Hockeyallsvenskan vs NHL-lån

I går kväll blev Carl Grundström klar för Björklöven på lån från NHL-laget Los Angeles Kings. Missförstå mig nu rätt, visst blir det kul att se Carl i de rätta färgerna, rent av underbart, men om vi lyfter blicken en aning och vidgar vyn, ser på helheten och vad som just nu sker med Hockeyallsvenskan, så vet jag inte riktigt om jag gillar den trend och massrekrytering som just nu sker i Hockeyallsvenskan av NHL-spelare.

På ett plan kan jag förstå att förväntade lag i de nedre regionerna tar chansen att försöka skaffa sig extrapoäng under den inledande månaden av seriespelet som dessa spelare är med, men samtidigt är risken överhängande att det i slutändan påverkar klubbarna på ett negativt plan. Tänker lite så här: Dessa spelare kommer nu gå in och förvänta bära sitt lag i en månad (läs 8 av 52 matcher) för att sen lämna och då ska de spelare man trott på när man värvade dem först bli ratade och sen efter en månad kliva fram och ersätta NHL-spelare? Ingen lätt uppgift som säkerligen medför en hel del press. Klarar alla spelare det? Kan bli en bister baksmälla. Kommer sen NHL-spelarna ge sitt allt? Kommer man riskera eventuella skador inför en NHL-camp? Kommer de brinna för uppgiften under ca åtta matcher i en klubb de kanske inte har känslor för?

Visst kryddar det ligan och om vi hade haft publik hade jag förstått det på ett annat sätt. Då hade NHL-spelarna varit publikmagneter med bättre ekonomi som följd. Nu uppstår bara en kortsiktig kostnad, i vissa fall liten men i vissa fall betydligt större.

Tidigare har ju Hockeyallsvenskan kring frågan om SHL-lån varit motståndare då man velat bygga egna profiler och att man inte vill betraktas som en farmarliga. Vad framstår man som nu?

Nu har Hockeyallsvenskan insett problematiken med invasionen och börjat tala om begränsningar (2-3 spelare), men är så dags nu. Almtuna har ju redan tre så ett tak på två går ju fetbort direkt. MODO har två men flörtar med betydligt fler. Känns som vanligt att de högsta ledningarna inom hockeyn är oerhört sega i både agerande och beslutsfattande och möjligheten att se framåt.  För bara två veckor sedan analyserade man själv att knappt tio procent av lagen i hockeyallsvenskan skulle ta in NHL-spelare. Vi har nu 57 %, då åtta lag inkl Björklöven nu har tagit till dessa korttidslösningar. Lär bli fler. Som ni vet satte SHL tidigt ett förbud mot dessa korttidslösningar, vilket var ett ganska klokt beslut om du frågar mig. Det lär dock aldrig bli 100 % i Hockeyallsvenskan då nykomligen Väsby tar avstånd från denna hysteri. – Det känns väldigt kortsiktigt och vi har aldrig jobbat på det sättet, så det känns inte bra – vi har ett ansvar, säger Tom Tärnström till Norrortssporten som erkänner att klubben också fått förfråga: – Jag har fått förfrågan men valt att tacka nej.

Carl Grundström i Björklöven då? Om jag ska vara helt ärlig så ser jag inget direkt behov i truppen, men han kommer säkerligen leverera. Sen tror jag inte ledningen kommer spräcka redan tilltänka linor utan Carl får nog husera i en ”fjärdelina” eller som ersättare vid eventuella skador. Vi tar inte in Carl för att han ska ge oss en massa extra poäng utan en chans att ge en fostrad spelare i klubben chansen att knyta an till klubben än mer, kanske inför en eventuell SHL-säsong i framtiden.

Era tankar om denna korttidsinvasion av NHL-spelare i Hockeyallsvenskan?

10 thoughts on “Hockeyallsvenskan vs NHL-lån

 • 6 september, 2020 kl. 14:50
  Permalänk

  Det är nog lite av ett dilemma. Tar man inte chansen till förstärkning när den finns så riskerar man att halka efter när andra gör det. Jämför med förra säsongen när vi också hade korttidslån pga skador, som inte fick förlängt kontrakt sen. Det är lite dubbelmoral kan jag tycka. Sen har flertalet spelare dom är aktuella för olika klubbar, också anknytning dit. Så det ser jag som positivt och många av dem hade nog inte varit intresserade av nån annan klubb. Sen är det upp till tränare och ledare att hantera de eventuella problem lagen kan få. Jag tror dock att för många korttidsspelare riskerar att skada laget på längre sikt.

  Svar
 • 6 september, 2020 kl. 15:23
  Permalänk

  Mycket bra skrivet. Håller med dig helt.

  Svar
 • 6 september, 2020 kl. 15:49
  Permalänk

  Är tudelad i ämnet.Kan köpa resonemanget att tilltänkta ”bottenlag” vill ha en chans på en tidig vinnartrend.Men,jag köper inte att ett tänkt topplag som Modo tar in så många spelare på korttidslån.Är rädd för att det blir för stort vacuum i truppen,när dom åker tillbaka.Eller räknar vissa lag att NHL inte startar på utsatt tid?Att camperna flyttas fram?Löven har bara en(hittils),så jag tror inte att det påverkar gruppdynamiken så mycket när Carl drar.
  Men,är det fler som lämnar,typ 3-4 spelare,så är jag övertygad att det påverkar negativt.Att hålla på att reglera tror jag inte på.Klubbarna måste ta sitt eget ansvar.Både ekonomiskt och moraliskt.Nu tror jag att Grundström kommer att tillföra en hel del spets,men jag är inte helt övertygad om att alla lån kommer att göra det.Hoppas att PK stannar vid bara en spelare.

  Svar
 • 6 september, 2020 kl. 16:50
  Permalänk

  Jag håller med dig helt. Den som bänkas tappar mental focus och ska sedan ladda om inför återkomsten. Nja… Inte bästa lösningen om än jag tycker det blir spännande att se honom spela.

  Svar
  • 7 september, 2020 kl. 10:44
   Permalänk

   Så många spelare? Modo har lånat in två. Sen har inte Modo skrivit korttidskontrakt som alla andra utan man har skrivit lån för hela säsongen med möjlighet att lämna om deras NHL klubbar vill det.

   Svar
 • 6 september, 2020 kl. 17:09
  Permalänk

  känns som skitklubbarna kan dopa till sig poäng på detta viset.. Löven skulle vinna på om de va förbjudet

  Svar
 • 6 september, 2020 kl. 20:56
  Permalänk

  Jag gillar att det blir fler profiler i lagen dessa lirare kan ju spela en rolig och fartfylld hockey. Men det får aldrig vara så att man tar in dessa lån på bekostnad av gruppkemi/lagkänsla.

  Jag tror att CG kommer ta Posslers plats och spela med Liss och Ottosson. Både för att ge Possler tid att komma tillbaka han har ju tappat 14 dagar intensiv och tung uppbyggnadsträning.. och ingen vet ju hur länge han blir borta.

  CG är ju inte här för att spela i en 4:de femma eller täcka upp vid skador då är det skandal. Jag hoppas å tror att han går in med Liss å Ottosson.

  Skulle inte tacka nej till Wallmark heller. Men sen räcker det.. jag menar kan inte spelarna ta konkurrensen och förtjäna sin speltid/plats så kanske man ska sluta spela..

  Vi har 9 backar som ska slåss om speltid ingen som klagade när vi värvade Palmquist.. fast vi hade 7 bra backar + popovic som lär lånas ut.

  Svar
 • 8 september, 2020 kl. 17:09
  Permalänk

  På sätt och vis fantastiskt att få se förhoppningsvis två egna produkter i början av sina NHL karriärer komma hit och visa lite lövenhjärta. Men visst är det lite komiskt att SHL lånen är begränsade, men inte lånen ifrån NHL. Det står ju och faller på sin egen rimlighet där. Sedan att varenda Sportchef mörkar och ljög att dom inte hade långt gångna planer på att ta in lån är ju förståeligt då alla ser till sitt eget bästa. Vi är nog det lag som har minst att vinna av denna fadäs, men fansen kommer säkerligen uppskatta det då ligan får lite mer stjärnstatus om än tillfälligt.

  Svar
 • Pingback: Så tänker SHL gällande kortidslån av NHL-spelare – Important current affairs 2020 for News

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: