Löven på öppet hav?

Björklöven hade inför säsongen goda intentioner att man var på rätt väg och fan tro det? Man har i åratal satt upp otaliga trestegsraketer mot SHL, faktiskt ända sedan 2000/01 när man senast var i hockeys finrum. Efter snart fyra säsonger i hockeyallsvenskan sedan comebacken från HockeyEttan är jag numera inte lika säker. Det finns en hel del indikationer och beslut som pekar åt ett helt annat håll, trots ett mål mot att etablera sig i SHL säsongen 19/20.

Vill här förtydliga, etablerat sig gör man knappast säsong 1 i en serie, vilket innebär med andra att senast ta sig upp säsongen 18/19. Det innebär att OM vi klarar oss kvar denna säsong, blir ett absolut topplag nästa säsong och sen går upp.

Okej, känns ju så där verkligt? Björklöven har ju efter otaliga tränare och otaliga sportchefer i år varit livrädd att åter göra fel, historik att sparka hit och dit och i kontinuitetens anda valde man därför att inför den här säsongen köra vidare på Tommy Jonsson och Marcus Åkerblom som floppade under fjolårssäsongen, men med löfte om att bygga ett helt nytt lag i deras anda, samt genom Daniel Johansson förlängt med ett flertal spelare som i vilken annan klubb som helst fått gå för att de inte håller måttet. Problemet i Dalle sportchefens fall är att han i grund och botten är en alldeles för bra kille. Genuin och supertrevlig, men alldeles för snäll för sportchefsrollen där det krävs tuffa beslut och som ibland innebär att du tvingas sparka en spelare eller inte förlänga även om denne varit en trotjänare i klubben. Allt handlar om vad du kan bidra framöver, inte vad du har i ditt CV. Här hoppas man att en till synes helt orimlig utveckling på spelare ska ske, vilket det sällan eller aldrig gör.

Nä, klubben borde ha fullföljd de planer man hade att sparka Tommy och Marcus redan efter Leksand borta ifjol i omgång 26, men blev för svaga och föll för bl.a. Tommys meriter.

I vettiga klubbar så gör man ofta rätt val från start, ofta genom bra scouting och skulle det inte bli som man hoppats på så måste man skilja spelaren från klubben, sen får klubben testa nytt tills man hittar en lösning som inte bara fungerar utan även är bra. Därefter så bygger man vidare på det. Kontinuitet bygger på att satsa på rätt personer i rätt tid, inte de personer som råkar finnas i föreningen när man fattar beslutet om kontinuitet. Det är en enorm skillnad och helt avgörande för utfallet.

Jag skulle exempelvis ärligt vilja veta hur många resor forne sportchef Daniel Johansson varit ute på för att knyta nya kontakter med andra sportchefer i exempelvis SHL? Hur ofta har han varit ute på scoutresor för att spana i nya spelare? Har han exempelvis sett några division 1 matcher… utöver kanske Piteå då? Tommy Jonsson var inne på detta i sin öppenhjärtiga intervju häromveckan med hockeysverige.se där ha sa. -Det är han som har tiden att scouta en spelare, mer än vad headcoachen gör. Det är också väldigt sällan en headcoach är ute och scoutar spelare under en säsong. Kanske vid någon enstaka match då det är något uppehåll kanske jag åker och tittar på Hockeyallsvenskan.

Nu skeppade man till slut Simon Fredriksson och Christian Bull och med vinst till råga på allt, men frågan är om man inte borde fattat detta beslut tidigare? Nu kan vi i absolut bästa fall rädda oss undan kval. Ett tidigare beslut hade kunnat gett oss en god chans till slutspel. Nu är den chansen borta.

Känner lite som Björklöven är ett skepp där att man väntat alldeles för länge att täppa igen läckorna på. Man borde gjort det då man fortfarande hade hamnen i sikte. Nu är vi på drift på öppet hav och hinner vi in till hamn igen? Fagervall är dock rätt man att kanske fixa det och vet inte om ni tänkte på det ni som såg time-outen mot AIK? Här handlar det inte bara om den här matchen utan här skickar Fagervall signaler om vad som är OK i Björklöven och vad som inte är OK och vilken riktning han vill att klubben ska ta. Han var fullt medveten om att han hade en mick ovanför skallen i det här läget.

Nu handlar det tyvärr om att få klubben att överleva för att vi ska kunna dra nytta av Fagervalls engagemang, kunskap och kontaktnät. Han valde exempelvis helt riktigt att satsa på ett nytt backpar med tanken på att, ”Inte vad det kostar att värva utan vad kostar det kommer att kosta att inte värva?” ..Men klarar vi oss här? Nu är Linus borta på team 19 och lär försvinna lagom till Växjös slutspel. vart står vi då?

Det är ingen hemlighet att kontinuitet är en framgångsfaktor inom idrott, men samtidigt är det inte alltid lätt att veta när det är dags att ge någon mandat att fortsätta, trots att resultaten inledningsvis inte rimmar med föreningens uppsatta mål. På sistone blev del fel…helt fel… kontentan av det som skett nu är att vi kan vara på väg i riktning när det gäller juniorverksamheten, men då kan vi riskera att schabbla bort A-laget. Blir det negativt kval så är den ingen garanti att vi klarar det. Titta på SSK häromåret, Asplöven ifjol? Det var ganska bra lag som inte hade en chans i kvalet. Hur känner du kring allt som skett den senaste säsongen och framtiden?

Skriv en kommentar med dina tankar och åsikter…

 

12 thoughts on “Löven på öppet hav?

 • 6 februari, 2017 kl. 17:16
  Permalänk

  Mycket bra skrivet! Jag är optimist ändå…vi har Fagervall vid rodret och en trupp som ärligt talat bara ska vinna ett neg.kval om alla spelare går för 100%..(det är väl där skon klämmer dock!?)….så mycket ska skilja i spelarmaterial. Något man måste göra dock är att se Högberg som en bonus och utgå från att han inte spelar i löven i ett ev.kval. Därför köp in 2 stabila backar helst….släng upp våran ”på utgående och i andra tankar” back som Forward…tror han skulle funka bättre där…Sätt lagets ”stjärna” Hamill i 4:e femman….det kanske ger lite signaler!? Hans insats är långt….långt under förväntan.

  Svar
 • 6 februari, 2017 kl. 18:16
  Permalänk

  ”Genuin och supertrevlig, men alldeles för snäll för sportchefsrollen där det krävs tuffa beslut och som ibland innebär att du tvingas sparka en spelare eller inte förlänga även om denne varit en trotjänare i klubben.”

  Palmebjörk? Victor Ekeståhl-Jonsson? William Quist? Kanske missförstått dig, men nog har Dalle visat att han kan sparka spelare som betyder mycket för klubben

  Svar
  • 6 februari, 2017 kl. 18:38
   Permalänk

   Palmebjörk fick väl gå för att TJ ville det och inte Dalle?? Wille ville bort och fick ett nytt kontraktsförslag av just Dalle och visst!! Viktor fick gå men han fick ju inte spela för TJ så han blev utlånad inte sparkad! Så vilka beslut var tuffa för Dalle??

   Svar
   • 7 februari, 2017 kl. 10:01
    Permalänk

    Så kan det mycket väl vara men om vi ska vara riktigt ärliga så var inte Jon speciellt bra när han spelade.. Detta kan såklart bero på att han inte fick spela med rätt spelare eller att kanske pp inte passade honom. Personligen tycker jag att det var rätt att jon fick lämna eftersom att han hade varken attityd för att göra jobbet och för att han inte VAR tillräckligt bra bra för allsvenskan då. Sen att wille o viktor fick dra var väl ändå dax men samtidigt så lyckades inte dalle plocka in rätt ersättningar flr dessa pjäser.

    Svar
    • 7 februari, 2017 kl. 21:36
     Permalänk

     Frågan är kanske varför Palmebjörk inte var bra … Sen om vi ska vara ärlig så var det inte många som var bra i Löven förra året heller …..

     Svar
  • 6 februari, 2017 kl. 19:04
   Permalänk

   Precis som Robert skriver så var alla beslut från TJ eller eget val att lämna. Väldigt få eller om ens något kommer från Dalle direkt. Bara budbärare.

   Svar
   • 6 februari, 2017 kl. 19:51
    Permalänk

    Är det bekräftat från säkert håll (inte en kompis hörde…) att TJ ställde dessa krav om spelare? I vilket fall var Dalle ansvarig över spelartruppen och bör väll därför anses vara den ytterst ansvarige över kontrakten trots önskemål från TJ?

    Sen precis som ni säger, Wille fick ett kontrakt. Glömde bort det

    Svar
 • 6 februari, 2017 kl. 18:17
  Permalänk

  Bra skrivet. Oron är stor, ett neg kval kan sluta hur som helst. Psyket verkar inte vara på topp, så att lyckas förlora mot sämre lag känns långt ifrån omöjligt.
  Hör ni några rykten om nya spelare?

  Svar
 • 7 februari, 2017 kl. 15:21
  Permalänk

  Negativt kval är aldrig något som är kul att hamna i. Förhoppningsvis så kan vi undvika kvalet ”i god tid”. Det är nog värst om vi skulle ha chans att klara oss kvar inför sista matchen mot Västerås och då torskar. Då tror jag att det kan bli svårt för många spelare att tända om och lyckas ge 100 % för Björklöven, av olika anledningar (pressen utifrån/inifrån, egna funderingar om nästa säsong m m). Jag hoppas att jag har fel och hoppas naturligtvis att Fagervall och gänget ger järnet nu och spöar SSK imorgon och kämpar ner Västervik på fredag samtidigt som Västerås kör ner i diket några matcher. Än lever hoppet, men det skulle vara fantastiskt skönt att slippa gå omkring och oroa sig hela tiden, men det är väl så vardagen ser ut när man håller på Löven ?! 🙂

  Svar
  • 7 februari, 2017 kl. 18:08
   Permalänk

   Du har helt rätt i det du skriver….att ”åka sista matchen” vore mentalt fruktansvärt tufft om man inte redan nu ”förbereder sig ”att man mycket väl kan falla på målsnöret! Att snabbt bänka spelare som inte ger 100 % i ev. kval är extremt viktigt så att inte det sprider sig till övriga…Skicka hellre in några juniorer då. Björklöven har i ärlighetens namn så bra trupp i förhållande till div 1 – lagen så har man bara rätt inställning kommer det gå vägen.

   Svar
   • 8 februari, 2017 kl. 12:48
    Permalänk

    Helt rätt, Pär. Bänkning är ett måste om inte viljan finns i ett eventuellt kval. Jag tror också att Lövens trupp är bättre än division 1-lagens, men den berömda idrottspsykologin kan spela oss ett spratt. ”Dåliga lag” som kommer med en vinnande känsla kan ibland slå ut ”bra lag” med en rad förluster i bakhuvudet. Bäst att vi fixar det här under ordinarie seriespel, 52 omgångar, även om det samtidigt är en lockande känsla att ta in på Kristianstads Stadshotell och se Löven fixa tre poäng på bortais:-) En förlängd säsong med lyckligt slut kanske är det bästa ?!

    Svar
 • 7 februari, 2017 kl. 16:41
  Permalänk

  Man måste vara stark vid rodret

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: