Lövenforwarden avstängd

Nyförvärvet Filip Riska åkte på matchstraff efter en bentackling mot Oskarshamn i fredags som han också anmäldes för till disciplinnämnden (Se HÄR) och nu har till slut domen fallit.

Nyförvärvet Filip Riska får nu se ett antal matcher från läktaren. Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Filip Riska stängs av 3 matcher och tilldöms även 5 000 kr i böter. Han har i och med frånvaron ifrår avtjänat en match och väntas alltså vara åter i laget till mötet med Södertälje kommande onsdag.

Domen i sin helhet:

BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn: Filip Riska

Förening: IF Björklöven

Adress: TEGSVÄGEN 20, 90433 UMEÅ

Matchdatum: 2018-01-26

Mellan: IK Oskarshamn – IF Björklöven, HockeyAllsvenskan

Domare/Anmälare Christoffer Holm

Avstängningsperiod 2018-01-27 – 2018-02-02, 3 match(er)

Böter 5 000:- betalas senast 2018-03-01

BESLUT

Efter match penalty i match mellan IK Oskarshamn och IF Björklöven, HockeyAllsvenskan, 2018-01-26, åläggs Filip Riska, IF Björklöven, följande straff för kneeing:

  1. Avstängning fr.o.m. den 27 januari 2018 t.o.m. den 2 februari 2018. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
  2. Böter om 5 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 3 matcher, inklusive den match som följer automatiskt vid ett match penalty.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Filip Riska samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: I den andra perioden vände IKO:s spelare upp i banan i egen zon och drog pucken åt höger för att gå förbi Riska. I samband med detta så träffade Riska IKO-spelaren med en knätackling varvid denne utgick skadad för resterande del av matchen.

Filip Riska: Jag såg att Oskarshamnsspelaren fick pucken och bestämde mig för att tackla. Mina skridskor var genom hela situationen parallella och i kontakt med isen. Jag försökte träffa spelaren med vänster axel men i sista sekunden gjorde motståndaren en riktningsförändring och jag hade ingen möjlighet att bromsa. Mitt ben gjorde ingen rörelse mot motståndaren. Vilket också syns på videon.

Disciplinnämnden: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Nämnden finner det utrett att Filip Riska gjort sig skyldig till kneeing som ledde till skada. Förseelsen bör därför föranleda en avstängning. Avstängningens längd bestäms till en tid som bedöms motsvara tre matcher. Filip Riska ska dessutom betala böter med det belopp som framgår av beslutet. Vid bedömningen av avstängningens längd har Disciplinnämnden beaktat följande faktorer.

  • Tackling är vårdslös
  • Tacklingen medför stor skaderisk och ledde också till skada

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 punkten RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 153.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: