Krönika: 2 000 min gröngul show!

Så här långt under säsongen 19/20 har vi spelat 33 matcher, det innebär samtidigt inkl. våra övertider 2 000 min och 35 sekunder gröngul show. Detta då utöver tre straffavgöranden där vi vunnit två av dessa. För efter alla de miljoner som strösslades bort i fjol har vi genom nye sportchefen Per Kenttä fått helt annan avkastning och utväxling den här säsongen.

Jublande Löv Foto: Lucas Norlin

Årets sista dag och det börjar bli dags att summera 2019, förra säsongen tycker jag nu vi lämnar därhän. Jag hoppas att de styrande i klubben på både kansli och i styrelserum dragit värdefulla erfarenheter.

I en klubb som Björklöven ska man aldrig någonsin behöva sätta sig i en sådan sits att det blir kontrollår och att licens för spel i HockeyAllsvenskan bygger på dispens. Så är det bara! Sedan då att det kortet hade man bara en säsong av fem att nyttja.

Men hösten 2019, herre jisses!

Headcoach Joakim Fgaervall Foto: Lucas Norlin

Defensiven

Headcoach Joakim Fagervall har återgått till att coacha backar efter att under två säsonger coachat forwards.

Utöver ligans bästa keeper i Cannata och en otrolig backup i Pettersson har Fagervall fått mer puckskickliga backar i Cooper, Deilert, Larsen och sedan även Palmquist. Lägg därtill utveckling på både Häman Aktell som Tornberg och sedan då karaktärsspelaren Hellström kvar sedan tidigare. När vi sedan lånat ut Popovic (Teg SK och numer Örnsköldsvik) har vi även Stenvall i truppen. Just nu alltså åtta backar.

Med den här defensiven har vi så här långt bara släppt in 51 mål och tagit hela 77 poäng. I snitt alltså finfina 1,55 mål och 2,33 poäng varje match. Det är helt galet egentligen.

Men en bra offensiv vinner du matcher, men med en kanonmålis och ruggigt tät defensiv vinner du mästerskap! 

Fast det är sedan gammalt, men defensiven helt klart en av grundbultarna i detta bygge.

Offensiven

När Fagervall återgick till backarna och försvarsspelet fick vi in lite nödvändig ny energi i form av ass. coach Robert Kimby.

På samma sätt även här ett helt annat mtrl än vad vi sett de senaste säsongerna, förut ropade vi fans efter någon eller i bästa fall två högerfattade skägg. Nu ser det helt annorlunda ut med flertalet högerfattade lirare och man undrar möjligen ifall vi kanske behöver i vart fall någon brunkare eller en lite elak djävel.

Alltså inte som förut med alla tre i kedjan och rakt igenom alla fyra linor, men kanske i alla fall någon?

Men här det nya tider och nu har vi på våra 14 forwards i truppen åtta leftare och inte mindre än sex rightfattade, därtill har vi släppt OSL under säsongen till Tingsryd. Jag skulle troligen formera om linorna för lite bättre balans på just den fronten, men herre jisses..

91 Crandall leder interna poängligan Foto: Lucas Norlin

Vem kunde sedan i somras tro att vår 3:e lina i slutet på 2019 skulle bestå i Olle Liss – Fredric Weigel – Pontus Andreasson? Där har ändå Pontus stått för ett sanslöst bra första säsong i HocekyAllsvenskan, att han som sistaårsjunior i fjol lirade i Hanhals i HockeyEttan kan man verkligen inte tro.

Utöver nyförvärv i Hutchings, Vesel, Crandal, nämnda Andreasson, Liss och Weigel har vi fått se en förvandling de luxe på främst både Selin och Wiklund, här bör vi även nämna Söder som gör ett bra jobb. Lägg här till Linkan, Lundberg, de båda Eriksson och inte minst kapten Andersson, nu kan vi sätta samman fyra linor. Det blir då även fyra linor som verkligen kan hota.

110 mål framåt på dessa 33 matcher ger 3,33 mål per match och med det skulle vi landa på cirkus 173 mål. Klart mer än de 144 mål när jag skattade detta poängsnitt (länk) per spelare. Men det då byggde det på topp 6, ingen kunde då ana denna trupp eller detta tabelläge vid den här tidpunkten.

Så det går inte heller att komma ifrån att på samma sätt har offensiven uppgraderats rätt rejält, även det betyder mycket.

Special teams

Här har spelet stundtals hackat lite och även om vi under perioder känt lite torka så är våra siffror på dessa 33 matcher rätt häftiga.

32 mål och 24,43% i PP, 3:e bäst i ligan!

13 mål insläppta och 87,74% i PK, bäst i ligan!

Här är det som jag skrivit tidigare också otroligt intressant och värdefullt att bara BIK Karlskoga spelar till sig fler lägen i PP som att Tingsryd AIF är det enda lag som bjuder motståndaren på färre lägen till PP. Otroligt värdefullt även det, små men ack så viktiga detaljer.

Här har vi ju dessutom ett rejält hot i PK när #29 Wiklund tillsammans med #40 Selin bjudit på tre mål i den spelformen, Därtill ett fjärde från #19 Söder.

Vi har egentligen mtrl nog att sätta samman ett par heta PP som ett par stabila PK och det utan att behöva slita på mtrl onödigt ojämt.

Jag tycker ändå att totalen på 112,17% visar att vi så här långt behärskar båda spelformerna. Det kan komma visa sig så oerhört värdefullt framöver.

Skadorna

Det var en rätt illa bevarad hemlighet att vår nya sportchef skulle heta Per Kenttä, jag tvivlade heller aldrig på att han skulle sätta samman en intressant trupp oavsett budget.

Men efter det att han höll sitt första tal som sportchef på Umeå Folkets Hus vet vi att han dessutom petat lite i försäsongsträningen och de olika testmomenten, vi ser även ett annat grundspel som har varit konsekvent från första träningsmatch och väldigt tydligt även över dessa 33 matcher.

Men en ytterligare aspekt av säsongen är ifall Per Kenttä verkligen behöver bron för att ta sig till Teg. Jag trodde inte någon var kapabel att sätta sig över skadeförbannelsen vi sett de senaste säsongerna och man nästan tar för givet. men om någon skulle lyckas med även det så är det väl just Kenntä?

Visserligen har vi några gubbar som missat en del matcher under 19/20, men skadorna har så långt kommit rätt utspritt i både lagdel som tid och genom både bredden och djupet i truppen har vi inte varit lika sårbara.

Peppar, peppar.. Bara hoppas att detta håller i sig, men vi vet sedan tidigare att geniet Kenttä bl.a. sparat det mest av lånen ifall just detta skulle kunna komma, och då skapa behov av lånade spelare.

Hockeytemplet A3 Arena

Nu är visserligen ligaledande Löven även ligans bästa bortalag med ett ständigt underbart stöttande bortafölje av Söderlövare, men vi ska nog inte heller blunda för det faktum vad A3 Arena betyder både för killarna på isen som för ekonomin. Laget för övrigt även ligans bästa hemmalag.

Foto: Lucas Norlin

Publiksnittet så här långt:

 1. Björklöven, 4 507 st.
 2. MODO, 3 423 st.
 3. Timrå, 3 334 st.
 4. VIK, 3 100 st.
 5. AIK, 2 791 st.

Här kan vi även jämföra med 4 564 st. för bröderna Marklunds från Norra Västerbotten och 3 154 st. för nykomlingen Oskarshamn i SHL för att inse att snittet är starka papper alla dar i veckan.

*

Det finns så klart hur mycket som helst att ta med sig från hösten 2019, det har här var iaf ett litet försök peka på några avgörande moment. Fortfarande är man så prövad som gröngul Lövare att man tror att säsongen bara är en dröm och man väntar på att någon ska väcka en!

*

Måtte ingen göra det.

Dina reflektioner och tankar kring vår inledning på säsongen och främst då hösten 2019?

Fältet som vanligt rätt fritt..

* * *

Dina spel lägger du hos vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

6 thoughts on “Krönika: 2 000 min gröngul show!

 • 31 december, 2019 kl. 11:40
  Permalänk

  Snyggt kritat Mackan 👍

  Svar
 • 31 december, 2019 kl. 11:57
  Permalänk

  MVG För löven under 2019. Mycket stavas Per Kenttä.

  Svar
 • 31 december, 2019 kl. 12:32
  Permalänk

  Som du säger så undrar man fortfarande om det är en dröm. Kan Björklöven vara såhär bra?

  Svar
 • 31 december, 2019 kl. 12:37
  Permalänk

  För mig är Kenttä den enskilt bästa värvningen genom tiderna till Björklöven, det är helt galet vad han lyckats åstadkomma på så kort tid. Man undrar hur han lyckats hitta spelare som Palmqvist och Cannata. Cannata måste vara den bästa importen någonsin i allsvenskan och Palmqvist, vilken back ! Helt otroligt att han inte varit inne på ett enda baklängesmål på sina 13 spelade matcher ! Nytt rekord?
  Sedan gör Vesel mycket nytta i det tysta, hans är ingen flashig spelare men om man följer honom så ser man vilket jobb han gör. I stort sett så har alla spelare varit grymma och dom som är kvar från förra säsongen ( med något undantag ) tagit otroliga steg, är det Stefans sommarträning som ger resultat ?

  Sedan ser man av naturliga skäl en helt annan glädje i laget i höst än under förra säsongen både hos spelarna och Fagervall. Tror att Fagervall inte kunde / orkade få ut sin potential som tränare när han förra säsongen blev tvungen att arbeta med dubbla roller, det sliter.
  Jag tycker att Kimby fått alldeles för lite ”cred” och uppmärksamhet under hösten i mina ögon har han kommit in med mycket energi och säkert lite nya idéer till laget. Tycker man ser att han tar betydligt större ansvar i sin roll än sin föregångare, Kimby är också ett mycket viktigt nyförvärv av Kenttä.
  Höstens resultat är helt makalösa även om spelet inte riktigt fungerat under november och december som det gjorde i början av säsongen så har vinsterna fortsatt komma vilket är det viktigaste. Trots serieledning så är känslan att det finns mer att ta ut ur laget och att vi inte sett det bästa ännu, det kommer. Men med det sagt så vägrar i alla fall jag ta ut någon hockeyallsvensk final hur bra det än ser ut förrän det är helt klart poängmässigt, man är ju en luttrad löven supporter.

  Som sagt VÄCK MIG INTE !!

  Önskar bloggen och alla gröngula spelare, ledare samt fans ett riktigt Gott Nytt År så hoppas jag att vi alla får ett underbart 2020 men framförallt en underbar vår !

  Svar
 • 31 december, 2019 kl. 23:49
  Permalänk

  Jag saluterar eran bevakning av Löven och erat engagemang! Jag vill också hylla alla supportrar som efter otaliga år av undermåliga prestationer och felaktiga rekryteringar äntligen får uppleva någon typ av framgång. Jag hyser den största ödmjukhet över alla som gått på matcherna de senaste åren trots undermåligt spel. Det är för det här som vi har genomlidit förluster mot Kovland. Det är för det här vi har släpat oss till ladan i minus 24 grader och snöstorm i Januari för att se en match i allettan mot ett lag från någon gudsförgäten stad.

  Och ståplats H. Green Devils. Vad kan man säga? Ingenting. Allt känns futtigt. Inga ord kan beskriva vad ni har betytt genom den serie- och spelmässiga öken som alla lövare genomlidit de senaste åren. Trots att alla visste att det förmodligen skulle bli förlust har ni likt förbaskat stått på H och sjungit, hyllat och supporterat löven. Njut för allt i världen. Det är ni, ursäkta uttrycket, så jävla värda.

  Det är våran tur nu.

  Svar
 • 2 januari, 2020 kl. 10:06
  Permalänk

  Klart att spelarna från ifjol tar stora steg framåt när dom fått bättre självförtroende iom resultaten. Men den stora skillnaden är ju att dom används på rätt sätt i rätt roller nu.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: