Lucka 23 – Möt vår VD Gustafsson

Ny dag och dags för nästa lucka.. I dag ser vi dan före dan och noterar då så klart 23:e december i kalendern. Vi öppnar väl därför näst sista luckan och ser vad den har att bjuda på?

23I dag bjuder då bjuder alltså bloggen på en längre intervju med Björklövens VD Joakim Gustafsson där vi bl.a. ställt frågor kring ekonomi, organisation och den prisade kampanjen #derättafärgerna som bl.a. uppmärksammades vid matchen mot Västervik i förrgår.. nu tjör vi!

vd

Tjena Jocke, hur är läget mitt i julruschen och dan före dan? – Tjena, tackar som frågar, läget är kanon.

Förra veckan en riktig hockeyfest med säsongens enkronas match mot Tingsryd, vad ser du som VD för betydelse av en sådan match? – Det är en av säsongens höjdpunkter helt klart. Alltid kul att se många nya besökare i arenan och förhoppningsvis tändes en gnista som kan växa till ett brinnande intresse på sikt. I år hade vi även nytt rekord med antal partners som var med och betalade för besökarnas biljetter, vilket gav ett bra ekonomiskt utfall. Bara lyfta på hatten till alla som var med och bidrog, fantastiskt.

Gott om publik även om det tyvärr inte blev fullsatt, snittet just nu knappt 3 800 att jämföra med förra säsongens ca 3 500. Vad ser du som möjliga orsaker till det ökade publiksnittet? – Det finns naturligtvis flera faktorer som spelar in och i grunden är det sportsliga naturligtvis viktigt för att locka publik till arenan. Den största skillnaden mot tidigare är att vi har fokuserar mer på beläggningen i arenan och den totala intäkten istället för snittpriset per biljett varje match. Sedan har vi gjort en del förändringar i marknadsföringen kring matcherna där vi nästan helt slutat med den traditionella annonsen i tryckt press och istället fokuserat på andra medier som når ut till fler målgrupper.

Nu brukar ni hellre prata om budgeterade matchintäkter kontra budgeterat publiksnitt, men finns det något du kan säga kring matchintäkterna så här långt? Ligger de över, under eller i paritet med budget? – Vi ligger helt okej till i nuläget rent budgetmässigt. Intäkterna skiljer sig väldigt mycket beroende på motstånd, speldag och vad som händer i Umeå i övrigt. Vi har några riktigt roliga matcher framför oss men det är också viktigt att vi är aktiva och är noggranna i planeringen inför varje match för att ha så mycket folk som möjligt på läktaren.

..och ekonomin i stort då, du presenterade tidigare en något förstärkt säljorganisation genom Michael och Simon. Har dessa förstärkningar gett förväntad avkastning?

– Det tycker jag absolut. Det är två personer som har det alla företag som jobbar med försäljning letar efter, driv. En drivkraft att tävla, skapa resultat och samtidigt vårda kunderna. Dem jobbar utifrån en tydlig budget och har gjort det riktigt bra. Det skall bli spännande att se vad de kan göra av andra halvan av säsongen.

..och finns det på samma sätt som kring matchintäkterna något du kan säga kring hur vi ligger till just nu i ”säljet” gentemot partners och mot den budget ni satt? – Tittar man i backspegeln har vi sålt för betydligt mer på marknadssidan i år sett till fjolåret. Något jag tycker är fantastiskt bra jobbat med tanke på förra säsongens sportsliga resultat i ryggsäcken samt att det är en helt ny organisation på säljsidan. Vi är dock långt ifrån nöjda och mätta, här kan vi göra ännu mer för att stärka laget på isen.

..och vad ser du som främsta orsaker till det? – Säkert många faktorer som spelar in här också men ett par av dem är givetvis att vi har en resurs till jämfört med fjolåret, de hinner helt enkelt bearbeta fler kunder. Sen är det naturligtvis viktigt att man jobbar på rätt sätt och med rätt saker. Det fanns många uppgifter som tidigare låg på mitt bord i min tidigare roll, som jag lyft från deras axlar för att dem skall kunna fokusera full ut på huvuduppgiften.

Vi även fått in en fantastisk resurs i Anders Blomberg som driver Björklövens affärsnätverk 40-klubben på ett mycket bra sätt. Det har gjort att fler och fler företag väljer Björklövens affärsnätverk och det gynnar givetvis ekonomin.

Till den här säsongen föll MODO ur SHL och de lirar numer i samma liga som oss, går det utifrån din roll som VD att säga vad det betyder för Björklöven rent ekonomiskt i ökad publik och samtidigt kortare resa? – Det är av stor betydelse. Vi får två fullsatta hemmamatcher och en bussresa för ett par tusenlappar till bortamatchen istället för flyg och hotell som det normalt är till övriga matcher. Man får nog gå tillbaka många år i biljettsystemet för att hitta en match som sålt så pass bra. Det skall vara Skellefteå i seriesammanhang skulle jag tro.

Samtidigt tappade vi Leksand, Sundsvall och Asplöven i år, resor som vi bussar till och matcher som också drar publik men det är klart att Modo är en viktig spelare när det kommer till publik och kortare resor. Vi har dessutom hittat ett bra nätverksupplägg för klubbarnas partners att träffas i samband med matcherna, något som också är väldigt viktigt och förhoppningsvis kan det leda till affärer och nya kontakter.

I våras presenterade ni även kampanjen #derättafärgerna som rätt nyligen prisades på galan European Excellence Awards i Berlin. Vad har ni fått för olika reaktioner eller respons på kampanjen från såväl vanliga fans, era partners som andra hockeyklubbar?

– Vi har fått mycket respons, de allra flesta har varit positiva, inte minst de som sällan eller aldrig har haft kontakt med oss tidigare. Det är bra, för vi måste bli bättre på att nå ut till fler än bara till dig och mig som redan är frälsta och brinner för Björklöven. De skall vi givetvis också värna om men i grund och botten har det varit, och är fortfarande ett viktigt syfte med kampanjen. Vi ska ju bli fler gröngula.

Vi har också fått kommentarer från nya potentiella partners och PR-människor som berättat att de är imponerade över vad vi åstadkommit med våra minst sagt begränsade resurser. Sedan finns det också en klick som är kritisk och som menar att vi bara bör hålla oss till det sportsliga, men så är det med Björklöven, vi väcker känslor och det ska vi fortsätta göra.

Så är det för även för oss, vi har i bland blivit stoppad av någon på gatan eller att någon runt fikabordet på jobbet frågar om Björklöven inte jobbar för mycket med det runt om, lägger fokus etc. på värdegrund i stället för att bara fokusera på själva sporten. Är det något du kan förstå, möjligen känner igen och vad har du för budskap till de som tycker detta? – Det når även mig, givetvis, och det är bra att folk bryr sig och är engagerade. Jag har nog sagt det förr ett par gånger men jag säger det igen. För att betona hur viktigt det är. Om du ska driva en professionell klubb i dag måste du arbeta med andra frågor än bara de sportsliga, detta för att i förlängningen kunna skapa förutsättningar, inte minst ekonomiska, som gör det möjligt att satsa ännu hårdare på sporten.

Det låter kanske krångligt, men för att dra ett exempel om vi tittar på sponsorer så räcker det inte i dag med att bara erbjuda ytor som skyltar för att partners skall maximera företagets logotype. Man måste koppla på mer. Många företag söker istället samarbeten som kan ge deras varumärken positiva associationer. De vill i högre utsträckning än tidigare samarbeta med klubbar som i någon mån gör nytta i samhället och som har en professionell kommunikation.

För att vi ska kunna skapa fler samarbeten och fortsätta vara en attraktiv partner, för sponsorer och andra viktiga nyckelspelare, måste vi stärka upp andra sidor än bara de sportsliga. Om vi lyckas väl i det arbetet kommer vi då också att få större resurser för vår sportsliga satsning och kunna komma med slagkraftigare lag. Både på herr och damsidan.

Sedan vill jag bara vara väldigt tydlig med att det vi åstadkommit kring detta har varit ruskigt kostnadseffektivt och har inte på något sett tagit resurser från sporten eller liknande. Det är med hårt arbete, goda samarbeten med partners och andra människor med ett hjärta som klappar för löven som gjort det möjligt.

Under försäsongen en incident i Östersund med svarta rubriker i tidningarna, under säsongen har sedan bl.a. tränare Jonsson fått sparken och forwarden Hetta lånats ut. Är sådana händelser något du i din roll som VD får frågor kring eller möjligen respons av från era partners? – Absolut. Jag tycker dock att kommunikationen i och från klubben har lyft sig till en ny nivå, vilket gör att vi sällan lämnar så mycket frågetecken efter oss och följdfrågorna blir allt färre. Det är klart att det ibland kan uppfattas som luddigt när det kommer till frågor som kretsar kring nyförvärv eller liknande men på de andra planen försöker vi vara så öppna vi bara kan för att slippa missförstånd eller feltolkningar.

Vi har en mycket bra dialog med våra partners och de har också stor förståelse. Här handlar det om att kommunicera, sluta stänga dörrar, öppna hellre upp dem och blicka framåt.

Nyligen presenterades även #36 Hamill som säsongens företagsspelare, hur går det till egentligen vid spelare likt Zach. Jag tänker mig ifall det är era partners som kommer till er och tycker att laget borde spetsas eller om ni har nyttjat säsongens budget och ber om lite extra öronmärkt tillskott mer mot ett specifikt namn? – Njae, inte riktigt. Det är klart att vi får mycket frågor om varför vi inte värvar eller varför vi gör si eller så. Framförallt efter ett par förluster eller när spelet inte klickar. I fallet med Zach så hade vi helt enkelt inte det utrymme i budgeten som krävdes för att kunna erbjuda honom ett kontrakt.

Daniel Johansson och Jocke Fagervall var stensäkra på att det skulle vara en viktig spelare för oss och vi valde därför att gå ut till en del partners för att kunna finansiera värvningen. Man kan väl så här långt säga att det är väl investerade pengar.

..och då apropå det här med spelare utöver Hamill har bl.a. Farley och nyligen målvakten Fernström anlänt. Även om du inte kanske lägger dig i ifall vi behöver ytterligare en back eller ett par backar, finns det ekonomiska muskler och pengar kvar i säsongens spelarbudget? – Nej, det gör det inte. Vi har ett starkt eget kapital men i budgeten är slantarna förbrukade.

Till den här säsongen numer renodlat med GM Fagervall som får fokusera på själva sporten medan du har fokus på ekonomi och organisation, hur tycker du att det funkar rent praktiskt och vilka är de främsta fördelarna med att ni har helt olika ansvarsområden? – Jag tycker det fungerar bra, vi har ett stort jobb framför oss och båda två lägger enormt mycket själ i Björklöven. Vi är långt ifrån vart vi vill vara men pusselbitarna börjar ramla på plats. Det handlar mycket om att ha rätt kompentens på rätt plats.

Jag har inte den sportsliga kompentensen som krävs för att ta oss till SHL. På samma sätt som Jocke inte har samma kompetens när det kommer till mitt arbete. Där kompletterar vi varandra väldigt bra och diskuterar allt öppet mellan varandra då mycket av ansvarsområdena ändå hänger ihop.

Det är mycket utanför herrarnas A-lag som diskuteras, vi är en relativt stor klubb och har många fler viktiga delar som skall utvecklas positivt, ungdom, junior och dam tex. Jag lägger mig dock aldrig i eller försöker övertala sportens beslut. Jag har givetvis synpunkter, men jag kommer aldrig lägga mig i och peta. Jag vill bara veta varför vissa beslut kommer att tas och vad det kommer att innebära.

Rent sportsligt pratar man från styrelsens håll om att klubben ska vara etablerad i SHL 2020, just nu ligger laget på plats nio i tabellen vilket inte är så långt ifrån slutspel i vår och att drömmen om SHL rent sportsligt skulle vara möjlig. Om vi i stället ser till ekonomi och organisation, vars ligger vi då i ”tabellen” för HockeyAllsvenskan enligt din bedömning?

– Så är det, och dit ska vi på sikt. Högst upp i tabellen vågar jag nog säga utan att vara helt insatt i varje enskild klubb. Sedan är det klart att en klubb som Modo också har en stark organisation som precis kommer från en herrans massa år i SHL. Även om den givetvis har blivit mindre i och med degraderingen. Rent ekonomiskt tror jag ingen slår oss på fingrarna, även om vi inte omsätter mest pengar. Samtidigt så är vi ändå långt ifrån hur vi vill att ekonomin skall se ut. Vi behöver öka intäkterna för att nå målet men vi har en ekonomi i balans och är starka rent likviditetsmässigt.

..och vad ser du som de främsta områden där organisationen eller annat som måste förstärkas innan klubben ekonomiskt och även organisatoriskt är redo för SHL? – Organisationen är redo. Sen måste den givetvis stärkas upp på många positioner när vi väl är i SHL men det finns också delar som vi behöver förstärka redan nu för att bli ännu bättre på att ta fram och behålla egna talanger. Det kommer inte göra resan mot SHL kortare men den kommer att vara livsviktig i det långa loppet. Här har vi tagit stora kliv i år men har fortfarande mycket att göra.

De centrala pengarna från HockeyAllsvenskan blir inte nämnvärt större de kommande åren, till skillnad från SHL, vilket betyder att ett stort ansvar ligger hos klubbarna för att kunna påverka framtiden. Vi behöver fler större sponsorer som kan göra ordentlig skillnad i spelartruppen.

Och om det redan finns en plan för detta, hur ser den då ut? – Det är en ganska stor apparat men jag skall försöka förklara det på ett enkelt sätt.

Vi jobbar efter en strategisk färdväg som ligger fram till 2020. I den har vi i huvudsak tre övergripande punkter som vi jobbar med– ekonomi, varumärke och sport. När det gäller ekonomin skall den alltid vara i balans, fortsätta att utvecklas positivt samt öka i omsättning och lönsamhet. Här är det givetvis stort fokus på ökade intäkter, hitta nya större partners, nya affärsmöjligheter och samtidigt jobba väldigt kostnadsmedvetet.

När det gäller varumärket så skall Björklöven stärkas och utan konkurrens uppfattas som det starkaste varumärket i Umeå. Något som vi mäter med jämna mellanrum i en så kallad nollmätning för att säkerställa att vi jobbar på rätt sätt med kommunikation, kampanjer och andra varumärkesstärkande delar.

När det gäller sporten så handlar det mycket om att skapa en kravprofil utifrån spel i SHL och SDHL samt säkerställa att vi jobbar professionellt och ledande på alla nivåer. Det är här Jocke Fagervall kommer in i bilden. Det är hans mission.

..och hur jobbar du i din roll och klubben i stort för att Björklöven på alla plan, även vid sidan av isen kommer vara redo för SHL den dagen vi rent sportsligt kvalificerat oss? – Det är så klart en hel del saker och ett brett register men jag är fortfarande väldigt engagerad i kontakten med våra partners, det kommer jag aldrig kunna släppa helt. Det är för kul helt enkelt och ger mig massor av energi och drivkraft.

Att vara ledare handlar mycket om att skapa rätt förutsättningar för personalen att lyckas, ge tilltro och skapa en kultur där man jobbar mot samma mål. Det går inte att tror att man skall ordna allt på egen hand. Jag försöker se till att alla i och runt Björklöven blir sedda och får uppskattning för det jobb man lägger ner och skapa en bra känsla som driver klubben framåt. Vi är ett starkt lag i och runt Björklöven som sitter på massor av kompetens som kommer ta oss framåt.

..och vad har du slutligen för julhälsning till vanliga gröngula Lövare och alla era så viktiga partners? – Jag skulle vilja tacka för den här halvan av säsongen, lite svårt med ord att förklara hur viktiga alla i och runt Björklöven är. Utan fans, ideella krafter och partners är Björklöven ingenting. Önskar er alla en härlig jul så ses vi på annandagen.

Stort tack att du tog dig tid Joakim, sedan passar vi redan nu på att önska en riktigt god och gröngul jul! – Detsamma till er grabbar!

* * *

I går behandlades Steve Potvin i kalendern och i dag blev det i stället en rätt omfattande intervju med vår VD Joakim Gustafsson.

I morgon 24:e december, kalenderns sista lucka för denna gången, undra vad bloggen kan bjuda på då i sin kalender? Håll utkik för i morgon kl. 07:12 i morgon får du svaret..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: