka kring förändringar just nu.

Vilka kommentarer fick vi då i debatten?

Ett par kommentarer om att Jocke Fagervall måste bort.

Flest önskemål gällde offensiv spets, antingen ett par målgörare eller spelfördelare och målgörare, samt därtill förhoppning om en ny målvakt.

När det gäller offensiv spets nämndes även två spelare i Jens Jakobs (som dock hamnade i Almtuna) och Malte Strömwall i KooKoo.

Bland övriga kommentarer nämndes även en storväxt, hårdskjutande och passningssäker PP-back samt någon förhoppning på Kevin Loppatto i Vännäs.

När är då råttet mågat och vad borde göras?

För att om möjligt lätta på trycket, eller oket på axlarna etc. inom gruppen är det nog dags att se sig i spegeln och faktiskt inse läget. I en intervju med hemsidan efter matchen mot Hästen pratade Sebastian Selin om att man egentligen ser sig själv som ett topplag, på något sätt är det nog där vi måste börja.

Vi känner alla till vårt tabelläge, våra poäng, vår målproduktion och vår målskillnad. Lägg därtill vårt special teams, vår effektivitet generellt och även våra målvakters stats, då så klart beroende på våra resultat i matcherna så ljuger inte tabellen. Dessutom kommer dessa oförklarliga bottennapp på tok för ofta, på något sätt får jag en deja vué till Tommy Jonsson/Markus Åkerblom.. det finns liksom ingen förklaring till de för frekventa bleka prestationerna eller att det kommer märkliga förklaringar som bara blir tomma ursäkter för varje förlorad och tappad poäng.

Med tanke på att Jocke Fagervall är lite av klubbens starke man så tror jag inte att han får gå i det här läget, dessutom kontrakt över kommande säsong. Hade han haft ett utgående kontrakt tror jag dock vi redan sett en förändring. Sporten handlar trots allt om resultat och inte minst att bjuda fans och partners på underhållning. Det hade då även varit rimligt att han tillsammans med Grönberg fått stå till svars för både lagbygge och sportsliga resultat.

En möjligen tänkbar förändring gällande ledaridan är att det skulle tillföras en ny röst, en konsult etc. och att nuvarande duo kompletteras eller på något sätt kliver lite tillbaka. Men det känns inte troligt, möjligen då med Öhman ex.vis i PP.

Tror dock generellt det är svårt att komplettera ledarduon med en ny röst och att den f.d. coachen och hanns assisterande kliver tillbaka och kan släppa ”ansvaret”. Att helt ersätta den duon med nya tränare tror jag ledningen i klubben tycker är för dyrt. Jag noterade hur bloggkollegan resonerade i går och visserligen hittade vi en GM-roll när vi ville få hem Fagervall från Luleå, har ändå svårt att se i vilka andra roller man kan placera Fagervall/Jäger. Av den anledningen tror jag vi ser duon Fagervall/Jäger säsongen ut, möjligen som Öhman som en liten PP-joker. Men bara det en liten förändring..

När vi kommer till spelare så skulle jag själv helst vilja se två offensiva spelare och då både en mer playmaker och en renodlad sniper som liksom sätter pucken i sömnen. Om de då redan i dag är producerande spelare med bra självförtroende så låt de utgöra den första linan, ges förtroende i PP och rikligt med istid och komplettera upp duon med någon av de befintliga killarna. Om dessa ev. två nya placeras ut i den befintliga truppen kanske de bara tynar bort och framöver blir lika grå de med.

Genom att bryta upp hierarkin och splittra leading line med kapten Andersson, Lundberg och Selin/Stål Lyrenäs kan man även bygga om de övriga kedjorna och på så sätt förhoppningsvis skapa ny energi i gruppen och även bygga kemi i nya konstellationer. På något sätt kör vi nu bara vidare i samma hjulspår just nu, det känns dock tyvärr inte som vi går som tåget för det.

Men när vi kommer till ev. spelarförändringar rent generellt håller jag till 100% med bloggkollegan som menar att nyckeln här är Per Kentää och hans kompetens. Prio 1 således att lösa Kentää från Oskarshamn så att han så snabbt som det går kan börja rädda säsongen. Bara här finns det att göra. Hans inträde med att börja inventera även befintlig trupp kanske höjer motivationen en aning.

När vi därefter kommer till målvakterna känns det även där som en förändring nästan är helt nödvändig, kollar vi in målvaktsligan har vi Oscar Masiello på plats 15 och den tänkta ettan Mattias Pettersson på plats 18.

Nu är ju visserligen både backarna och försvarsspelet i stort beroende av målvakten, på samma sätt som målvakten är beroende av stabila backar och ett både tätt och samspelt försvarsspel. Båda målvakterna har stått för enskilt bra prestationer men då det tyvärr kommit mindre stabila ingripanden sett över tid har deras matchande slutat med att de hamnat i båset och vaktar dörren en tid.

Då har den andra fått ta vid och nästa gång du ställer dig i buren på match, möjligen att den senaste fadäsen finns kvar i skallen. Möjligen bara spekulationer från min sida, men helt klart har varken Mattias eller Oscar tagit tag i den berömda spaden på önskat sätt.

Vi får se ifall vi hinner återkomma med några förslag på namn.. det börjar dock snart bara vara en månad kvar till fönstret stänger. Klockan tickar och viktiga poäng står på spel.

*

Men oavsett förhoppningar om förändringar eller ev. tillskott. oavsett Kentää, spelare eller ledare, så måste vi i detta läge lita på att ledning och styrelse fattar korrekta beslut. Både för att rädda säsongen 18/19 som att säkra klubbens framtid. Men att de kommer agera det kan vi vara lugna för, det här går inte att blunda för och det gör så klart inte ledningen heller.

Vi fans hoppas jag ändå fortsätter stötta laget och våra gröngula spelare, i lördags en del burop efter förlusten mot Vita Hästen från några av de som stannade kvar. De visar ändå på engagemang och att man bryr sig, här tror jag det är klart att spelarna såväl kan ta det som att de ändå påverkas. De är ju också bara människor.

Men det vi fans kan och jag hoppas vi ska fortsätta göra framöver är ändå att försöka ge energi och stötta laget på bästa sätt, så att vi kan rädda säsongen och se till att säkra kontraktet.

*

Hur tänker du själv kring att allt detta.. när är råttet mågat och vad tror du vi faktiskt kan hoppas på?

Fältet som vanligen tämligen fritt.. vem vill börja?

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

8 thoughts on “När är råttet mågat?

 • 14 januari, 2019 kl. 08:25
  Permalänk

  Att man kan ha en 1:a period som är loj är acceptabel men att inte kunna ladda om inför 2:a och gemensamt knyta näven är bekymmersamt. Att man som målvakt behöver stabilt försvarsspel är också viktigt men samtidigt är stabilt målvaktsspel och gärna någon räddning typ det vi såg av Werner några ggr förra året något som behövs för att laget skall kunna vinna matcher. Framförallt som det ser ut nu på övrig del av planen. Skulle vi spruta mål framåt, ja då skulle man kunna acceptera några enkla puckar bakåt men som det ser ut nu…. Nej.
  Att vi behöver poängmakare är helt klart, inga andra alternativ finns. Förändra spelidé tror jag också. Släpper pucken bakåt under anfall och sedan ett pass till forward som är under bevakning, det går bara helt enkelt inte. Bättre då att dumpa ned och kriga fast den. Passningar måste gå på bladet på spelare i fart frammåt och nyttja sargstuds så att mottagare INTE behöver stå med ryggen in mot plan då det går massor med tid för att vända in och se medspelarna. Under PP skulle jag vilja se rörlighet bland spelarna. Att ytterforward vågar gå ned runt bur och att back vågar smyga ned bakom försvarare. Det finns ett antal lag som gör just detta oerhört effektivt. Därutöver mer prat och hjälp varandra. Vi kan lösa detta. Bara vi vill och vågar. Kom igen nu Löven!

  Svar
 • 14 januari, 2019 kl. 08:35
  Permalänk

  Det är skitsvårt att ha någon vettig lösning just nu som åskådare.
  Känns bara så ruttet skött alltihop,
  är ju inte första säsongen direkt!!
  Begriper att inte vi löven supportar som stöttar laget år in år ut får tillbakas något, mest bara förbannat trams och bortförklaringar till varför det är dom de är.
  Fagervall vid rodret,känns mer om mer som ett skämt!!
  Visa nu vart fn skåpet ska stå framöver, öppen dialog med fans o sponsorer hur man går vidare än denna gråa stund, AGERA!!
  Dra inte täckena över huvudet..
  måste hända nåt…nuuuuuu

  Svar
 • 14 januari, 2019 kl. 15:39
  Permalänk

  Säger bara återigen (sen 2 år tillbaka) in med Kenttä omgående……!!!!…..han kan kanske rädda detta med att snabbt hitta en bra målvakt och lite spets framåt, den mannen har ju bevisligen en mycket hög fingertoppskänsla för allt inom hockeyn.

  Svar
 • 14 januari, 2019 kl. 15:52
  Permalänk

  En fråga. Varför gav man tränaren ett treårskontrakt?

  Svar
 • 14 januari, 2019 kl. 16:42
  Permalänk

  JBjörklöven måste agera NU! Inte nästa vecka eller veckan därpå utan NU. Fört mycket står på spel för att vänta och se. Fagervall måste lämna och en ny röst måste in. Fagervall sitter på kontrakt, men det kan bli ännu dyrare att fortsätta i samma spår. Vi klarar inte ett negativt kval. Låt Stefan Ö ta över under slutfasen. Minst två spelare måste in omgående, en center och en målskytt. Makalöst att man inte agerat på spelarmarknaden innan.

  Svar
 • 14 januari, 2019 kl. 17:04
  Permalänk

  Hej alla lövare.Jag har för vana att inte bruka bry mig om att delta i lövens debatter.Men,nu måste jag lätta på trycket en aning.I säsongsupptakten,så nämnde JF,”alla kedjorna ska vara ett offensivt hot”
  Vilken värld lever han i?
  Inte ens nhl-lag har det,än mindre shl-lag.
  I allsvenskan kan du ha två vassa,möjligtvis tre ”halvvassa”
  Men att tro att man kan få fyra femmor,med inte dåliga,men inte toppscorare heller,då får man problem med sin ”topp-två” plats.Jag menar,om laget kommer i ledning oftare,så att motståndarna måste kliva fram lite hårdare,då kommer dessa ”brunkare” mer till sin rätt.Söder,Wiklund,Linkan,Cruse,Messy,Grana,etc.
  Men,för att komma i ledningen,måste man göra mål…….
  Tycker ändå att ledningen har varit lite ”slät” mot JF.Kan inte alltid vänta till omg 37-40 innan saker börjar hända….
  Men,har följt laget sedan klubben bildades…..ger aldrig upp.Löven.Alltid.För evigt.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: