Markus Ekman: – ”Med glädje – mot framgång!”

För en tid sedan presenterades Markus Ekman (i fjol Björklöven J20 och före det bl.a. Skellefteå AIK, Frisk Asker, Dornbirner EC samt Västerbotten i TV-pucken) som ny målvaktstränare i A-laget. Bloggen ville så klart gratulera till kontraktet och ta Ekman lite på pulsen.

Johan Löf / AXELLÖF

Nya målvaktstränaren Markus Ekman från säsongen 15/16. Arkivfoto: AXELLÖF

För att spana in fler Lövenbilder från AXELLÖF, klicka HÄR.

Tjena Markus, eller ska man säga Steken? – Formellt Markus, informellt Steken så vi säger väl Markus för tillfället.

..och varifrån kommer då själva smeknamnet? – Började som en vinkling av mitt efternamn, Ekman blev öknamnet Stekman tyckte en gammal lagkamrat Mikael från Lövens 85:or som sedan förenklades till Steken året därpå och blev sen fast i cirka 15 år nu.

Skön story, men vill du helst att man säger Markus eller funkar Steken? – Jag är rätt gammalmodig kanske men vi har namn av en anledning och jag trivs med mitt “vanliga” namn utmärkt så gärna Markus.

Då ska vi så klart köra på det och namnet är ju skitsnyggt. Vi har ju förstått att det varit på gång ett bra tag, vad var anledningen till att det dröjde innan du skrev på och varför blev det till sist då Björklöven och i rollen som målvaktstränare? – Som alltid finns det ett liv utanför ishockeyn och det var det pusslet som gjorde att det drog ut på tiden. Den ömsesidiga viljan var klar redan första mötet med Daniel, eller egentligen första telefonsamtalet från Joakim Fagervall, men i bland räcker det inte med en vilja man måste jobba för det med helt enkelt.

Men jag är otroligt nöjd med hur Daniel och Björklöven kommunicerat med mig under tiden och tillsammans kunde vi finna denna lösning.

Om vi ser till egen karriär som målvakt slutade du lira 2008 och då efter att bl.a. ha lirat med Lycksele i Div 1, vad var anledningen till att du slutade lira? – Jag hade året innan varit med på resan upp i division 1 och var då nöjd med min situation i klubben och laget, hade en tränare som trodde på mig och det kändes bra. Det blev klart rätt tidigt att vi skulle få en ny tränare och jag kände direkt att detta kan gå åt ett helt annat håll än vad jag hoppades på.

Mycket riktigt blev det tvärnit och kommunikationen uteblev varpå jag tackade för mig då tränaren jag hade året innan rakt och ärligt förklarade för mig att jag borde sluta innan den dåvarande situationen skulle knäcka mig.

Dessutom sa, Pierre Holmgren som han heter, att “du blir en bättre målvaktstränare än målvakt så skit i det där och kom och hjälp mig och Peter Wallmark med TV-pucklaget i stället”. Så jag gjorde det och har aldrig ångrat mig för att jag följde hans råd.

Helt ärligt så var jag en obekväm lagkamrat som inte riktigt lade ner tillräckligt med tid för att nå fram och när jag äntligen fick en tränare som kommunicerade gick det bra men tyvärr blir det som oftast inom hockeyn tränarbyte och jag hade helt enkelt inte mognat klart. Det är därför jag alltid kommunicerar med mina spelare, och lyssnar. Att kunna lyssna på en annan människa är ett viktigt redskap som vi blir allt sämre på. Tyvärr.

..och varför började du därefter coacha andra målvakter i sina roller? – Jag tror att man ska erkänna sina styrkor och jobba med dem, jag är bättre på målvakter, försvarsspel och målskytte än spelsystem, isträningsupplägg och taktiska detaljer.

Därför väljer jag att fokusera på just dem delarna så får bättre lämpade personer fokusera på annat.

Och hur kommer då din roll i Björklöven konkret se ut? Kommer du även vara involverad i J20, J18 eller hockeygymnasiet etc. – Jag kommer att fokusera på A-laget och hockeygymnasiet. Sedan överblicka junior och ungdom men på dessa delar har vi fantastiskt engagerade personer, Thomas Palmgren, Sam Lander, Jim Åman och Magnus Uddståhl som kommer att utföra det dagliga arbetet och som jag har stark tilltro till. Vi ska gemensamt sätta oss ned och skapa en gemensam syn på målvaktsträning som vi därefter ska cementera i föreningen. Se det som en internutbildning för våra ungdomstränare och målvaktstränare. Något som Björklöven saknat tidigare och som jag tror kan ge stor effekt på vår framtid.

I fjol vet jag att f.d. målvaktstränaren Magnus Andersson även fungerade som en slags videocoach och jobbade mycket med att tagga moment, sekvenser att visa för hela laget och inte bara målvakterna. Något som du också kommer jobba med? – Absolut, jag kommer att ta vid där och bygga vidare på det goda arbete som Magnus gjorde. Att man som målvaktstränare jobbar med video beror nog till stor del pga den detaljnivå man jobbar med på målvakter och kan direkt föra över det till sporten ishockey, att se och analysera för att därefter sprida direkt information till berörda parter.

Däremot är det inte bestämt vem av oss tre som sköter den coachningen då Markus Åkerblom är ansvarig för backar och Tommy sköter forwards. Denna lösning kommer att sitta då säsongen drar igång. Jag anser att video är en viktig del i vårt arbete och att man ska dra nytta av historien men att man inte får stirra sig blind på tekniken och därmed missa nuet.

Video är ett hjälpmedel men inte lösningen och fokuserar man för mycket på videon ser man kanske bara en detalj men inte helheten. Ungefär som om man fokuserar på morgontidningen eller smartphones vid köksbordet kanske man missar frukosten.

Det är sant. Möjligen en lite känslig fråga, men hur kändes det egentligen att gå från ståplats H och Green Devils till att därefter under två säsonger jobba i klubben vi nästan inte nämner vid namn? – Ett tungt beslut men självklart på ett sätt. Jag visste vad jag ville jobba med och Skellefteå AIK erbjöd det Björklöven då inte kunde. Livspusslet som jag nämnde tidigare.

För många var det en omöjlig ekvation, Markus +Skellefteå=sant, men för mig var det som vilket jobb som helst. Som att byta Skanska mot NCC. Jag respekterade vad Skellefteå höll på med och att de ville ha mig i sin organisation såg jag som en bra möjlighet att utvecklas som tränare samt att på närmare håll studera, i mina ögon, Sveriges bästa målvaktstränare Krister Holm på närmare håll.

..och hur skönt var det därefter att kunna åka vidare mot bl.a. Österrike? – Österrike och Dornbirn Bulldogs var en möjlighet som dök upp via en kontakt och vän, Henrik Alfredsson som då var tränare i Bulldogs samarbetsklubb Bregenzerwald. Vi hade jobbat ihop en säsong i Frisk Asker och på NTG under mitt första år i Skellefteå. Jag var där en vecka i månaden som målvaktstränare och Henrik ringde en dag och frågade vad jag skulle göra kommande säsong. Jag var överens med Skellefteå om att inte fortsätta där då klubben valde att sätta fokus på andra områden så jag var fri och utan åtaganden.

Dornbirn var ett vitt blad för mig och jag hade då aning om vad jag skulle förvänta mig. Ett jäkligt roligt äventyr helt enkelt. Och en möjlighet att vidga mina vyer sportsligt, se och få nya influenser.

..och hur ser du då i dag på den härliga rivaliteten mellan klubbarna i Västerbotten som fortfarande lever eller kanske möjligen mest för fansen, det skiljer ju trots allt en division. Jag tänker du som gjort resan från ståplats och nu ända ner till båset i A-laget? – Rivalitet är ett födoämne för fans. Ur hat föds kärlek och ur kärlek föds hat. Kärleken till Björklöven blir för många starkare pga den rivalitet som finns till Skellefteå. Nu är hat ett starkt ord men jag hoppas att folk är tillräckligt nyanserade för att första kontexten.

Och hur mycket skelleftebor än förnekar rivaliteten i och med deras sportsliga framgångar i moderna tid behöver Skellefteå AIK Björklöven. Den rivaliteten sitter så djupt i så många generationer att det sportsliga blivit sekundärt. För vare sig om man spelar i olika divisioner finns den alltid där och bubblar under ytan.

Men du ser fram emot fredag den 12 augusti lika mycket som oss andra gröngula? – Oh ja. Av många anledningar.

..och vad är det då som gör derbyt mellan Björklöven och Skellefteå så speciellt som du ser det?

– Den utomkroppsliga känslan man får dagarna innan, den välmående känsla man finner matchdag och den ångest man har timmarna innan nedsläpp. En svår sak att förklara, de som förstår förstår och de som inte är där hoppas jag når dit.

En mycket bra beskrivning. Jag läste förresten i intervjun på hemsidan för en tid sedan att du nischat dig mot det mer mentala. Men hur jobbar du rent konkret som målvaktstränare och vad är nyckeln till att nå fram till 100% mentalt fokus? – Den mentala aspekten är olika från person till person. Det viktigaste att finna är självinsikt, finner man inte den är det därefter mycket svårt att hitta en väg till framgång. Där ligger nyckeln.

Vad jag sedan använder för verktyg beror helt och hållet på om det är en kirurg eller en snickare jag arbetar med. Men för att göra det mer konkret handlar det om att lyssna, reflektera och därefter åter lyssna. Det är Adam respektive Niklas som ska stoppa pucken, det är dem som mottager fansens jubel och det är dem som ger laget chansen att vinna varje kväll. Där det de som äger sin karriär, jag ska bara guida dem mot de rätta svaren, för det är dem som ställer frågorna.

image

#50 Adam Werner fotad på en uppvärmning under säsongen 15/16. Arkivfoto: AXELLÖF

För att spana in fler Lövenbilder från AXELLÖF, klicka HÄR.

..och är du involverad i träningsupplägget för målvakterna under försäsongen eller låter du Daniel och Tobias drilla Lundström och Werner likt det sätt som de drillar utespelarna? – Jag litar på Daniel och Tobias kunskaper och låter de sköta fysen. Väl när sen drar igång får vi finslipa detaljerna för att maximera prestationen.

Även om du kanske ännu inte hunnit träffa Nicklas och Adam så hemskt mycket under försäsongen, vad säger du spontant om vår nya målvaktsduo inför kommande säsong och hur långt tror de kan gå? – Spontant känns det mycket intressant och jag liksom Adam och Niklas har höga målsättningar. Sedan är det en lagsport, och vi som kollektiv måste hjälpas åt styra mot det gemensamma målet. För även om vi håller nollan varje kväll måste vi göra mål framåt för att vinna.

..och vad behöver de göra för att nå dit? – Hårt jobb, rätt jobb. Varje dag, träning och match. Men framförallt med en massa glädje.

Det är ett ärligt motto; “Med glädje – mot framgång”.

Vad gör du när du inte spelar hockey, kort och gott, vilka intressen har du? – Resa, vi lever en gång och världen bjuder på ett smörgåsbord. ÄT! Annars..

 • Fiska, gärna med Daniel, en fantastisk människa och vän.
 • Lyssna på musik, gå på konsert eller bara sitta hemma och avnjuta en bra skiva.
 • Eller dricka kaffe med Jocke, J18 tränare och en mycket intressant person. Ni borde intervjua honom.

Tack för passningen, men vi kanske kan avsluta med de klassiska tio snabba:

Fisk eller kött? – Färskfångad fisk.

Öl eller vin? – Beror på tillfället.

Trav eller stryktips? – Hästar finns inte.

En TV-plock eller klassisk slajdning? – Åh slajdning, alla dagar i veckan.

Solsemester eller skidsemester? – Solsemester

Morgon eller kväll? – Kväll

Bok eller film? – Film

Ringa eller sms:a? – Ringa

Konsert eller spa? – Konserter är aldrig fel.

North Power eller Green Devils? – Kommentar överflödig.

..och hur ser sommarplanerna ut? Nåt smultronställe du vill tipsa oss om? – Flugfiske i Tjulån är ett måste för fiskeintresserade, men annars säger jag såhär.

Njut av den tillvaro du är i just här, just nu. Gör den sak du vill göra. Vare sig det är en promenad runt Bölesholmarna en sval sommarkväll eller en stunds yoga på en brygga vid Nydalasjön. För det viktigaste är att du gör det – just här, just nu.

Stort tack att du tog dig tid Markus och återigen stort grattis till kontraktet.. – Tack själv och väl mött på ladan i vinter.

* * *

Tills vidare kan ni väl hursom klicka på bilden nedan för att lösa ett säsongskort i de rätta färgerna och eller möjligen en biljett till försäsongsderbyt, det mot lillebror Marklund (Skellefteå AIK) fredag 12 augusti kl. 19:00. #visaderättafärgerna

Men nu, chilla vidare och sitt fortsatt lugn i båten, vi lär ses längre fram!

Johan Löf / AXELLÖF

2 thoughts on “Markus Ekman: – ”Med glädje – mot framgång!”

 • 9 juli, 2016 kl. 18:03
  Permalänk

  Bra intervju!

  Svar
  • 9 juli, 2016 kl. 23:11
   Permalänk

   Tack Kristoffer, kul att den uppskattades. Får se vad vad vi kan kontra med framöver.. Allt gott!

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: