Löven4evers menyförslag!!

I vår ambition att bjuda på något extra i dessa Sylvestertider kom vi på den briljanta idéen med ett menyförslag för kvällen. Kanske alltför sent, möjligen för traditionellt och när baken är lika delad och hårig som smaken kan vi inte tillfredställa alla. Låter det lovande är det bara att rusa i väg till affären eller bolaget för att inhandla det som eventuellt fattas, gör först en koll i skafferi och barskåp.. du kanske redan har det mesta hemma??

Förrätt

Gratinerad hummer med ett glas Rosé de Pinot (nr 7712)

En förrätt bör enligt vårt tycke vara lätt och fräsch, reta smaklökarna rejält och samtidigt stå sig som en egen rätt om än en enklare. Gratinerad hummer är väl inget revolutionernade, men attans så gott och vilken perfekt start på en klassisk nyårssupé.

Huvudrätt

Oxfilé med valfri potatis till. Där hittar vi varianter som den enkla klyftpotatisen, den klassiska gratängen eller varför inte den lite lyxigare Hasselbackspotatisen? Man kan även med fördel riva potatisen grovt och göra en potatiskaka med lök och parikapulver som stekes i stekpannan. Köp hem lite färsk sparris som steks lätt i äkta smör. Det rundar av vilken tallrik som helst. Kan liksom aldrig bli fel… .

Dryckestipset får bli Allesverloren (nr 81047)

Huvudrätten är supéns hjärta och en perfekt tillagad oxfilé passar lika bra på nyår som vid ett bröllop. Räck upp handen den som ärligt kan motstå oxfilén och säga att frukt och grönt är både godare och fräschare? Inget fel på lite grönt, men det passar bäst som tillbehör och i begränsad omfattning.

Dessert

Här plockar vi fram ytterligare en klassiker, i form av den lena, mjuka Crème brûléen. Som dryck  till denna klassiska dessert passar ett sött vitt vin från Sauternes bra, exempelvis en Châteu Bastor-Lamontagne (nr 99302). Hög friskhet i vinet samt smakrikedom går fint ihop med den milda vanlijsmaken och den lite brända karamelliserade smaken som sockret ger. Söta viner från andra områden såsom Loire, Tyskland eller Österrike passar också bra till.

Kaffet

Till kaffet sitter det aldrig fel med en whiskey och där är utbudet brett och smaken är som ovan nämnts klöven, precis som röven. Bloggen rekommenderar dock en 16-årig Lagavulin (nr 400) och för den som hellre gillar likör en Cointreau (nr 609) eller den som gillar simmigt och sött en Dooley´s (nr 691).

God supé, gott folk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: