Lucka nr 23

Nr 23 i Björklöven kommer alltid att vara förknippat med en enda sak:

ROGER "BULLEN" HÄGGLUND

   
   

Vi passar givetvis på att hylla en av de elegantaste hockeyspelare som beträdit ladan på Teg, supertalangen och kultlegenden och bohemen Roger "Bullen" Hägglund. Nr 23 är numera, som nämnts tidigare i julkalendern, ett pensionerat nummer i Björklöven och hans tröja hänger i Umeå Arena tak.

Roger "Bullen" Hägglund, föddes den 2 juli 1961 och var en mycket talangfull kille som efter att ha varit framgångsrik i många idrotter (exempelvis landslagsman i basket) till slut valde hockeyn. Han inledde hockeykarriären i Teg, men det var i Björklöven han nådde de stora framgångarna. Han utsågs till årets junor i Sverige 1979 och 1981 var han med och vann Sveriges hittills enda JVM-guld tillsammans med bl.a. Bröderna Sundström och Peter Andersson. – Jag minns att Bullen gjorde sitt livs bästa match när vi vann mot Sovjet (Finalen), säger dåtidens förbundskapten för juniorlandslaget Kjell Damberg. Totalt spelade han 13 säsonger med Björklöven och var en av de stora spelarna när laget tog SM-guld1987.

Han hann även med att spela 43 gånger för Tre Kronor och där han gjorde två VM-turneringar, 1982 och 1983. Bullen provade även lyckan i NHL säsongen 1984-85 via 3 matcher i Quebec Nordiques och 34 matcher i AHL. Detta äventyr måste ses som ett totalt misslyckande. Säongen innan NHL-äventyret spelade Bullen för Frölunda, vilket skulle bli den enda säsongen i Sverige utanför Löverns gröngula ställ.

Bloggen kommer aldrig att glömma Bullens eleganta skridskoåkning och otaliga soloraider. Killen var helt enkelt en artist ut i fingerspetsarna.

Roger "Bullen" Hägglund avled tragiskt i en trafikolycka 1992. 

 

 

0 thoughts on “Lucka nr 23

  • 23 december, 2009 kl. 12:58
    Permalänk

    The one and only.. synd bara att det blev en alldeles för kort karriär. Men tröjan hänger i taket och ingen, absolut ingen, kommer någonsin att glömma Liraren Roger ”Bullen” Hägglund..

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: