– Klyftan mellan HA och SHL blir orimligt stor!

I går del ett av den rätt omfattande intervjun med Björklövens VD Joakim Gustafsson, i dag kommentarer han dessutom bl.a. förslaget till nytt licenskrav, tv-avtalet och tankarna kring ev. en-kronas match.

Detta då bland så mycket annat. Håll till godo!

Tjena Jocke, för fjärde räkenskapsåret i följd ett positivt resultat. Det visar väl att Björklöven iaf mår bra på det ekonomiska planet?

– Ja absolut, vi har ett relativt starkt eget kapital och en god likviditet i princip genom hela säsongen vilket naturligtvis underlättar arbetet. Dock är det en skör tråd varje år mellan röda och svarta siffror beroende på utfallet av de sportsliga resultaten men det är bara att lyfta på hatten för alla i och runt Björklöven som gör det här möjligt.

Under förra säsongen dels högre publiksnitt än på länge, sedan den uppmärksammade och hyllade kampanjen #derättafärgerna tillsammans med reklambyrån punktPR. Vilka ytterligare faktorer ser du som de främsta till att både AB och IF återigen visar ett positivt resultat?

– Organisationen skulle jag säga. Alla gör ett grymt jobb för klubben och lägger ner otroligt mycket själ och hjärta i arbetet. Säljavdelningen med Michael Dahlèn och Simon Ahlberg har levererat goda resultat på partnersidan och jobbat oerhört hårt för att skapa fler intäkter löpande under hela året.

Sen har vi en ekonomiansvarig i Anna Persson som gör ett fantastiskt jobb. Hon är precis som jag inte särskilt förtjust i oförutsedda kostnader och har en bra känsla kring ekonomin överlag i både bolaget och föreningen.

Om vi då i samband med ekonomin ska prata lite kring de föreslagna nya licenskraven, förslaget pekar bl.a. på fyra miljoner i eget kapital för lagen i HockeyAllsvenskan. Vad har du och Björklöven för tankar kring de förhöjda licenskraven?

– Jo, såg att det låg som ett förslag och jag är generellt sett positiv inställd till hårdare tag gällande ekonomin. Det viktiga är att man är med och tävlar på samma villkor och att de som bestämmer om tex kontroll år är konsekventa i besluten. Om förslaget det röstas igenom förutsätter jag dock att det ges ett par år för de klubbar som inte har de pengarna i kassan att nå dit men att man sedan är konsekvent.

Nästa fråga blir så klart då det nya tv-avtalet som kommer ge SHL-lagen ca 15 ggr så mycket i ersättning som lagen i HockeyAllsvenskan får, är detta verkligen rimligt?

– Jag har inget att säga om själva avtalet i sig, mer än att det bara är att gratulera SHL till en bra affär, men klyftan mellan HockeyAllsvenskan och SHL blir orimligt stor. SHL som är högst upp i näringskejdan måste också se till vad som är bäst för svensk hockey. En bättre ersättning för de Hockeyallsvenska klubbar som slussar upp spelare i SHL kan vara en bra start.

Jobbar ni klubbar i HockeyAllsvenskan på nåt särskilt sätt tillsammans gentemot Hockeyförbundet etc. för att stärka er position gentemot SHL?

– Nej, inte mot förbundet men det är klart att vi klubbar diskuterar hur HockeyAllsvenskan kan bli starkare överlag. Det är en stående punkt på dagordningen. Sedan är det upp till HockeyAllsvenskas VD att driva frågorna framåt och verkställa.

Nästa fråga blir då det rätt känsliga ämnet och tyvärr att fler och fler klubbar i HockeyAllsvenskan hamnar i beroendeställning gentemot klubbarna i SHL genom farmar- eller bara ”samarbets”avtal. Redan i dag i vart fall fyra mer eller mindre uttalade samarbeten och genom tv-avtal etc. är väl tyvärr risken att ligan går mot att bli en renodlad farmarliga, hur ställer sig klubben Björklöven till detta?

– Jag tror att klubbar med en stark och trygg egen identitet som Björklöven, aldrig kommer vilja vara någon ”farmaklubb” och hamna i en beroendeställning till något annat lag, i någon serie. Däremot har jag inget emot att man har en god dialog med en eller fler klubbar och så länge det är en win- win- win situation.

Nästa fråga möjligen lite teoretisk, men även om Björklöven aldrig skulle vilja skriva på ett avtal som innebär ett rent ”farmaravtal”, hur långt kan man enligt din och klubbens uppfattning gå i samarbeten med lag i SHL och fortfarande värna klubbens egen identitet, historia, kultur, stolthet och lagets fans etc.?

– Otroligt svår fråga att ge något rakt svar på eftersom synen på var gränsen går och hur man ser på frågan skiljer sig väldigt mycket från person till person – även i teorin.

Så är det, sedan så klart väldigt svårt att sia om framtiden och även Björklöven själva har pratat i termer av spel i SHL 2020. Men hur tror du att seriestrukturen ser ut säsongen 19/20, ser vi möjligen en utökad SHL och har vi kvar HockeyAllsvenskan därunder och tror du i så fall vi ser fler eller färre samarbeten med lag i SHL jämfört med i dag?

– För oss handlar det i första hand om att få ordning på det sportsliga och börja prestera enligt den plan som finns framtagen. Vi måste först vara redo och tillräckligt bra att ta upp kampen på allvar innan vi spekulerar för mycket i eventuella förändringar. Fokus ligger hos oss själva.

Jag såg utifrån spelschemat att det blir betydligt färre fredag-/lördagsmatcher kommande säsong. I fjol hade vi 13 matcher mot sju kommande säsong, vad är anledningen till det?

– Först och främst vill jag bara vara tydlig med att det inte är klubbarna som sätter spelschemat. Det gör ligan. Därefter får vi ett utkast på ett preliminärt schema där det ges möjlighet till vissa ändringar, så länge som det passar de andra lagen som blir inblandade. Det är väl en ca 370 matcher som skall spelas och vi har aldrig varit helt nöjd med schemat men utifrån det första utkastet vi fick är det betydligt bättre nu. Även om vi skulle velat ha ett par fredagsmatcher till.

Jag noterade även att det tyvärr inte blir någon match i T3 Center under mellandagarna, finns det någon naturlig förklaring till det?

– Vi blev tilldelad en match dagen innan nyårsafton som vi flyttade till ett annat tillfälle. Jag hade gärna spelat match i mellandagarna men just i det här fallet bedömde vi att vi ett annat tillfälle blir bättre rent intäktsmässigt.

De senaste säsongerna har det alltid varit en uppskattad enkronasmatch, finns det någon sådan planerad för kommande säsong och vet du redan nu vilken match det kommer bli?

– Vi står och väljer mellan två datum där det hade passat men det är ett par faktorer som skall klicka innan vi bestämmer oss. Håller med om att det är en riktigt härlig tillställning!

Noterade också att det var drygt 1700 säsongskort den 1 juni vid första prishöjningen, spontant låter det bra. Går det att jämföra med föregående år eller den budgeterade försäljningen vid aktuell tidpunkt?

– Vi ligger högre än tidigare säsonger så här långt men det är fortfarande en bit kvar till att nå målet. Det finns en tydligt plan hur vi går vidare och känslan är att vi kommer ligga en bit högre än ifjol till premiären.

Ni presenterade tidigare i veckan den sportsliga organisationen kring A-laget, juniorsidan etc. och presentationerna väckte lite nyfikenhet. Jag hoppas du kan utveckla lite kring några av rollerna.

Ni presenterade bl.a. ett treårs-avtal med John Jansson som ska arbeta med psykologisk utveckling och utbildning på individ-, grupp- och ledarnivå. Vad finns det mer att säga kring Johns erfarenhet på området och vad hoppas ni konkret få ut av detta samarbete, dels för klubben i stort men även rent sportsligt på isen?

– Vi har påbörjat en långsiktig satsning där vi ska bli bättre på att utveckla spelare och ledare inom Björklöven. John har en gedigen erfarenhet och kommer arbeta väldigt brett från föräldrar till barn i föreningen till spelarna i våra A-lag.

John har haft ett liknande upplägg i Frölunda och även med Svenska ishockeyförbundet där han var med i ledarstaben som vann JVM-guld. Det handlar inte om snabba resultat men vi hoppas naturligtvis att det skall ge en avkastning på isen.

Klart intressant.. och J-O Eklund blir enligt presentationen Team Manager och ansvarig för alla praktiska arbetsuppgifter kring A-laget. Utöver administrativt ansvar och att han kommer fortsätta sköta att planera resor, verkar J-O nu även ansvara för spelarbudget och ordna lägenheter till spelarna.

Innebär det här att ansvaret för Team Manager utökats och att en renodlad sportchef spelat ut sin roll?

– I dagsläget är det en lösning som passar Björklöven perfekt och handlar främst om att fördela mer resurser in i den aktiva verksamheten. Sedan är det som med allt annat att vi följer upp och utvärderar under resans gång om vi ska göra några justeringar.

Sedan då apropå det här med sportchef och scouting. Ni skrev vidare: ”För att bistå i rekryteringsprocessen har Björklöven vidareutvecklat klubbens scoutingverksamhet med tydligare struktur och utökade resurser. Vi har skapat tydliga ramar hur vi vill att scoutingen ska fungera och investerat i verktyg för att strukturera upp arbetet.”

Här måste jag bara få fråga hur den scoutingverksamheten ser ut rent konkret och vilka resurser ni utökat med?

– Vi har knutit till oss ett antal personer som kommer arbeta med scouting för Björklöven enligt den mall som finns framtagen. Resursmässigt handlar det om fler personer, resor och ett speciellt verktyg för att strukturera upp rapporter och skapa en bättre databas med alla spelare vi följer.

Okej, det lär vi säkerligen få återkomma till.. men av den presentation ni gett kan man se tillskott i form av fys- och mental tränare, äntligen kontinuitet med headcoach Fagervall samt assisterande Jäger på tre år. Däremot verkar mtrl-sidan fått mindre resurser, när nu Kent och Lennart ersatts med f.d. ungdomsansvariga Lars Stenmark på heltid.

Hur har tankarna gått här och kommer Lars klara det två personer skötte tidigare?

– Lars är anställd på heltid, vilket de andra två inte var så inledningsvis kommer han att vara själv men vi har också backup-resurser som kommer att hjälpa till.

 

Tidigare har det sagts att O´learys lämnar T3 Center och här tänkte jag bara få fråga om det är klart med någon ny och i så fall vem som tar över restaurangen, servering vid loger och i barerna?

– Det är endast konceptet O´learys som försvinner. Krögarna fortsätter med en lite annan inriktning som känns väldigt lovande. Det blir i princip samma personal i loger, bar och restaurang men det kommer att fräschas upp och finnas ett bättre och mer varierat utbud på mat och dryck.

Men tanken är att utbud och kvalitéten till besökarna i T3 Center inte kommer förändras även om det blir i liten annan tappning?

– Precis, Björklöven och krögaren Peter Sjöström vill förnya för att göra det ännu bättre för besökarna.

Sista frågan blir lite mer off season, trots allt sommar och snart börjar väl folk gå på semester.. Har du något smultronställe att tipsa om, nåt man absolut inte borde eller får missa i sommar?

– Jag har egentligen inget supertips mer än att jag skulle vilja passa på att önska alla gröngula en lugn och skön sommar. Själv ska jag njuta någon vecka av att bara vara hemma och ta igen värdefull tid med barnen och blivande frun.

Låter inte fel, stort tack än en gång Jocke och grattis till ännu ett fint ekonomiskt resultat och kring infon om det andra. Ha nu en riktigt skön och uppiggande sommar!

– Tack själva!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: