Försnack Björklöven vs AIK

Efter onsdagens überviktiga seger mot Tingsryd på bortaplan så skrämde vi inte bara iväg ett bortaspöke utan vädrade också morgonluft där vi känner att Fagervalls hockey sakta men säkert börjar sitta i grabbarna. Ikväll väntar så AIK på hemmaplan, ett AIK som haltat en del på sistone men fått igång buggarna i takt via två raka segrar.

 

Tabellnian AIK är numera sämsta bortalag då vi lämnade över jumboplatsen efter bortasegern i onsdags. AIK har fem segrar på 20 matcher, med 16 inspelade poäng och en målskillnad på 37-60. Vi kontrar för övrigt med att vara seriens 11:e bästa hemmalag med 31 poäng på 21 matcher och en ändå inte så läcker målskillnad på 66-80.

Vi har mötts tre gånger den här säsongen där vi först föll borta med 1-5, vi tog dock revansch via 3-2 hemma i omgång 16 och även senast på Hovet blev det förlust. Denna gången med 3-2 sedan Sandberg avgjort på over time. Under förra säsongen vann lagen varsin match i T3 Center, där vi vann den första med 3-1 medan Kovacs avgjorde på straff i den andra som slutade 3-4.

AIK vann sin senaste match som var mot Södertälje i onsdags och den slutade 4-1.

Noterbart är att det lag som denna säsong gjort första målet har gått vinnande ur bataljen så första målet lär bli viktigt även denna kväll.

Lagens form?

Björklövens fem senaste:
Björklöven – Pantern 0-5
Björklöven – Mora 3-5
Västerås – Björklöven 6-4
Björklöven – Oskarshamn 1-3
Tingsryd – Björklöven 1-2

AIK:s fem senaste:
AIK – Tingsryd 5-4
AIK – Pantern 4-3
Oskarshamn – AIK 4-0
Västervik – AIK 5-0
AIK – Södertälje 4-1

AIK har vunnit tre matcher och tagit nio poäng de senaste fem matcherna, att jämföras med vår enda seger under motsvarande period. Poängmässigt klar fördel för bortalaget således, vår målskillnad på dessa matcher är 10-20 att jämföras med AIKs 13-17. Fördel AIK även där, MEN AIK har tre raka förluster på bortaplan med målskillnaden 1-11.

Vi tar med oss en nyvunnet självförtroende och hemmaplan och det kan räcka långt.

Special teams?

Senast mot Tingsryd endast 3:23 i PP som inte gav någon utdelning, men där vi stängde boxplay. (33,33%). Ackumulerat i PP blir då summan 17,31%. Det är i skrivande stund tionde bäst i klassen. AIK är dock med sina ännu lägre 14,05 % faktiskt sämst i ligan.

I boxplaystatistiken då 100 %-ig mot TAIF, så förbättrade vi oss något till 69,92%, men är alltjämt seriens sämsta lag i spelformen. Här kontrar för övrigt Solnalaget med 80,15%, vilket ger en åttonde plats i den ligan.

Ser man till fair play-ligan så ligger vårt snitt nu på exakt 11,71 min per match (12:e) att jämföras med AIKs 9,79 min per match, vilket är tionde bäst i ligan. Ser man rent på 2 minuters utvisningar så har vi drabbats av 185 st. att jämföras med hemmalagets 163 st.

Ser vi till övrig statistik så är lagen ganska jämbördiga. Effektiviteten är 8,82 % mot 8,67 % med gröngula siffror först. Båda lagen har gjort 4 mål var short handed vilket är näst bäst efter Oskarshamns 6 kassar. När det gäller tekningar så är Löven strået vassare med totalt 52,74 % vunna tekningar vilket är näst bäst mot AIKs 49,30 % vilket är nionde bäst. På bortaplan vinner AIK i snitt 46,61 % av tekningarna och Björklöven vinner 53,45 % av tekningarna på hemmaplan. Fördel Björklöven där alltså.

När AIK är i underläge efter den första eller den andra perioden så har man hittills inte vunnit en enda match. Leder man däremot efter den första perioden är vinstchansen hela 76,47 %. AIK-ledning efter två perioder ökar vinstchansen något till 77,78 %. Ligger Björklöven under efter en första perioden vinner man dock ändå 11,76 % av matcherna. Underläge efter två ger bara vinst i 4,55 % av matcherna. Leder man efter den första perioden är segerchansen 62,50 % och efter den andra perioden 83,3 %.

Interna poängligor:

IF Björklöven

 1. #16 Lucas Ekeståhl-Jonsson 26 p (5 + 21)
 2. #28 Lucas Sandström 24 p (10 + 14)
 3. #14 Cody Murphy 19 p (7 + 12)
 4. #57 Stefan Andersson 17 p (3 + 14)
 5. #91 Joakim Högberg 16 p (6 + 10)

AIK

 1. #34 Michael Lindqvist 30 p (12+18)
 2. #71 Daniel Olsson-Trkulja 24 p (10+14)
 3. #21 Christian Sandberg 22 p (14+8)
 4. #19 Fredrik Karlström 20 p (7+13)
 5. #98 Jesper Bratt 17 p (4+13)

Aktuellt från lagen?

Efter -9 i målskillnad och noll poäng borta mot Oskarshamn och Västervik har AIK tajtat till defensiven rejält och har nu bara ett insläppt mål på de senaste två matcherna.

– Vi spelar ett mycket tajtare försvarsspel och bjuder inte på någonting. Sedan har vi hållit ihop laget på ett bra sätt också,säger #77 Jacob Spångberg till AIKs hemsida och fortsätter. – Vi ska fortsätta på den inslagna vägen. Sedan spelar det ingen roll vilket lag vi möter. Vi ska inte bjuda på någonting och fokusera på att stänga deras ytor. Spelar vi tajt så kommer offensiven komma av sig själv.

Laget saknar Nicklas Heinerö och Jonathan Andersson på grund av skador.

Annars har veckan varit lite turbulent för Solna-laget. AIK Hockeys huvudtränare Roger Melin gick i veckan ut i media och berättade att han övervägt att inte fullfölja kontraktet med klubben som sträcker sig i ytterligare två år. Anledningen till detta är av personliga skäl.Han meddelade spelartruppen inför matchen mot Södertälje SK att han har funderat på hur det kommer se ut nästa säsong, men han dementerar att det som Aftonbladet basunerat ut att han redan bestämt sig för att lämna klubben och att han kan ersättas av Karlskronas Pelle Hånberg, som blt.se uppger. – Om det eventuellt tas ett beslut kring det här kommer både jag och klubben tillsammans gå ut med det, säger Roger Melin till klubbens hemsida och blickar framåt mot dagens utmaning.– I de två senaste matcherna har vi spelat bra och haft en tät defensiv. Lyckas vi bibehålla samma flyt i spelet ser det ljust ut inför matchen mot Björklöven.

Från Björklöven är det i skrivande stund tyst. Ännu inga inför matchen intervjuer, men helt klart är att varje match är av slutspelskaraktär och inte mindre efter att Västerås i går besegrade tabelltvåan BIK Karlskoga med 4-3 och passerade oss i tabellen.

Ett tänkbart lag kan se ut som följer:

Målvakter:
Linus Fernström eller Adam Werner

Backar:
Jonas Emmerdahl – Lukas Ekeståhl-Jonsson

Mikko Pukka – Linus Högberg

Stefan Andersson – Jacob Andersson

Niklas Pavel

Forwards:
Cody Murphy – Zach Hamill – Nicklas Johansson

Emil Norberg – Kim Karlsson – Joakim Högberg

Axel Ottosson – Tobias Hage – Lucas Sandström

Marcus Jonsson – Stefan Öhman – Mattias Granlund

Isak Stenlund-Ädelgrahn

Saknas gör David Lindqvist, Austin Farley, Jesper Thörnberg och Emil Wikström.

Bloggens nycklar inför kvällens match?

 • Fortsatt tillknäppt defensiv även på hemmaplan
 • Första målet
 • Special teams

Här ska det inte bjudas på frejdig gladhockey utan fortsätta på den inslagna vägen med enkelt och tillknäppt spel och ta tillvara på lägena när de kommer. Sen är alltid första målet av yttersta vikt. Powerplay måste återigen upp i nivå för att få de enkla målen och fortsätta täta till vårt boxplay. Vi kan inte förlita oss på motståndarskridskor.

Vi lär återkomma under dagen med våra tankar när det definitiva laget släpps.

* * *

Dagens match sänds på C More Sport och för att kunna se matchen mot AIK på webben så kan du för att stödja Björklöven göra det genom att köpa via DENNA länk. Eller klicka på bilden nedan.

Vad har du själv för tankar inför kvällens match? Skriv gärna en kommentar då fältet som vanligt är fritt..

3 thoughts on “Försnack Björklöven vs AIK

 • 3 februari, 2017 kl. 09:58
  Permalänk

  Jag tycker Fagervall skulle byta plats med Niklas å Lucas. För Niklas hittar inte målet men det brukar ju Lucas gör.

  Svar
  • 3 februari, 2017 kl. 12:20
   Permalänk

   Tror inte Fagge skulle göra det bättre än dem, det är bra länge sedan han spelade själv…

   Svar
 • 3 februari, 2017 kl. 10:12
  Permalänk

  Vad är det för status på Lindqvist, Farley och Thörnberg i dagsläget…hur långt borta är dom 🙁 🙁 ??

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: