Gröngul supporter – gormat

Med tanke på att laget med nästintill spikad trupp numer gått på semester (eller egentligen då träning under eget ansvar), tänkte jag att det kan väl vara kul att fortsätta kolla runt lite bland gröngula Löven-fans hur man ser på årets silly season, tankarna inför kommande säsong och även bl.a. hur det ens från början blev just Björklöven.

I dag del 7 i denna porträttserie som bloggen hoppas kan bli rätt lång.

Lite snabbfakta
Namn/alias: gormat
Ålder: Jajamän, och glad varje gång jag fyller år
Bor i: Karlskrona
Tänker om Skellefteå och Marklunds: Tänker ingenting alls. De finns ju ändå inte!

Sedan själva frågorna:

Hej gormat, hur är läget så här i slutet på silly season men med stundande ispremiären? – Hej själv! Silly säsongen är ju alltid rolig att följa och är ju en naturlig förlängning på den nyss avslutade säsongen. Det blir oftast en daglig koll på den här bloggen och ibland mr madhawk o.s.v. för att se om det ramlat in något intressant eller om det ryktas om någon särskild spelare. Ispremiären får annars gärna dröja lite till så att vi får njuta av sommaren så länge som möjligt.

Hur gör du för att lindra hockeyabstinensen under dessa sommarmånader? Fotbolls VM har ju lindrat en hel del men annars är det väl som sagt lite bloggkoll och att noggrant följa dessa spännande rykten som ibland florerar.

..och om du helt fritt får presentera dig själv, hur låter då en sådan presentation? – Glad och för det mesta positiv, lyckligt Gift tvåbarnsfar som sedan ett antal år är bosatt i Karlskrona och som tyvärr misslyckats med att överföra hockeyintresset till barnen. Dock så är det ändå gröngult som är nummer 1 även för dem om de får frågan om favoritlag men de saknar som sagt den ack så viktiga glöden som gör att passionen och förhållandet till favoritlaget hålls vid liv. I övrigt så ägnas min fritid till hunden, joggingturer/träning och dessutom lite obligatoriskt umgänge med frun! (Hon läser nog inte detta).

Men om vi sedan backar bandet lite, varför fastnade du för just Björklöven och hur länge har du egentligen följt laget? Jag följde med min pappa i slutet av 70-talet och fick mitt första årskort till säsongen 80/81. Sedan följde jag laget nästan varenda hemmamatch fram till degraderingen 1989. Därefter blev det mer sporadiskt och det kunde gå en hel säsong utan att jag såg en enda match. Andra intressen tog över och det var dessutom oerhört svårt att acceptera att vi inte längre tillhörde Elitserien. Dessutom var det nog så att försvarsmekanismer slog till för att trycka bort känslan av skam då vi inte klarade att återta platsen direkt. Sedan kom flytten till Karlskrona och patriotismen slog till med full kraft och intresset har inte minskat med åren trots tvångsdegradering och annat elände.

Vad har du för favoritspelare genom alla tider i Löven och varför är det just honom? – Oerhört svår fråga egentligen då det varit så många. De första favoriterna var nog Ulf Lundström, Hans Jax, Rolf Älvero och Mats Abrahamsson. Sedan följdes dessa av Torbjörn Andersson, bröderna Sundström, Tore Öqvist, Göte Wälitalo, Hans Edlund, Lasse Karlsson och Matti Pauna. Sasja går ju heller inte att utelämna men om jag nu skulle plocka ut ett par oerhört viktiga kuggar så får det bli Björn Bergius och Pecka Edström som alltid kom till jobbet och levererade. I modern tid är det nog Jon Palmebjörk och Alexander Hellström som med hjärta, attityd och spelglädje kom hem och spelade upp laget på en mer anständig nivå igen.

..och vilken favoritspelare har du i nuvarande trupp och varför just honom? – Jag gillar ju spelare som jobbar oerhört hårt och sätter laget före jaget så i den trupp som är kontrakterad i skrivande stund finns det ju flera potentiella favoriter. De som är kvar från fjolåret känner vi ju till och vet vad vi kan förvänta oss av och det är gott nog. Själv har jag ju sett både Söder och Viklund i ett flertal matcher och vet vad vi kan få ut av dessa killar och det är ju bara att hoppas det funkar lika bra i löven som i KHK, då kan det bli riktigt bra. Sedan har jag ju även tjatat om att Löven behöver en Per Ledin typ i en något uppfräschad variant som stadigt står framför målet och bökar in en och annan puck. Viklund eller Selin kan kanske vara svaret på det?

#33 Marcus Jonsson, en av många hårt jobbande forwards i Björklöven. Foto: Erik Sandin / Frilansfotograferna

Du är ju inte från stan och kanske därför ser mest bortamatcher, hur många matcher brukar du se live på en säsong? – Ja, tyvärr hinns det inte med så många bortamatcher då det krävs lite restid osv. Ett par per år i bästa fall. Däremot så blir det ju minst 2 matcher live nu när löven och Karlskrona är i samma serie. Tack och lov så finns ju cmore så jag ser nästan alla matcher, både hemma och borta, tack vare en mycket förstående fru!!! Lite tufft ibland då det är flera fredagsmatcher på raken men det brukar funka i alla fall. Jag köper lite extra godis till frun och barnen och parkerar sedan på övervåningen där vi har en extra TV apparat.

Är det någon av de andra arenorna som sticker ut på något särskilt sätt, alltså den allra finaste respektive den allra sunkigaste? – Jag bryr mig inte så mycket om de andra arenorna. Jag vill att lövens ska vara den finaste där alla vill spela. Däremot så är det tråkigt för laget att behöva spela i vissa arenor som mer liknar ett utedass än en hockeyarena. Tyvärr avspeglas nog det på resultaten ibland. Detta är dock något som laget behöver komma tillrätta med så att de slutar ge bort poäng mot svagare lag pga taskig inställning.

Var det någon särskild match eller någon specifik situation du minns lite extra från föregående säsong? – Alla matcherna mot MoDo och Leksand var fantastiska prestationer där laget visade vilken klass de kunde hålla då motivationen fanns.

De senaste säsongerna har det varit lite turbulent med ständiga tränar-, sportchefs och även VD-byten i Björklöven. Nu känns det dock som sportdelen äntligen blivit lite mer stabil, kontinuitet på viktiga positioner etc. Hur ser du på klubbens nuvarande läge och är det realistiskt att fortsätta drömma om SHL inom hygglig närtid? – Egentligen har det varit turbulent ända sedan degraderingen i slutet på 80 talet och det har inte funnits någon kontinuitet och trygghet i verksamheten. Föreningen måste inse vikten av att arbeta långsiktigt. Tyvärr försvåras detta på grund av den enorma rörligheten på spelare hela tiden. Kontinuitet i truppen är en nyckel till framgång. Drömmen om uppflyttning måste finnas för alla klubbar, där har vi drivkraften i nästan allt föreningsarbete.

Hur tänker du spontant kring årets silly season, både de spelare vi tappat och de som tillkommit? – Jag tycker det ser riktigt bra ut med de spelare som tillkommit. Det liknar mer och mer ett LAG som kommer att sträva mot uppsatta mål. Löven kan bli en maskin som mal sönder motståndet. Sedan var det ju det här med kontinuiteten. Det tar tid att spela ihop nya spelare hela tiden. Önskvärt vore att max byta ut 4 – 5 spelare varje år för att successivt spetsa till en redan bra och bred trupp.

Vilka tre spelare ser du som de viktigaste nyförvärven till kommande säsong? – Kan för lite om de flesta men Hellström, Söder och Viklund är jag oerhört glad att ha i mitt eget lag. Sedan tycker jag det är tråkigt att inte Daniel Sondell, Erik Forsell och Johan Forsberg kan välja att avrunda i löven medan de fortfarande har kapacitet att leverera. Vi har ju ett antal spelare runt 30 strecket som skulle kunna komma ”hem” och hjälpa laget upp till SHL.

Om du skulle få ranka Björklöven just nu, på vilken plats i tabellen ser du oss gentemot de övriga? Jag är en usel tippare, så jag väljer att bara konstatera att det ser riktigt bra ut inför kommande säsong.

Sista frågan, när spelar Löven i SHL igen? – När trupp och stab är redo. Det jag saknar är nog ett tränarkomplement till Fagervall som kan lägga upp en strategi för att spetsa till powerplay och anfallsspel. Annars hoppas jag egentligen varje år att det är dags att ta klivet upp.

Stort tack att du tog dig tid gormat, nu fortsätter vi räkna ner mot såväl ispremiär som de kommande träningsmatcherna!

* * *

Det här var som sagt del 7 i denna serie av porträtt av hängivna Björklöven-fans, antingen någon som främst följer laget i A3 Arena eller som Söderlövare på bortaplan. Det kan så klart även vara någon som följer laget även om det är via TV, streaming eller på annat sätt om man nu inte kan se matcherna på plats.

Vill du likt gormat vara med och berätta din historia, eller om du vill tipsa om någon du tror skulle vilja ställa upp kontakta mig gärna via e-post: thesandwich.loven4ever@gmail.com (se kontakt) så kan vi det därifrån.

– För evigt, för alltid! –

Förhoppningsvis kan det här bli en serie med porträtt och det är alltid rätt intressant att ta del av andras berättelser om varför det blev just Björklöven, hur de ser på laget i dag efter årets silly season och även tankarna inför framtiden.

Inte sant?

* * *

Är du på jakt efter de bästa oddsen i fotboll, hockey eller kanske helt andra sporter? Spana då in vår samarbetspartner Coolbet! Klicka på loggan nedan för ditt välkomsterbjudande och kolla då även in aktuella odds. Många är helt klart rätt spelvärda.

Spana som sagt gärna in vår samarbetspartner Coolbet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: