Löven4Evers julkalender, lucka 8

Vi brukar emellanåt låta läsare komma till tals, inte bara genom kommentarer där ni är mycket bra på att föra diskussionen vidare, utan även genom gästinlägg. Idag har vi det sånt. Vi har ju en del som efterfrågar långa textinlägg på morgonen som ett substitut till morgontidningen. Här har ni ett. Julkalenders lucka 8 blir ”Den alternativ sportchefens” tankar om situationen, laget, Tommy Jonsson och Jon Palmebjörk.

8

”Känslorna just nu är många.. Björklöven, laget i mitt hjärta spelar en fantasilös ishockey utan tro på det man gör. Det gör ont att se på.

På upptaktsträffen så blev upphaussade till skyarna av i stort sett allt och alla, kul såklart! Men redan där började jag ana oråd.. Skulle laget som ifjol överraskade alla genom att nästan tråckla sig hela vägen till SHL-kval kunna bära denna vikt på sina axlar säsongen igenom utan att det blir en för tung kostym att bära och leva upp till.. Nu har vi nog tyvärr svaret redan innan jul.. Trots en del förstärkningar i truppen (på papperet) så blir pressen utifrån för stor och materialet viker sig.

Jag ska försöka distansera mig så gott jag bara kan från laget i mitt hjärta och försöka granska truppen så gott jag kan utan att bli för ”blåögd” och på så vis se

-Vad är det för material vi har? -Borde vi ligga högre upp? -Har vi bara otur? -Varför går det som det går? Etc etc..

Vi börjar med truppen.

Målvaktssidan: är det inget fel på även om jag önskade att vi hade en tvåa som kunde vara med och tävla på fullaste allvar om förstaspaden lika Mattson gjorde ifjol. Kevin är fantastisk i sina bästa stunder men man får inte glömma att killen är nyss 23år fyllda. Att lasta så stort ansvar som vi faktiskt gör på honom.. Det känns i mina ögon inte rättvist mot honom. Tycker också att man ser ibland att Kevin ”slutar tävla” och i princip står och ”halvsover” på vissa mål. Lite känsla av uppgivenhet och att man slutat ”tro på det” tillsammans som lag.. Är man där i den fasen redan nu, såhär tidigt på säsongen.. Då är man farligt ute.

Åtgärd: Skulle vid Ollikainens skada redan där och då plockat in en målvakt med ytterligare en dimension.. För att skapa tävlingsmomentet mellan denne och Kevin. Istället för att som nu använt sig av 4 olika målvakter (Werner, Hedman, Bjurö, Hällgren) vilket i mina ögon bara skapar förvirring i truppen.

Backsidan: är enligt mina ögon en TOTAL MISSRÄKNING utan dess like. Vilket såklart är olyckligt men inte alls omänskligt… Felbedömningar har många sportchefer gjort, och kommer så fortsättningsvis att göra.. Så det är Dalle långt ifrån ensam om. Såklart också väldigt skadedrabbade vilket ställt till det en hel del för ledarstaben, men skador har funnits inom hockeyn i alla år och kan inte användas som en ursäkt. Truppen måste ha bredd för att klara av liknande situationer.

Banwell var lite av en chansning likt de flesta transatlanter är.. Ibland går omställningen till europeisk ishockey bra, ibland mindre bra. Och i fallet Banwell så har tyvärr steget inte alls varit speciellt lyckat.

Man tappade både tyngd och hjärta när Acke lämnade, på papperet så hette ersättaren Kalle Ekelund vilket vi alla visste redan på förhand att även om Kalle skulle vara bra så skulle de hjärta som Acke hade aldrig finnas hos Kalle. Tyvärr så visade sig även Kalle GA ska tidigt vara en missräkning. Använder sin kropp alldeles för sällan och agerar inte med pondus och uppblåst bröstkorg utan ser snarare lite rädd och försiktig ut. Och när han väl ska använda sig av sin kroppshydda så sker det pondus och utan tro på att han kommer ur duellen som en vinnare med puck, och därmed blir det bara fel..

Övriga backar anser jag får ”godkänt” men absolut inte mer. Ekesthål-Jonsson har potential och kommer bli bra, men behöver tid att lära sig seniorhockeyn.

Wargh håller på den här nivån sålänge han håller sig till det han ska och inte börjar tro att han är ”Erik Karlsson” och fladdrar iväg i offensiven.

Emmerdahl är en stabil allsvensk back med styrkorna i defensiven.. Ska spela enkelt och då håller han utan tvivel.

Edström är tekniskt sett en skicklig spelare men även han måste ha mer tro på det han gör och sluta vara rädd att saker ska göra ont, då håller även han.

Stefan Andersson är våran absolut bästa back både spelskicklig och ständigt ett hot framåt men för att han ska kunna vara den back han är så krävs en spelartyp likt Acke vid hans sida. Så Stefan får släppa lite av ansvaret bakåt och lägga mer fokus på offensiven..

Bengtsson har vi inte hunnit se så mkt av ännu men han håller utan tvivel på denna nivå.

Emil Wikström är stor och stark och kan absolut vara nyttig för oss framförallt i egen zon framför kasse.

Åtgärd: Här skulle man skeppat iväg Banwell i ett tidigare skede och redan då ersatt honom med mer kilon. När man sedan går omkring och pratar i månader om en 8:e back för att sedan presentera Emil Wikström då blir det bara löjligt. Inget ont om Wikström han behövs.. Men det tar inte 3 månader att landa den typen av spelare, utan känslan är att man letat i blindo efter något annat men när tiden går och man inte lyckas och i takt med att de negativa resultaten ramlar in så presenterar man Wikström lite i panik för att visa att man ”agerar”.

23322026681_51719d9472_z

Mike Banwell ingår inte i Exillövarens framtida planer. Foto:AXELLÖF

Wikström hade man kunnat plocka instället för Banwell redan i ett mycket tidigare skede. Då hade man visat fansen och sponsorerna att man inte är nöjd med hur saker ser ut och att man ”gör något åt det” samtidigt som man vid sidan om fortsatte och leta efter den riktiga förstärkningen. En kopia av Acke. Någon med tyngd som spelare ett stabilt försvarspel med pondus och inte lägger några fingrar emellan utan bara kör på!

Forwardssidan: är det inte något större fel på förutom att vi ibland känns lite ”små” och har problem att ta oss in på mål. Anser ändå att vi har ett av seriens bättre material när det gäller fw, MEN den kunde absolut sett annorlunda och ännu vassare ut. Men när man låst upp en stor del av pengarna på tre spelare #62 #34 #15 och dessa tre inte levererar så har man ett jättebekymmer!

Att man efter fjolårssäsongen inte lyckats lösa ut Lavander är i mina ögon inte annat än ett misslyckande. Kan inte se någon spelare i hans ålder med hans formkurva de senaste åren som lyckats vända en nedåtgående trend till något jättepositivt. Redan där gjorde man ett misstag. När han nu med största sannolikhet missar resten av denna säsong så kan jag för min vildaste fantasi inte förstår varför man inte löser ut honom!?!

Edblom värvades som en producerande spelare men har inte heller lyckats få ut sin fulla kapacitet. Här anser jag ändå att man gör rätt som fortsätter mata honom med istid.. Han har visserligen blandat fantastiska krigarinsatser men mindre bra matcher men viljan finns där och där kommer det att lossna.

Nu till hela Umeås samtalsämne för tillfället Jon Kanon ”skivstång i huvudet” Palmebjörk.

What to do with him?

Har läst diverse olika kommentarsfält om att Jon ska spela PP, förstafemman, att han blir mentalt misshandlad osv osv ja listan kan göras lång, och jag har full förståelse för detta.. Jon är en umeåson med ett otroligt fint hjärta. Inte bara för klubben även utanför rinken så är Jon en fantastiskt din och sympatisk person. Han kom hem till Umeå när klubben behövde något att tro på, något som kunde vara en ljusglimt i de mörker man hamnat i. Han startade ett återtåg och drog genom sin signatur även hem fler hemvändare som till sist tog klubben tillbaka till Hockeyallsvenskan där man hörde hemma. Otroligt fint och vackert gjort och vi är många njöt av hans prestationer och det han bjöd på. Han hade också ett fantastiskt första år tillbaka i HA 2013/14. Iaf poängmässigt.

Är detta då tillräckligt för att två säsonger senare ha ett sk ”frikort” i PP eller första/andra kedjan.. Svar: NEJ!

Speltid förtjänar man, och ni må hävda att det finns många andra som inte presterat.. och ja så är det naturligtvis men där tycker jag mig se en kämpaglöd, vilja och ett jävla krig i varje byte..

Jon räcker tyvärr inte till och det finns inte mirakelmedicin i hela världen som gör att han kommer upp i den nivån.. Hur mycket jag än vill det. Önskar att det skulle gå bra för honom jag gör verkligen det!!

Men beta igenom säsongen 2013/14 och hur det såg ut för honom.. Visst, den var poängmässigt bra men frågar du mig så kan ”även en blind höna hitta ett korn ibland”.

Jon stod och dunkade in mål efter mål nere till vänster om målburen i PP den säsongen.. Men hur många spelmål blev det i spel 5mot5? Betydligt färre än i PP.

Ifjol hade han en miserabel säsong med ramträffar och skadebekymmer etc..

Denna säsong har han testats i olika konstellationer både i 5mot5 och PP och tyvärr så har det inte funkat.. Många hävdar att han fått för lite istid etc, och ja de må stämma att han haft lite för lite istid för att kunna göra massor av poäng. Men det han borde kunnat åstadkomma på denna tid han spelat är att visa upp en attityd och ett kroppsspråk som säger ”jag ska spela” men istället så tycker jag mig se en förvirrad spelare som letar efter något att greppa tag i. Tyvärr tror jag inte att han hittar detta i Björklöven, inte nu, inte denna säsong. Han behöver en ”nystart” hitta glädjen till sporten igen. Just nu åker han bara omkring och funderar på varför det inte funkar och det mår varken Jon eller Björklöven bra av.

Ni är säkerligen många som kommer att tycka att jag är en jubelidiot som vill skeppa iväg Jon.

Men då vill jag be er tänka om.. Såg att det vara någon som skrev att han skulle ha tröjan i taket?! Titta vilka som har sina namn i taket.. Vad gjorde de för klubben, vilka prestationer stod de för och på vilken nivå? Och sedan jämför ni det med Jon och ställer frågan igen.. Bör han ha en tröja i taket?

För vad? Att han öste in poäng i Div1 norra mot lag som Clemensnäs, Kalix, Boden etc.. Sveriges sämst Div1 serie. Och sedan följde upp det med EN bra säsong i hockeyallsvenskan?

Med den logiken borde jag ha en tröja i taket ovanför mejerikylen på Ica Diamanten i Robertsfors där jag sommarjobbade tre somrar i rad. Mejerikylen har aldrig sett så välskött ut, men jag tvivlar på att det är värt en tröja i taket!

Nej nu vill jag att ni lövenfans vaknar till.. Jon håller tyvärr inte, hur mkt vi än vill det. Trist men sant!

Sen är det massor med gnäll på Tommy Jonsson och Sportchef Daniel Johansson..

Ge det tid. Tommy måste få mer tid att jobba med truppen.

När det gäller Dalle Johansson så är han rätt färsk och lär sig mer och mer för varje dag.. Och ja han har absolut kunna göra saker bättre. Men jag är även här övertygad om att han är rätt person att bygga detta. Men även här gäller samma sak.. Tid!

Det är inte i år vi ska gå upp i SHL (inte enligt plan iaf) och även om säsongen inte alls tagit den väg vi eller klubben hoppats på så är säsongen långt ifrån körd. Än finns det tid.

Men då vill jag se lite mer handlingskraft från vår sportchef och lite mer raka rör. Tydlighet i kommunikation ut mot fans/media/sponsorer. Även om man såklart inte kan tala om allt så kan man definitivt göra saker annorlunda.

En annan sak att ha i åtanke när man hugger och klagar på Dalle är att det faktiskt finns en klubbchef/VD som har det sista ordet när det gäller ekonomi. Kanske är det s enkelt att Dalle är smått bakbunden likt Jimmy Blixt på sin tid. Kanske är det så att Dalle klivit in på kontoret och sagt ”jag måste göra mig av med Banwell” men fått ett nej från VD pga kostnaderna. Bara en tanke

Sist men inte minst vill jag framföra en hälsning till alla lövenfans runt om i landet. Det är utan tvekan just nu i detta läge som klubben och spelarna behöver er som allra mest. Glöm inte det. Slut upp på arenan likt kvalmatchen mot Vita Hästen förra året och sjung talet av T3 Center! Bär killarna till en seger! Vinn matchen åt dom! Sätt vid i seglen på skeppet som stannat! Era biljettköp är dessutom en viktig del i den ekonomiska biten när den värvning ni gnäller om på lunchrasten på jobbet ska göra.. Ni behövs på fler sätt än ni kanske tror! Tillsammans är vi starka! Tingsryd hemma vill jag se och höra ett jävla drag inne i arenan! FÖR ALLTID FÖR EVIGT!”

//Den alternativa sportchefen

***

Håller du med den alternativa sportchefen? Håller du inte med? Skriv en kommentar…

 

17 thoughts on “Löven4Evers julkalender, lucka 8

 • 8 december, 2015 kl. 07:28
  Permalänk

  Är väl mer särbehandlingen av Jon jag är förbannad över. Jon har inte gjort det sämre än ett gäng lirare men ingen av dom blir bänkade eller petade.

  Svar
 • 8 december, 2015 kl. 07:29
  Permalänk

  Klockrent det du skriver och dom som minns när jon försvann från löven förra gången så såg det ut på sammasätt.

  Svar
 • 8 december, 2015 kl. 07:44
  Permalänk

  Så fel du har ! Palmebjörk är en av de absolut mest vältränade i laget , jobbar hårt varje träning ( han får vara med på ) 20 p på 28 matcher förra säsongen trots långvarig hjärnskakning bl.a. Intressant när jag läste artikeln i vk idag att Leksand borta och en match ytterligare hade löven spelat sin bästa hockey … Visst är det väl en slump att det var just dessa matcher Palmebjörk inte bänkades redan efter första perioden utan fick kred. av många . JDu och alla andra hockeyexperter får väl se om han är slut när han far iväg eller om det bara var så att två tränare och föreningen ville ha in pengar till att köpa något nytt .Och systematiskt jobbade för det För att om det var så att man bänkade efter prestation o att det gällde alla oj då skulle det varit trångt på den bänken ( Kim Karlsson skulle få spela men inte så många andra )

  Svar
 • 8 december, 2015 kl. 09:06
  Permalänk

  Så klockrent!
  Bra analys av Jon, och Gretsky du verkar vara en flitig ”expert” när det gäller just Jon. Sett flertalet av dina kommentarer. Läs texten igen är min rekommendation, Jon är inte slut.. men har kört fast! Han kommer inte att komma längre än såhär i löven.. Inte denna gång iaf.
  Han behöver ett miljöombyte för att hitta tillbaka. Helt naturligt och inte alls ovanligt inom idrottens värld.
  Sen att du skriver att Jon är en av de absolut mest vältränade i laget…?!
  Skulle vara intressant att veta vad du grundar detta uttalande på för form av fakta, eller om du bara känner att du måste stå sida vid sida som din ”kärlekspartner” oavsett åt vilket håll det blåser.
  Fakta är att Jon inte alls är dåligt tränad på något vis.. Men kom inte och påstå att han är en av de mest vältränade.. då blir plötsligt allt annat du skriver svårt att ta på allvar.
  Mvh.

  Svar
 • 8 december, 2015 kl. 09:40
  Permalänk

  Tråkigt, tycker ändå Jon är en av de få som både sliter och visar känslor på isen. Men varför bry sig när han inte får chansen.
  Tommy J kan vi ju diskutera, kommer att vara div 1 högst betalda tränare, och där får han nog massor av tid att träna ihop laget som han vill.. super bra..
  Nää som föregående talare skrev, är ruggigt förbannad på hur vissa spelare behandlas.
  Edblom har vi försökt få igång över halva säsongen, samma med sheel. Varför inte ge Jon samma möjligheter? Som nu själva sa Jon var en a de bättre mot … och mot. .. (minns inte lagen) och ändå bänkas han matchen efter…
  Om du ger någon tron på att du har en chans för att bara släcka den gång på gång utan att få chansen, så bryter du ned honom mentalt.. det är just så Tommy gör mot Jon.. Hur kan du stå och säga att det är rätt?
  Anser du att Jon har fått chansen?
  Och en sista fråga om din chef behandlat dig som Tommy behandlar Jon, skulle du då gått till jobbet och gett 110%
  Bara en tanke.

  Svar
  • 8 december, 2015 kl. 10:43
   Permalänk

   Det är lite skillnad mellan en vanlig arbetsplats / arbetsgivare och en elitidrotts arbetsplats / arbetsgivare, kan man inte acceptera en länkning eller plats i fjärde linan så ska man nog spela på en annan nivå.

   Svar
   • 8 december, 2015 kl. 13:04
    Permalänk

    Skärpning på nivån på din kommentar. Vad vet du?? Vad vet jag?? Vi tycker till vid sidan av och vet säkerligen inte mycket
    Jag tycker Palme ska hyllas för det han gjort. Se vidare och önska han och oss lycka till utan varandra.
    Hålla på att säga att han vart värdelös senaste åren är skitsnack däremot förväntar jag mig mer av honom, varit osynlig långa stunder och långt ifrån glad och ”farlig” där ute. Så är min känsla men att inte förglömma han säkerligen är han knappast nöjd heller. Därför ett stort tack och för mig kommer han alltid betyda något.

    Svar
 • 8 december, 2015 kl. 10:05
  Permalänk

  Tror nog inte Tommy behandlat Jon dåligt.Som han skriver i inlägget:Jon har helt enkelt inte varit bra!!

  Nu har vi ju en forward som varit skadad:Hetta Var ska han in och konkurera om en plats??
  Hoppas han får chansen så han kommer igång !!!

  Svar
  • 8 december, 2015 kl. 10:24
   Permalänk

   Hetta?
   Hur ska han ta en plats i laget?
   Vem ska han peta?
   Thörnberg? Sandström? Sheel? Trotter? Hutchings? Quist?
   Hetta ja.. skulle vara grundström då…
   Vej hetta Sheel i en 4:e formation.
   … Hetta har ju inte rosat marknaden.

   Svar
 • 8 december, 2015 kl. 10:08
  Permalänk

  Tycker inte Jon ska skeppas!!!Däremot kanske lånas ut 2-3 matcher
  Så han får chans att komma igång med sitt spel!!

  Svar
 • 8 december, 2015 kl. 13:28
  Permalänk

  Var Jon dålig med 20 poäng på 28 matcher förra året? Han hade ju också 6 (3+3) på 10 matcher i år innan strulet började. Är det också dåligt?

  Vilka hade vart kvar med ditt Jon-tänk? Kolla t.ex förra året poängmässigt, då hade du fått skicka Qvist-Karlsson-Sandström-Thörnberg. Thörnberg gjorde 17 poäng på 25 matcher vilket är t.om är sämre än jon. Kollar du året innan så får du skeppa samma gubbar igen. Då gjorde Thörnberg bara 2 mål och 0 assist på 11 matcher varav 10 var mot div1-motstånd. I det kvalet gjorde Jon 3+6 poäng och Thörnberg endast 1+0 poäng.

  Kort och gott skulle hela laget förutom Öhman och Hurtubise skickats under förra eller förrförra säsongen med ditt poängtänk. Jag skulle inte vilja skicka någon av dem pga en dålig säsong men du skulle vilja skeppa alla – Eller gäller din negativa särbehandling bara Jon Palmebjörk?

  Svar
 • 8 december, 2015 kl. 16:43
  Permalänk

  Hasse. Han har ju inte fått chansen att visa någonting.
  Är en jäkla skillnad om han hade haft samma speltid som sheel och edblom etc.
  Men nu har han inte haft det.
  Kort och gått.
  Arbetsgivare: har han varit sämre än sheel som fått chansen gång på gång eller Hetta som innan skadan fick chans på chans.
  I vissa matcher har Jon varit riktigt bra efter bänkningen. Har han fått chansen då. Nej. Har han förtjänat den? Ja.
  Lönt att kämpa om du aldrig få chansen?
  Nej. Gör han det ändå? Ja.
  Hur kan du inte säga att det är att behandlas illa?
  Spelar ju ingen roll om han skulle trycka in 4 mål i 4e linan.. han kommer nog inte få chansen ändå..
  Vad hade du gjort?

  Svar
 • 8 december, 2015 kl. 16:58
  Permalänk

  Följt löven många år. Sett spelare ( och tränare ) komma och gå. Ibland med avsedd effekt ibland inte. Jon har sen han kom tillbaka gett mig/ oss många höjdpunkter.
  Kan därför tycka att det känns lite trist att du gör lite halvnarr av hans säsong 2013/14 och menar att hans poängskörd inte är värd att få beröm. Du menar att ” en blind höna hittar korn ibland men varför hittade inte de seende hönorna än fler korn då, än honom. Kan man ju undra. Brist på skills?
  Sant är att han inte haft samma flow de senaste säsongerna, skadebekymmer sjukdomar etc och annat som jag inte känner till. Håller bara tummarna för att han kommer igen. Vill se honom på isen igen.

  Svar
 • 9 december, 2015 kl. 01:37
  Permalänk

  Okej men ”även en blid höna kan hitta ett korn” så syftade jag mest på att han (enligt mig) bara haft en målmässigt bra säsong. (13/14) inte meningen att få det att låta som någon form av hån.
  Men faktum är att om du tittar på Jons statistik så har han på 379 matcher i allsvenskan mäktat med totalt 82 mål.
  Om du då räknar bort hans utan tvekan bästa säsong (13/14) där han gjorde 33 mål på 61 matcher (kval inräknat) och sedan sammanställer hans statistik på de övriga TIO säsongerna han spelat allsvenska matcher så för du följande:

  329 spelade matcher
  49 mål
  Vilket ger ett snitt på 6,71.
  Så med den faktan så vet jag inte om en spelare som gör ett mål var sjunde match är den ”frälsare” många vill få det att låta som.

  Lägg där till att av de 49 målen kom 20 av dem när Jon representerade Sundsvall och spelade i deras topplina och hade mängder av istid i PP. 13 av dessa 20 mål kom i spel med en man mer.

  Svar
  • 9 december, 2015 kl. 16:09
   Permalänk

   Tycker du att det är rättvisare att jämföra denna säsong när Jon har en speltid under 5 minuter per match?
   Så har du ju Edblom & Öhman som snittar runt 20 minuter hade i princip samma poängsnitt dom senaste matcherna. Ska vi skeppa dem också? Sedan förstår jag inte heller snacket om att Jon är dålig om han får sitta långa perioder och sedan kastas in när laget ligger under med mer än 1 mål och alla andra har gett upp. Vad har han haft för speltid dom senaste femton matcherna om han snittar under 5 minuter totalt under den här säsongen?

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: