Gröngult truppläge inför 18/19

Jag tänkte vi kunde kolla in vår nuvarande trupp och hur kontraktslängd etc. ser ut med tanke på kommande eller för den delen nästkommande säsong. Aktuellt truppläge just nu:

Team Manager
J-O Eklund

Head coach
Joakim Fagervall (19/20)

Ass. tränare
Jesper Jäger (19/20)

Målvakts tränare
Markus Ekman

Mental tränare
John Jansson (19/20)

Spelartruppen 17/18

Målvakter
#35 Adam Werner (Säsongslån FBK)
#31 Oscar Masiello (Lån Luleå)

Backar
#5 Adam Berglin
#4 Jonas Emmerdahl (18/19)
#8 Mikko Pukka
#12 Niklas Pavel (18/19)
#26 Jacob Stenqvist (Lån Frölunda)
#28 Simon Åkerström (18/19)
#37 Jacob Andersson
#49 Simon Backman
#57 Stefan Andersson

Forwards
#7 David Lindquist
#11 Andreas Vikström
#13 Fredric Andersson (19/20)
#14 Cody Murphy
#16 Roope Talaja
#18 Axel Ottosson
#19 Austin Farley
#20 Mattias Granlund
#21 Erik Rainersson (19/20)
#22 Nicklas Johansson
#24 Tobias Hage
#25 Filiph Åström (19/20)
#29 Isak Stenlund-Ädelgran
#33 Marcus Jonsson (18/19 option 19/20)
#40 Emil Norberg (18/19)
#51 Lukas Ericsson (19/20)
#90 Alex Hutchings

När vi tittar in kontraktslängd ser vi nio spelare på längre kontrakt (där dock bl.a unga trion Norberg, Rainersson samt Åström inräknade), vilket öppnar upp bygget en aning för kommande säsong.

Prio 1, sportchef

Allra viktigast i detta läge dock att kontraktera en sportchef, Joakim Fagervall klarar inte längre dubbla roller och i mina ögon ska en sportchef dels jobba med den befintliga truppen och sedan så klart börja se till kommande säsong. Det gäller då även att ha tid att verkligen scouta spelare utifrån på ett optimalt sätt.

Att hinna jobba med den befintliga truppen och erbjuda ev. förlängning säkerligen fullt möjligt trots ett rätt mastigt spelschema framför oss, från måndag alltså åtta matcher på 18 dagar som ett exempel.

Jag återkommer btw angående mina tankar kring en ev. sportchef i ett separat inlägg framöver.

Headcoach Joakim Fagervall behöver bli avlastad med en sportchef nu. Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Prio 2, spelartruppen

Inga egna kontrakterade målvakter som vi kan se vilket möjligen borde vara rätt prioriterat för kommande säsong, gärna någon som man likt kapten #13 Fredric Andersson som dels belönades med tre säsonger och därefter gjorde till kapten. Alltså att man försöker etablera en längre relation för stabilitet och nödvändig trygghet. Åldersmässigt gärna lite yngre, men ändå så pass erfaren och etablerad att SHL ska vara målet. Här skulle jag dessutom gärna se att man matchar Masiello lite mer under våren för att känna av och se vart han egentligen står. Så här långt bara tre matcher från start och två inhopp.

Ett ex. eller tänkbart namn 22:årige Niklas Rubin (Tingsryd AIF) med utgående kontrakt som nu gör sin andra säsong i HockeyAllsvenskan, i fjol etta i målvaktsligan och i skrivande stund på plats tre denna säsong. Visserligen fyra raka säsonger i TAIF, men i mina ögon borde en klassisk klubb som Björklöven med sina ambitioner, fans och muskler vara mer attraktivt än Tingsryd AIF och Nelson Garden Arena.

På backsidan tre kontrakterade där Fagervall inför förra säsongen alltså belönade både Jonas och Niklas med två nya säsonger och dessutom direkt gav nyförvärvet Åkerström två säsonger rakt av. Likt med kaptenen och nya målvakten skulle jag även på backsidan se någon som man verkligen vill bygga laget kring.

Om man här tillåts spekulera eller önska ev. förlängningar är det väl först och främst #37 J Andersson jag kommer tänker på, Jacke har i mina ögon utvecklats positivt och även tagit stora kliv på slutet. Dessutom med ett gröngult hjärta och från stan, med många spelare utifrån ändå viktigt med en viss lokal prägel. Utöver Andersson den yngre är det ju främst de finska backarna som står för karaktär och ryggrad i vårt defensiva spel, har man råd med bägge och ändå ”krydda” backsidan en aning så klart positivt. Jag vill oavsett gärna se minst en av dem även kommande säsong.

När vi kommer till forwards nio på kontrakt inräknat unga trion Norberg, Rainersson samt Åström och efter gårdagens förlängning med #51 Ericsson. Jag gillade verkligen förlängningen med Lukas, möjligen något år extra men här vet vi sedan tidigare att Fagervall vill erbjuda kontinuitet och en lite tryggare miljö för spelarna. Om man på samma sätt kring forwards får spekulera kring ev. förlängningar borde kvartetten #7 Lindquist, en skadefri #14 Murphy, #18 Ottosson samt #19 Farley vara de mest prioriterade. Här är det då främst både Axel och David man borde försöka knyta upp för längre tid, visserligen kommer SHL alltid vara målet för spelarna själva men innan de är redo för den nivån gäller det att vi är det allra bästa alternativet utanför den ligan.

Skulle man lyckas signa denna kvartett med de tidigare kontrakterade även möjligt att balansera och faktiskt spetsa till laget än mer, jag tycker ex.vis att vi inte riktigt har den där första ”leading line” som alltid verkligen levererar kväll efter kväll. Genom Lukas har vi nu tillfört viss nödvändig skills i en rätt fysisk och samtidigt lite spelskicklig Olof Mårs som verkligen både verkar vilja och även är beredd att göra jobbet vid den offensiva kassen. Ericsson dessutom möjlig som center där vi faktiskt inte varit fulltaliga denna säsong sedan vi släppte Kim Karlsson.

Utöver nödvändig karaktär och lite tyngd genom Lukas mår laget så klart bra av fler rightalternativ än bara Rainersson och Jonsson. Jag tycker inte heller det skulle skada med någon fler tyngre och gärna fysisk forward som verkligen kan ge energi, skapa ytor och göra livet lite surt för våra motståndares backar.

Kommentarer, tankar eller reflektioner till vårt gröngula bygge just nu? Fältet som vanligt rätt fritt.

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen på Hockeyallsvenskan? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan ovan för att ta del av ditt gratisspel (250 kr) och loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in övriga odds för i kväll.

Skapa ditt konto om du nu inte redan gjort det och lägg sedan ett spel utifrån dina egna tankar för att krydda matcherna!

8 thoughts on “Gröngult truppläge inför 18/19

 • 13 januari, 2018 kl. 16:49
  Permalänk

  Du kan ju kolla upp hur detta uttalande av Fagervall stämmer när det gäller Farley.
  Artikeln skrevs 29 nov 2017.

  På denna fråga svarar Fagervall:
  Och om ingen SHL-klubb lägger vantarna på honom efter årets säsong, lär han kunna fortsätta i Björklöven, som ser en framtid för honom.
  – Ja absolut. Det är en bra hockeyspelare så det är en självklart. Han har dessutom kontrakt på två år, konstaterar huvudcoach Fagervall.

  Svar
  • 13 januari, 2018 kl. 18:23
   Permalänk

   Det var innevarande år + årets säsong. Dvs 16-17 plus 17-18.
   Om jag inte drömde?

   Svar
   • 14 januari, 2018 kl. 00:17
    Permalänk

    Men hur kan han i en intervju som gjordes denna säsong räkna in fjolårets säsong?
    Dp har man nug tagitven nubbe för mycket 😉

    Svar
  • 14 januari, 2018 kl. 16:36
   Permalänk

   Svagt av mig där Ray, ser till att viktige Öhman kommer med på nästa uppdatering..

   Svar
 • 14 januari, 2018 kl. 13:19
  Permalänk

  Såg att i stort sett hela panterns trupp har utgående kontrakt. Där borde de finnas möjlighet att dammsuga upp ordentligt. Tror inte dom klarar licensen till nästa säsong när deras storsponsor hoppat av. Finns många spelare av hög allsvensk klass där. Dessutom med hög arbetskapacitet som ju Fagge gillar

  Svar
  • 14 januari, 2018 kl. 15:41
   Permalänk

   Nja, har du missat att Hugo Stenbeck gått in där? Sen verkar ju spelarna som går dit hellre lirar inför 600 pers i hopp om chans i SHL för Malmö än att lira i andra lag i HA. Vet inte om det är sådana jag vill ha i laget, som ser jaget före laget.

   Svar
 • 15 januari, 2018 kl. 10:05
  Permalänk

  Jag skulle gärna se att vi får hit Haukeland till nästa säsong, han har bara kontrakt den här säsongen med Timrå och jag tror att han mer än gärna skulle komma tillbaka till Umeå.
  Skulle också gärna se att man försöker få hem Gustav Possler om han inte skulle få nytt SHL kontrakt när hans kontrakt med Djurgården går ut efter den här säsongen.
  Synd att Marcus Björk skrev ett 2 års kontrakt med Oskarshamn annat hade jag gärna sett honom i grön / gult nästa säsong.

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: