Jonas Grundström – Resan från konkursöverklagan till i dag rätt häftig!

I dag får ni möta Björklövens ”styrelseveteran” Jonas Grundström som gör sitt sjätte år i styrelsen som bl.a. var med och tidigare försökte rädda klubben undan konkurs. I dag tänkte bloggen att vi hör med honom själv om resan från Div 1 till där klubben är i dag. Sedan då ifall han skött sommarträningen bland mycket annat, möt nu Jonas Grundström.

Tjenare Jonas, hur är läget så här i slutet på årets silly season och med rätt kort tid kvar till ispremiären? – Hallå där! Jo tack, svårt att klaga tycker jag! Fantastiskt väder och semester här uppe i Umeå, så läget är bra! Bara att ladda batterierna inför en ny spännande säsong!

Så är det, men har du skött din försäsongsträning och klarat de egna satta testvärdena?Ha ha, nja jag vet inte det riktigt. Blir allt oftare påmind om att man inte längre är ung och lovande rent fysiskt, så det är en kamp att hålla uppe formen, men jag försöker så gott det går. Skulle nog behöva Stefan Öhmans stöd här, kanske föreslår till nästa år att det är obligatoriskt att alla styrelsemedlemmar är med under försäsongsträningen, ha ha.

Ingen dum idé, men du kanske kort vill presentera dig själv först och även berätta om hur och varför du till sist satte dig i Lövens styrelse? Ja, det bör jag kanske. Jonas då, 43 år, uppvuxen i Vännäsby, bor i Stockholm med fru och två barn, utbildad ekonom och jobbar idag som verksamhetskonsult på ett företag som heter Climber. Har ett rätt stort sportintresse, framför allt fotboll och ishockey då såklart. Den tid som blir över efter jobb, familj, träning och diverse sport läggs väl då bland annat på att vara med och försöka styra Löven i rätt riktning. Är inne på mitt sjätte år i styrelsen.

Och hur jag hamnade i styrelsen, alltså jag har nog alltid brunnit rätt hårt för Björklöven och har alltid haft åsikter om allt från spelare och spelsätt till, ju äldre jag blev, också kring hur klubben sköttes. Efter att jag utbildat mig och själv jobbade som Ekonom, började jag höra av mig till dåvarande ledning med Bedros i spetsen och ifrågasätta allt oftare. Och allt kulminerade ju då 2010 då klubben hade 24 timmar kvar på sig att få fram kapital.

Jag jobbade på rätt hårt de timmarna och ringde runt och härjade för att förstå hur mycket som krävdes och sen försöka hitta de pengarna och därmed förhindra konkursen. Jag var nära men nådde tyvärr inte hela vägen fram pga. diverse snart preskriberade anledningar, men jag tror mitt samtal till Johan Björk var en bidragande faktor till att han dagen efter startade gruppen ”Rädda Björklöven”. Jag var sen involverad i det arbetet med Björk, Ulf Hjertstedt och Leif Danielsson med flera för att sätta nya budgetar, förstå vilka pengar som krävdes och sätta ny affärsplan för att kunna börja om.

Och du vet ju hur det gick, vi överklagade konkurs och överlevde, men blev av med elitlicens trots att vi ansåg att vi hade det som krävdes på plats. Efter den intensiva perioden blev det rätt lugnt för mig i 1-1,5 år, sen var jag på första träningen augusti 2012 och träffade Fredric Åkerblom av en slump, han är en gammal vän till mig och satt då i styrelsen. Vi började prata om det jag varit involverad i kring räddningsarbetet, det ena ledde till det andra och sen blev jag tillfrågad.

Om jag inte är helt fel ute är det väl du Mikael och Mats som suttit längt och på så sätt borgar för värdefull kontinuitet, även då i styrelsen? – Jo men så är det, jag och Micke kom in 12/13 och Mats året efter, så vi har onekligen kunnat behålla en grupp under en längre tid vilket jag anser har varit, och ÄR, oehört viktigt. Vi har ju tjatat mycket om vikten av kontinuitet trots alla byten av sportchefer, tränare och klubbdirektörer, vilket har setts av vissa som rätt motstridigt. Men man måste förstå att i alla organisationer, och inte minst i så offentliga och från alla håll påpassade föreningar som Björklöven, så händer det väldigt mycket jämt. Det blir lätt turbulent. Kontinuiteten är då livsviktig i själva planen, dvs. det vi vill Björklöven skall stå för och hur vi skall ta oss dit. Björklöven skall äga planen, så när en ny sportchef, ungdomssportchef eller tränare anställs får den vår plan i handen, inte tvärtom. Likaså en ny klubbdirektör. Dit har vi tack vare kontinuiteten på styrelsenivå tagit oss tycker jag, vilket känns väldigt bra.

Eftersom du och Mikael klev in något tidigare har ni ju också varit med på resan från Div 1 till då femteplatsen och slutspel förra säsongen. Kan du säga något spontant om den resan och även klubbens utveckling? – Ja, vart ska jag börja. Jag var ju egentligen med redan tidigare som sagt så jag vet ju exakt var vi stod både sportsligt och organisatoriskt där första säsongen i division 1. Och att jämföra det med där vi är nu är rätt häftigt.

Starkaste minnena är nog ändå från första året i styrelsen då vi gick upp från Ettan. Vi jobbade hela året oerhört hårt för att skapa en förening i balans både organisatoriskt och ekonomiskt. Vi kapade alla kostnader som gick förutom spelarbudgeten för att där satsa fullt ut. På våren inför kvalserien när vi jobbade med budget inför nästkommande säsong jobbade vi med tre budgetscenarion- Scenario 1 var att vi tog oss upp till HockeyAllsvenskan, scenario 2 var att köra ett liknande försök till att ta oss upp om någon mot all förmodan skulle vilja finansiera det, och scenario 3 var att i princip stänga ned och bli ett Teg/Vännäs. Det var dom marginalerna vi hade.

Så att efter slutsignalen mot Piteå få gå ut i mittcirkeln och titta ut över alla 6002 på plats och känna att vi som förening gjorde det, kommer nog för alltid vara ett av mina finaste sportminnen. Nu är vi i ett helt annat läge. Vi har urstark ekonomi och en riktigt bra organisation på plats, både på kansli och sportsligt på alla nivåer, nu handlar det bara om att omvandla allt detta till framgångar på isen. Men det kommer.

..sedan tänker jag även att klubben tagit stora kliv även på fler sätt dels med höjt publiksnitt och kanske genom det fina ekominska resultat de senaste fem åren, även uppmärksammade kampanjer genom #derättafärgerna och nu senast Gröngul kompis. Finns det något att säga kring det? – Jo, det har vi definitivt. Det är viktigt att förstå att det är så mycket mer än det som händer på isen när A-laget spelar som måste vara på plats för att lyckas som förening. Vi måste hålla koll på våra grejer och vi måste leva som vi vill bli sedda. Då är ordning och reda på ekonomin och kampanjer som bygger det vi vill stå för livsviktiga. I den långsiktiga plan vi jobbar efter så har vi tre huvudsakliga fokusområden med målsättningar och handlingsplaner – Sporten, Ekonomin och Varumärket. Alla dessa tre är oerhört beroende av varandra och måste alltid vara på agendan för både oss i styrelsen och för de som jobbar hos oss, och inte minst också spelar med oss.

Utan att bli för detaljerad, finns det något generellt du kan berätta kring hur ni i styrelsen arbetar. Hur ofta ni träffs och vilka typer av frågor ni främst hanterar? – Det är väl ingen rocket science direkt, det är rätt vanligt styrelsearbete som i vilket företag eller organisation som helst. Vår roll är ju att sätta riktning för den operativa verksamheten där Klubbdirektören/VDn med sin organisation blir de som skall genomföra. Vi träffas ungefär varannan månad och fokuserar då på uppföljning mot vår långsiktiga plan samt diskuterar mer framåtriktade strategiska frågor. Och mellan mötena har vi alla i styrelsen specialistområden som vi står till tjänst med till verksamheten om de känner att de behöver den. Det kan vara försäljning, ekonomisk specialistkompetens, kontaktnät etc.

Men om vi sedan backar bandet lite, innan du satte dig i styrelsen.. har du någon egen bakgrund som hockeyspelare eller har du kanske följt laget från ståplats H? – Jag blev tokigt hockeyintresserad redan som 7-åring när jag såg en av SM-finalerna från 1982 på TV, men jag har tyvärr aldrig spelat Ishockey, vilket är något som jag ångrat i hela mitt liv egentligen. Jag kan fortfarande som 43-åring vakna upp på natten av att ha drömt att jag helt plötsligt blivit sjukt duktig på att åka skridskor, ha ha. Så det är nog snarare att jag är uppvuxen på ståplats H.

Som 10-åring sprang jag och ringde på hos de i Vännäsby jag visste åkte på alla matcher och bad om att få åka med i baksätet, för att sen springa upp själv till klacken, hitta plats där jag kunde se nåt och sen försöka sjunga med så mörk röst som möjligt. Så många minnen från den sektionen. Ska erkänna att jag även idag lite nu och då på bortamatcher smyger in i klacken för att få sjunga av mig. Men säg inget till nån om det.

För oss fans är ju silly season alltid fängslande och lite intressant, men hur gör du själv för att lindra hockeyabstinensen under dessa sommarmånader? – Jag är lite av en periodare faktiskt. Säsongen är oerhört intensiv med rätt mycket jobb och starka känslor åt alla håll så jag behöver en rejäl break från hockeyn några veckor under sommaren. Då har jag fotbollen istället. Alltid älskat engelsk fotboll, har säsongsbiljett på Nya Söderstadion och båda sönerna spelar också i Hammarby så flyttar fokus till bollen där en stund. Men att säga att jag stänger av helt och inte följer silly season skulle vara att ljuga, jag tycker också att det är oerhört intressant och spännande.

Det är den helt klart. Du bor ju inte i stan och kanske därför ser mest bortamatcher under en säsong, hur många matcher brukar du se live på en säsong? – Oj bra fråga, har inte reflekterat över hur många. Men ända sen jag flyttade ned till Stockholm -99 så har jag och mina vänner varit på många bortamatcher i ca 20 mils radie från Stockholm. Så det blir en del matcher varje år. Sen försöker jag vara uppe på fem till tio matcher här hemma också.

..och annars följer du laget via C More eller sociala medier etc.? – Ja absolut. Ska ärligt säga att varje match som inte ses live blir för mig en blandning mellan C More, VKs livetjänst och Swehockey.se. Det beror på hur matchen går och hur mycket matchen betyder. Om vi säger så, jag må vara rätt stabil och trygg i styrelserummet och all övrig tid då beslut behöver tas, men under match där jag inte kan påverka, tar supportern över i mig och jag blir rätt labil. Många matcher avslutas i källaren hemma i villan på tillräckligt långt avstånd från fru, barn och alla andra som ev vet vem jag är. Bäst så.

Ha, ha.. så kan det vara. Men är det någon av de andra arenorna som i dina ögon sticker ut på något särskilt sätt, alltså den allra finaste respektive den allra sunkigaste? – Här ska man väl passa sig för vad man säger antar jag för att inte skaffa sig ovänner i onödan. Men jag skulle nog säga att jag tycker att Södertälje har en fin hemmaarena med bra potential, Leksand naturligtvis likaså. Gillar trycket det kan bli i Västerås och i Norrköping när deras fans är på humör för det. Sen kan jag väl tycka att det finns en del mer att önska av ishallen i Uppsala som ju måste vara en av Sveriges kallaste hallar trots sin storlek, eller? Och Johanneshov bör väl också nämnas. Nu var det länge sen jag upplevde det, men ett fullsatt sunkigt hov är mäktigt. Jag har dock som de flesta andra ”Söderlövare” en rätt komplicerad relation till Hovet med tanke på alla de matcher som där väl kanske inte spelats eller slutat som man velat…

Var det någon särskild match eller någon specifik situation du minns lite extra från föregående säsong? – En säsong innehåller så oerhört många situationer och sessioner så det är alltid svårt att peka ut några specifika kan jag tycka. Men om vi pratar grundserie så skulle jag nog säga vändningen mot Leksand i första hemmamatchen för säsongen, derbysegrarna mot MoDo och avslutningen på serien då vi visade oerhörd mental styrka i det pressade läge vi var i.

Skulle jag sen peka ut en specifik situation som nog betydde oerhört mycket för oss, som var en stark orsak till att vi i princip endast var ett bortdömt mål från att möta Leksand i nästa playoff-fas, var vändningen mot Pantern och då Cody Murphy’s fantastiskt starka 5-4 mål i OT.

Jonas Grundström minns Murphys 5-4 mot IK Pantern lite extra. Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Vad har du för favoritspelare genom alla tider i Löven och varför är det just honom? – Well, konstlar inte till det här, säger nog dött lopp mellan Tore Ökvist och Sasja Beljavskij. Och skulle jag krydda det med någon nutida spelare så skulle jag säga Alexander Hellström för det han gjorde för oss förra svängen och det han kommer göra för oss den här.

..och då apropå favoritspelare i klubben, de som verkligen satt Löven på den stora hockeykartan. Just nu fyra tröjor i taket om man bortser från guldet, senast 2011 var det #17 som pensionerades. När tror du vi ser nästa nummer som pensioneras? – Bra fråga som jag tyvärr inte kan ge nåt bra svar på, inget som diskuterats på styrelsenivå på sistone. Är nog en fråga för Bornefjord & Co som har bra känsla för det där.

Näst sista frågan, för oss fans är väl inte försäsongen kanske lika med hård träning. Möjligen att man i normala fall tänder grillen en extra gång. I sommar ska man dock vara väldigt försiktig, men vad lägger du helst i vanliga fall på grillen och vad har du i glaset? – Just nu tänder jag inga grillar just pga. torkan men när det väl blir ok igen kommer jag nog slänga på några välmarinerade kycklingfiléer eller några Salsiccia och som sällskap till det någon god lager, säg en Luma Lager från min tidigare granne Nya Carnegiebryggeriet.

Det lät inte fel och stort tack att du tog dig tid Jonas, nu fortsätter vi räkna ner mot såväl ispremiär som de kommande träningsmatcherna! Ha en fin fortsatt sommar! – Tack själv, ja snart kör vi igen!

* * *

Alltid lite intressant att få höra i vart fall en del av snacket bakom och även få ett ansikte på en person som varit med på hela resan, riktigt häftig att Jonas även var med tidigare och försökte rädda klubben när det var en hotande konkurs ett dygn bort. Sedan då scenariot ifall vi hade blivit kvar i Div 1, men njuter vi i stället av den fina resa vårt gröngula klubb gjort.

Inte sant?

Kommentarer, reflektioner eller tankar? Fältet som vanligt rätt fritt.

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

5 thoughts on “Jonas Grundström – Resan från konkursöverklagan till i dag rätt häftig!

 • 25 juli, 2018 kl. 23:42
  Permalänk

  Lite av gåshud när man ser tillbaka på vad föreningen Björklöven lyckats med senaste åren. Hoppas vi kan fortsätta lyfta i samma fina anda.

  Svar
 • 26 juli, 2018 kl. 06:24
  Permalänk

  ”jobbar idag som verksamhetskonsult på ett företag som heter Climber”

  ”kommer jag nog slänga på några välmarinerade kycklingfiléer eller några Salsiccia och som sällskap till det någon god lager”

  ”men jag har tyvärr aldrig spelat Ishockey, ”

  /l

  Svar
  • 26 juli, 2018 kl. 10:05
   Permalänk

   ..och med den kommentaren ville du mena vad lukas?

   Svar
 • 28 juli, 2018 kl. 19:28
  Permalänk

  Intressant intervju. Är oerhört tacksam att de som jobbat så hårt sett till att vi nu har en bra ekonomi. Nu vill vi se att laget också på isen tar nästa kliv.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: