Löven4Ever om målvaktssidan

I måndags ett inlägg (länk) om truppläget inför säsongen 2017/18 och där kunde vi bl.a. konstatera att vi så här långt inte har en enda målvakt kontrakterad. Bloggen ger i dag sin syn på den så viktiga sista utposten.

#35 Adam Werner var en av förra säsongens målvakter. Foto: Lövenbloggaren

Detta inlägg skrevs i stora drag för några dagar sedan varför de uppgifter som läckt ut under dagen (vårt förra inlägg i ämnet) gör att spekulationerna möjligen kommer någon dag för sent. Det bjuder jag i så fall på och ännu inget officiellt heller. I dag tänkte jag så ge min syn på målvaktssidan och vad jag skulle vilja se på denna så otroligt viktiga position.

* * *

Först lite statistik

Ser vi till de främsta lagen i ligan så är det även bl.a. målvakterna Rubin (Tingsryd), Engelage (BIK), Williamsson (IK Pantern) samt Engstrand (Mora IK) utöver Mattsson i Timrå IK som sticker ut rent statistiskt. Här har vi alltså tre av de fyra främsta lagen sett till grundseriens 52 omgångar. Sedan så klart betydligt lättare med bra statistik i de bättre lagen, men frågan är om inte dessa målvakter även haft en rätt stor inverkan till att just dessa lag till sist även hamnar i toppen?

Även om man inte helt klart kan säga vem av hönan eller ägget som kom först (om ni köper liknelsen) kan vi nog ändå slå fast vikten av en sista utpost.

Rent statistiskt sedan återkomsten till HA är #47 Lindskougs från 14/15 det bästa vi hittills sett över dessa säsonger med sina 92,16% och bl.a 5 nollor. Det hade denna säsongen räckt till en femteplats i den ligan. Sedan gillar iaf jag starkt den satsningen som dåvarande sportchef Grönberg då gjorde på nämnda Lindskoug och ovan nämnde Mattsson. Även om man då inför möjligen saknade en uttalad etta tycker jag både det känns mer fair och även blir mer tävling om även målvakterna verkligen får kriga för spaden.

Å andra sidan måste jag i sammanhanget nämna BIK Karlskoga som säsong efter säsong lyckas hitta nya målvakter (mer uttalad etta) som inte sällan går vidare till SHL. Knappast någon slump att de vare sig hittar dessa eller att laget ofta hamnat högt upp i tabellen. Ni mins väl bl.a Pogge (Färjestad BK), Gistedt (Leksands IF) eller Bellissimo (Timrå IK) som lämnat för högsta ligan bland de senaste säsongerna.

Sett till gånga säsongen skulle jag gärna se ytterligare ett säsongslån på #35 Adam Werner, men där äger som bekant inte vare sig Löven eller Fagervall pucken. Om då dagens uppgifter om lån till HockeyAllsvenskan stämmer torde Björklöven vara ett väldigt troligt alternativt, inte minst med tanke på den relation som Adam byggt upp med målvaktstränare Markus Ekman. Som komplement eller utmanare tror jag alla lag i HA vill hitta nästa Rubin eller Williamsson som alltså lirade i ettan föregående säsong. Garanterat prisvärt och hittar man rätt så kan det absolut flyga, finns dock även mindre lyckade värvningar från Ettan vi sett genom säsongerna. Så lite risky i mina ögon.

Med Werner på säsongslån som i så fall ska vara ett krav en minst likvärdig motståndare, då tänker jag likt duon Lindskoug/Mattson säsongen 14/15. Om nu Werner av någon anledning inte går att landa och idéen på en tävlande duo spricker helt klart ett etablerat namn mer som ”etta” och en yngre up coming som komplement eller rent av avlastning.

Men om lånet med Werner nu verkligen går i lås hoppas jag ändå att utmanaren ska vara av likvärdig klass, de ska verkligen kunna utmana varandra och för det bör det vara en minst i klass likt Lindskoug. Och då den Kevin som säsongen innan han värvades klev fram i dåvarande Kvalserien med sitt Rögle BK alternativt någon lite mindre etablerad men som ändå matchat en del i SHL redan den här säsongen.

* * *

Tankar och reflektioner? Fältet som vanligt fritt.. och sedan tänkte vi förresten syna back- och forwardssidan på samma sätt.

13 thoughts on “Löven4Ever om målvaktssidan

 • 15 mars, 2017 kl. 18:23
  Permalänk

  Om Kevin inte är det uberarsle, Tommy Jonsson verkar ha sett honom som, tycker jag man ska göra ett seriöst försök att plocka hem honom från utlandet. Pinsamt att en målvakt av den kalibern inte får ett vettigt kontrakt i Sverige.

  Här ligger en hund begraven!

  Svar
  • 15 mars, 2017 kl. 20:11
   Permalänk

   Svårt att veta vad som gjorde att det inte blev Sverige Olle. När man inte vet orsaken till det eller vad som förändras sedan sist även lite svårt att säga nåt om Kevins framtid och vara eller icke vara i Löven.

   Svar
 • 15 mars, 2017 kl. 18:29
  Permalänk

  Med Lövens försvarsinsats detta året så hade det nog kvittat vad målvakterna heter. Hade omöjligt kunnat bli bra, hade vi haft Kevin så förmodar jag att han hade prylat både den ena och den andra men det hade nog inte hjälpt ändå.
  Mattson imponerade inte på någon under sin sejour i Löven men med ett bättre försvar så är han en helt duglig målvakt. Absolut ingen SHL klass där än.
  Ingen målvakt gör ett helt lag men visst ska de kunna stå på huvet ibland o vinna matcher åt laget. Vilket Kevin gjorde emellanåt men hursom så är det försvarzonen som Löven behöver jobba mest på sen tror jag det blir bra där bakom oavsett vem som står i framtiden

  Svar
  • 15 mars, 2017 kl. 20:17
   Permalänk

   Vi lär få se vad som händer med Mattsson Rob, statistiken klart godkänd även om han milt uttryckt kändes mänsklig i senaste mötet i Timrå. Släppte han inte två av de tre första och fick vakta dörren efter en halv period eller nåt liknande? Men i grunden håller jag så klart med att försvarsspelet i stort måste upp, samtidigt stärker en vass keeper (som emellanåt står på huvudet) backarna som känner en trygghet och kanske vågar spela ett lite ”modigare” försvarsspel.

   Svar
 • 15 mars, 2017 kl. 19:14
  Permalänk

  Varför är inte Linus Fernström aktuell för en förlängning ,gjorde knappast bort sig o får han träna och vara med från början av säsongen så där har ni allsvenskans bästa målvakt:)

  Svar
  • 15 mars, 2017 kl. 20:26
   Permalänk

   Jag har ingen aning huruvida Linus är aktuell eller inte kommande säsong, när Fagervall i går gästade VK´s Nedsläpp menade han iaf att alla alltjämt är aktuella och att han först vill prata med alla killarna. Att jag valde att först gärna se en förlängning med Werner är så klart en kombination av CV, utvecklingspotential och inte minst ekonomi. Fernström växte helt klart under säsongen, inte minst med tanke på det uppehåll han hade haft. Men han var absolut bidragande till att vi på slutet faktiskt räddade kontraktet utan kval. Tror dock att hans CV kräver en lön därefter..

   Svar
 • 15 mars, 2017 kl. 19:19
  Permalänk

  Måste bara få säga detta sluta tjata om denna kevin L, visst han var bra men det finns
  en anledning varför han inte får ett kontrakt i Sverige, finns även bättre målvakter ,en tränad o
  matchad Linus Fernström är en bättre målvakt, annars ge Adam Werner förtroende som Etta:)

  Svar
  • 15 mars, 2017 kl. 20:28
   Permalänk

   Tror du missförstod mig Patric, här menade jag en av minst Kevins klass när han skrev på och inte Kevin specifikt. Men gärna någon på gränsen HA/SHL eller någon som fått känna på SHL men behöver matcher i HA för utveckling..

   Svar
   • 15 mars, 2017 kl. 20:39
    Permalänk

    The Sandwich det var inte till dig jag menade utan alla andra som tjatar om Kevin.L
    Personligen så hoppas jag inte på honom utan helst en förlängning av Linus.F ja han
    kanske kommer kosta men tro mig det kommer vi få igen:):):)

    Svar
 • 15 mars, 2017 kl. 19:54
  Permalänk

  Krävs en klart bättre keeper än Werner om vi ska bli ett topplag. Ta hem Kevin!

  Svar
  • 15 mars, 2017 kl. 20:32
   Permalänk

   Werners två sista matcher när han klev fram mot Mora borta och sedan då VIK hemma i T3 lovade gott Mark Spitz. Jag tyckte Adam växte succesivt och med ett fungerande försvarsspel under större del av säsongen hade även Werner haft större möjlighet att briljera och garanterat haft bättre stats.

   Svar
 • 15 mars, 2017 kl. 20:19
  Permalänk

  Lägg mest pengar om så behövs på en riktigt bra målvakt, absolut viktigaste positionen.

  Svar
 • 20 mars, 2017 kl. 17:05
  Permalänk

  MoDo testade, funkade inte

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: