Krönika: Apropå, ”Avgå alla!”

Vi skriver tisdag den 23 oktober och efter 10 omgångar var vi nog inte många som såg denna inledningen på säsongen 2018/19 komma. Inför säsongen och efter en fin försäsong var vi rätt haussade. Nu tyvärr nästjumbo med blott 9 poäng på kontot och i morgon en ren jumbofinal borta mot Tingsryds AIF.

Headcoach Joakim Fagervall är lite av starke man i vår förening. Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Vad har då fallerat?

Det är så klart en hel del, men att haka på drevet ”Avgå alla!” kommer jag då aldrig att göra.

Vi har fått en hel del intressanta kommentarer här på bloggen kring bl.a. att intresset från både spelare och fans kanske var större då vi lirade i dåvarande division 1. På något sätt rätt intressant och jag kan aldrig nog sluta imponeras av hur fint och stort det var att ex.vis Jon Palmebjörk lämnade Örebro HK i SHL under säsongen 11/12 för att lira i ettan med Löven. Han var lite av en pionjär och därefter följde fler som ville vara med på resan tillbaka igen. Det tyder så klart på ett verkligt klubbhjärta. Här också så klart värt att nämna att ex.vis Acke Hellström nobbade rätt feta tyska bud för att slutföra uppdraget med att ta Björklöven tillbaka till den näst högsta ligan.

Men var det då mer klubbhjärta från spelarna då samt ett större engagemang från fansen?

Frågan är svår att direkt svara på, nu tänkte jag i stället skriva en del kring säsongen 18/19.

Klubben Björklöven, vår historia.

Klubben bildades 1970 efter en lokal sammanslagning och även om vår historia inte är alltför lång gillar jag den. Vi tog vårt hittills enda guld 1987 då vi hade ett sanslöst snuskigt bra lag. Tre Kronor tog även VM-guld det året med flera gröngula spelare. Utöver guldet har vi två silver och den senaste säsongen vi spelade i högsta ligan var säsongen 00/01 även om vi därefter såväl säsongen 01/02 som 06/07 spelat kval till den högsta serien.

Då hette den Elitserien, men sedan juni 2013 kallas den numer SHL.

Vår historia är inte alltför lång, den är ändå väldigt gröngul och som jag ser det är historian något fint, snarare än att den skulle behöva bli en onödig belastning. Men bara för att vi är ett rätt klassiskt lag med ett guld är det ju inte den verkligheten vi har i dag. I dag ska vi inse vart i näringskedjan vi är och så klart sätta realistiska, men lite utmanande mål utifrån det. Sett till ekonomi, organisation, varumärket och intresset för klubben ska vi vara ett etablerat topplag i denna liga, jag kan inte se det på annat sätt.

Organisationen

Genom en fin ekonomi i balans har vi under de senaste åren kunnat stärka vår organisation än mer. Men med tanke på vår ekonomi genom bl.a. ett otroligt fint publiksnitt är det frågan om vi investerat tillräckligt i den primära sporten eller om vi möjligen köpt en lite för stor kavaj genom onödigt lull-lull? Man arbetar sedan ständigt i viktiga samhällsprojekt som de rätta färgerna alt. gröngul kompis i strävan på att uppfylla sin vision som Sveriges mest älskade hockeyförening.

Klubben tog för ett par år sedan ut en tydlig riktning när man skulle locka hem Joakim Fagervall till klubben igen, Jocke fick alltså sparken från Löven tidigare och har sedan dessa avverkat fyra olika klubbar.

När Fagervall som möjligen den sämst bevarade hockeyhemligheten den silly season presenterades som GM för Björklöven var hemligheten inte så hemlig och rollen med en GM för klubben helt ny. Där och då ville klubben skilja på VD-rollen där fokus skulle ligga på bl.a. ekonomi, organisation och varumärke medans det rent sportsliga skulle ligga på en GM. Vad den rollen egentligen gick ut på, vad som uträttades och vad som ev. blev outrättat har jag ärligt ingen aning om. Jag tycker alltid svaren kring den rollen varit lite svävande från Jocke själv och även om funktionen GM möjligen behövs kändes den där och då lite konstlad i jakten på att locka hem Fagervall igen.

När jag skrev lull-lull syftade jag bl.a. på de mentala tränarna, fystränare Öhman samt en satsning när även J20 skulle ges bästa tänkbara förutsättningar.

Vi har en fin historia, ett starkt varumärke, stor organisation genom bl.a. ett högt publiksnitt och rejäla ekonomiska förutsättningar, i bland är dock känslan att kavajen blir lite för stor och att vi kanske inte prioriterar det sportsliga helt optimalt.

Sportchef Fredrik Grönberg

Under förra säsongen insåg klubben till slut att allt-i-allo Fagervall behövde en avlastande hand i rollen som sportchef då matcherna duggade tätt och en coach inte har tid eller möjlighet att inventera trupp, scouta spelare under säsong. Det blev sedan Fredrik Grönberg som återigen presenterades som sportchef, de enda uppdrag han som haft som sportchef är för övrigt hos just bara Björklöven. En liten reflektion bara.

Att Björklöven ska ha en sportchef är helt klart, uppdraget att båda sätta en trupp som att fixa resor och dessutom coacha laget är en övermäktig uppgift. Om den ändå rätt oprövade Grönberg är rätt sportchef för en klubb som Björklöven har jag ingen aning om. Här kanske framöver värt att luska i vad som hände med scouten Jay Dow i Oskarshamn som presenterades i början på året. Jag tänker ifall han fortfarande är kvar, om vi har ett mer utbyggt scoutnät jämfört med tidigare eller hur det egentligen fungerar.

Vid många intervjuer och när utrymme ges så pratar Grönberg gärna om klubben i stort och en strategisk resa, varumärket och rätt värderingar. Helt klart är klubben stor och varumärket etc. fantastiskt viktigt, men jag vill nog ha en tydlig sportslig ledare som främst pratar sporten hockey och reflekterar krasst kring våra poäng och det rent sportsliga resultatet vid eventuella intervjuer.

Vi har en VD i Anders Blomberg som ansvarar över det andra, så ser jag det.

Kontraktet med sportchef Grönberg sträcker sig över säsongen 20/21 med klausul efter säsongen 18/19.

Spelartruppen 18/19

Sedan förra säsongen många spelare ut och då så klart en hel del nya in, nyförvärven tror jag ska tillskrivas både sportchef Grönberg som headcoach Fagervall. Vi var rätt många som ifrågasatte ifall man verkligen ersatt alla poäng som vi tappade genom Farley, Hutchings, Lindqvist, Ottosson samt Talaja. Här var dock receptet jämn produktion från alla enheter, alla skulle se sig som potentiella hot och att vi under säsongen 17/18 varit för beroende av för få producerande spelare.

Redan tidigt kändes det lite märkligt och möjligen en aning naivt med den tanken och förhoppningen att alla blir offensiva producerande balojor spelare bara för att man säger det, då man haft andra roller de senaste åren.

Men truppen i stort sätt ombyggd med en ny målvakt, tre nya backar samt åtta nya forwards. På förhand var det frågetecken kring vår rätt oprövade målvaktsduo Pettersson/Masiello, en del målade ut vår backsida som möjligen ligans starkaste och sedan då en otroligt tung och rätt fysisk forwardsuppställning.

När det kommer till truppen så ser jag det som ett delat ansvar för både sportchef Grönberg som coach Fagervall. På så sätt inga egentliga ursäkter vid uteblivna resultat, har man satt i hop detta lag efter eget huvud och det berömda systemet gäller det att leverera. Det finns ingen att gömma sig bakom, det finns heller ingen annan att skylla på.

Headcoach Joakim Fagervall

Fagervall har i sitt team även assisterande Jesper Jäger, målvaktstränaren Ekman, Team Manager J-O Eklund samt de mentala coacherna Jansson/Holmström utöver trion som svarar för equipment.

Förut hade vi det väldigt turbulent på så många olika positioner under flera säsonger och genom den tappade kontinuiteten blev det hart när alltid varken hackat eller malet. Sportchefer kom och gick, den senare fick alltid ärva en del spelare av sin föregångare och på samma sätt fick vi nya tränare som kanske inte varit fullt ut involverad i trupprocessen och på så sätt inte kunde ställas till svars. Det här tycker jag ändrats något på senare tid när ex.vis TJ/Åkerblom till sin andra säsong gavs möjlighet att ändra bygget och truppen inför 16/17. Här kanske tålamodet var ovanligt kort i inledningen på säsongen 16/17 när TJ fick gå redan efter några få matcher. Den säsongen ändå väl kaotisk med inte mindre än två sparkade huvudtränare i dels TJ men även Markus Åkerblom.

Därefter har vi haft duon Fagervall/Jäger och jag tycker enligt ovan att en tränare som varit med så länge och garanterat hade en hel del att säga i rollen som GM även om vi hade Dalle Johansson som sportchef har ett väldigt stort ansvar i den trupp vi nu ser på isen.

När det kommer till truppen så ser jag det som ett delat ansvar för både sportchef Grönberg som coach Fagervall. På så sätt inga egentliga ursäkter vid uteblivna resultat, har man satt ihop detta lag efter eget huvud och det berömda systemet gäller det att leverera. Det finns ingen att gömma sig bakom, det finns heller ingen annan att skylla på.

Kontraktet med tränarduon Fagervall/Jäger sträcker sig över säsongen 19/20.

Försäsongen 18/19

Möjligen att det på försäsongen sammantaget gick lite väl lätt och att vi dessutom fick mål och poäng ifrån ”fel” spelare. Under de sex första matcherna t.o.m. SCA-cupen och finalen mot Mora som vi dessutom vann på övertid såg det oförskämt bra ut. Att vi sedan gick ner oss något mot Luleå och sedan genrepade lite sådär (fast med en seger mot Vännäs) gjorde väl ändå att känslan inför MODO-premiären möjligen var något rubbad.

Det jag menar med produktion från ”fel” spelare var att KHK-kedjan så långt väldigt produktiv och under försäsongen troligen vår genomgående bästa enhet. Vi såg dessutom många poäng från Lukas Ericssons klubba, inte han heller normalt en producerande spelare.

När sedan många s.k. experter, tränarna själva tippade oss rätt högt och vi genom KHK-linan, Ericssons poäng ändå producerat offensivt kanske vi fick en övertro, eller i vart fall ett lite falskt kvitto om vart vi verkligen stod. Det gäller att skilja på försäsong och den riktiga, det är trots allt inga poäng som delas ut under augusti och början på september. Så enkelt är det.

Spelarna i truppen

Som beskrivet ovan en hel del nya spelare in och då ex.vis KHK behöll bara två spelare från förra säsongen och i stället valde att bygga nytt och ungt valde vi en annan väg genom att plocka in mer rutin och då bl.a. en trio i Cruseman, Lundberg och Söder från just Karlskrona. Här blev dessutom de två förstnämnda presenterade just innan laget gick på is varför truppen inte körde en gemensam fys på samma sätt som man gjorde i fjol.

Vad det ev. spelar in har jag ingen om, men på något sätt kom dessa spelare in betydligt senare jämfört med de andra och då innebar det samtidigt att två andra spelare slitit hela sommaren kanske med en förhoppning om att vi vart fall få en chans i början på säsongen. Vad spelarna själv tänkte har jag ingen om, men oftast pratar man utåt i termer av att vi fokuserar på den trupp vi har. Alla ska ges chansen etc.

Resultaten!

Ja, så här i efterhand känns det som att något hände redan efter SCA-cupen och inför mötet med Luleå. Så långt hade vi visat upp både ett bra försvarsspel som en fungerande offensiv. I den matchen havererade dock PK, totalt släppte vi in 9 baljor och möjligen smög det sig redan där in någon form av osäkerhet. Mot Vännäs i genrepet inledde vi sedan darrigt, nu är vi i grunden så mycket bättre än dem att vi till sist kunde vinna tämligen komfortabelt.

I premiären mot MODO såg det sedan inget vidare ut och även om det var ett helt annat MODO än det vi mötte i augusti så inledde vi tävlingssäsongen på sämsta tänkbara sätt. Att vi sedan fick med oss en straffseger från Norrköping och en trepoängare mot SSK har detta ändå inte riktigt räckt till. Insatserna har inte sett bra ut och i takt med förlusterna har laget inte gått att känna igen.

Vad göra?

Ingen lätt fråga så klart, sedan är det så många olika faktorer som både påverkar och även påverkas av hur man nu väljer att agera. När drevet går, vilket det gör tämligen fort vid denna gröngul klubb är det ”Avgå alla!” som det snabbt och tidigt ropas på. Det är väl ett rätt enkelt drag och samtidigt ett tydligt yttryck för ett befogat missnöje, då vår klubb ändå har goda förutsättningar för denna liga och man sedan inte direkt ser en utväxling i form av mål i kassen och poäng i tabellen. Iaf inte som motsvarar både rimliga förväntningar och våra förutsättningar, såväl då ekonomiskt som organisatoriskt. Jag tycker ändå inte att avgå alla är särskilt konstruktivt eller någorlunda rimligt, det är därför inget heller som skulle kunna rädda den här säsongen.

När det kommer till truppen så ser jag det som jag skrev ovan som ett delat ansvar för både sportchef Grönberg som coach Fagervall. På så sätt inga egentliga ursäkter vid de nu aktuella resultaten, har man satt i hop detta lag efter eget huvud och det berömda systemet gäller det att leverera. Det finns ingen att gömma sig bakom, det finns heller ingen annan att skylla på.

Jag läste även att Mr Madhawk skrev följande efter KHK-matchen, just innan det att Ljusteräng fick lämna TAIF. Detta då apropå att både Fagervall som Ljusteräng torde hänga löst med tanke på inledning.

Om Björklöven skulle välja att sparka Fagervall, vilket jag är helt övertygad om att klubbens sportchef Fredrik Grönberg och styrelsen i klubben nu överväger, så kan det mycket väl vara så att man kör en intern lösning, då Jesper Jäger kliver upp som huvudtränare, och fystränaren, och tidigare spelaren, Stefan Öhman, kan då bli assisterande tränare.

Jag har hört det viskats om den lösningen, men jag har ingen aning om klubben tänker verkställa det.

Givetvis snurrar det rykten och då branschen som sådan är osunt (??) resultatinriktad är det inte så konstigt att frågan ställs om Fagervalls framtid eller att rykten florerar. Grönberg har tidigare dementerat detta i VK (länk) och det ska väl främst ses som kutym när förtroendet utåt är på topp ända fram till dess att något nytt presenteras, det gäller för övrigt spelartruppen i stort som förändringar på ledarsidan. Här också väldigt märkligt ifall det rykte Madhawk hört det viskas om, när två tränare tillsammans ansvarar känns det märkligt att förändra på så sätt att endast den ena får gå. Visserligen en ekonomisk aspekt så klart, men om det ska förändras så ska en ny ev. coach /resurs etc. i så fall sättas i förarsätet. Duon Fagervall/Jäger i mina ögon gemensamt ansvariga så här långt.

Men då jag vill värna viss kontinuitet på viktiga positioner även om jag inte delar Fagervalls syn på hockey är det inte ett tränarbyte som jag främst förespråkar. Möjligen att man först ödmjukt måste inse att det något korrigerade spelsättet inte fungerat till 100% under 18/19, då gäller det att i den delen börja om på nåt sätt igen. Ifjol var det defensiven tillsammans med bl.a. Otto och Farley som tog oss till slutspel. Fast egentligen kanske man måste gå ut och tydligt deklarera vad säsongens målsättning utifrån denna inledning är. Man har pratat om att tävla om något annan än final är märkligt, nu tycker jag klubbens framtid är betydligt större och sett till inledningen känns ingenting självklart i detta läge. Vi har iaf inte råd att åka ur ligan, så mycket kan vi nog slå fast.

I genrepet slog vi visserligen Vännäs rätt klart, men frågan är hur resultatet skulle bli i dag då vi har ett rätt stukat självförtroende medans Vännäs som vunnit 8 av 11 elva matcher troligen skulle anta utmaningen med stor entusiasm.

Men även om ledarstaben enligt mig borde ges mer tid så är det något som måste till i detta tämligen prekära läge, jag tycker många gånger att det oftast är en tränare som i bland för enkelt offras trots att det är spelarna på isen som kanske inte gör jobbet fullt ut. Detta oavsett ifall de inte köpt spelsystemet, eller drar jämt med varandra eller tränare.

Just nu ingen klar uppfattning om, känsla kring dålig stämning i truppen eller att Fagervall skulle ha tappat omklädningsrummet på något sätt. Vid vissa avbrott eller time outer kan man ändå ifrågasätta ifall killarna lyssnar eller om Fagge ritar på tavlan inför döva öron och ointresserade spelare. Men något måste ändå hända, här tycker jag främst att ansvaret faktiskt ligger främst på spelarna..

De är trots all de som är på isen och med ett något korrigerat spelsätt, ev. att truppen förändras på något sätt kan vi in lite energi som kan ge laget lite boost och en knuff i rätt riktning. Ett par förändringar kan såväl vara tillskott av nyförvärv som att man ev. tvingas bryta med någon spelare. Jag tänker mig här bara ett par korrigeringar och då med tillskott av erkänt offensivt samt producerande spelare.

Med någon tidig seger kommer därefter ett ökat självförtroende och sedan kan det förhoppningsvis börja rulla på igen, för den sakens skull ska vi inte börja drömma om final i vår. Men vi kanske kan rädda säsongen iaf och att vi får drömma vidare nästa säsong.

Vad tycker du annars om lagets inledning och vad tycker du själv att man borde göra..? Fältet som vanligt fritt.. vem vill börja?

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

11 thoughts on “Krönika: Apropå, ”Avgå alla!”

 • 23 oktober, 2018 kl. 09:43
  Permalänk

  Dow var på matchen i Oskarshamn. Satt bakom mig å fyllde sitt block med något varjefall.

  Svar
 • 23 oktober, 2018 kl. 10:33
  Permalänk

  Det stora problemet som jag ser det är att Löven inte har det Spelar material som krävs för att hela tiden ligga på och checka en hel match!
  Enligt mig måste man ibland välja sina tokrusningar för att spela ett styrspel i stället!
  Sen måste man ju börja att hitta av mål med riktiga skott och inte bara handledare från kanten med en målvakt med fri sikt!

  Svar
 • 23 oktober, 2018 kl. 10:39
  Permalänk

  En bra början borde vara att ställa en konkret fråga till Calle Johansson om han kan tänka sig att ta rollen som dirigent för backarna, här finns kunnande och rutin så det räcker och blir över,Calle är dessutom duktig på att sprida optimism och skapa ett klimat där spelare kan växa och utvecklas samtidigt som man finner glädjen i det man jobbar med. Jesper Jäger är således prio ett att göra sig av med! Försvarsspelet över hela banan är grunden till att det sett ut som det gjort hittills. Här finns inte det kunnande som krävs på den här nivån hos J.J. Börja där och låt Fagervall och Johansson tillsammans hitta nya vägar att vandra på med spelarna så tror jag man kan rädda den här skutan…Som sagt det är meningslöst att köpa större öskar då båten sjunker, det är klokare att plugga igen hålet där vattnet läker in….

  Svar
 • 23 oktober, 2018 kl. 11:10
  Permalänk

  Jag vill minnas att Jens Öhman använde en liknande filosofi med 4 jämnbra kedjor som skulle nöta ner motståndarlaget. Det ledde till typ 20 raka förluster. Jag fattar inte varför klubben testar samma sak igen när det uppenbart inte fungerar

  Svar
  • 23 oktober, 2018 kl. 11:15
   Permalänk

   ”Den som inte kan minnas sitt förflutna är dömd att upprepa det”(George Santayana)

   Svar
  • 23 oktober, 2018 kl. 17:01
   Permalänk

   Håller helt med och det gör mig riktigt förbannad.

   Svar
 • 23 oktober, 2018 kl. 11:30
  Permalänk

  Jag tror att matchen mot smålänningarna blir en vattendelare. Förlust ger tändvätska för förändringar !

  Svar
 • 23 oktober, 2018 kl. 11:45
  Permalänk

  Ytterst är det spelarnas ansvar och inga andra! Att man tex inte tycker ledaren (JF) valt rätt spelsystem eller inte tycker som sina kedjekompisar får man lägga åt sidan. Som betald spelare på denna nivå har man ett ansvar. Det finns några som tar just det ansvaret men dem är just nu en minoritet. Jag är övertygad om att man inom laget diskuterar förändringar och vad man kan göra och några mår säkert riktigt illa över den situation man är i just nu. Dock kan en ny röst göra att man blir positiv igen och Calle J kan vara en väg. Dock behöver man inte göra sig av med stabspersonal för det. Släppa på träningsmängd tror jag också kan vara rätt då spelare i många matcher ser tröga ut i benen. Hur ligger vi i träningskvot ställd mot vad andra HA-lag har? Vad jag förstått så ligger vi väldigt högt i mängd. Rätta mig om jag har fel. Hoppas dock på en vändning onsdag kväll och sedan en riktig islossning på fredag. Go Löven Go!

  Svar
 • 23 oktober, 2018 kl. 13:00
  Permalänk

  Fagge är realist. Han får gå tillbax till sportchef.
  Grönberg får ta moppetaxi hem till Bromma, för att aldrig visa sig här.
  Ring Walt in eller Boork, konsultbasis tills kontraktet är räddat.
  Grönbergs kontrakt kvittas ekonomiskt mot de två ” mentala coacherna”.
  Börja om till sommaren.

  Per Kenttä kanske är sugen på ett coach jobb igen?

  (Moppetaxin betalas genom insamling med skrammelbössor utanför Psykakuten)

  Svar
 • 23 oktober, 2018 kl. 18:31
  Permalänk

  Visst finns det än anledning med kontinuitet men när det ser ut på detta vis måste huvuden rulla. Det är trots allt supportrarna som står för merparten av ekonomin och nu har vi alla bara magont.
  Jag bor själv i skåne o har helt sluta gå på matcherna här nere pga att det ser ut som det gör. Oftast så stänger jag även ner cmore efter typ halva matchen. Där är inget spel, där är ingen glädje. De har inget försvar ingen som tar tag i saker. Masiello är vår bästa spelare o även han gör många grodor. Det säger väl allt. Acke står knappt att känna igen överhuvudtaget. År efter år släpper vi till sjukt mycket frilägen eller så är de sop-rena i slottet…..
  Jag är sååå trött på eländet o kom inte o säg vi måste stötta o bla bla. Det är ju f-n det ända vi gör
  Trodde verkligen JF skulle avgå själv men han fortsätter ju dravla om att energin i laget är bra o dittan o dattan. Batteriet självurladdas inför varje match iaf så då måste man ju byta batteri eller hur?
  Tack för ordet

  Svar
 • 23 oktober, 2018 kl. 19:27
  Permalänk

  Fagge måste ju lämna om de nu är hans lagbygge, och sen in med två topp-spelare så vi iaf har en PP-lina. Annars lär de gapa väldigt tyst i hallen, tråkhockey som inte ens ger betalt är de ingen som vill se. Var helt annat när vi spelade lika usel hockey men hade Kevin Lindskog som rädda oss match efter match, då hade vi iaf 2-3 snipers som målade så man kunde ändå ha hoppet uppe. Men som vissa att skylla på spelarna är ju helt befängt, alla nya forwards överpresterar iaf poängmässigt. Wiklund producerade bättre förra året men året innan var som i år.
  E.Lundberg 0,7p i snitt mot senaste två säsongerna 0,24/0,17. S.Selin 0,5p mot 0,56/0,29. F.Cruseman 0,4p mot 0,1/0,35. K.Söder 0,2p mot 0,06/0,11. O.Lyrenäs 0,2p mot 0,15/0,14. A.Wiklund 0,1p mot 0,46/0,08.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: