Lucka 14 – Fenomenet Tingsryd AIF?!

I morgon möter vi serieledande och nykomlingen Tingsryds AIF som inledde serien så starkt och nu hållit i hela 32 omgångar på ett otroligt fantastiskt starkt sätt.

14

Just nu alltså plats 1 och serieledning för nykomlingen, de ligger tre poäng före tvåan AIK och har hela 13 poäng ner till IK Oskarshamn som just nu skuggar duon om en finalplats. Så här ser för övrigt tabellen ut i sin helhet:

Tabell 151214

Helt klart har teamet runt laget med tränarna Magnus Sundquist (head), Larry Pilut (ass.), Mikael Sandberg (målvakter) samt general manager Tomas Bergstrand haft stor betydelse.

..och vad har de egentligen för bakgrund?

Helt klart har Magnus tillsammans med de övriga fått i hop gruppen på ett bra sätt, efter eget spel på Div 1 nivå i Sverige blev det hela nio säsonger i Danmark och efter sex säsonger som tränare i Danmark och fyra för Stjernern i Norge gör han nu sin första tränarsäsong i Sverige.. svårt att inte imponeras över den va?

Larry gör sin 23:e säsong i klubben, för efter 15 säsonger som spelare och efter ha avrundat sin egen spelarkarriär 2008 med Karlskrona HK (då i Div 2??) har det nu hunnit bli 8 säsonger som ledare i klubben och han ledde dessutom laget då de avancerade i fjol. Bara i Larry kan vi fundera över vår egen kontinuitet och vikten att ha en verklig identitet?

Mikael som efter flertal säsonger i SHL, bl.a. svensk mästare säsongen 04/05, en dryg handfull landskamper och avancemang med Linköping upp till SHL säsongen 00/01 har en rätt gedigen bakgrund som spelare. de senaste fyra säsongerna som målvaktstränare där han successivt avancerat och numer under säsongen bytt Fredrikshavn White Hawks i Danmark till serieledande Tingsryds AIF i vår egen liga.

General Manager Bergstrand som under säsongen bytt titeln klubbchef/president till General Manager hade under fjolåret ett ordinarie jobb vid sidan av och även om jag vill minnas en intervju inför förra säsongen där man pratade om att skynda långsamt eller inte värva för pengar man inte har har vi under säsongen kunnat läsa om ”lilla Leksand” och återigen stora ekonomiska problem.

Det är väl om möjligt det enda smolket i bägaren man kan känna, i övrigt en helt makalös säsong på isen..

Laget då? De här var de nya inför säsongen..

 • Johannes Jönsson, mv, Örebro HK
 • Adam Åkesson, b, BIK Karlskoga
 • Drew Paris, b, vb
 • Daniel Norbe, b, HV71 J20
 • Kyle Hardy, b, Chamonix
 • Alexander Ruuttu, f, TPS
 • Joakim Högberg, f, Piteå Hockey
 • Jonathan Johansson, f, Troja/Ljungby
 • Éric Castonguay, f, Frisk Asker
 • Denny Kearney, F, Frisk Asker

..och även de i fall de inte var nöjda med backen Hardy som de gjorde sig av med redan i november efter 20 matcher, bra där och snabbt agerat ifall man inte var nöjda med Kyle, så har GM Bergstrand lyckats rätt bra. Se listan nedan för några iakttagelser kring de nya i säsongens TAIF.

 • Jönsson ligger tvåa i målvaktsligan (bl.a. 1,86 mål/match och hela 16 vinster dock bäst i ligan)
 • Castonguay ligger genom sina 29 p (6+23) på femte plats i poängligan
 • Paris och Ruuttu ligger genom +14 och +13 på andra respektive fjärde plats i viktiga plusminus.
 • Nyss nämnde Paris ligger genom sina 15 p (9+6) dessutom på sjätte plats bland ligans backar
 • Sedan kan vi notera att sex av nyförvärven ligger topp 10 i interna poängligan

Johan Löf / AXELLÖF

Drew Paris stoppar upp Lucas Sandström i ett tidigare möte Arkivfoto: AXELLÖF

Här känns det som att man verkligen prickat rätt på så många fronter och backen Drew Paris från EC Bad Nauheim i tyska andraligan får väl ses som det allra största fyndet. En sån backgigant även vårt lag hade mått otroligt bra av.. Drew har storleken och även förmågan att hantera pucken, en sådan försvarsgeneral hade definitivt smakat mumma i Dalles lagbygge.

Utöver att ha prickat så rätt med nyförvärven så har så klart laget kunnat gå lite under radarn, inför pratar man så klart om de lag som är mer etablerade i ligan och möjligen mer uttalat pratar i termer som SHL, där kan man som nykomling komma bort lite i förhandssnacket och då slipper man iaf trycket utifrån även om man så klart sätter upp egna mål. När man sedan fick en fin inledning kunde man rida på vågen och surfa vidare, man gillade liksom läget och allt bara rullade på.

Vi måste så klart även nämna ledartrojkan med Sundquist i spetsen som fått en flygande start här i Sverige och även om han inte vann något med vare sig Stjernen i Norge har han visat sig vara en vinnare den här säsongen. I assisterande Pilut har vi dessutom en sådan där kontinuitet vi själva säger oss värdesätta och värna om, men sällan ser i praktiken. Här blir man inte annat än avis och i Sandberg en rätt ”ung” eller färsk målvaktstränare, men med en rätt lång egen karriär på allra högsta nivå och därigenom vet Mikael verkligen vad som krävs. Teamet helt klart kompetent och rätt intressant när man nu syner det lite noggrannare.

Nu har det rullat på i hela 32 omgångar och bloggen kan inte annat än lyfta på hatten, Tingsryds AIF är en frisk fläkt som visat att man även som nykomling kan överraska och absolut utmana de större drakarna. Nu ser vi dock rent till det sportsliga, för har man köpt sig ett lag över sina tillgångar är det så klart inte lika bra. Men den sportsliga resan och vad Tingsryd uträttat på isen går det iaf inte att blunda för.

* * *

Hur ser du som läsare på Tingsryds resa och vad har du för förhoppningar inför matchen i morgon? Fältet som vanligt fritt, så ta chansen att göra som bloggen och skriva av dig lite.

7 thoughts on “Lucka 14 – Fenomenet Tingsryd AIF?!

 • 14 december, 2015 kl. 18:25
  Permalänk

  Skillnaden mot Leksand är väl, vad jag förstått, att Tingsryd gör rätt för sig?
  Är väl, vad man kan läsa sig till, gamla skulder som amorterats i en så rasande fart så att likviditeten blivit lidande. Därav nytt lån med längre amorteringstid så de kan göra om och rätt.

  Svar
 • 14 december, 2015 kl. 22:45
  Permalänk

  Klart man imponeras men importköp handlar ju oxå om en hel del tur. Inte bara scouting i så fall borde väl Hutchings ligga 1 i skytteligan. Men den stora grejen är väl att de har en mycket bättre spelide med rätt så fysiska spelskickliga typer som vi saknar helt.
  Men jag hoppas ändå på en repris på förra hemma matchen då jag tyckte Tingsryd såg ut som ett div1 lag ?

  Svar
  • 15 december, 2015 kl. 11:32
   Permalänk

   Du har helt rätt i att de såg ut som ett div 1 lag förra gången. De har gjort det i några enstaka fall hitintills. Vilket kanske egentligen inte är så konstigt. Man pratar mycket om de lyckade nyförvärven, men man glömmer ofta att titta på de ”gamla” spelarna. De har lyft sig något enormt.

   Nu hoppas vi på en sevärd och spännande match ikväll ….
   Lycka till, men inte för mycket 🙂 !

   Svar
 • 15 december, 2015 kl. 13:15
  Permalänk

  Tack för fina och värmande ord om laget i vårt hjärta. Ekonomin är väl inte den bästa, men det gäller ju många lag i HA. I Taif bör och kan nämnas, att halva laget kommer från ” byn” på ett eller annat sätt och orden Stolthet hjärta tradition är något som vi verkligen står för.
  Som ni förstår håller jag inte på löven i kväll, men en trevlig match lär det bli

  Svar
 • 15 december, 2015 kl. 14:27
  Permalänk

  Hej mkt trevligt reportage inför matchen. Roligast med årets taif är alla egna produkterna 8 tror jag. Spännande se hur långt det går. Ska bli kul att följa dagens match. Anders

  Svar
 • 15 december, 2015 kl. 15:10
  Permalänk

  Du har lite fel när du antyder att Tingsryd skulle ha värvat för lånade pengar. Anledningen till att Tingsryd hamnat i en ekonomiskt tuff situation och behövde en kommunal borgen är två. Det ena är att man tog över från en tidigare styrelse som misskött ekonomin och gick med på en alltför betungande ammorteringsplan om 100 000 / månad. Att man skött denna har gjort att man kommit efter med andra åtaganden. Inte konstigt egentligen. Sedan den andra delen handlar om att stärka likviditeten på lite sikt så att man slipper att ständigt hamna i trångmål. Ungefär 50/50. Ser att du inte kritiserar detta utan ”bara” nämner det. Men ska sanningen fram så har nor så gott som alla föreningar på denna nivån varit i samma sits minst en gång de senaste 4-5 åren. Många betydligt fler. Årets regerande Svenska Mästare fick för bara några år sedan en jättelik kommunal borgen. Inget konstigt med det heller…..

  Svar
 • 15 december, 2015 kl. 17:31
  Permalänk

  Såg ett litet fel. Det är inte Jonathan Johansson utan JOHNSSON vi värvat från Troja. Yngre bror till Andreas Johnsson i Frölunda och son till Jonas Johnsson. Tror att Jonathan själv gillar att inte blandas bort….så håll koll på honom ikväll 😉

  PS, Rob: Hur tror du Björklöven såg ut ett par dagar senare i Tingsryd. 7-2 blev det om jag minns rätt?

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: