Lucka 18, Debatt: – Ifall jag vore sportchef!

Alltid väldigt känsligt tydligen att prata kontrakt och spelares framtid under pågående säsong, jag tycker ändå det är intressant och på något sätt hör de till spelarnas yrke. Det yrke de trots allt valt.

18

I dag tänkte jag vi tar det ett eller ett par steg längre och vi sätter oss i helikoptern och ser det mer uppifrån.. hur tycker vi att vår eller en sportchef i en HockeyAllsvensk klubb borde bygga sitt lag? Bloggen eller jag hoppas vi tar det betydligt längre än att vi kritiserar nuvarande sportchef Dalle Johanssons beslut att då låna in och testa med centern Lundquist från Piteå under uppehållet eller fortsätta utvärdera lånet på målvakten Werner som han pratade om i går kväll.

Björklöven är sett till hårda fakta ligans 3:e äldsta lag (efter VIK Västerås och jumbon Sundsvall), just nu bara fyra spelare med rötterna i stan jämfört med säsongen då vi tog oss tillbaka då hela minst 16 spelare (i truppen enligt eliteprospects) hade koppling till stan. Det är en djäkla skillnad och på nåt sätt ingen bra utveckling även om man så klart inte ska kvotera in egna spelare från stan eller regionen så är det otroligt viktigt att vi har en stomme och riktigt stark gröngul kärna i truppen. Vi har jämfört med Asplöven HC, Almtuna IS, HC Vita Hästen m.fl. ingen naturlig samarbetspartner i SHL eller är ett uttalat farmarlag.

Just det sistnämnda inget jag tycker vi heller ska vara, men det är otroligt viktigt med samarbeten både upp mot SHL och kanske ner mot div 1 för att hela truppen ska kunna hållas i gång och det finns möjligheter och morötter genom spel i SHL. Samtidigt som vi kan vara ett alternativ för spelare som är lite på gränsen till SHL men kanske behöver en eller ett par säsonger i HockeyAllsvenskan först. Då ska det så klart mer vara på säsongsbasis och inte på kort tids med fri återtaganderätt för någon SHL-klubb.

Nästa aspekt att ta hänsyn till då man nu som klubben uttalat gör siktar mot SHL inom 3 säsonger.. Kan du bygga laget på samma sätt för att över 52 omgångar möta lag ex.vis Almtuna, Asplöven, Oskarshamn, Pantern, Sundsvall, Timrå för att sedan i sjusettare mot ex.vis MODO eller Karlskrona göra upp en SHL-plats till kommande säsong? Det här är något jag tycker är mycket intressant och tillför ytterligare en dimension till hur truppen borde formeras och vilka spetskompetenser som kan visa sig vara helt nödvändiga och avgörande.

Utan att gå in på enskilda spelares vara eller icke vara i nuvarande trupp tycker jag även vi kan fundera kring själva truppbygget som Blixt var inne på i DETTA inlägg, hur bör truppen komponeras och hur bör även ekonomin fördelas? Då tänker jag främst mellan målvakter, toppfemmorna och dessa jämfört med truppen i stort. Nästa aspekt att ta ställning till är hur ekonomin och spelarbudget ska användas. Ska man spendera allt och börja med full trupp eller avvakta och invänta och se hur nyförvärven fungerar.. Rätt många frågor, sedan lätt (möjligen för lätt) att kritisera efteråt. En tanke bara.

En sista aspekt att beakta är hur man borde tänka med kontinuitet och längden på kontrakt.. Klart du inte vill ha längre kontrakt med spelare på väg utför, samtidigt svårt värva unga hungriga framtidslirare utan klausul etc. (läs Lex #79 Lundberg). Även om inte det här blir hockey manager etc. tycker jag det skulle vara intressant och kul med en rejäl fredagsdebatt. Möjligen att den kommer pågå längre, i dag tänkte jag släppa ordet fritt och jag lovar återkomma med mina tankar och hur jag skulle bygga ett lag eller min trupp ifall jag vore sportchef.

* * *

Sedan känns det i bland nästan som coacherna Jonsson/Åkerblom successivt under säsongen anpassat spel, haft olika uttalanden och ändrat sig utifrån det vi skrivit här på bloggen så det inte är helt omöjligt att även Dalle tar del av era tankar och funderingar. Även om stycket skrivits med viss portion ironi tror jag verkligen och rätt ärligt goda idéer och fina tankar tas väl emot.

Så att bl.a. fundera kring:

 • Kontinuitet i truppen, andel med flerårskontrakt etc.?
 • Åldersstruktur?
 • Lokal förankring, kulturbärare?
 • Samarbeten mot SHL, Div 1?
 • ”SHL-satsande” lag i kval kontra HockeyAllsvenskan?
 • Truppsammansättning.. ekonomi och spelartyper?
 • Bränna budget under sommaren eller avvakta truppens utveckling?

Men nu släpper jag ordet fritt och hoppas på en rejäl debatt.. vem vill börja och inte alla på en gång!

7 thoughts on “Lucka 18, Debatt: – Ifall jag vore sportchef!

 • 18 december, 2015 kl. 10:36
  Permalänk

  Överlåter tyckandet till andra, men en fråga jag funderat över är varför våra sportchefer bara sitter ett år? Vad kommer det sig av? Saknar positionen tyngd inom föreningen månne?
  I övrigt hade det varit kul att ge Oskar Fredriksson http://www.eliteprospects.com/player.php?player=19800 samma upplägg som David Lindqvist, som verkar lovande, bra tänk där Dalle.
  Det man önskar sig mest just nu är väl annars två backar och en forward. Bara spets, inget annat.

  Svar
  • 18 december, 2015 kl. 10:43
   Permalänk

   Håller med dig Henrik, har lyft fram Oskar i tidigare inlägg, vore grymt spännande att se honom i Löven. Väldigt spelskicklig spelare. Hade tagit honom och David Lindqvist alla dagar före tex Hetta, än om jag tror Hetta har en god potential och inte är ett dåligt förvärv. En annan spelare för att provocera alla som är negativ till Piteå är Nicklas Johansson i tingsryd, borde värvats, getts chansen för längesedan.

   Svar
 • 18 december, 2015 kl. 10:37
  Permalänk

  Enligt mig så är nedan punkter något som inte Sportchef ska rå över utan riktlinjer till arbetsbeskrivningen för sportchefen från VD/Styrelse som styr mot målet.
  Kontinuitet – väldigt viktigt att ha en varierad spridning på kontraktstider. Annars står man vid ett enskilt år med risken att tappa alla spelare, de på längre kontrakt ska ju vara spelare som trivs i stan, klubben och som levererat historiskt men även vill vara med på klubbens resa framåt, kan acceptera en utlåning om man inte presterar. De på kortare kontrakt skulle kunna vara en SHl spelare som vill få speltid, Div 1 spelare som skulle kunna bli succe, egna produkter och chansningar i övrigt som passar in i föreningens syn på hockey. mm mm
  Åldersstruktur- samma sak här, går inte att ha ett för gammalt ellet för ungt lag, både ungdomligt driv och erfarenhet. Ett för ungt lag skulle risken bli att man tex inte klarar pressen vid tunga perioder. Vid många äldre att man har ett gäng spelare som slutar samtliga vid samma tillfälle, risk att man tappar i kompetens vid ett och samma tillfälle. mm mm
  Lokalförankring- visst är det viktigt med lokalförankring och kultur, men inte hela världen. Kulturen ska sättas så föreningen är nyckelspelaren, ingen enskild spelare eller tränare ska vara större än föreningen. Blir mindre sårbarhet. Finns ju ett gott exempel 13 mil norrut. Med en starkförening med goda värderingar och en syn på spelet hockey som är stark så kommer egna produkter att komma med tiden genom ledare i ungdomsleden med samma målbild och värderingar. Vi ska väl va stolta över vårt lag/ förening och inte en enskild individ? mm mm
  Samarbete- känns självklart att ha en bra dialog med klubbar som gjort något bra, inte försöka uppfinna hjulet själv, ta influenser, skruva till det på sitt egna sätt. Skapa en atmosfär som visar att spelar man i löven har du goda chanser att utvecklas bli bra och vara accepterad för dina styrkor, välkommen än om du skulle vilja prova på nya utmaningar för att sedan komma tillbaka med ny kompetens och energi. mm mm

  Svar
 • 18 december, 2015 kl. 12:57
  Permalänk

  Finns flera bra div 1 spelare som borde lyftas fram Leif .. Din åsikt har landat !
  Men det e inte vad löven behöver nu ! O det va det jag skrev tidigare ..

  Svar
  • 18 december, 2015 kl. 14:30
   Permalänk

   Släpp det där nu, David ska träna med Löven under jul inget mer, bra spelare, bra initiativ av löven.
   Och ja, vi behöver nya spelare som ersätter Jon och Banwell, som Sportchefen även är medveten om.

   Svar
 • 19 december, 2015 kl. 07:14
  Permalänk

  – Kontinuitet i truppen, andel med flerårskontrakt etc.?
  Kontinuitet är ju grymt viktigt men ruskigt svårt i Lövens situation. Lex Lavander och nu även Palmebjörk och kanske också Edblom. För långt kontrakt måste spelaren vara bevisat bra och fortfarande ha motivation att vilja prestera i allsvenskan och det är en svår kombination. Löven har dock lyckats med detta med de två Stefans Öhman och Andersson som varit och är fantastiska.
  – Åldersstruktur?
  I den bästa av världar skulle det finnas 5-6 Stefans och sedan bara unga spelare med inställning att spela i NHL. Så en struktur med äldre och yngre. Generellt inte ”24-27-åringar” som nått sin max-potential.
  – Lokal förankring, kulturbärare?
  Ett plus men inte särskilt viktigt. Umeå är en fantastisk stad med grym hockeypublik.
  – Samarbeten mot SHL, Div 1?
  Ett plus men inte särskilt viktigt förrän Löven kommer upp i SHL och kan diktera villkoren …
  – ”SHL-satsande” lag i kval kontra HockeyAllsvenskan?
  Mats Waltin i en pod tycker jag svarar på det rätt bra oavsett vilken division det gäller. Inte roligt att lyssna på för troligen är det väl orsaken till att han inte stannade i Löven …
  – Truppsammansättning.. ekonomi och spelartyper?
  Spelartyper beror ju på vilken typ av hockey laget vill spela. Om inte ansvarig för värvningar och tränare är på samma linje blir det ju skit. Har inte en aning om hur ense tränarna och sportchefen är i Löven nu. Väldigt märkligt av Löven att utse en så orutinerad och ”icke-meriterad” sportchef. Har heller inte en aning om hur många scouter Löven har ute i landet.
  -Bränna budget under sommaren eller avvakta truppens utveckling?
  Ja vi får väl hoppas det blir någon form av utveckling detta miserabla år 😉

  /lukas

  Svar
 • 19 december, 2015 kl. 18:48
  Permalänk

  Kontinuitet i truppen, andel med flerårskontrakt etc.? Ja, absolut. Otroligt viktigt att hitta rätt spelare att satsa på.
  Åldersstruktur? Naturligtvis rätt blandning. Kan tycka att det behövs fler unga hungriga.
  Lokal förankring, kulturbärare? Ja, håll koll på de som flyttat i ung ålder och ta hem dom som är tillräckligt bra.
  Samarbeten mot SHL, Div 1? Så länge som vi inte har ett bra underlag själv. Men vårda dom vi lånar. Tippar på att ex Ullman är rätt missnöjd.
  ”SHL-satsande” lag i kval kontra HockeyAllsvenskan? Stabilt HA lag först. Vi ska vara mogna för SHL när vi går upp. Inget Karlskrona
  Truppsammansättning.. ekonomi och spelartyper? Stabil ekonomi är prio 1. Utan det så funkar det inte. Rätt spelartyper som är handplockade efter spelidé.
  Bränna budget under sommaren eller avvakta truppens utveckling? Full trupp utan att bränna hela budgeten. Inte chansa med 7 backar. Med tanke på att vi inte har något underifrån så kan vi inte gå kort.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: