Några gröngula drömmar

Förra säsongen blev vi som bekant femma i grundserien och åkte lite snöpligt under slutspelsserien med fotbollsresultatet 1-0. Men det var säsongen 17/18 och nu gäller det att ta nästa steg.

Björklövens allt jämt starke man Joakim Fagervall. Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Sportchef Fredrik Grönberg har pratat om att det blir tufft att ersätta 150 poäng och även om vi nu skulle tappa alla i kvintetten Lindquist, Ottosson, Farley samt Huthings [hattjkings] så gäller det att samtidigt nyttja möjligheten den här säsongen gett.

Jag har inga som helst problem med att Axel efter den här säsongen återigen får chansen i SHL, tvärtom bara stort grattis och ge verkligen järnet i den ligan Axel. Sätt gärna lite gröngul färg på SHL! (den är verkligen så tråkig)

När det gäller importerna har jag tyvärr ingen direkt insyn gällande lön och övriga villkor, men att vi sjabblade bort Hutchings förra gången i sammanhanget känns möjligen lite märkligt. Under den här säsongen var iaf Austin stundtals förbannat het, men när han allt eftersom under säsongen försvann en aning var den instinktiva känslan att han redan skrivit på för någon ny klubb inför kommande säsong. Även om det ännu inte är bekräftat vilken ny klubb van valt så tror jag tyvärr det kan vara en anledning till att poängen under den första delen av säsongen klart översteg den andra delen.

Då nu såväl Austin, som Axel samt även Lindquist och då ev. även nämnde Alex Hutchings skulle lämna lämnar det så klart stora ? inför kommande säsong, men samtidigt ännu större möjligheter för en sportchef i en SHL-satsande HockeyAllsvensklubb.

Under den här säsongen var laget tyvärr lite felbalanserat (återigen?) och med den här säsongen tyngdpunkten på brunkare, till sist fick vi dock till ett fungerande försvarsspel (inkluderat Adam Werner i buren). Då vi nu tappat de främsta i den interna poängligan så klart läget är lite prekärt, men samtidigt har lagbygget efter vårstädningen och de som lämnat för andra lag öppnat upp en aning.

Vilka namn hoppas jag nu på?

1:a målvakten?

När vi nu med bestämdhet vet att Adam Werner kommer spela för Färjestad kommande säsong gäller det att hitta det perfekta komplementet och utmanaren till Masiello. Jag tyckte hela förra säsongen att Oscar fick för få matcher och ingick han redan då i planerna för kommande säsong förstår jag inte varför han inte fick fler matcher. Eller så gjorde han riktigt bra träningar men att man ändå kände att Adam var snäppet något före. Jag tycker både det kan finnas en tjusning med två unga som ska sporra varandra, samtidigt vore det väl vågat att satsa på ännu en junior eller förstaårssenior utan större erfarenhet av seniorhockey.

Jag skulle därför gärna se en några år äldre revanschsugen målvakt som redan prövat på SHL och är minst etablerad i HockeyAllsvenskan, inte för att jag vill se Masiello öppna båsdörren även den här säsongen utan för att en sådan duo skulle kännas mer komplett. Sedan tycker jag så klart de båda ska tävla på lika villkor om spaden. Jag tror även att sådan duo skulle kunna vara bra för dem båda, en revansscugen som har en flåsande Masiello som verkligen krigar för istid. Sedan då en som ändå varit med och kan guida och sporra Oscar i sin utveckling.

Alexander Hellström

Visserligen har vi en liten ”polis” i laget i form av #12 Niklas Pavel, men i min bok funkar det egentligen inte i längden att polisen eller försvarsgeneralen sitter på bänken eller på läktaren. Framför mig ser jag gärna en gigant som Svensson-typ i Almtuna eller kanske Larsson- eller Strömberg- i Timrå. Därtill har Alexander ett stort och väldigt bultande gröngul hjärta. Hellström sitter visserligen på kontrakt med Örebro, men i min värld hade ändå Alex varit ett ypperligt tillskott, en så viktig karaktär och dessutom symbol för både laget och vår gröngula satsning mot SHL.

Ett rightfattat rejält hot

Under säsongen lånade vi in både Jakob Stenqvist som Filip Westerlund från Frölunda där de båda verkligen tillförde vårt gröngula spel en ytterligare dimension, men om det är någon av dessa eller kanske Anton Öhman i Leksand inför kommande säsong kommer göra det låter jag vara lite osagt. Men helt klart behövs det ett, eller helst två hot i backuppsättningen som har klubban i den fattningen. Det jag sett av Anton i serien mot Mora var väldigt positivt, sedan har han helt klart sin styrka i den offensiva zonen så det gäller att balansera upp med rätt partner till honom om han nu kommer. Positivt också att det i grunden är en Umeå-kille.

#90 Alex Hutchings Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Rajtarsnipern

Inför säsongen fick vi tillbaka #90 Alex Hutchings och vi var nog rätt många som hoppades på en +20-måls säsong. Nu störde visserligen en skada (någon märklig ”day to day”) vilket gjorde att vi bara såg Alex i 33 matcher under grundserien, på dessa ändå 11 mål (motsv 17 mål på 52 omgångar) men Hutchings kändes inte som den mer utpräglade snipern förra gången han var här. Inte minst i slutet när han kom tillbaka och lirade med Ottosson och Lindqvist kändes han mer som en framspelare. Självklart tillförde han i det spelet och 26 poäng (12+14) på 33 matcher under säsongen sett till skadan etc. möjligen godkänt. Men här får man så klart då även väga produktion kontra lönekuvertet.

Men jag skulle vilja se en ännu mer utpräglad målskytt, inte för att det är fel med spelskickliga pucktrollare som hittar ytor, kamrater och öppningar i spelet men någon eller ett par killar måste också kunna nypa dit den. Kollar man in några namn på FA-listan just nu i HockeyAllsvenskan tänker jag spontant på intressanta namn som Forsberg i BIK Karlskoga eller Valkvae Olsen i SSK. Tittar man i övriga ligor och på hela marknaden gick det säkert att hitta hur många namn som helst, men en liknande karaktär som nätar varannan match eller liknande hade gjort vårt bygge så mycket spetsigare.

Förstacentern och playmakern

Under säsongen var det kaptenen #13 Fredric Andersson som inledde säsongen hetare än den hetaste chili, sedan kom någon handskada som så klart påverkade både spelet och poängproduktionen. Men under hela säsongen hade vi ändå förtvivlat svårt att få till en riktig leadingline som levererade varje kväll, inte heller i så viktiga spelformen PP hade vi den där riktiga nyckeln som alltid lyckades dyrka upp motståndarlåset.

Även om jag kanske inte kan bjuda på något klockrent namn på denna position och när vi även ska ersätta Axel Ottosson som lämnat för Färjestad och SHL vill jag se en uppgradering och en ännu mer utpräglad PP-spelare som vår förstacenter. Det innebär inte att Fredrics hårda 2-vägsjobb eller hans skickliga skills vid tekningar inte uppskattas eller värdesätts, men för att vi ska ta nästa kliv gäller det, som iaf jag ser det, att spetsa till laget än mer och hitta en verkligen leading line som även ständigt hotar i PP.

#16 Roope Talaja kom in som supporterspelare. Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

”Supporterspelaren 17/18”

Bloggen själva och många med oss sponsrade så klart till #16 Roope Talaja som efter en lite småseg inledning ändå levererade under säsongen och inte minst i slutspelet. Nu är det kanske inte så troligt med en ny insamling inför 18/19, men helt klart behövs det en färgsprakande ”Talaja” eller något liknande inför nästa säsong. Vi såg ju inte minst vikten av Roope i slutspurten av serien och i själva slutspelet.

* * *

Sedan blir ju laget inte komplett med enbart dessa sex spelartyper, men det skulle i alla fall ge en otroligt spännande grund att bygga vidare på. Utöver en utpräglad högerfattad sniper skulle så klart inte laget må dåligt av en leftfattad dito likt Tor Immo i Troja/Ljungby heller. Därtill har vi dessutom tappat nyttiga Tobias Hage och Filip Riska som gick som viktiga centrar och det vill jag minnas sportchef Grönberg någon gång har sagt är en viktig position och lagdel han gärna vill uppgradera till kommande säsong. Krydda detta med någon ytterligare importer, någon eller ett par unga utvecklingsbara till den förmodat rätt breda truppen så tror jag kommande säsong kan komma bli väldigt intressant.

Kommentarer, tankar eller reflektioner till vårt gröngula bygge och mina gröngula drömmar just nu? Fältet som vanligt rätt fritt.

* * *

Sedan kommer vi så klart framöver att fortsätta puscha för vår senaste tävling gällande två biljetter U Rock i augusti när du ska tippa på fem spelare som Björklöven kommer kontraktera t.o.m. maj månad, spelstopp att lämna sitt bidrag (läs kommentar) blir valborgsmässoafton måndag den 30:e april kl. 18:00.

Vid lika antal korrekta spelare av er läsare under hela tävlingsperioden (t.o.m. 31 maj 2018) som alltså tippat på kontrakterade lirare som spelar i gröngult kommande säsong, kommer dag och tid för lämnad kommentar att bli avgörande. Klicka på bilden nedan för all info kring tävlingen, så här skrev U Rock i en kommentar till bloggen:

”U Rock. Umeås stora rockfestival i Hedlundadungen Fredag 17 augusti. Headline ett återförenat Helloween.”

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på sport i alla dess former? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan för att ta del av ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds för just ditt lag eller dina favoriter.

Skapa ditt konto om du nu inte redan gjort det och lägg sedan ett spel utifrån dina egna tankar för att krydda kommande evenemang!

8 thoughts on “Några gröngula drömmar

 • 6 april, 2018 kl. 09:30
  Permalänk

  In med Brock Trotter från start denna säsong.

  Svar
 • 6 april, 2018 kl. 16:35
  Permalänk

  Ser att Farley går till Blekinge

  Svar
 • 6 april, 2018 kl. 16:51
  Permalänk

  Farley ska enligt mr madhawk skrivit på för KHK alla redan. Sen om de inte klarar kontraktet så vet jag inte vad som sker.
  Såg även att Modos Oscarsson skrev på för SSK. Trist, hade gärna sett honom i Gröngult.
  AIK ryktas ju storsatsa o sen har vi ju Leksand o Modo med nya Hellqvist som tränare.
  Hoppas nu verkligen att Grönberg/Fagervall har några ess i skjortärmen. Vill inte se fler brunkare nu o hoppas att Masiello ska rädda vår säsong som Werner gjorde denna gång

  Svar
 • 6 april, 2018 kl. 18:09
  Permalänk

  Inga tankar kring 7;e avgörande matchen KHK-TIK?

  Lite kul att Farley skriver SHL-kontrakt med KHK. Vem har han som agent egentligen?
  Så enligt Murphys law kommer ju KHK torska. Såg att väldigt många av KHK:s spelare var ute på marknaden.

  Personligen tycker att SHL förtjänar KHK. Ingen vill ha dom.

  Svar
  • 6 april, 2018 kl. 23:33
   Permalänk

   Det är vår allas superagent som i de flesta okritiskt granskades lövenögon alltid vill löven väl, som har Farley. Aldrig att han bara ser till sin egen plånbok. Nej Icket

   Svar
   • 8 april, 2018 kl. 13:16
    Permalänk

    Det är väl ingen hemlighet att agenten vill Löven väl ”bloggenharhört”? Men samtidigt finns det ju en spelare som har egna intressen och en egen vilja, oavsett vilka råd en agent etc. ger gällande karriären så är väl rollen främst att tillvarata spelarens egna intressen. Så tänker jag..

    Svar
  • 8 april, 2018 kl. 13:13
   Permalänk

   Näe, det hann tyvärr aldrig bli några tankar inför Ray.. blev några tankar efter matchen i stället då jag tyckte de visade att ALLT, precis allt är möjligt. Men jag håller med om att SHL förtjänar KHK, tyvärr kommer de nu göra HA lite gråare och så mycket tråkigare. Mhm, lite märkligt det där med Farley.. Även om nu kontraktet troligen bryts och ska omförhandlas när de åker ur lite märkligt att skriva med jumbon, oavsett när nu detta gjordes.

   Svar
 • 8 april, 2018 kl. 16:50
  Permalänk

  Frågan är ju om dom ens kommer till spel i HA?
  Det pratas ju om skulder runt 12 miljoner. Förvisso får dom ju ett avgångsvederlag från SHL på 6 miljoner. Så då är risken som spelare att man 1) Står utan klubb när säsongen börjar efter övriga lag redan är fyllda. Vem som är etablerad på HA-nivå eller bättre tar den risken? 2) Om dom genom ett under eller lite trixande med siffrorna a’la Pantern 2017, kommer till spel, vad säger att dom klarar att betala ut ersättningar under nästa säsong som dom lovat?

  Bara den här säsongen har KHK tappat 500 personer per match. Vad blir tappet i HA. Risk för glädjekalkyl. Sedan får man väl ha i minnet att KHK var inblandade i en ackordsuppgörelse aka halvkonkurs sist dom var i HA. Dvs dom hade en trupp som kostade mer än dom hade råd med och leverantörerna fick stå för notan.

  Som det ser ut härifrån blir det i bästa fall en buklanding och frågan är väl om det inte blir en kraschlanding förr eller senare.

  Förstår inte varför spelaragenter och spelare stöder denna typ av verksamhet? Att vissa trotjänare och spelare från lägre divisioner tar chansen, förstår jag.

  Skulle jag ha ett lag i kvalserien till HA skulle jag kämpa även för platser utanför topp2. Vem vet, det kanske finns fler än KHK som saknar luft under vingarna? Ska bli intressant och se om det blir en eller fler klubbar som gör en ”Asplövare”.

  Skulle kanske är värt att göra en liten översikt från bloggens sida på det ekonomiska läget i HA?

  Så otroligt pinsamt för svensk hockey att låta sådant här pågå. Där kan jag inkludera att ett SHL-Lag har mer i ersättning än alla lag i HA har tillsammans.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: