Läget Serben??

Löven4ever har bytt några ord med Erik Wikström, den unge tränaren som med Löven som moderklubb via uppdrag i såväl Frankrike som Danmark numera åter verkar i Sverige. Erik nämns av många som ett stort framtidsnamn och själv berättar han bl.a. att han nyligen blev pappa och han ibland haft för bra koll hur det gått för Löven och därigenom kommit glad till en presskonferens efter en förlust med det egna laget. Att få arbeta för Löven på något sätt skulle vara både självklart och hedersamt, den stora drömmen skulle vara att med de återvändande 87:orna och med Green Devils i ryggen slå Skellefteå i en avgörande kvalmatch och på så sätt kvalificera Löven till Elitserien.
 
Hej Erik, allt väl och hur har året börjat?
 
– Tjena. Jo tack, året har börjat bra med 3 vinster på 3 matcher. Men den bästa dagen var nog den 1 dec 2009 när jag blev pappa till Theodor Vikström.
 
Stort grattis i efterskott Serben, de flesta inom "hockeyfamiljen" känner till ditt smeknamn. För de som inte gör det hoppas vi du berättar varför du kallas så?
 
– Det började med att Lars Stenmark (Sportchef i TSK) tyckte jag såg ut som en serbokroat med alla mina guldkedjor m.m. vilket ledde till serben, inom hockeyn är jag mera känd som serben än som Erik.
 
Berätta lite om ditt nuvarande uppdrag och vad tycker som är allra roligast med det och ifall det är något du saknar eller något som kunde vara bättre.
 
– Jag jobbar som rektor för Gimo ishockeygymnasium samt högstadiehockeyn, jag valde detta jobb denna säsong istället för att stanna i Danmark (Herlev Hornets) eftersom jag och Malin väntade barn. Det är ett roligt uppdrag med positiva och fokuserade elever. Vid sidan av detta har jag coachat Arlanda Wings J18 elit, vi var 20 min från allsvenskan och att få möta IF Björklöven J18 vilket hade varit en fantastisk bedrift för klubben Arlanda.
 
I vilken roll skull du helst vilja verka, är det tränare eller eventuellt sportchef och jobbar du helst med juniorer eller seniorer? Försök gärna motivera dina svar.
 
– Alla uppdrag jag haft har varit roliga, det spelar ingen roll om det är juniorer eller seniorer utan det viktiga är vad man har för stunder och vad man kan göra av sitt material/lag samt vilken typ av människor som du har att jobba med. Jag var själv 25 år när jag tog mitt första seniorlag och personligen är det viktigare vad du kan än vad det står i passet.
 
För några år sedan drog du i väg från stan och nu har du hunnit samla på dig viktig erfarenhet. Vilket eller vilka av uppdragen som du haft har gett dig mest och i så fall varför och på vilket sätt?
 
– Självklart är det uppdragen jag haft utomlands som coach i Frankrike (Hc Gap) och Danmark (Herlev Hornets). Att som ansvarig coach i dessa länders Elitserie få jobba utomlands är någonting helt annat än här i Sverige där allt kan hända. Jag har fått otroliga kontakter med folk som NHL-scouter, agenter, spelare man haft.  Att bygga upp en bra verksamhet i en förening som Vallentuna hockey var också roligt men utomlands är en upplevelse, det skulle vara fler som provade att arbeta utomlands.
 
Följer du hur det går för Löven och har du i så fall några tankar eller förklaringar till varför säsongen blivit som den blivit?
 
 – Jag har följt Löven varje dag sedan jag åkte, i bland mera än mina egna lag….ha ha. Jag hade mobilen i fickan under en match i Frankrike när Löven mötte Sundsvall borta en lördag och om man vann gick man till superallsvenskan tror jag. Detta var runt jul och min gode vän Andreas Sävenskog ringde och meddelade resultaten. Vi (Gap) förlorade men jag gick till presskonferansen glad eftersom Löven vann i Sundsvall, inte så populärt kanske men en gång lövare ALLTID lövare. Elitishockey går i stora drag ut på att vinna. Vinner du inte kan det gå troll.
 
Har du sett några av Lövens matcher och vad har du i så fall för tankar kring det du såg?
 
– Sett hemma mot Västerås och Bofors samt borta mot Väserås och Almtuna. 
 
Du ses av många som en coming man och föreningens stora löfte på tränarsidan. Är det pressande, sporrande och vad har du tankar kring in egen framtid och nu närmast den kommande säsongen?
 
– Håller du på med hockey som tränare är press någonting dagligt, speciellt inom elithockey där vinster stavas framgång. Det är bara roligt och hedrande om det är så att IF Björklöven ser mig som en coming man, visst det är inte många som är fostrade i klubben som tränare som tagit steget ut. Framtiden i denna bransch är alltid oviss, inget är klart för nästa säsong.
 
Har du något långsiktigt uttalat mål som att coacha i Elitserien eller liknande?
 
– Mitt mål är att någon gång i framtiden coacha Lövens A-lag sedan gäller det att man lever i nuet och gör så bra jag kan med nuvarande uppdrag får att överhuvudtaget få chansen att göra detta.
 
Min stora dröm är att slå SAIK i en avgörande match i kvalserien i Umeå Arena med Green Devils i ryggen som sjunger ut North Power. På isen finns alla mina spelare födda 1987 som kommit hem för att spela upp laget.
 
I skrivande stund är det väldigt många frågetecken i och kring Lövens organisation. Bedros Sakayan slutar som VD, osäkert med Sirviös framtid sportchef och därtill går kontraktet ut med Fagervall. Ditt namn brukar nämnas som ett önskat namn, hur sugen skulle du vara på att arbeta för Löven på något sätt?
 
– Skulle aldrig fundera på någonting annat än JA om Löven hör av sig,  jag ser det som en självklarhet och hederssak att flytta hem och jobba i min moderklubb. Utan Löven skulle jag aldrig fått dessa chanser som jag fått och därför vill jag gärna med mina erfarenheter och kontakter i ryggen självklart ge tillbaka .
 
Stort tack Serben, vi hoppas snart se dig inom Lövens organisaton på något sätt!
 
– Tack själva för att ni ville intervjua mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: