Marklunds lagkapten avstängd på nytt

I förmiddags en intervju med Serben om en möjlig Serben-effekt i Skellefteå Kraft i torsdags, i går kom nästa dråpslag för Skellefteå AIK då lagkaptenen Jimmie Ericsson stängdes av på nytt.

Pressmedelande Hockeyförbundet

I går tre nya avgörande från Lotteri.. flåt Disclinnämnden och vi börjar titta på det från HockeyAllsvenskan innan vi kollar in det för Marklunds AIF kapten Ericsson.

Megazone

BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn: Jeremy Williams

Förening: VIK Västerås HK

Adress: ABB Arena Nord, 72217 VÄSTERÅS

Matchdatum: 2016-01-19

Mellan: VIK Västerås HK – Timrå IK, HockeyAllsvenskan

Domare/anmälare: Anders Sandahl

Avstängningsperiod: 2016-01-20 – 2016-02-01 (3 matcher)

Böter: 10 000:- betalas senast 2016-02-21 (1 match)

BESLUT

Efter match mellan VIK Västerås HK och Timrå IK, HockeyAllsvenskan, den 19 januari 2016 åläggs Jeremy Williams, VIK Västerås HK, följande straff för tackling mot huvudet (checking to the head).

 1. Avstängning fr.o.m. den 20 januari t.o.m. den 1 februari 2016. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
 2. Böter om 10 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 4 matcher, varav 1 match omvandlas till böter.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Jeremy Williams och en filmsekvens av händelsen.

Anmälan: Jeremy Williams tacklade puckförande motspelare med kraften riktad mot huvudet. Jeremy Williams axel träffar också motspelarens huvud som skadas och inte spelar mer den matchen.

Jeremy Williams har uppgett i huvudsak följande: Han forecheckade mot en motspelare. Motspelaren kom emot honom i full fart. I den stunden försökte hans skydda sig själv genom att spänna kroppen utan att rikta vänster skuldra mot motspelaren. Han snurrade och höll händer tight mot kroppen i syfte att minska kollisionskraften. Hans enda möjlighet var att antingen låta motspelaren åka över honom eller att hoppa ur vägen. En spelare har också ett ansvar för att hålla upp huvudet i en kontaktsport. Därtill stod domaren två meter ifrån men agerade inte.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det således utrett att Jeremy Williams utdelat en tackling mot huvudet. Tacklingen är vårdslös och motspelaren blev också skadad. Denna typ av förseelse leder regelmässigt till avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid motsvarande fyra matcher. En av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. Hockeyallsvenskan.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 124.

*

BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn: Jimmie Ericsson

Förening: Skellefteå AIK

Adress: Box 185, 93122 SKELLEFTEÅ

Matchdatum: 2016-01-21

Mellan: Skellefteå AIK – Linköping HC, SHL

Domare/Anmälare: Christer Lärking

Avstängningsperiod: 2016-01-22 – 2016-01-26 (2 matcher)

BESLUT

Efter match mellan Skellefteå AIK och Linköping HC, SHL, den 21 januari 2016, åläggs Jimmie Ericsson, Skellefteå AIK, följande straff för tackling mot huvudet:

Avstängning fr.o.m. den 22 januari 2016 t.o.m. den 26 januari 2016. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

Avstängningen bedöms motsvara 2 matcher.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand av ansvarig för situationsrummet, Christer Lärking, ett yttrande från Jimmie Ericsson samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: Jimmie Ericsson utdelar en checking to the head där merparten av klubban träffar hals/huvud i en crosscheckingrörelse på motspelaren.

Jimmie Ericsson har uppgett i huvudsak följande: Det är en kampsituation där jag blir utboxad (crosscheckad bort från mål) och ska då ta mig in framför målvakten igen. Jag tittar på pucken samtidigt som jag försöker trycka mig in. Klubban följer då Billins armar upp i övre delen av bröstet och vidare upp i hals/ansikte. Det är en liten push så kraften är liten för klubban och armarna är redan på den nivån, men så klart ska inte klubban vara uppe i de trakterna. Enligt mitt tycke 2 minuter som domarna missade under matchen.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Uppgifterna i anmälan får stöd av filmsekvensen. Nämnden finner det således utrett att Jimmie Ericsson tryckt klubban mot huvudet på motspelaren på det sätt som framgår av anmälan. Att aktivt föra klubban mot motspelarens hals/huvud på det sätt Jimmie Ericsson gjort är vårdslöst och förenat med skaderisk och bör därför föranleda en avstängning. Förseelsen har skett i en kampsituation och är enligt nämnden av lindrig karaktär. Förseelsen har därför ett i grunden lågt straffvärde. Nämnden beaktar emellertid i skärpande riktning att Jimmie Ericsson i oktober 2015 (ärende nr D-SIF-000519) stängdes av nio matcher för en huvudtackling. Det rör sig alltså nu om återfall. Sammantaget finner nämnden att Jimmie Ericsson ska stängas av en tid motsvarande två matcher.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 124.

*

BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn: Johan Ryno

Förening: Färjestad BK

Adress: Box 318, 65108 KARLSTAD

Matchdatum: 2016-01-21

Mellan: Färjestad BK – Rögle BK, SHL

Domare/Anmälare: Christer Lärking

Avstängningsperiod: 2016-01-22 – 2016-01-26 (2 matcher)

Böter: 25 000:- betalas senast 2016-02-21 (1 match)

BESLUT

Efter match mellan Färjestad BK och Rögle BK, SHL, den 21 januari 2016, åläggs Johan Ryno, Färjestad BK följande straff för bensvepning (slewfooting):

 1. Avstängning fr.o.m. den 22 januari 2016 t.o.m. den 26 januari 2016. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
 2. Böter om 25 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 3 matcher, varav 1 match omvandlas till böter.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand av ansvarig för situationsrummet, Christer Lärking, ett yttrande från Johan Ryno samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: I matchen gör Johan Ryno en slewfooting på en motspelare som faller handlöst i isen utan att kunna skydda sig.

Johan Ryno har uppgett i huvudsak följande. Jag befinner mig framför Rögles mål och arbetar för att komma åt pucken och därmed kunna skapa en målchans för mitt lag. Jag hamnar i en kampsituation med Rögles nr 37 Ivan Baranka och bryter ned honom snett bakifrån med mitt vänstra lår. Jag har tagit del av bildupptagningar av sekvensen och anser själv att mitt agerande ligger på gränsen för att bestraffas med två minuters utvisning för tripping. Jag har anmälts för en påstådd så kallad slew footing och jag måste tillstå att detta gör mig både förvånad och besviken. Jag tror och hoppas att ni har möjlighet att ta del av de videoupptagningar som finns från sekvensen i fråga och där tycker jag att det framgår med all önskvärd tydlighet att jag inte gör mig skyldig till slew footing. Jag har vare sig i samband med denna match eller någon gång tidigare gjort mig skyldig till att sparka en annan spelare. Min uppfattning är att denna anmälan skall lämnas utan bifall.

Disciplinnämnden gör följande bedömning. Filmsekvensen ger stöd åt uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det således utrett att Johan Ryno gjort sig skyldig till en otillåten bensvepning (slewfooting) genom att bakifrån med ben och arm/klubba fälla motståndaren bakåt utan möjlighet för denne att skydda sig. Förseelsen är vårdslös och av sådan karaktär att den typiskt sätt medför stor skaderisk. Johan Ryno ska därför ådömas en avstängning. Nämnden finner att Johan Ryno ska stängas av en tid motsvarande tre matcher. En av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. SHL.

Tillämplig regel: 14 kap 2 § 8 p RF:s stadgar, utvisning enligt regel 160

Megazone* * *

Det här innebär väl också att vi torde ha nåt eller kanske två nya namn på bötes- och lönelistan, tror dock vi avvaktar avgörandet från nämnden gällande Robin Jacobsson innan vi släpper en uppdaterad lista. Vill gärna både se straffet och vad karln tjänar, även om han egentligen borde få betala och ändå inte spela hockey.

2 thoughts on “Marklunds lagkapten avstängd på nytt

 • 23 januari, 2016 kl. 17:58
  Permalänk

  Vem går bötern till? Offret eller hockeyförbundet?

  Svar
  • 23 januari, 2016 kl. 18:38
   Permalänk

   Inget till offret Gustav, till förbundet och av § 13:2 SIF:s stadgar framgår att böter ska
   ska användas för ”främjande av ungdomsverksamheten
   inom förbundet”.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: