Lucka 19 – För svårt att göra mål och bjuder på för mycket!

Bloggen trummar på med julkalendern och har i dag kommit till lucka 19, där möter vi dubble värdsmästaren och en kille som var med vid tre finalerna under det glada 80-talet.

Vi talar så klart om backen #19 Peter Andersson som utöver ovanstående bl.a. blev juniorvärldsmästare och han med fyra säsonger i NHL. Möjligen nästa tröja i taket i arenan T3 CEnter?

19

Hej Peter, hur är läget så här med fem dagar kvar till jul.. fullt upp eller?

– Hej, det är fullt upp, mycket både hemma och på jobbet.

..och har julkänslan börjat infinna sig?

– Julkänslan har inte kommit ännu men den lär komma i början av nästa vecka, hoppas på snö.

Om vi börjar med att backa bandet till säsongen 80/81 då du som J18-landslagsman bytte Timrå IK mot dåvarande Elitserien och Björklöven, vad minns du i dag kring det bytet och känslan att komma till Umeå och Björklöven?

– En konstig känsla, jag hade egentligen ingen tanke på att flytta, men sedan april var det några klubbar som hörde av sig och först då kom tanken att man kanske skulle flytta. Att det blev Löven var att vi, föräldrarna och jag, tyckte att Löven hade en bra organisation och en bra tränare i Virus och även att det var nära till Sundsvall.

jvm 1981

Till sist en rätt lyckad säsong ändå, då tänker jag inte minst på Junior-VM och Sveriges första guld. Hur speciell vad den turneringen och vad tror du den betyder för alla talangfulla unga hockeyspelare?

– Klart det var en bra säsong, spelade dom flesta matcherna i serien och fick även ett JVM guld. Det var naturligtvis bra att se att man kunde hävda sig med dom bästa juniorerna i världen. På den tiden var det inte så stort med JVM så jag tror inte det betydde så mycket för yngre. Det blev större och större ju fler år det tog innan Sverige äntligen tog ett guld igen.

För mig personligen är turneringen numer lite av säsongens höjdpunkt gällande landslaget, viktigare än självaste Kalle på julafton. Brukar du följa turneringen och vad har du för förhoppningar på årets upplaga?

– Jag tycker också det är en rolig turnering att följa, full fart för det mesta och härliga individuella prestationer. Det är jämt i toppen men medalj borde det bli.

Men om vi backar till dig igen.. säsongen efter silver med Björklöven och landslagsdebut i A-laget.. hur speciellt var det att spela SM-final och sedan dra på sig landslagströjan för första gången?

– Att förlora finalen är en av dom största besvikelserna i min karriär , för jag tycker vi var klart bättre än AIK. Riktigt roligt att få debutera i landslaget och även spela VM som avslutning på säsongen.

Vi skulle ju kunna hålla på hur länge som helst, men dina meriter talar sitt tydliga språk.. till sist bl.a. dubbel världsmästare, OS-brons, Canada Cup-silver, tre finaler med Björklöven och då ett guld 1987 utöver tre säsonger i NHL och en säsong i Schweiz. Vad eller vilka är dina främsta minnen från din spelarkarriär och varför just dessa?

– Speciellt är naturligtvis VM gulden och SM guldet, VM för det är något man drömt om sedan man var liten och spelade på gatan. SM guldet för det är något man jobbar tillsammans under en hel säsong och många hade man spelat med under lång tid. Sedan att klubben, spelare och fans hade väntat länge på guldet. Sedan är också debuten i NHL speciell då jag gjorde den mot Toronto i Toronto hockeyns mecka.

Sm-guld 1987

Du var ju även med och spela upp Björklöven till Elitserien säsongen 92/93 igen efter fyra säsonger i Div 1/Allsvenskan, hur speciellt var det och hur värderar du ett avancemang jämfört med att du vinner guldet i högsta ligan?

– Det är svårt jämföra, men naturligtvis är det skönt avancera upp, men kanske mer en lättnad.

Efter du spelat klart dröjde det några säsonger innan du började som tränare, var det inte självklart att köra vidare direkt eller?

– Jag hade små barn och ville lägga tid på familjen, sen var jag ledare för ungdomslag i många år följde bla. sonens lag och hade otroligt roligt med det.

..och vad var det till slut som lockade med hockey även från båset med taktiktavlan under armen?Till sist åtta säsonger där jag tror att avancemanget till högsta ligan med SCL Tigers möjligen är det bästa minnet.. Hur ser du själv tillbaka på dessa säsonger och vad minns du ex.vis från säsongerna i Lövens bås?

– Sedan kändes det naturligt att gå vidare till seniorhockey. Helt klar var det en rolig upplevelse att gå upp med Tigers i en hockeytokig stad. Från Löven-åren minns jag att vi och fans hade höga förväntningar men att vi kanske inte hade så bra lag för att vara i toppen, tyvärr var det också ganska så turbulent i klubben.

19 Coach Andersson

Du flyttade hem till Umeå i våras och vi nämnde dig som en av kandidaterna till att ingå i ett tränarteam, ställdes frågan någon gång och vad gör du i dag egentligen?

– Nej frågan ställdes inte, i dag jobbar jag på Team Sportia och trivs bra med det.

Saknar du hockeyn och att få vara en del i gänget med tugget i omklädningsrummet och så där?

– Just nu saknar jag inte hockeyn så mycket, det var värre på sensommaren och hösten när drog igång. Nu ser jag en hel del matcher på tv, så jag följer med ganska bra.

Finns det någon förhoppning att återigen få ställa sig i ett bås och vad är det i så fall som lockar med utmaningen?

– Det är inget jag funderar på idag, men dyker det upp något bra, så är det väl möjligt.

Björklöven just nu ”bara” 12:a i tabellen trots att vi inför nämndes som ett av de tänkta topplagen, hur du sett några matcher i år och vad ser du som de främsta anledningarna till att vi ligger där vi gör?

– Jag har sett en del matcher och jag tycker att man har spelat ganska bra, men har haft svårt att göra mål, sen tycker jag man bjuder på för enkla mål. Man släpper till för många 2-1 och 3 mot 2 etc.

19 andersson-klar-bjorkloven

Finns det några i klubben du fortfarande har kontakt och i så fall vilka?

– Jag har inte kontakt med någon som arbetar aktivt, för jag tror Patrik Sundström jobbar åt Dragonskolan.

..två avslutande frågor.. vad är ett måste på julbordet och vad kommer du avge för nyårslöfte?

– Det måste vara julskinkan men jag ger inga nyårslöften längre, jag har redan brutit så många nyårslöften.

Stort tack att du tog dig tid Peter.. god jul och ett gott nytt hockeyår från Löven4Ever!

– Tack det samma!

One thought on “Lucka 19 – För svårt att göra mål och bjuder på för mycket!

 • 19 december, 2015 kl. 20:31
  Permalänk

  En av mina favoritspelare genom tiderna.
  Kungen av det defensiva spelet.
  Han och Lasse Karlsson får ta och dra på sig skridskorna igen 🙂

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: