Jens Hellgren

Bloggen hade som ni säkert redan vet ett längre samtal med Jens i fredags. Det har funnits många frågetecken och i vart fall några av dessa blev uträtade. Att Jens ännu inte fått någon budget att hålls sig till eller plånbok att handla spelare för är så klart ett problem, men den positive Hellgren som alltid vill se möjligheter och det positiva i allt är övertygad om Löven kommer ha ett slagkraftigt lag på isen i höst.

Välkommen till Umeå och Björkarnas stad, även om det knappast var så här du tänkt dig den första tiden i Löven!

– Tack så mycket!

Nekad elitlicens och nu talar väl tyvärr det mest för div 1, tankar runt och spontan kommentar kring det? Har chocken lagt sig  eller tycker du fortfarane det känns lika hopplöst som oss fans?

– Verkligen inte lika hopplöst, jag är positivt lagd och vill alltid se allt så positivt som möjligt. Det är viktigt att alla tillsammans nu knyter näven, även om inget till 100% är klart så pekar väl det mesta mot Div 1. Bestämmer sig föreningen för att ta sig tillbaka så tror jag vi är tillbaka i allsvenskan inom 10 mån.

Ryktet med 15 lag i allsvenskan då, har du hört det och hur troligt är det att både Sundsvall och Löven lirar i Allsvenskan 10/11?

– Jodå, jag har hört det och jag tycker det borde vara den rätta vägen att gå. Jag är övertygad om att Sundsvall inte kommer att tas bort. Men ifall man vill arbeta efter devisen hellre fria än fälla så borde både Löven och Sundsvall spela allsvenskt. Jag vill samtidigt säga att jag har full förståelse för de som tycker bolaget inte gav sina leverantörer någon egentlig chans och på så sätt utnyttjade läget. Men att Löven ska dömas utifrån hur regelverket kommer se ut framöver är inte heller riktigt. Rent juridiskt tycker jag vi har torrt på fötterna, men i det läget Löven varit finns det så klart moraliska aspekter på hur krisen hanterades.

Mitten på juni och truppen har väl aldrig varit så här tunn den här tiden på året, tror du det går att få ihop ett slagkraftigt lag till premiären mot Boden om det nu blir Div 1?

– Fullt övertygad. Vi kommer säkert få jobba dag och natt, men vi vill verkligen bygga ett lag för framtiden.

En del av lirarna själva uttrycker önskemål och förhoppning om att du och Lars ska vara tydliga, handlingskraftiga och agera så snabbt som möjligt. Vet ni förutsättningarna och de ekonomiska ramarna till 100% eller jobbar ni parallellt på antingen allsvenskan eller ettan?

– Jag kan försäkra att vi varit och är så klara och tydliga som det bara går. Men vi har i likhet med alla andra i och runt Löven slitits mella hopp och förtvivlan. Hela tiden nya besked och på så sätt helt olika förutsättningar. Jag tror att vi just nu skissar på den tredje eller fjärde truppen. Vi har en ständig dialog med spelarna även om vi inte ännu till 100% vet de ekonomiska ramarna så har vi kunnat prata med dem och höra deras intresse och inställning.

När hoppas ni få budget och förutsättningarna?

– Jag vet att den nya styrelsen kommer sitta (har suttit red anmärkning) i helgen så jag hoppas vi i början på veckan kan få veta vad om gäller och kan börja bygga på allvar. Det allra viktigaste nu för klubben är att få till en hållbar ekonomi, samtidigt är det viktigt att styrelsen bestämmer vad som ska gälla. Är tanken att vi ska tillbaka till allsvenskan måste vi samtidigt ha både sportsliga oh ekonomiska försuttsättningar till det.

Vi har hört rykten om en spelarbudget på ca 5 miljoner, låter det någorlunda rimlgt ifall det nu blir Div 1?

– Egentligen vill jag inte kommentera några siffror, men spontant låter det väl mycket.

Vi har själva varit i kontakt med några av lirara, Wikström och Öberg bl.a. och då har i vart fall såväl dessa båda sagt sig vara villiga att lira med Löven, dessa borde väl absolut knna stå för rutin och utgöra en del av stommen i det nya unga Löven? Varför har ni inte varit i kontakt med killarna, är de ute ur bilden eller vad är förklaringen? Några skulle säkert avvakta med att göa klart med ny klubb ifall de visste attde igick i framtidsplanerna!

– Egentligen vill jag inte prata enskilda spelare och ifall vi varit i kontakt med dem, men i fallet med Johan måste jag bara säga att det är den spelare från föregående trupp vi haft mest dialog med. Jag tycker det är synd och tråkigt att det målats upp en bild att vi inte varit i kontakt med killarna, sedan har vi såklart också konkurrenter som sett Johans kvaliteter. Men vi hoppas verkligen och kommer att göra allt för att Johan spelar i Löven kommande säsong.

Öberg då, har ni haft kontakt och är han aktuell?

– Vi har snackat med varandra och pejlat läget. Det är viktigt att alla lirare brinner för hockey, för div 1 och för klubben. Det kommer bli nya tider och 99% av spelarna kommer att behöva ha sysslesättning vid sidan av hockeyn. Fredrik är fortfarande aktuell och inte avskriven, men det gäller att Fredrik i likhet med de andra ska brinna för uppgiften.

När hoppas ni själva vara klar med truppen och hur går era tankar kring lirarna som lirade med oss i fjol?

– Svårt att säga, officiellt har vi inte kunnat börja bygga innan budgeten är spikad. Men av de spelare som är kvar från fjolrstruppen har i alla fall ingen sagt blankt nej, trots div 1. Sedan är det viktigt att alla inser att Lövenhjärtat hos spelarna kanske inte slår lika hårt när antalet anbud och bättre kontrakt lockar hos andra lag. Kan också passa på att berätta att vi hade kontrakt med sex spelare varav två utifrån innan allt vändes upp och ned.

Okej, det var intressant.. de utifrån, är de fortfarande aktuella trots Div 1?

– De är aktuella och trots att de sa ja tack till allsvenskan är de inte främmande för Dv 1 heller.

Vi har kunnat läsa om att spelarkontrakten är av standardkaraktär och att lirarna själva var fria att söka sig till nya klubbar. Vad gäller omvänt då, en spelare som absolut inte vill lämna klubben och avstå sin lön, finns det klausul för Div 1 eller är det bara vid samförstånd som ingångna avtal kan omförhandlas?

– I och med överklagan av nämndens beslut är vi kvar i allsvenskan och då måste alla kontrakt som ska omförhandlas göras i samförstånd. Skulle däremot nämndens beslut stå fast och vi tappar elitlicensen finns det en klausul som innebär att spelarkontrakten inte gäller ifall Löven inte spelar i Elitserien eller Allsvenskan. Vad gäller kontrakten och ersättningen tycker jag det är viktigt att lön och prestation går hand i hand. Man kan få problem med både för hög ersättning och för låg, se bara på Almtuna som presterat mycket bra med små medel.

Du och Lars har tydligt deklarerat att Heino inte ingår i framtidsplanerna, hur resonerar ni kring Qvist och hur har det hittills gått med att hitta alternativ åt killarna?

– Vi har varit väldigt tydliga med att Aki Heino inte ingår i framtidsplanera, varken på kort eller lång sikt. Vi har helt enkelt bett Akis agent hitta en ny klubb, vi har inte haft kontakt på slutet men vi hoppas på en situation så att alla blir nöjda. Vad gäller Eetu är situationen lite annorlunda då hans rehabilitering innebär att han förmodligen först är på is och i full träning oktober/november någon gång. Skulle vi vara kvar i Allsvenskan får vi ta ställning till hur vi gör med Eetu lite längre fram.

En del har reagerat rätt starkt på att du och Lars fick era kontrakt med IF och inte med AB, vad är dina egna tankar och har du någon spontan kommentar utifrån dagens minst sagt ansträngda läge?

– Jag har ingen direkt kommentar. Frågor och funderingar gällande våra kontrakt borde rimligen de som skrev de svara på. Varför, hur kontraken skrevs och på det sätt som de gjordes etc. Personligen såg jag en stor sportslig utmaning, jag sa upp mig från mitt civila jobb, tackade nej till x-antal spännande erbjudanden och jag har hela tiden varit inställd på att göra ett djävligt bra jobb med Löven.

Vi har dessutom kunnat läsa att Åsa Ögren uttalat sig och berättatatt det pågår förhandlingar eller samtal gällande era kontrakt. Hon hoppades på samförstånd då det som det verkar bli Div 1 och en helt annan ekonomi. Känns det i dag som du kommer fullfölja ditt uppdrag, hur går dessa förhandlingar gällande eventuell sänkning av lön?

– Vi är beredda att dra vårt strå till stacken, men hur våra samtal gått vill vi gärna hålla internt. Sedan var det lite olyckligt att det först kommer ut att även vi var varslade, eftersom vi har kontrakt har vi aldrig berörts av något varsel. Men där har jag för mig att Ögren senare har varit ute och förtydligat. Jag har absolut för avsikt att ullfölja uppdraget, nu hoppas man bara att allt ska klarna så vi kan bygga truppen på allvar.

Jag har full förståelse och repsekt för att denna typ av frågor inte besvaras fullt ut, men visst förstår du att jag ta chansen när jag har möjlighet?

– Absolut!

John Slettvoll förklarade tidigare i media att han var beredd att träna laget gratis. Vad känner du spontant inför ett sånt uttalande och ser du att John på något kan bidra i Löven även ifall du och Lars kommer fullfölja era kontrakt?

– Tyvärr kan jag inte svara på det, jag känner inte John. Men som jag förstått det har John ett stort hjärta för föreningen och han har uppnått bra sportsliga resultat. Om det blir aktuellt längre fram får vi ta en diskussion då.

Ett antal spelare har lämnat för andra lag, vad har ni fått för respons från de andra lirarna i fjolårstrruppen ni pratat med?

– Ingen som ännu inte har gjort klart med ny klubb har i alla fall sagt blankt nej till Löven i Div 1. Sedan gäller det att hitta en bra situation en meningsfull sysselsättning vid sidan av hockey också. Det kommer inte vara lika många heltidsproffs som tidigare.

Har du någon hälsning eller uppmaning till alla misströstande grön-gula Lövenfans runt om i Sverige?

– Spiralen har nedåt jättelänge och det är bara vi själva som bestämmer när det ska vända. Jag tror ifall vi alla jobbar tillsammans kan det komma nåt positivt ur detta stålbad. Det har varit en otroligt tuff tid, men det gäller att hålla upp huvudet och se detta som början på nåt nytt.

Okej, det låter bra Jens.. börjar nästan själv tro på det. Stort tack än en gång och fortsätt jobba på, en säsong i ettan och sedan är vi tillbaka i Allsvenskan.. visst låter det bra, men tror du det är möjligt?

– Se där, redan något ljusare… nu börjar det hända saker. Det viktiga är att alla, Umeå som stad, föreningen, styrelsen, alla i och runt laget, sponsorerna, supportrarna och åskådarna jobbar tillsammans, det ska vara VI i alla lägen.. inte bara när laget vinner. Jag tycker kommunikation är oerhört viktigt och häromdagen svarade jag via mail på frågor som en supporter ställde. Jag tycker det är viktigt att vara öppen och tillgänglig mot både sponsorer och fans.

0 thoughts on “Jens Hellgren

 • 21 juni, 2010 kl. 20:23
  Permalänk

  Vet inte riktigt va man ska tycka, känns ju inte som om man fick nåt nytt direkt. Verkar ju som om allt fortfarande är totalt kaos. Men man får ju hoppas att jens får rätt, dock är ja en aning skeptisk.

  Svar
 • 22 juni, 2010 kl. 08:15
  Permalänk

  Svar till erik (2010-06-21 20:23)
  Inget nytt erik? Jens/Lars har visst pratat med Wikström och Öberg, sedan är det ju märkligt att inte båda parter tycker samma sak!

  Vi fick veta att budgeten snart kommer och spontant lät 5 miljoner lite mycket, knappt några proffs och sedan tyckte iaf jag att kontrakten och deras klausuler var nya uppgifter.

  Att han inte lovade Slettvoll ett jobb och hur samtalen runt deras egna kontrakt gick förstår jag att han ligger lite lågt med. Sedan tycker jag det bara var intressant att höra hun pratar om VI i alla lägen och att kommunikation och öppenhet är viktigt. Jag fick ett bra intryck.

  Svar
 • 22 juni, 2010 kl. 11:37
  Permalänk

  Men tack Jens! Äntligen en inom löven (jag har inte hört många) som talar klarspråk och tycker att lövens agerande inte varit bra i o med detta med konkursen o moralen i hela denna soppa!?

  Jag är ingen ”lövare” men tycker på ett sätt att löven är ett lag som ”ska finnas” i allsvenskan, dock skulle jag tycka det vara väääldigt märkligt om en klubb ska kunna agera hur som helst, ja t o m SJÄLVA lämna in konkursansökan, och sen klara sig! Det skulel verkligen ge fel signaler och jag vill inte att hockeyn hamnar där. Olika åsikter finns alltid men i grunden MÅSTE nån ordning o reda finnas! Tack

  Svar
 • 22 juni, 2010 kl. 18:54
  Permalänk

  Svar till Fredde (2010-06-22 11:37)
  Bra sagt Fredde, tror att fler tycker tycker som du. Kul att du skrev det dessutom. Klart vi tillåter olika åsikter och du har rätt i det alltid måste vara ordning och reda.

  Varsågod, det står dig och andra läsare alltid fritt att lämna kommentarer!

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: