Inför Västerås vs Löven

I kväll kl. 19:00 släpps pucken i ABB Arena Nord för match mellan hemmalaget Västerås och gästande Björklöven. Inför matchen ligger vi på plats 11 i tabellen efter våra två segrar i förra veckan.

VIK_Loven

Vi tar nya tag mot ännu en seger och näst på tur är alltså tabelljumbon VIK Västerås, som senast spelade i fredags borta mot SSK i Scaniarinken. Hemmalaget Västerås tog då en komfortabel seger 4-0, men har bara tagit fyra poäng på fem hemmamatcher så här långt. Ännu ingen seger efter 60 minuter.

Under förra säsongen vann lagen varsin match i Västerås och ABB Arena Nord. Västerås har så här långt skrapat ihop fyra poäng på fem hemmamatcher vilket är 14:e bäst eller faktiskt sämst. Vi kontrar med att vara ligans 11:e bästa bortalag med sex inspelade poäng på fem matcher.

VIK Västerås fem senaste:

Västerås-IK Oskarshamn 3-2 (eft.str.)
Tingsryd -Västerås 4-2
Västerås-AIK 1-2 (OT)
Vita Hästen-Västerås 2-1 (OT)
SSK-Västerås 0-4

Våra fem senaste:

BIK Karlskoga-Björklöven 0-1
Björklöven-Timrå 4-3
Almtuna-Björklöven 2-1
Björklöven-Pantern 4-3 (OT)
Björklöven-Mora 3-1

Västerås kommer alltså med sju inspelade poäng på de fem senaste matcherna, vi har på lika många matcher 10 poäng.

Special teams?

Vårt powerplay sjönk marginellt efter Mora ner till 14,55% (Nu en 11:e plats) och läget är värre i boxplay med 69,05% i BP (Förvisso upp en aning men ändå ohjälpligt sist i den ligan). Västerås är klart vassare i PP med 29,27% (2:a) och har ligans nästa sämsta BP med 74,36%.

Ser man till fair play-ligan så ligger vårt snitt 12,75 min per match att jämföras med hemmalagets 8,17 min per match. Ser man rent på 2 minuters utvisningar så har Västerås drabbats av 44 st med våra 59 st, dvs. drygt en utvisning mer per match i snitt.

Det gäller som sagt att återigen vara noggranna med detaljerna och framförallt försöka förbättra vårt spel i boxplay. Sedan då med tanke på Västerås effektiva PP undvika utvisningsbåset. Ni vet vad man säger om hockeyn?

detaljernas-krig

Interna poängligor:

VIK Västerås,

 1. #9 Mikael Frycklund, 7 p (3+4)
 2. #25 Marcus Bergman, 6 p (3+3)
 3. #80 Eddie Davidsson, 5 p (3+2)
 4. #47 Rasmus Edström, 5 p (1+4)
 5. #10 Markus Persson, 4 p (2+2)

Björklöven

 1. #28 Lucas Sandström, 9 p (5+4)
 2. #7 David Lindquist, 7 p (2+5)
 3. #16 Lucas Ekeståhl-Jonsson, 7 p (1+6)
 4. #24 Tobias Hage, 6 p (4+2)
 5. #57 Stefan Andersson, 6 p (1+5)

Aktuellt från lagen?

Från hemmalaget pratar coach Olsson i DENNA intervju om att det gäller att vara ödmjuka inför kvällens match och följa game plan lika som sist borta mot SSK. Olsson menade att det var säsongens bästa insats så här långt och att det är viktigt att ta med sig det som vara bra men framförallt fortsätta det hårda jobbet och även upprepa det här med goda vanor.

Här kan vi även notera att backen #23 Anton Öhman debuterar för hemmalaget som bl.a. saknar forwarden #72 Linus Svedlund som i går åkte på en avstängning från Disciplinnämnden. I hemmalaget Västerås finns även en annan Lövenbekaning i form av backen #47 Rasmus Edström som i fjol spelade i gröngult men som numer bytt det gröna mot svart.

I den HÄR intervjun ger målvakten #35 Adam Werner sin syn på VIK Västerås som han bl.a. menat fått en tuff start men såg betydligt bättre ut mot SSK senast. Han klagade inte direkt på sin egen form heller där ett ständigt förbättrat samspel med backarna börjar ge resultat. Om att det var skönt med mycket skott på sig som mot Mora senast var Adam lite delad kring, inte bra att vi får så mycket mot oss men å andra sidan blir han inne i matchen på ett bra sätt.

Det finns även intervju med coach Åkerblom signerad hemsidan (länk) som tänker så här apropå VIK Västerås och vad han tryckt på:

Match då i morgon mot Västerås, vad har du tryckt på till spelarna inför den?

Egentligen bara att inte fokusera så mycket vilka vi har på andra sidan. Vi måste fortsätta jobba med Björklöven, vad Björklöven ska stå för och våran identitet. Att vi blir konsekventa och gör samma saker oavsett vilka vi möter. Vi måste hitta ett sätt att spela som är likadant hela tiden, att man går in med samma attityd till alla motståndare. Det spelare ingen roll vilka motståndarna är, vi måste vara konsekventa och göra det som gör att vi vinner hockeymatcher.

Så är det så klart, sedan tycker jag att man även har en motståndare att ta lite hänsyn till. Fullt förståeligt att fokus ska ligga på den egna insatsen och prestationen, men att inte scouta och korrigera en ursprunglig game plan känns eller låter ändå lite märkligt eller möjligen naivt.

Har vi ex.vis en motståndare som är grym i PP gäller det så klart att undvika onödiga utvisningar och har vi ett lag som gärna går på KO i matcherna gäller det att vara extra noggranna första tio eller liknande.

Så viss anpassning eller korrigering utifrån motstånd tycker iaf inte jag vore konstigt.

Våra tre nycklar inför kvällens match?

 • Återigen då det här med bortaspel och värdera på rätt sätt i alla situationer. Checka eller backa.. ?
 • Sedan att aldrig någonsin tumma på noggrannhet vid detaljer eller linjer.
 • Special teams. PP är på G och så också BP! Fortsätt på den inslagna vägen.

Hemmalaget vann senast så viktigt vara på tå redan från nedsläpp och eftersom Västerås har ett så pass vasst PP gäller det att inte ta några onödiga utvisningar. Sedan då så klart att vi visar effektivitet när vi får våra lägen. Vi behöver inte ha mer av spelet, vi behöver inte heller ha fler klara lägen än Västerås men får vi så bara en halvchans ska puckdjäveln in.

När det gäller själva laget och de olika formationerna så återkommer som vanligt under dagen.

Vi kan dock notera att både #14 Murphy (som i fjol spelade med just Västerås) och #74 Öhman tränade i går och av allt att döma även kommer spela i kväll.

* * *

Matchen sänds på CMore Hockey och för att kunna se matchen mot VIK Västerås via webben så kan du köpa den via cmore.se. Då bör du för att stödja Björklöven göra det genom att köpa via DENNA länk. Eller klicka på bilden nedan.

Cmore-600x341

One thought on “Inför Västerås vs Löven

 • 26 oktober, 2016 kl. 09:02
  Permalänk

  Hemmalaget Västerås i Scaniarinken? Nu blev det väl ändå lite fel, va?

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: