Lördagsmixen Special #158

Äntligen helg och då brukar det ju dyka upp en Lördagsmix emellanåt och så också idag, men denna lördag blir det lite annorlunda då jag väljer att köra det helt tematiskt och självklart blir det dagen till ära med MODO-tema. Bra eller anus, välj själv. Hur som.. Välkommen!

***

Vi inleder förstås med allas vår Samuel Ingesson som myntade ett uttryck som än idag och för all framtid kommer att vara aktuell, nämligen Modoröv!

Styr upp supporterskapet där upp, bäste broder Samuel!

***

Eftersom vi har ett antal nordamerikaner i laget spå bjuder jag här då den svengelska varianten på ovanstående.

***

MODO för mig är annars inte rövar, Peter Forsberg, Marcus Näslund eller några andra stjärnor eller moderna spelare utan kanske mer Hardy Åström, Sveriges första NHL-målvakt ihop med Göran Högosta, som också var också den första målvakten jag såg live med mask. Det var säsongen 1983-1984 och jag såg en av mina första bortamatcher som lövenfan. Jag var då 12 år gammal. Jäklar, att man blev nästan rädd när han skrinnade in i Kempehallen under tonerna av Jerry Williams Git it!

Lyckades inte hitta en bild i mododressen men här en liten känsla hur man kände sig.

Nu hade Hardy inte exakt en sån mask utan en sån som Pelle Lindberg hade om ni minns den. Har nu förstått att Hardy numer bor utanför Örnsköldsvik, men har två andra klubbar än MODO närmast hjärtat. Ett vi inte nämner och så Södertälje SK. Bra så.

***

Man växte ju annars upp med att MODO under 80-talet var ett skitlag som alltid låg i botten av tabellen och vi var en guldaspirant näst intill varje säsong. Visst vann MODO SM-guld -79, men var innan min tid och således helt oviktigt. Vi lyfter väl en annan säsong?

***

Sen fick väl MODO en topp eller kanske två under 1990-och 2000 talet med nåt guld (respekt), men nu är vi båda nere i skiten, men på väg upp. Ja, vi var ju i ärlighetens namn betydligt längre ned än MODO någonsin varit, även om dom ju var ohyggligt nära för några säsonger sedan.

***

Mitt första fysiska möte med MODO blev som juniorspelare i Boden. Vi skulle möta MODO och man snackade om några slynglar som hette Marcus och Peter nånting. Säkert var det nån Hans och Andreas med där också, men dom nämnde inte. Va fan, tänkte vi, vi är 18 och dom 16. Hur svårt ska det vá? Tror vi gjorde 1-0 i nåt av de första bytena, kakbit liksom. Jo, tjena. När matchen var slut hade de manglat oss å det grövsta, vet inte om 1-10 räcker, men det tog tid för den förkylningen att lägga sig. Satan vad det gick undan.

Den gamla bilden
En annan spelare som jag också förknippar mycket med MODO är ju ytterligare en spelare från förr, jo, ni kommer själv hamna där att de ni såg i tonåren, det sitter kvar, hur hängiven du än är. Det är Robert Frestadius. Tyckte jag han var bra? Ingen aning. Hade han coolt nummer? Minns knappt. Hur fan kan han då ligga kvar som etsad i mitt minne? ? Jo, han hade Graf 4000 på fötterna. Det är vad jag kan minnas bara han och min gamle lagkpomis Onebola-Ola som hade dom. Såg tunga ut som bly, men var sjukt lätta och kännetecknades av ett extra skydd över forknölarna. Sen var dom mestadels vita och förmodligen de första skridskorna som bröt mot lagen som sa att skridskor får vara i vilken färg som heslst, så länge de är svarta.

Sen hade ju Frestadius Movember året om och den ska han ha. Respekt!

Magnus P.I, gå och lägg dig.

***

Den framgångsrikaste spelaren som spelat i bägge klubbarna är ju utan tvekan Michael Hjälm, även om om denna korttillverkare ville kalla honom något annat.

***

Oj, vilka fina matchprogram vi hade på den tiden, eller hur? Bra bild, härligt innehåll och spelarbeskrivningarna. Återkommer till detta vid ett senare tillfälle.

***

Träffade förresten ett helgjutet fan från 80-talet på gymmet igår som jag försökte pumpa på anekdoter från möten med MODO när det det var som hetast. Han kunde dock inte hitta en enda sekvens att rapportera mellan lagen med hänvisning att MODO aldrig varit ett lag att reflektera över. -Man hatade att möta Djurgården, AIK eller Färjestad, men MODO? Nä, det var en match man visste man skulle vinna om man ens orkade åka dit. Dom betydde verkligen inget. När jag försöker pressa personen på ett enda minne från en MODO-match blir det en situation i en match där MODO har en jätte till back, Ulf Thors (Only bara 189 cm) som hamnade i en tät sargsituation som fick Rolf Älvero (Only typ 161 cm) att krypa ut mellan Thors ben. Så viktig är denna match typish. Som lite OT till denna historia så var denna person bäste vän med min äldre bror (då bosatt i Umeå) och när de fick nys om att ett gäng gav mig och mina hockeypolare skit för att vara hockeykillar i en by utanför Boden reste de med buss upp, planerade en setup med oss och spöade skiten ur nämnda gäng. Sen kunde vi lira hockey hockey i lugn och ro. Suck it sideways, Julle och ditt förbannade pack!

***

Veckans musikaliska inslag blir förstås det intro jag ännu denna dag förknippar med MODO och som jag varit inne på lite ovan. Jerry Williams och Git it!

***

Vad har ni för speciella minne av MODO? Skriv en kommentar…

Trevlig helg!

4 thoughts on “Lördagsmixen Special #158

 • 9 november, 2019 kl. 10:45
  Permalänk

  Någon som noterade att det står Mikale Hjälm på Mikael Hjälm’s foto? 🙂

  Svar
 • 9 november, 2019 kl. 11:44
  Permalänk

  Anekdoter från MODO matcher?
  Kommer ihåg första hemmamatchen säsongen 87/88, alltså när vi var regerande svenska mästare.
  Det var väl snudd på slutsålt och Modo hade en stor klack med sig som tog upp hela N (visst hette bortastå så tidigare?).
  I första periodpausen gick typ hela lövenklacken över och trängde sig in bredvid modoiterna! -Tror ni det skulle kunna ske idag?
  Det var ganska hätsk stämning och det haglade snusdosor, ölburkar, mynt och annat mellan klackarna. En kille framför mig fick bokstavligen en propp (alltså gammal porslinssäkring) på överläppen som sprack och det forsade blod.
  Micke Hjälm hade gått tillbaka till Modo och vi sjöng ”Vi skickade hem, Micke Hjälm”…..det var inte så populärt hos dom röda. 🙂
  Minns inte hur matchen gick eller om det var en bra match, alla hade fullt upp med matchen på läktaren.
  Men det blev inga större incidenter faktiskt, förutom de där sakerna som flög mellan klackarna.

  Svar
 • 9 november, 2019 kl. 12:31
  Permalänk

  Thors var center och Frestadius hade 21:)

  Annars är väl Molla värd att uppmärksamma som spelare i Modo och ledare i Löven.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: