Maximala 60 poäng kvar

Nu står vi med 20 matcher kvar av denna grundserie, kollar vi in tabellen ser vi att vi med maximala 60 poäng skulle kunna landa på 106 poäng. Är detta då realistiskt?

Först då aktuell tabell:

Just nu alltså plats 7 i tabellen med 46 p på kontot.

Slår vi ut dessa 46 p på de 32 matcher har vi ett snitt på 1,44 p/match, det kan jämföras med imponerande 2,19 p/match för Oskarshamn eller 2 p/match för AIK. Det är därför de ligger där de gör i tabellen och vi ligger där vi gör. Tabellen ljuger inte. Precis som Dagdrömmaren skrev i ett sms under matchen mot Västervik, ”Oskarshamn imponerar inte.. nu vann de ex.vis med ”bara” 1-0 mot jumbon Vita Hästen”.. men de vinner och maskinen rullar kväll efter kväll.

Men du kanske tänker att detta snitt speglar ju inte säsongen, vi har ju plockat mer poäng på slutet!?

Visserligen en del poäng men i matcherna mot KHK och Västervik nu senast var det tyvärr mer fyra förlorade poäng än två vunna, så länge det ser ut så kommer vi inte kunna flyga särskilt högt i tabellen. Snittet sett till de senaste 10 matcherna för övrigt 1,5 p/match så därför speglar inte snittet sett över hela säsongen så illa.

Vad kan vi då hoppas på framöver?

Som jag ser det handlar det främst om att värna slutspelet, givetvis så högt som möjligt efter 52 omgångar men jag återkommer till det. Utöver Leksand på platsen bakom med samma poäng och en match till godo tror jag även att Södertälje och Almtuna vil blanda sig i detta race. Båda just nu dessutom 2:a respektive 4:a i formatabellen sett till de fem senaste matcherna.

Av dessa tre lag har vi kvar hemma respektive borta mot Leksand och sedan Almtuna hemma samt SSK borta.

Kollar vi sen på de fyra lag som ligger närmast före oss så har vi BIK Karlskoga både hemma och borta, vi har Västerås hemma, Karlskrona återigen borta och lägg därtill MODO x 2 i Fjällräven Center.

Spelschemat på något sätt inte optimalt men för att bibehålla positionen går det så klart att peka ut en del nyckelmatcher. För att klara slutspel bör vi vinna mot hemma mot Leksand och Almtuna och inte förlora borta mot SSK.

För att ge oss själva chansen till ett bättre utgångsläge i ett ev. slutspel bör vi nog minst vinna fyra av de sex matcher som återstår med BIK Karlskoga, VIK, MODO och Karlskrona. Samtidigt är det dessa lag som vi då återigen ska möta, så varför inte se det som att slutspelet börjar redan nu?

Sett till poängsnittet så här långt och det försprång de nu har tror jag det blir för svårt att rå på BIK Karlskoga eller Västerås. Däremot känns en upprepning av förra säsongens femteplats som en klart realistisk målsättning sett till vårt nuvarande läge.

Vad ska då till?

 • PP-spelet (nu 26 min och 11 sek utan mål), måste bara upp.

Här måste något hända på så sätt nya formationer eller något liknande, det kanske borde tas in någon konsult eller liknande som ritar om planen eller den tanke man har. Killarna själva ser inte direkt ut att ha självförtroendet för det just nu.

Lösningen kan även ligga i att truppen tillförs en eller helst två offensiva jokrar som tillför nya skills, ny energi och även ett nytt självförtroende i denna så viktiga del av spelet.

 • Effektiviteten i stort, 7,87% och 12:a i ligan, måste också förbättras.

Vi tycker nog själv att vi har rätt mycket av spelet, faktum är att vi efter MODO är det lag som tar allra flest skott. Jag tycker inte alltid skotten speglar matcherna och definitivt inte målchanserna heller. MODO förövrigt näst sämst effektivitet i hela ligan.

Jämför gärna våra 80 mål på 1 016 skott med BIK Karlskogas 94 på 855 skott.

 • Städa av matcherna bättre

I spelet 5-5 är ju Fagervall och Jäger rätt nöjda, vi har tyvärr inget fungerande PP och detta kombinerat med vår svaga effektivitet gör att vi måste bjuda våra motståndare på ännu mindre. Jocke brukar ju prata om att ta betalt och att investera, men just känns det tyvärr som vi investerar rätt mycket och har en alldeles för dålig förmåga att betalt.

Jag tycker inte alls att vi slarvar på tok för mycket, väldigt mycket ser så otroligt mycket bättre ut än i början på säsongen. Men när vi är så trubbiga framåt kan tyvärr ett enda misstag bakåt kosta oss dyrbara poäng.

 • En eller två offensiva jokrar

Inför julafton en slags önskelista (länk) här på bloggen och när t.o.m. coach Jocke Fagervall själv önskade sig ett PP i julklapp är det frågan om vi har dessa verktyg i vår egen trupp?

När ovan nämnda nycklar främst riktar sig mot effektivitet och vårt PP känns det lite naivt att tro att det kommer lösa sig av sig självt. Nu vet vi även, med facit i hand, hur det gick att alla skulle producera sig och se sig själva som offensiva hot. Bloggen med många andra var skeptiska till idén på förhand och på något sätt är det facit vi nu har.

Vi har visserligen haft borta en del spelare och även om ex.vis Oskar Stål Lyrenäs kan ses som en spelare i de moment vi kan förbättra känns det helt nödvändigt att se över bygget. Utan att gå in på namn så brukar det alltid frigöras spelare i Finland och andra europeiska ligor, det finns så klart även möjligheten att våga testa någon från ”over there” som vill ge sig själv chansen på ett Europa-äventyr.

Testar man bara del av säsongen 18/19 torde det inte behöva bli alltför dyrt och faller det väl ut kan väl ev. tänka sig ett artistkontrakt en kommande säsong.

Det var mina tankar och mina funderingar.. hur tänker du själv kring allt detta? Vad ska till för att drömmen om slutspel ska kunna hållas vid liv och att vi ska ge oss själva ett så pass bra läge som bara är möjligt..?

Fältet som vanligt tämligen fritt..

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

5 thoughts on “Maximala 60 poäng kvar

 • 1 januari, 2019 kl. 11:45
  Permalänk

  Ang. Pp så dåligt som det är nu så förstår jag inte varför man inte sätter alla sina ägg i en korg och försöker skaffa EN bra PP femma istället för att sprida ut det.
  Skulle gärna se något i stil med
  W.eriksson Peterson Selin
  Tornberg Linkan/f.andersson

  Eriksson och Peterson har hittat varandra bra under lyrenäs frånvaro och båda är duktiga på att hitta luckor , Selin har enligt mig varit en av lövens bästa offensiva styrkor senaste tiden och verkligen hittat sitt spel.
  Tornberg tycker jag har gjort ett riktigt bra jobb när han har fått förtroende i pp och vågar ta skott själv men kan lika gärna hitta en lurig passning på bortre sidan av målet och den oförutsägbarheten behöver vi i PP
  Sen linkan eller F.Andersson som något av ankare och playmaker från blå, freppe har ju även ett vasst skott och man vill kunna hota från alla vinklar, tycker dock att han har varit för stilla stående på sin center position i PP så jag tänker att back position kanske skulle passa honom bättre i pp där han kan styra spel på ett annat sätt.

  Svar
 • 1 januari, 2019 kl. 11:53
  Permalänk

  Fagervall är ledaren som ska visa vägen. Han har inte gjort det ännu och inget alls pekar på någon förändring. Resultaten är det enda viktiga och sämre lag förlorar ofta med uddamålet=löven. Finns så mycket att förbättra både i truppen och båset. Med Fagervall händer ingenting.

  Svar
 • 1 januari, 2019 kl. 21:55
  Permalänk

  Beundrar er vidhållna konstruktivitet.
  Funderar själv mycket på hur mycket av det extremt tråkiga spelet som beror på truppen och hur mycket som beror på spelidén. Kreativiteten, passningsspelet och initiativen lyser sedan lång tid med sin frånvaro och är nog en stor anledning till att PP inte funkar.
  Får de inte till detta under slutet av säsongen eller senast direkt nästa säsong så tror jag tyvärr tålamodet och engagemanget hos fler än mig dalar påtagligt. Har årskort sedan många år men har sällan varit mindre sugen att gå på hockey.

  Svar
 • 1 januari, 2019 kl. 23:13
  Permalänk

  Eftersom de tränar o åter tränar på PP så skulle jag vilja veta om det ser ut som det gör på matcherna. I princip inga förflyttningar alls eller spelar de annorlunda då? De få gånger jag sett ett par rejäla rörelsemönster så har de nästan alltid skapat något. Är detta JFs fel att de står så still? Får de smisk om de rör sig? Många frågor jag vet, men jag tycker banne mig vi har spelare för ett bättre PP.
  Men oavsett om de nu ska stå still så måste ju iaf den/de spelare som ska skymma målvakten oxå göra det och inte stå bredvid som de ofta gör. Där har de mycket att lära från en viss J.E och Joel Lundqvist t e x. Där har JF oxå ett ansvar, visa videosar eller dylikt.
  Jaja 2019 nu. Kanske blir ett bra år ändå.
  Hoppas nu på Kenttä så vi kanske kan få ett bättre lag till hösten
  God fortsättning

  Svar
  • 2 januari, 2019 kl. 21:42
   Permalänk

   Nä, de träningar jag sett upp PP-synvinkel ser precis lika stillastående ut. Verkar bara vara en tanke och det är att få backskott och ev retur. Vete tusan vad det beror på, men tittar man historiskt hur hans PP-statistik ser ut (lysande genomgång av Gurra på VK förresten) så måste ju JK har någon inverkan. Samtidigt sägs det ju att han och JJ sätter grunderna och att uppställningarna ser får fria händer. Tyvärr verkar de händerna inte vara speciellt finessrika.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: