Löven i backspegeln

Hittade en textsnutt på nätet om den klassiska matchen på 80-talet. Kände att det var dags att försöka skaka liv i "Löven i backspegeln". Får väl se hur det går. Håll till godo.

Samtliga spelare slåss – på uppvärmningen.

När: 1980

Hur: I tidningarna rubricerades det klassiska hatmötet som ”Slapshot”, biljetterna tog slut på nolltid och över 7000 åskådare hade packat sig in i gamla Skellefteå Isstadion.

Allting började med att spelarna, som brukligt är, värmde upp genom att åka runt runt på isen. Några av Björklövens spelare valde dock att fortsätta värma på Skellefteås planhalva, när lagen skulle till att samlas kring varsin målbur.

Skellefteåhårdingen Kjell-Arne Wikström såg rött, fällde ut arslet – och bråket var ett faktum. Lövens Peter Edström slogs med Wikström, ”Bullen” Hägglund (som alltid) mot Rolle Stoltz. Till slut var samtliga spelare inblandade i ett rallarslagsmål, en fight som pågick i 20 minuter tills en vaktmästare släckte ljuset i hallen.

Mörkret ledde till att delar av en läktare rasade och ett hundratal supporters föll med personskador som följd. Att det rådde full kalabalik är ett understatement.

– Alla var inblandade och det var någonting på gång. Björklöven skulle komma till stan och ta hand om vår hemmaarena, minns Rolle Stoltz i Västerbottens Folkblad.

Matchen då? Jo, Skellefteå, som då var serieledare i elitserien, vann derbyt med 8–5 efter två mål av – Rolle Stoltz.

+++

Någon som minns något mer detaljer, som kanske till och med var där?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: