-Jag känner att det räcker för mig nu!

Efter att Skövde i förra veckan åkte ut mot Tranås i playoff 2 till hockeyallsvenskan annonserade exlövet Mikael Persson-Riis att han lägger skridskorna på hyllan, bara 28 år gammal. -Jag känner att det räcker för mig nu, säger han.

Megazone

Han avslutade karriären där att en gång började, i Skövde IK, där större delen av karriären företog sig. En utstickare blev det, till Umeå mellan åren 2011-2014 med spel i vårt IF Björklöven, men också i Tegs SK. I Björklöven blev det totalt 81 matcher, med 14 mål och 22 assists som facit, där en match stack ut lite mer än dom andra. – Ja, mitt bästa hockeyminne är naturligtvis när jag var med och spelade upp Björklöven i Allsvenskan. Det var en fantastisk känsla och atmosfär i hallen när vi precis hade slagit Piteå i den avgörande matchen. Det minnet kommer jag alltid bära med mig!

6445989803_a75aee7e9b_b

Mikael i taktiskt samspråk med Jens ”Dr” Persson under 1 kr matchen mot Teg 2011. Arkivfoto:AXELLÖF

För att spana in fler Lövenbilder från AXELLÖF, klicka HÄR.

Vi förstår honom och det är få förunnat att vara med om att ta upp ett lag i en serie inför en fullsatt hemmapublik. Få förunnat är det också att göra ett drömmål, något som förstås nedanstående måste betecknas som.

När vi bad Mikael att plocka fram bäste medspelare så föll valet på NHL-spelaren Anton Strålman, so han spelade ihop med i Skövde under tidigt 2000-tal. Bästa motspelare han mött tycker han är Ronny Johansson. – Han spelade i Mariestad i många år och det känns dumt att nämna någon från värsta konkurrenten till Skövde IK. Lite som Löven – Skellefteå. Men jag har aldrig mött någon spelare på någon nivå som ensam har kunnat dominera en match som honom.

Vem har betytt mest för dig i din karriär? – Då måste jag svara mina föräldrar. De har alltid stöttat mig i med- och motgång och uppmuntrat mig till att göra det jag tycker är roligt i livet.

Vad fick dig att börja spela hockey över huvudtaget? -Det vet jag faktiskt inte! Jag började åka skridskor när jag var 3 med mina föräldrar, de frågade säkert om jag ville börja i hockeyskolan men det är inget jag minns. Intresset för hockey har växt fram över tid.

När vi kommer in på den tränare som betytt mest för Mikael kommer vi in på svårare vatten. -Ja, för det första har jag haft många bra och duktiga tränare i min karriär. Både från att jag började spela hockey fram tills att jag valde att sluta. Ska jag nämna någon så är det Anders Spaak, den tränaren som jag hade under nuvarande säsong och som också flyttade upp mig i Skövde IK:s A-lag för många år sedan.

Vi kom sist i turneringen och jag var bänknötare.

När Mikael ombeds ta ut en drömfemma med sig själv inuti så blir den rätt Umeåbaserad. – Ja, om jag börjar med målvakt så väljer jag Daniel Wälitalo. Det är den bästa målvakten jag spelat med. På backsidan tar jag Alexander Hellström och en back från Skövde som heter Mattias Gudmundsson. Två stabila backar med fysiska egenskaper. På forwardsidan väljer jag Jon Palmebjörk, en fantastisk spelare med sinne för att göra mål. Som center väljer jag ytterligare en från Umeå, Jens Ledin. Duktig på hockey och en bra person.

En spelare som inte kom med i Mikaels drömfemma, men väl får epitetet ”skönaste” medspelaren blir Karl-Johan Lundström. – Han var ofta i sin egen bubbla, men rolig att umgås med och betrakta.

Sämsta hockeyminnet är helt klart TV-pucken och förklaringen är lika enkel som lite tråkig. – Vi kom sist i turneringen och jag var bänknötare. Ouch!

Vilken utbildning gick du i Umeå? Idrottsvetenskap med inriktning organisation och ledning. Just nu jobbar jag på Västergötlands Idrottsförbund och trivs bra.

Hon var trevlig och om möjligt än mer hockeytokig…

Mikael bodde ju för övrigt i hop med Russ Moyer i ett hus under sin tid i Umeå och Björklöven. – Russ var en härlig kille och en bra kompis som älskade hockey. En grej jag minns var att han fru ibland kom på besök, hon var trevlig och om möjligt än mer hockeytokig än Russ. Det tyckte jag var lite roligt. Vid något tillfälle tittade vi på HBO:s ”Road to winter classic”. Russ fru kunde namn och meritlista på samtliga spelare och var insatt i spelschema, tabeller och statistik.

Nu när karriären är över kommer han att satsa på den civila karriären då han efter utbildningen han gick i Umeå ”Idrottsvetenskap med inriktning organisation och ledning” skaffat sig ett jobb på Västergötlands Idrottsförbund där han trivs bra. Samtidigt hoppas han kunna hålla kvar kontakten med hockeyn. – Jo, jag hoppas att jag får vara med på något vis i framtiden.

6365408245_322a0bf0be_b

Mikael in action mot Asplöven 2011. Arkivfoto:AXELLÖF

För att spana in fler Lövenbilder från AXELLÖF, klicka HÄR.

Bloggen önskar förstås Mikael lycka till framöver med sin nya karriär och så får vi se om han dyker upp inom hockeyn i framtiden.

Megazone

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: